کارت گرافیک نوعی پردازشگر گرافیکی در رایانهها، لپتاپها، اسمارت فونها و انواع گجتهاست که وظیفه نمایش و رندرینگ تصاویر را بر روی نمایشگرها برعهده دارد. ما در این مطلب قصد داریم به معرفی و مقایسه کارت گرافیک Nvidia و Intel با AMD بپردازیم.
کارت گرافیک بخش عمده عملیات پردازش در کامپیوترها را انجام میدهد و همین مسئله باعث افزایش سرعت در کامپیوترهای امروزی و کاهش حجم فعالیت پردازنده اصلی در کامپیوتر میشود. لذا نوع کارت گرافیک به کار رفته در سیستمها بسیار مهم است. زمانی که قصد خرید کامپیوتر را دارید، با سه برند مهم کارت گرافیک روبهرو خواهید شد شامل کارت گرافیک Nvidia، کارت گرافیک Intel و AMD. این سه شرکت مهمترین تراشههای گرافیکی را برای بیشتر کامپیوترها و لپتاپها تولید میکنند و رقابت سرسختی برای تصاحب بازار فروش دارند. ما در این مطلب به مقایسه کارت گرافیک Nvidia و Intel با AMD میپردازیم. با پلازا همراه باشید تا با عملکرد، قدرت، قیمت و سایر ویژگیهای این سه برند مهم و چند سایت مقایسه کارت گرافیک آشنا شوید.
آنچه در ادامه میخوانید:
کارت گرافیک چیست؟
قبل از پرداختن به ویژگیهای سه برند مهم کارت گرافیک و معرفی بهترین سایت مقایسه کارتهای گرافیک، بهتر است در مورد خود کارت گرافیک و اجزای تشکیل دهنده آن صحبت کنیم. کارت گرافیک از یک برد یا درایور، مدار چاپی، حافظه و پردازنده گرافیکی (Graphics Processing Unit) تشکیل شده است. پردازنده گرافیکی مهمترین بخش کارت گرافیک محسوب شده و تاثیر بسزایی در عملکرد کلی کارت گرافیک دارد. سوال مهم این است که وظیفه اصلی کارت گرافیک چیست؟ در پاسخ به زبان ساده میتوان اینطور بیان کرد که کارت گرافیک در کامپیوتر، لپ تاپ، تلویزیون و وسایلی از این قبیل، اطلاعات و دادههای گرافیکی دیجیتالی را به دادههای گرافیکی آنالوگ تبدیل میکند و آنها را برای نمایش در مانیتور کامپیوتر، لپتاپ و غیره ارسال میکند.
پردازشگر اصلی یا همان GPU وظیفه رندر تصاویر و ویدئوها را در انواع پویانماییهای دوبعدی، سهبعدی و کامپیوترها و غیره برعهده دارد. وجود GPUها در کارت گرافیک کمک بزرگی برای پردازشگر اصلی کامپیوترها محسوب میشود؛ زیرا از فشار کاری بیشتر آنها میکاهند و در نتیجه سرعت پردازش در کامپیوترها بالا میرود.
بهطورکلی، دو نوع کارت گرافیک وجود دارد: کارت گرافیک یکپارچه (Integrated) و کارت گرافیک اختصاصی یا گسسته (Dedicated). کارتهای گرافیک یکپارچه حافظه جداگانه ندارند؛ لذا از حافظه اصلی سیستم استفاده میکنند. شاید نداشتن حافظه اختصاصی مزیتی برای این نوع کارتهای گرافیک نباشد، اما این نوع کارتها گرمای کمتری تولید میکنند، برق کمتری مصرف میکنند و از طرفی قیمت ارزانی دارند که به تبع آن قیمت خرید کامپیوتر نیز ارزانتر تمام خواهد شد. از این نوع کارتها در انجام کارهای گرافیکی ساده، پویانماییهای دوبعدی و ویرایش تصاویر دوبعدی استفاده میشود.
کارتهای گرافیک اختصاصی حافظه مختص خودشان را دارند. این نوع کارتها برای پردازش از حافظه خودشان استفاده میکنند و کاری به حافظه (RAM) سیستم ندارند. این مزیت خوبی محسوب میشود. برای گیمرهایی که بازیهایی با گرافیک بالا انجام میدهند و یا برای گرافیست کارهای حرفهای این نوع کارت گرافیک بسیار سودمند است. اما در نظر داشته باشید وجود حافظه اختصاصی یعنی تولید گرمای بیشتر که نیاز به استفاده از فنهای خنک کننده قوی را ضروری میسازد. البته این کارتها قیمت بیشتری نیز دارند.
از آنجا که کارت گرافیک یک نوع سخت افزار است، لذا درایور مخصوص به خودش را دارد که در سیستمی که قرار دارد نصب میشود. نکته مهم این است که این درایور باید مرتبا بهروزرسانی شود. آپدیت درایور کارت گرافیک را میتوان از وبسایت شرکت سازنده کارت گرافیک دریافت کرد.
کارت گرافیک Nvidia
Nvidia یک شرکت آمریکایی است که در سال 1993 تاسیس شده است. این شرکت در ساخت و تولید کارتهای گرافیک و پردازندههای گرافیکی (GPU) فعالیت دارد و یکی از رقبای اصلی دو شرکت Intel و AMD در زمینه ساخت تراشههای گرافیکی محسوب میشود. شرکت Nvidia انواع مختلفی از کارتهای گرافیک را تولید میکند که هر کدام ویژگیهای مخصوص خودشان را دارند. بد نیست بدانید که انویدیا از معماریهای مختلفی در کارتهای گرافیک خود استفاده میکند که مهمترین آنها عبارتند از تورینگ، کودا و پاسکال. اگر از اهمیت این معماریها در کارتهای گرافیک بخواهید بدانید، پاسخ آن را گیمرهای حرفهای و تولیدکنندههای محتواهای گرافیکی بهتر میدانند.
بهترین نوع معماری به کار رفته در کارت گرافیک انویدیا همان معماری تورینگ است که در سال 2018 از سوی جنسن هوانگ مدیرعامل Nvidia به عنوان پیشرفتهترین معماری موجود در کارتهای گرافیک این شرکت معرفی شد. با وجود این نوع معماری، گرافیک بازیهای رایانهای به طرز خارقالعادهای طبیعیتر جلوه میکند. همچنین وجود ویژگی رندرینگ ترکیبی در معماری تورینگ در نمایش تصاویر به ویژه در انیمیشنهای سه بعدی اهمیت فوقالعادهای دارد. وجود این نوع ویژگیها در کارت گرافیک نسل اخیر Nvidia باعث شده تصاویری واقعگرایانه خلق شوند که از واقعیت غیرقابل تمیز باشند.
شرکت انویدیا معتقد است نسل اخیر کارتهای گرافیک این شرکت قادرند یک میلیارد پرتو در ثانیه را برای خلق تصاویر گرافیکی محاسبه کنند که به آن ویژگی ردیابی بیدرنگ پرتو (Real-Time Ray Tracing) میگویند. این ویژگی زمانی که مشغول بازیهای رایانهای هستید بیشتر خود را نشان میدهد.
کارت گرافیک Intel
Intel یک شرکت چند ملیتی آمریکایی است که در سال 1968 تاسیس شد. شرکت اینتل یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده CPU در لپتاپها و کامپیوترهاست. CPU که از آن به پردازشگر تعبیر میشود، مغز متفکر کامپیوتر است که تاثیر زیادی در سرعت پردازش اطلاعات دارد. البته شرکت Intel تولیدات سخت افزاری دیگری همچون انواع ریزپردازندهها، فلش کارتها، کارتهای گرافیکی و غیره نیز دارد. شرکت Intel در ساخت کارتهای گرافیک نیز پیشرو است و در این زمینه از مهمترین رقبای شرکت AMD محسوب میشود. در بخش مربوط به مقایسه کارت گرافیک در مورد مشخصات کارت گرافیک Intel بیشتر خواهیم گفت.
کارت گرافیک AMD
شرکت AMD و یا به عبارتی Advanced Micro Devices یک شرکت آمریکایی سازنده انواع ریزپردازندههاست که در سال 1969 توسط جری ساندرز تاسیس شد. عمده محصولات این شرکت تولید سی پی یو (CPU) و کارت گرافیک است. در مقایسه با دو شرکت اینتل و انویدیا، ای ام دی نیز بخشی از بازار بزرگ سختافزارهای رایانه را به خود اختصاص میدهد. در مقایسه AMD با سایر رقبای حاضر در صحنه میتوان گفت این شرکت در تولید سی پی یوهایی با سرعت پردازش بالا موفق عمل کرده است که البته در بعضی ویژگیهایش ضعفهایی نیز دارد که در جای خود به آنها اشاره خواهیم کرد.
شرکت AMD رسما در سال 2006 با خرید سهم شرکت ATI به عرصه بازار تولید کارتهای گرافیک وارد شد. بهطورکلی، در مقایسه AMD با Intel میتوان گفت اینتل رقیب سرسخت ای ام دی در تولید پردازندههاست. به عنوان مثال، شرکت AMD در تولید CPUهای 64 بیتی که تا 8 گیگابایت رم را پشتیبانی میکنند بسیار موفق عمل کرده و توانسته از رقیب خود اینتل جلو بزند و سهم بیشتری از فروش را به خود اختصاص دهد.
مقایسه کارت گرافیک Nvidia و Intel با AMD
در این قسمت به مقایسه کارت گرافیک شرکتهای Nvidia، اینتل و AMD میپردازیم. ناگفته نماند تولید کارت گرافیک در انحصار این سه شرکت معروف است که هر سه در کسب سهم بیشتری از بازار فروش با هم در رقابتند. در نظر داشته باشید که این سه شرکت چیپست کارت گرافیک را تولید میکنند؛ به عبارت دیگر، این شرکتها پردازنده گرافیکی را تولید میکنند که در ساخت یک کارت گرافیک کامل به کار میرود. بقیه شرکتهای مطرح همچون ایسوس، گیگابایت و غیره از این چیپستها در ساخت کارت گرافیک کامل استفاده میکنند.
نکته دیگر اینکه در تفاوت کارت گرافیک های Nvidia با AMD و یا در مقایسه کارت گرافیک Intel و Nvidia و یا به طور کلی، در مقایسه پردازنده های گرافیکی اینتل، ای ام دی و انویدیا نمیتوان به صورت کلی بیان کرد کدام گرافیک بهتر است. هر یک از کارت گرافیکهای این سه شرکت با توجه به هدفی که قرار است مورد استفاده قرار گیرند، مزایا و معایبی دارند. در مقایسه کارت گرافیک سه برند فوقالذکر، به بررسی پارامترهای زیر میپردازیم:
نحوه عملکرد در بازی های رایانه ای
کدام گرافیک برای بازی بهتر است؟ در مقایسه کارت گرافیک سه شرکت اینتل، انویدیا و ای ام دی به لحاظ عملکردشان در بازیهای رایانهای باید گفت هر سه نوع کارت گرافیک توان اجرای بازیهای رایانهای را دارند. اما اگر یک گیمر حرفهای هستید و به دنبال صحنههای واقعی و طبیعی از بازی میگردید مطمئنا باید در انتخاب کارت گرافیک با درایت بیشتری عمل کنید.
GPUها یا پردازندههای گرافیکی نقش مهمی در توسعه بازیهای رایانهای دارند. یک کارت گرافیک قوی کیفیت تصویر بازی را بالا میبرد و از طرفی باعث میشود بازی با تاخیر کمتری اجرا شود. در مقایسه Nvidia با دو شرکت دیگر، باید گفت کارتهای گرافیک قوی و گسسته Nvidia گزینه خوبی برای انجام بازیهای حرفهای و یا پویانماییهای سه بعدی هستند. به عنوان نمونه، کارت گرافیک جیفورس 3090 (Ge Force RTX) انویدیا بهترین نوع کارت گرافیک برای انجام بازیهای حرفهای است. این کارت 24 گیگابایت حافظه و قدرت رزولوشن تصویر 4K دارد. اگرچه به لحاظ قیمت بسیار گران است. همچنین مدل RTX 3080 با حدود 8700 هسته کودا برای انجام بازیهای حرفهای و سطح بالا بسیار مناسب است، مضاف بر اینکه قیمت به نسبت پایینتری نیز دارد.
در مقایسه AMD با Nvidia باید گفت که پردازنده گرافیکی ای ام دی نیز برای انجام بازیهای حرفهای و یا انیمیشنهای سه بعدی مناسب است. این دو شرکت کارت گرافیکهای اختصاصی و یا گسسته عرضه میکنند که این نوع گرافیکها برای گیمینگ و یا تماشای ویدئوهای باکیفیت امتیاز خوبی محسوب میشوند. گرافیک AMD در برابر Nvidia شاید توان ابراز وجود نداشته باشد، با این حال کارتهای سری 7000 این شرکت قدرت بالایی دارند. نمونه اخیر این کارتها نوع TRESS FX هست که صحنههای بسیار واقعی و شفاف را در بازیها به نمایش میگذارد.
کارت گرافیک AMD برای بازیهای قدیمی همچون Tomb Raider بسیار مناسب است. فرق Nvidia با AMD در این بازی به نمایش تعداد فریم بر ثانیه مربوط میشود؛ به طوری که در این بازی حدود 20 فریم بر ثانیه گرافیک انویدیا بیشتر از ای ام دی است.
در مقایسه کارت گرافیک Intel با دو شرکت دیگر به یک نکته مهم باید اشاره کرد. در میان محصولات شرکت اینتل کارت گرافیکهای یکپارچهای وجود دارند که برای انجام بازیهای میانرده و معمولی گزینه مناسبی هستند. در پاراگرافهای پیشین توضیحاتی در مورد این نوع کارت گرافیکها دادهایم. با توجه به قیمت ارزان، تولید گرمای کمتر و افزایش عمر باتری از عهده انجام بازیهای معمولی به خوبی برمیآیند. در موبایلها و اکثر لپتاپها تراشههای گرافیکی یکپارچه Intel یافت میشوند. به عنوان نمونه، کارت گرافیک Intel Iris Plus برای بازیهای میان رده و معمولی همچون بازی League of Legends خوب عمل میکند و این بازی را به راحتی و بدون افت فریم انجام میدهد.
در مقایسه Intel با Nvidia و AMD میتوان گفت که اگر چه گرافیکهای یکپارچه اینتل قیمت ارزانتر و محاسن خوبی نیز دارند، اما اگر به دنبال بازیهای حرفهای و خلق واقعیتهای مجازی هستید به سراغ گرافیکهای یکپارچه Intel نروید.
ویژگی های برجسته و مهم
در مقایسه Nvidia با AMD و Intel بهتر است نگاهی هم به فناوریهای مهم به کار رفته در پردازندههای گرافیکی این شرکتها داشته باشیم. با توجه به مقایسه پردازنده گرافیکی انویدیا و ای ام دی، میتوان گفت بیشتر ویژگیهای به کار رفته در هر دو گرافیک Nvidia و AMD شبیه هم هستند، اما به لحاظ عملکرد و کاربرد متفاوت عمل میکنند. به عنوان نمونه هر دو پردازنده گرافیکی Nvidia و AMD از ویژگی ردیابی پرتو (Ray Tracing) برخوردار هستند که نتیجه آن خلق تصاویری با کیفیت بالاست. اما تنها این ویژگی برای داشتن یک تجربه خوب از بازی کفایت نمیکند. در کنار این ویژگی باید به مقدار حافظه، رزولوشن و موارد دیگر نیز توجه داشت. اما در بیان مقایسه کارت گرافیک ویژگی ردیابی پرتو حرف اول را میزند.
فناوری ردیابی پرتو با ردیابی اشعه در زمان واقعی، نورپردازی واقعگرایانهای را از بازی ارائه میدهد و باعث میشود شبیهسازی بهتری از تعامل اشیاء با محیط ایجاد شود. این ویژگی در خلق واقعیتهای مجازی بسیار اهمیت دارد. یکی از ویژگیهایی که شرکت Nvidia در گرافیکهای سری RTX خود لحاظ کرده، فناوری DLSS (Deep Learning Super Sampling) است. این تکنولوژی یک نوع روش یادگیری عمیق است که با نمونه برداری و افزایش دقت نقاط تصویر از شطرنجی شدن لبه ابجکتها و اشیا جلوگیری میکند. در مقام مقایسه Nvidia با AMD و Intel میتوان اذعان کرد این ویژگی فوقالعادهای برای انویدیا محسوب میشود. اما سوال اینجاست آیا واقعا این ویژگی کارایی لازم را دارد یا خیر؟
در حال حاضر بسیاری از کامپیوترها، کنسولها و بازیها از این ویژگی پشتیبانی نمیکنند. هزینه پیادهسازی DLSS بالاست و نیازمند زیرساخت قوی نیز هست. بد نیست بدانید بعضی از بازیها از ویژگی ردیابی پرتو نیز پشتیبانی نمیکنند و همین مسئله منجر به افت فریم در بازیها میشود. در مقایسه کارت گرافیک AMD با دو کارت دیگر بد نیست بدانید که کارت گرافیکهای نسل جدید AMD با اسم رمز Navi که در ایکس باکسهای سری ایکس کاربرد دارند، از ویژگی ردیابی پرتو برخوردارند و همین مسئله بازار رقابت را از انحصار انویدیا درآورده است.
ویژگی بعدی از نظر مقایسه پردازنده گرافیکی ویژگی VRR (Variable Refresh Rate) یا نرخ رفرش متغیر یا تازهسازی متغیر است. با توجه به این ویژگی نمایشگر میتواند سرعت نمایش را برای تطبیق با نوع محتوا تنظیم کند. برای گیمینگ این ویژگی بسیار بااهمیت است، زیرا از افت کیفیت تصویر جلوگیری میکند. سوال اینجاست که این فناوری در کدام کارت گرافیکها موجود است؟
با توجه به مقایسه Nvidia با AMD باید گفت ویژگی VRR در هر دو کارت گرافیک وجود دارد. در AMD این تکنولوژی با عنوان FreeSync و در Nvidia با عنوان G-Sync شناخته میشود. از نظر مقایسه AMD با Nvidia باید گفت اگرچه این تکنولوژی در هر دو مشابه است، اما تفاوت بارزی در عملکردشان وجود دارد. در مقایسه کارت گرافیک این دو باید گفت که تکنولوژی FreeSync در AMD مناسب مانیتورهای 60 هرتز است و در مانیتورهای بالای 60 هرتز چندان عملکرد خوبی ندارد و باعث افت فریم میشود. در مقابل، Nvidia G-Sync اگرچه فناوری قوی دارد، اما بسیار پرهزینه است. با توجه به کیفیت و استاندارد بالای محصولات شرکت انویدیا نمیتوان انتظار قیمت ارزانی را داشت.
اگر بخواهیم به مقایسه Intel با دو شرکت Nvidia و AMD به لحاظ ویژگیهای مطرح شده در بالا بپردازیم، باید بگوییم شاید اینتل به پای انویدیا و یا ای ام دی نرسد، اما بیکار هم ننشسته است. گزارشها حاکی از آن است که کارت گرافیک پرچمدار Xe HPG شرکت اینتل مجهز به ویژگی رهگیری پرتو است. این کارت گرافیک گسسته مبتنی بر معماری Xe مخصوص رایانههای دسکتاپ است. این کارت گرافیک میتواند گزینه خوبی برای گیمرهای حرفهای باشد.
نوع درایورها و نرم افزار
در زمینه مقایسه پردازنده گرافیکی سه برند معروف Intel و Nvidia و AMD نوبت به مقایسه درایورها و نرمافزارهای این سه گرافیک میرسد. در خصوص درایور و نرم افزار نمیتوان با اطمینان گفت کدام گرافیک بهتر است؟
در مقایسه کارت گرافیک انویدیا با ای ام دی، پیشتر عدهای از پردازندههای گرافیکی سری RX 5000 Navi شرکت AMD شکایت داشتند که گاهی با صفحه سیاه در مانیتور رو به رو میشوند. اما خیلیها هم این مشکل را نداشتند. البته شرکت AMD در درایورهای جدید خود این مشکل را رفع کرده است. درایورهای Nvidia نیز بدون ایراد نیستند که بستگی به نوع بازی و سخت افزار آن دارد.
تفاوت AMD و Nvidia در این است که نسخههای منتشر شده شرکت انویدیا همه دارای گواهینامه WHQL هستند. این شرکت سعی داشته برای بازیهای مهم همچنان درایورهای گرافیک خود را به روز رسانی کند. مقایسه کارت گرافیک AMD و Nvidia در زمینه درایورها نشان میدهد که شرکت انویدیا همواره سعی دارد گیمرها را راضی نگه دارد. لذا این شرکت مرتبا آپشنهای متعددی را برای عملکرد بهینه کارت گرافیک هنگام بازی به روز میکند. امکان ضبط تصاویر و ویدئو هنگام بازی یکی دیگر از مزیتهای انویدیاست.
مقایسه AMD با رقبای خود نشان میدهد که این شرکت نیز تلاش میکند از رقیب خود عقب نماند. به عنوان نمونه، نرم افزار Radeon Adrenalin 2019 امکانات خوبی هنگام بازی برای گیمر فراهم میکند. امکان استریم بازی در تلفن همراه و یا انجام بازیهای واقعیت مجازی در گوشی از قابلیتهای این نرم افزار است.
در مورد مقایسه Intel با رقبای دیگر میتوان گفت اکثر پردازندههای گرافیکی اینتل از نوع یکپارچه هستند. شاید قابلیت این پردازندهها در مقایسه با Nvidia و AMD چندان متنوع نباشند، اما توان مصرفی پایین، ارزانتر بودن و عمر بیشتر باتری مزیتهایی هستند که نمیشود به راحتی از آنها چشم پوشید. در تفاوت ای ام دی و اینتل میتوان گفت گرافیک یکپارچه Intel بیست درصد بهینهتر عمل میکند.
قیمت و موجودی کالا
در مقایسه کارت گرافیک Intel و Nvidia و AMD به قیمت و موجودی کالا که میرسیم، چرخ مقایسه باز میایستد. کارت گرافیکهای رده بالای Nvidia قیمت بسیار بالایی دارند. از طرفی انتظار نداشته باشید همیشه بتوانید به راحتی آنها را پیدا کنید. مقایسه Nvidia با AMD نشان میدهد پردازندههای ای ام دی مقرونبهصرفهتر هستند. کارت گرافیکهای یکپارچه نیز قیمت پایینتری نسبت به کارت گرافیکهای گسسته دارند. لذا برای گیمرهای معمولی و یا سیستمهایی که نیاز به گرافیک سنگین ندارند، پردازندههای یکپارچه Intel گزینه خوبی هستند.
با توجه به بازار نابسامان ارز و افزایش بیرویه قیمت آن در کشور، پردازندههای گرافیکی چند برابر ارزش واقعیشان به فروش میرسند. در حال حاضر، قیمت کارت گرافیکهای موجود در بازار را از حدود سه میلیون تومان تا حدود نود میلیون تومان میتوان تخمین زد. یک نکته دیگر را هم در نظر بگیرید: زمانی که میخواهید یک کارت گرافیک قدرتمند بخرید، باید قطعات قدرتمند دیگر همچون CPU را نیز داشته باشید. پس باید بتوانید برای تمام این موارد به طور مناسب هزینه کنید.
معرفی چند سایت مقایسه کارت گرافیک
چنانچه به دنبال مقایسه پردازنده های گرافیکی اینتل، ای ام دی و انویدیا هستید، سایتهای زیر منبعهای مناسبی در این زمینه به شمار میروند.
کلام آخر
در انتها اگر بخواهیم بگوییم کدام گرافیک بهتر است؟ باید گفت پاسخ روشنی برای این پرسش وجود ندارد؛ زیرا انتخاب از بین پردازندههای گرافیک اینتل، Nvidia و AMD بستگی به نیاز و البته بودجه فرد دارد. به عنوان نمونه، یک گیمر حرفهای مطمئنا به دنبال خرید گرافیک یکپارچه اینتل نمیرود. برندهای Nvidia و AMD هر دو محبوب گیمرها هستند. هر سه شرکت محصولات گرافیکی متنوعی با رنج قیمتهای متفاوتی ارائه میدهند و هر کدام نیز طرفداران خاص خود را دارند. امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد. شما هم نظرات خود را در مورد محاسن و معایب این سه برند با ما در میان بگذارید.
