دنیای فناوری هر روز با سرعت زیادی در حال تغییر است. با ما همراه باشید تا مهمترین اخبار تکنولوژی در یک دهه اخیر را با هم مرور کنیم.
در طول ده سال اتفاقات زیادی رخ میدهند و خیلی چیزها تغییر میکنند. مخصوصا در دنیای تکنولوژی که هر روز شاهد یک اتفاق یا معرفی شدن یک محصول جدید هستیم. برای مثال در اولین روز از سال 2010 استیو جابز هنوز مدیر عامل کمپانی اپل بود. همچنین بهترین گوشی اندرویدی، موتورولا دروید (Motorola Droid) بود که الان دیگر وجود ندارد. فیسبوک در آن زمان هنوز در ابتدای راه قرار داشت و تازه داشت به سوددهی میرسید. سرویس تاکسیرانی اوبر اپلیکیشن نداشت و اسپاتیفای در آمریکا ارائه نشده بود. سرویسهایی مانند توییچ، تیندر و تیکتاک هم هنوز وجود خارجی نداشتند.
اگر مهمترین اخبار فناوری را مرور کنیم، متوجه میشویم که در ده سال اخیر اتفاقات زیادی رخ دادهاند. این اتفاقات گاهی تلخ و ناراحتکننده و گاهی شیرین بودهاند. به هر حال همه اینها به عنوان بخشی از تاریخ تکنولوژی در دهه 2010 ثبت شدند و حالا که به انتهای این دهه رسیدهایم، مرورشان میتواند به ما نشان دهد که تکنولوژی چه مسیری را در این ده سال طی کرده است. با ما همراه باشید تا در ادامه به مرور مهمترین اخبار تکنولوژی در یک دهه اخیر بپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2010
- مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2011
- مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2012
- مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2013
- مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2014
- مهمترین اخبار فناوری در سال 2015
- مهمترین اخبار فناوری در سال 2017
- مهمترین اخبار فناوری در سال 2018
- مهمترین اخبار فناوری در سال 2019
مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2010
خروج گوگل از چین
کمپانیهای تکنولوژی آمریکایی سابقهای طولانی در کشمکش و مجادله با کشور چین داشتهاند. از یک طرف چشمپوشی از یک و نیم میلیارد کاربر جدید کار سختی است و از سوی دیگر، سیاستهای سانسوری دولت چین مشکلات زیادی را برای شرکتهای خارجی بهوجود میآورد. شرکت گوگل از سال 2000 و با امید به تغییر سیاست چینیها، فعالیتش را در این کشور آغاز کرد. اما نهتنها چین نگاهش را به اینترنت و فضای مجازی تغییر نداد، بلکه با راهاندازی فایروال بزرگ (Great Firewall) عرصه را برای شرکتهای تکنولوژی تنگتر کرد. گوگل سرانجام در ژانویه 2010 مجبور به ترک چین شد تا به همه ثابت شود که همیشه تکنولوژی نمیتواند دنیا را تغییر دهد.
عرضه آیفون 4
شاید مفهوم گوشی هوشمند در سال 2007 و با اولین آیفون شکل گرفته باشد؛ اما از سال 2010 و با عرضه آیفون 4 بود که همه دنیا فهمیدند یک گوشی هوشند دقیقا باید چه ویژگیهایی داشته باشد. صفحهنمایش باکیفیت، دوربین سلفی و دوربین اصلی قدرتمند از جمله ویژگیهایی بودند که قبلا در هیچ گوشی دیگری ندیده بودیم. در مقالهای که اخیرا منتشر کردیم، آیفون 4 را به عنوان بهترین گجت تکنولوژی در یک دهه اخیر معرفی کرده بودیم.
توقف سرویس گوگل ویو
گوگل ویو (Google Wave) یکی سرویس ویرایش محتوای آنلاین بود که همزمان از ویژگیهای پیامرسانها و فرومهای آنلاین بهره میبرد. این تکنولوژی که در ابتدای راه خیلی جالب بهنظر میرسید و گفته میشد میتواند شکل تعامل افراد با یکدیگر را تغییر دهد، به دلیل اینکه گوگل برنامه خاصی برایش نداشت، در سال 2010 متوقف شد.
مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2011
ورود سرویس اسپاتیفای به آمریکا
سرویس سوئدی اسپاتیفای در جولای سال 2011 به آمریکا راه پیدا کرد و پس از آن جهانی شد. این سرویس بهطور کلی شیوه گوش دادن به موسیقی را در کل دنیا تغییر داد. البته اسپاتیفای اولین پلتفرم استریم موزیک در دنیا نبود؛ اما تمام ویژگیهای مثبت سرویسهایی مانند پاندورا، لست افام و ساندکلود را یک جا در خود داشت. وجود دهها میلیون آهنگ که همه بدون تبلیغات در دسترس بودند، باعث شد تا اسپاتیفای خیلی زود به انتخاب اول علاقهمندان به موزیک تبدیل شود.
راهاندازی Qwikster توسط نتفلیکس
قبل از اینکه فناوری استریم آنلاین مثل حالا پیشرفت کند، نتفلیکس به عنوان شرکتی که دیسکهای DVD را از طریق پست اجاره میداد شناخته میشد. در سال 2011 نتفلیکس که میخواست فعالیتش را از طریق استریم محتوا دنبال کند، تصمیم گرفت تا کسب و کار اجاره DVD را در قالب یک سرویس جدید به نام Qwikster ادامه دهد. برای آشنایی بیشتر با برند نتفلیکس، میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
مرگ استیو جابز
حرف نادرستی نیست اگر بگوییم در دهه اخیر، مهمترین فرد در صنعت تکنولوژی استیو جابز بود. او تاثیرات غیرقابل انکاری روی این صنعت و زندگی بشر گذاشت. محصولاتی که او طراحی و معرفی کرد، حالا بهعنوان بخشی جداییناپذیر از زندگی افراد در سراسر دنیا به شمار میروند. مرگ استیو جابز در سال 2011 مثل یک شوک برای دنیای فناوری بود. کمپانی اپل بعد از جابز همچنان به فعالیتش ادامه میدهد و مدیریت تیم کوک جای هیچگونه انتقادی را باقی نگذاشته است؛ اما هنوز هم بیشتر مردم، اپل و محصولاتش را با استیو جابز به خاطر میآورند.
سایر رویدادهای مهم سال 2011
- راهاندازی سرویس استریم آنلاین توییچ
مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2012
معرفی هدست واقعیت مجازی آکیولس ریفت
بدون شک یکی از ترندهای مهم دهه اخیر، هدستهای واقعیت مجازی بودند. اخبار پیرامون این تکنولوژی از سال 2012 و با معرفی هدست آکیولس ریفت داغ شدند. این هدست که در تیم توسعهاش نام یکی از خالقان بازی معروف Doom یعنی جان کارمک دیده میشد، شروع خوبی در کیکاستارتر داشت و توانست بودجهای 2.4 میلیون دلاری جمعآوری کند.
راهاندازی سرویس تیندر
یکی از سرویسهای اجتماعی مهم در دهه اخیر، اپلیکیشن تیندر بود. این سرویس دوستیابی، نحوه آشنایی افراد در سراسر دنیا را تغییر داد. البته تیندر اولین سرویس دوستیابی نبود، اما استانداردهای جدیدی را در این زمینه تعریف کرد. به هر حال با تمام ویژگیهای خوب و بدی که برای این برنامه ذکر میشوند، تیندر امروزه یکی از محبوبترین اپلیکیشنهای اجتماعی در جهان به حساب میآید.
سایر رویدادهای مهم سال 2012
- خرید اینستاگرام توسط فیسبوک
مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2013
راهاندازی سرویس اشتراکی Creative Cloud توسط ادوبی
شرکت ادوبی برنامه فتوشاپ CS6 را در سال 2012 عرضه کرد. این برنامه 700 دلار قیمت داشت و میزان استفاده غیرقانونی از آن بیسابقه بود. اوضاع برای ادوبی در حال بدتر شدن بود تا اینکه این شرکت در سال 2013 اعلام کرد تمام نسخههای آینده فتوشاپ تنها از طریق یک سرویس اشتراکی آنلاین به نام Creative Cloud در دسترس خواهند بود. افراد میتوانستند با پرداخت 50 دلار به عنوان حق اشتراک ماهانه، به تمام سرویسهای ادوبی دسترسی داشته باشند.
افشاگری ادوارد اسنودن درباره دزدی بزرگ اطلاعات
همیشه شایعاتی وجود داشت که میگفتند دولتها به اطلاعات محرمانه شرکتهای بزرگ تکنولوژی دسترسی دارند. این موضوع در حد شایعه باقی مانده بود تا اینکه در سال 2013 ادوارد اسنودن اسناد طبقهبندی شدهای را افشا کرد که نشان میدادند آژانس امنیت ملی آمریکا طی پروژهای که PRISM نامیده میشود، در حال دزدی اطلاعات از کمپانیهای بزرگی مانند گوگل، اپل، مایکروسافت و فیسبوک است. هیچوقت معلوم نشد که این پروژه تا چه مرحلهای پیش رفته و آیا کمپانیها نیز در آن همکاری داشتهاند یا نه؛ اما بهطور مشخص بعد از PRISM اعتماد به حفظ حریم و اطلاعات شخصی در فضای مجازی از بین رفته است.
مهمترین اخبار تکنولوژی در سال 2014
ماجرای گیمرگیت (Gamergate)
ماجرای عجیب گیمرگیت از انجمن آنلاین 4chan و از درگیری بین گیمرها و منتقدان بازی شروع شد و کمکم کار به واکنشهای جهانی رسید. در این ماجرا تعداد زیادی از اهالی صنعت بازی درگیر شدند و اطلاعات خصوصی آنان فاش شد؛ اما از بیرون، موضوع آنقدر گنگ و پیچیده بود که کسی دقیقا نمیدانست جنبش گیمرگیت چه چیزی را مطالبه میکند. این جنبش با شعار مخالفت با استفاده ابزاری از زنان در صنعت بازیهای ویدیویی شروع شد؛ اما ظاهرا اصل ماجرا به کینهورزی گیمرها و منتقدان بازی نسبت به یکدیگر مربوط میشد.
عرضه اسپیکر هوشمند آمازون اکو
اسپیکر هوشمند اکو یکی از بهترین دستگاههای کنترل صوتی است. امروزه دستگاههای زیادی مثل گوشیهای هوشمند، تلویزیونها و حتی خودروها هستند که فرمانهای صوتی را اجرا میکنند؛ اما اکو هنوز هم یکی از بهترینها در این زمینه محسوب میشود. دستیار هوشمند آمازون، یعنی الکسا نیز بهصورت یکپارچه با این اسپیکر کار میکند. طبق آماری که آمازون منتشر کرده، تا به امروز بیش از صد میلیون دستگاهی که از الکسا پشتیبانی میکنند فروخته شدهاند. بنابراین میتوان گفت که اکو یکی از محبوبترین اسپیکرهای هوشمند تا به امروز است.
سایر رویدادهای مهم سال 2014
- خریداری واتساپ توسط فیسبوک
- افزایش حق اشتراک آمازون پرایم برای اولین بار
مهمترین اخبار فناوری در سال 2015
گوگل باعث شد یک مرد نابینا رانندگی کند
در یکی از روزهای آفتابی اکتبر 2015 فردی به نام استیو ماهان برای اولین بار سوار یک خودروی بدون راننده شد. این موضوع از آنجا اهمیت داشت که ماهان کاملا نابینا بود و خودرویی که سوار میشد هیچ فرمان یا پدالی نداشت. این خودرو توسط سیستم خودران گوگل که امروزه با نام Waymo شناخته میشود هدایت میشد.
امضای توافقنامه پاریس برای جلوگیری از تغییرات آب و هوا
با مشاهده جزیرههایی که زیر آب غرق میشوند و طوفانهای سهمگینی که خسارات جانی و مالی زیادی به بار میآورند، بالاخره جامعه جهانی تصمیم گرفت تا در سال 2015 توافقنامهای برای جلوگیری از تغییرات آبوهوایی امضا کند. در این توافقنامه، کشورها متعهد شدند تا تولید گازهای گلخانهای خود را تا حدی کاهش دهند که روند گرم شدن جو زمین متوقف شود.
بازگشت موفقیت آمیز موشک اسپیس ایکس به زمین
در گذشته، موشکهایی که ماهوارهها را به فضا میبردند، عملا یک جسم بهدردنخور تلقی میشدند؛ چون هیچ راهی برای بازگشت موفقیتآمیز آنها به زمین وجود نداشت. این موشکها عموما در بیابانها یا اقیانوس سقوط میکردند و به یک تکه فلز بیارزش تبدیل میشدند؛ اما ایلان ماسک با کمپانی فضاییاش یعنی اسپیس ایکس تصمیم گرفت این روند را تغییر دهد. پس از چند تلاش نافرجام، بالاخره در دسامبر 2015 موشک فالکون 9 با موفقیت روی زمین نشست.
سایر رویدادهای مهم سال 2015
- تام ویلر قانون بیطرفی اینترنت تحت عنوان Title II را اجرا کرد
مهمترین اخبار فناوری در سال 2017
رسوایی فیسبوک در جریان کمبریج آنالیتیکا
یکی از مهمترین اخبار دنیای فناوری در یک دهه گذشته، ماجرای رسوایی فیسبوک و کمبریج آنالیتیکا بود. موضوع از این قرار بود که پس از برگزاری یک تست شخصیتشناسی از طریق فیسبوک، اطلاعات شخصی بیش از 87 میلیون کاربر مورد سوءاستفاده قرار گرفت. بخشی از این اطلاعات نیز در کمپین تبلیغاتی دونالد ترامپ استفاده شده بود.
سایر رویدادهای مهم سال 2017
- خریداری فروشگاه زنجیرهای Whole Foods توسط آمازون
- اجیت پای قانون بیطرفی اینترنت تحت عنوان Title II را لغو کرد
مهمترین اخبار فناوری در سال 2018
توییت ایلان ماسک در مورد خصوصی کردن تسلا
«به فکر خصوصی کردن تسلا، با قیمت هر سهم 420 دلار هستم». این توییت که در آگوست 2018 از سوی ایلان ماسک منتشر شد، حواشی زیادی به همراه داشت. به خاطر همین توییت، او هم ریاست تسلا را از دست داد و هم مجبور شد 20 میلیون دلار جریمه به دولت بپردازد. بعدها معلوم شد که ایلان ماسک حتی پول کافی برای خصوصی کردن تسلا را در اختیار نداشت و قرار بود از عربستان سعودی برای این کار کمک بگیرد.
مهمترین اخبار فناوری در سال 2019
ورود اسپاتیفای به بازار پادکست
در سال 2019 کمپانی اسپاتیفای که فقط در زمینه استریم موسیقی فعالیت میکرد، تصمیم گرفت تا به بازار پرمخاطب پادکست نیز وارد شود. این شرکت در گام اول شبکههای پادکستی مانند Parcast و Gimlet Media را تصاحب کرد و سپس اپلیکیشن ساخت پادکست Anchor را نیز در اختیار گرفت. همچنین اسپاتیفای الگوریتمهای جدیدی را برای پیشنهاد پادکست به مخاطبان و همینطور تبلیغات هوشمند بهوجود آورد که بهنظر میرسد باعث تحول بزرگی در این حوزه شوند.
لغو شدن ساخت شارژر بی سیم AirPower توسط اپل
دهه اخیر با یک اتفاق ناخوشایند برای اپل به پایان رسید. این کمپانی بهطور ناگهانی به ساخت و توسعه شارژر بیسیم خود به نام AirPower پایان داد. این دستگاه، بسیار کاربردی بهنظر میرسید و میتوانست سه دستگاه دیگر را همزمان شارژ کند؛ اما گزارشهایی وجود داشت که میگفتند AirPower موقع شارژ کردن بیش از حد گرم میشود. در ابتدا قرار بود AirPower در سال 2018 عرضه شود، اما این تاریخ به تعویق افتاد. در سال 2018 تصاویری از این دستگاه در وبسایت اپل منتشر شد و حتی روی جعبههای ایرپادز نسل دوم میشد عکس AirPower را مشاهده کرد. همه این شواهد نشان میدادند شارژر بیسیم اپل هنوز در دست ساخت قرار دارد؛ اما این کمپانی ناگهان اعلام کرد که چون AirPower نتوانسته به استانداردهای مدنظر دست پیدا کند، پروژه ساختش را لغو کرده است.
رفتن لری پیج و سرگی برین از گوگل
لری پیج و سرگی برین، بنیانگذاران گوگل، در دسامبر 2019 این شرکت را ترک کردند و مدیریت آلفابت (شرکت مادر گوگل) را به ساندار پیچای سپردند. البته این دو نفر همچنان در هیئت مدیره آلفابت حضور دارند، اما دیگر نظارت مستقیمی روی شرکت تریلیون دلاری خود نخواهند داشت. جالب است بدانید که گوگل پروژه تحقیقاتی پیج و برین در دوران دانشجویی در دانشگاه استنفورد بود. این پروژه کوچک حالا به غول فناوری جهان تبدیل شده و زندگی میلیاردها نفر در سراسر دنیا را متحول کرده است. میتوانید برای خواندن زندگینامه سرگی برین به این مطلب و برای مطالعه زندگینامه لری پیج به این مطلب مراجعه کنید.
سایر رویدادهای مهم سال 2019
- تصویب قانون جلوگیری از تماسهای خودکار ناخواسته توسط FCC
نظر شما درباره مهمترین اخبار تکنولوژی جهان در یک دهه اخیر چیست؟ کدام یک از این اتفاقات را مهمتر از بقیه میدانید؟ لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.