پژوهشگران دانشگاه آلاباما اعلام کردند که داروی فشار خون وراپامیل (Verapamil) ممکن است از سلول های بتا در پانکراس محافظت کند. این سلول ها وظیفه تولید انسولین را در پانکراس بر عهده دارند.
مطالعه جدیدی نشان میدهد داروی وراپامیل (Verapamil) احتمالا از سلولهای پانکراس به عنوان تولیدکننده انسولین محافظت میکند. روز دوشنبه پژوهشگران اعلام کردند که این داروی ارزان قیمت و بیخطر فشار خون، اثرات منفی دیابت نوع 1 را کاهش میدهد. این اولینبار است که دارویی شناخته شده که اثرات بد این بیماری را کاهش میدهد. این نوع دیابت با نام دیابت نوجوانی (Juvenile Diabetes) هم شناخته میشود و به دلیل تخریب نادرست سلولهای پانکراسی تولیدکننده انسولین اتفاق میافتد.
درمان کنونی این بیماری تزریق منظم انسولین است. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید به طور مستمر قند خون خود را چک کرده و در سرتاسر روز به بدنشان انسولین تزریق کنند. قند خون زیاد میتواند به رگهای خونی و اندامها آسیب رسانده و سبب مرگ ناگهانی افراد شود.
بهنظر میآید داروی فشار خون وراپامیل از تعدادی از سلولهای پانکراسی محافظت میکند و به آنها اجازه میدهد که به تولید مقدار جزئی انسولین ادامه دهند. بر اساس گزارش تیم تحقیقاتی فعال در دانشگاه آلابامای بیرمنگام، این دارو به عنوان درمان کامل نیست، اما افراد بالغ مبتلا به دیابت که از این دارو استفاده کردهاند در طول دوره مطالعه، کنترل بهتری روی قند خونشان داشتهاند.
دکتر آناث شالو، مدیر مرکز دیابت این دانشگاه در مصاحبهای اعلام کرد:
این موضوع نیاز به اثبات در یک جامعه آماری بزرگتر و همچنین گروههای سنی دیگر دارد. ما همچنین علاقهمندیم تحقیقات خود را روی کودکان گسترش دهیم.
وراپامیل دارویی است که فشار خون را کاهش داده و در طبقهبندی با نام مسدودکنندههای کانالی کلسیم قرار میگیرد. تعدادی از پزشکان گزارش کردهاند بیمارانی که از این دارو برای درمان فشار خون استفاده کردهاند، احتمال گسترش دیابت نوع 2 در آنها کمتر است. آزمایشها روی موشها نشان داد که این دارو میتواند سلولهای بتای تولیدکننده انسولین را در پانکراس حفظ کرده و رشد دیابت را در بعضی از حیوانات متوقف کند.
بنابراین تیم شالو، این دارو را روی گروه کوچکی از افراد بالغ امتحان کردند که به تازگی به دیابت نوع 1 مبتلا شده بودند. این تیم در گزارش منتشر شده خود در مجله Nature Medicine نوشتهاند:
اگرچه دیابت نوع 1 اغلب در کودکان و بالغین جوان شایع است، اما این بیماری میتواند در هر سنی رخ دهد و برخلاف باور قبلی، بسیاری از بیماران تعدادی از سلولهای بتا را حتی سالها پس از تشخیص حفظ میکنند.
بیماری رایجتر دیابت نوع 2 به دلایلی از قبیل اختلالات ژنتیکی، رژیم غذایی ضعیف، تحرک اندک و افزایش وزن بهوجود میآید.
دیابت نوع 1 سریع تر به پانکراس آسیب رسانده و به عوامل سبک زندگی بستگی ندارد. در حدود 29 میلیون آمریکایی مبتلا به دیابت، از دیابت نوع 1 رنج میبرند. شالو به انبیسی نیوز گفت:
دوره طبیعی این بیماری ثابت است، به ویژه در سال اول که کاهش بسیار شدیدی در عملکرد سلولهای بتا ایجاد میشود. کاهش سرعت این اتفاق میتواند پیشرفت بزرگی در علم پزشکی باشد. حتی مقدار اندکی از جرم سلول بتا تاثیر زیادی بر عملکرد آنها دارد.
این تیم تحقیقاتی، آزمایشی را ترتیب داد که در آن بیماران به صورت تصادفی یکی از دو نوع قرص وراپامیل یا قرص قند را مورد استفاده قرار میدادند و هیچ بیمار یا پزشکی از نوع درمان مطلع نبود. یازده بیمار قرصهای وراپامیل و انسولین مورد نیاز را برای یک سال دریافت کردند و سیزده بیمار هم از انسولین و قرصهای قند استفاده کردند.
هرچه آخر سال نزدیکتر میشد، هر دو گروه وضعیت سلامتشان وخیمتر میشد و نیاز به انسولین بیشتری داشتند. اما بیمارانی که از وراپامیل استفاده میکردند، به انسولین کمتری نیاز پیدا کردند. بیماران استفاده کننده از وراپامیل در پایان سال نسبت به ابتدای سال به 27 درصد انسولین بیشتر نیاز پیدا کردند، در حالی که بیماران استفادهکننده از قرص قند 70 درصد بیشتر نیاز به انسولین پیدا کردند. این تیم تحقیقاتی اعلام کرد:
درمان با وراپامیل قابل تحملتر و بدون آسیبهای بالینی قابل توجه بوده و همچنین در صورت رژیم صحیح در تزریق انسولین، موثرتر هم بود.
شالو میگوید:
یافتهها نشان میدهند که وراپامیل کمک میکند تا آسیبهای بعدی دیابت نوع 1 به پانکراس متوقف شوند.
شاید دلیلش این باشد که این دارو به صورت مستقیم روی سلولهای موجود در پانکراس تاثیر میگذارد. سلولهای بتا که در پانکراس انسولین تولید میکنند، همانند سلولهای قلب ساختارهای مشابهی با نام گیرندههای کانالی کلسیم دارند.
از آنجا که گمان میرود دیابت نوع 1 به دلیل اشکالات سیستم ایمنی اتفاق میافتد، تعدادی از پژوهشگران در حال آزمایش روی داروهای تخریبکننده سیستم ایمنی بدن هستند تا این معضل را رفع کنند (این چیزی است که خطر عفونتها و سرطان را افزایش میدهد.)
گروه دیگری در حال بررسی کاشت سلولهای پانکراسی تولیدکننده انسولین هستند، اما تعداد اندکی از بیماران میتوانند از این درمان بهرهمند شوند، چون تعداد اهداکنندگان کم است. ضمنا ممکن است فواید این درمان دائمی نباشد. اندریو ریکمن از سازمان تحقیقات و حمایت دیابت (JDRF) به عنوان حامی مالی این طرح میگوید:
ما همیشه به دنبال داروها یا درمانهایی هستیم که مسیر دیابت نوع 1 را تغییر میدهند و از سلولهای بتای مولد انسولین حمایت کرده و یا آنها را تولید میکنند. ما از نتایج تیم دکتر شالو بسیار هیجانزده شدیم. طبق این نتایج، کاهش فشار روی سلولهای بتا توسط وراپامیل میتواند پیشرفت دیابت نوع 1 را کاهش دهد.
سخن پایانی
برای اطلاع بیشتر از اخبار علمی با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.