سینمای ایران در دهه نود بیش از هر زمانی دیگری در تسخیر متولدان دهه شصت بوده است. به همین دلیل در این مطلب به بهترین بازیگران دهه شصتی سینمای ایران پرداختهایم.
در دهه نود علاوه بر کارگردانان جدیدی که وارد عرصه فیلمسازی و به نوعی سبب پوستاندازی در سینمای ایران شدند، نسل جدیدی از بازیگران جوان و آیندهدار هم پا به عرصه جذاب بازیگری گذاشتند. تعداد زیادی از این بازیگران جدید و جویای نام، متولدین دهه شصت هستند و در این مطلب قصد داریم به این بازیگران بپردازیم. بازیگرانی که به خوبی خود را از همنسلان خود و حتی پیشکسوتان جدا کردند و افتخارات زیادی در همین دهه نصیب سینمای ایران کردند. با این پرونده از پلازا همراه ما باشید تا بهترین بازیگران دهه شصتی سینمای ایران را برایتان معرفی کنیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
مروری بر بهترین بازیگران دهه شصتی سینمای ایران
در این مطلب پانزده بازیگر برتر متولد دهه شصت سینمای ایران را تحت عنوان بهترین بازیگران دهه شصتی سینما برایتان معرفی میکنیم. بخوانید و در انتها نظر دهید که کدامیک از این بازیگران موفقترین و بهترین بازیگران متولد دهه شصت سینمای ایران محسوب میشوند؟ اسامی بازیگران بر اساس سال تولد آنها مرتب شده است!
نگار جواهریان
- متولد: 1361
نگار جواهریان که بعد از ازدواج با رامبد جوان و مادر شدن، کمکارتر شده است، در سالهای گذشته جزو بهترین بازیگران دهه شصتی سینمای ایران محسوب میشد. جواهریان با سریال «زیر تیغ» در ذهن عموم مردم ماندگار شده و اوج هنرنمایی او در فیلمهای «طلا و مس»، «اینجا بدون من» و «حوض نقاشی» است که در هر سه فیلم نقش یک بیمار یا معلول را به شکلهای متفاوتی ایفا کرده است. جواهریان برای «طلا و مس» سیمرغ بلورین دشت کرد و برای دو فیلم دیگر هم نامزد دریافت جایزه بود.
سارا بهرامی
- متولد: 1361
سارا بهرامی با اینکه نسبت به بازیگران دهه شصتی دیگر خیلی دیرتر شناخته شد، اما به واسطه تلاش و حضورش روی صحنه تئاتر پس از چند تجربه تصویری خیلی زود به یکی از بهترین بازیگران دهه شصتی سینما تبدیل شد. او شش سال پس از اولین کار تصویریاش توانست برای بازی در فیلم «دارکوب» سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن و سایر جوایز معتبر داخلی را درو کند. بهرامی که تا مدتی در فیلمهای اجتماعی ایفای نقش میکرد، با حضور در سریال «ساخت ایران 2» و «هزارپا» نشان داد در کمدی هم حرفهای زیادی برای گفتن دارد. آخرین نقش خوبی که از این بازیگر دیدیم نقش رها در سریال کرگدن بود و باید دید از این پس مسیر حرفهای خود را چگونه طی خواهد کرد.
مصطفی زمانی
- متولد: 1361
بازیگر نقش یوسف پیامبر (ع)، حالا دیگر با بازیهای متفاوت و بهیادماندنی خود کاملا از زیر سایه نقش حضرت یوسف (ع) خارج شده است و کمتر کسی پیدا میشود که او را فقط با این سریال بشناسد. مصطفی زمانی در طول سالهای اخیر علاوه بر حضور موفق در برخی فیلمهای سینمایی، در سه سریال مطرح شبکه خانگی نیز بسیار درخشان ظاهر شده است. زمانی در سریالهای «شهرزاد»، «نهنگ آبی» و «کرگدن» سه نقش کاملا متفاوت را بازی کرد و برای هر کدامشان تحسین منتقدان و مخاطبان را برانگیخت. وقتش رسیده که او را یکی از بهترین بازیگران دهه شصتی سینمای ایران بنامیم.
ترانه علیدوستی
- متولد: 1362
ترانه علیدوستی یکی دیگر از بازیگران برتر در بین لیست بهترین بازیگران دهه شصتی سینمای ایران است. این بازیگر در حالیکه فقط 18 سال داشت در فیلم «من ترانه 15 سال دارم» به کارگردانی رسول صدرعاملی ایفای نقش کرد و برای همین نقش برنده سیمرغ بلورین شد. او که جوانترین برنده سیمرغ در تاریخ سینماست، با بازیهای درخشان خود به پیشرفتش ادامه داد، اما در سالهای اخیر حضورش در «شهرزاد» و «فروشنده» در دو نقش کاملا متفاوت اوج هنرنمایی او در سینما بوده است.
طناز طباطبایی
- متولد: 1362
طناز طباطبایی اولین بار در فیلم «دیشب باباتو دیدم آیدا» به کارگردانی رسول صدرعاملی که تبحر خاصی در معرفی بازیگران جوان دارد ایفای نقش کرد. طباطبایی به تدریج و با حضور در نقشهای کوتاه و آثار تلویزیونی به پیشرفت خود ادامه داد تا اینکه اولین نقطه عطف کارنامهاش در سال 1389 و با بازی در فیلم «مرهم» رقم خورد. طناز در فیلم علیرضا داوودنژاد نقش یک دختر معتاد فراری را به بهترین شکل و با جزئیات بازی کرد و بعد از ایفای نقش در این کار، سطح آثار و بازیهای او به شکل قابل ملاحظهای بالاتر رفت. او در سالهای اخیر با بازی در فیلمهای موفق و متفاوت توانمندی خود را بیش از پیش به نمایش گذاشته است و همین سبب شد سال گذشته بالاخره سیمرغ برترین بازیگر زن جشنواره را برای فیلم شنای پروانه از آن خود کند.
پگاه آهنگرانی
- متولد: 1363
پگاه آهنگرانی دیگر بازیگر لیست بهترین بازیگران دهی شصتی است. این بازیگر نیز در خانوادهای هنرمند به دنیا آمده و مادرش منیژه حکمت از مطرحترین کارگردانان زن سینمای ایران است. پگاه هم به دلیل حضور در آثار مادر، از سن کم بازی در سینما را تجربه کرده و با وجود اینکه در دهه اخیر نسبتا کمکارتر و گزیدهکارتر شده است، اما حضور موفق و متفاوتی در فیلمهای مطرح داشته است. اولین حضور حرفهای او فیلم «دختری با کفشهای کتانی» بوده که همچون سایر بازیگران زن این لیست در آن فیلم با رسول صدرعاملی همکاری داشته است. آخرین جایزهای که پگاه آهنگرانی دشت کرده مربوط به فیلم «دربند» است. پس از آن او بیشتر گرایش به کارگردانی و مستندسازی پیدا کرده است.
الناز شاکردوست
- متولد: 1363
الناز شاکردوست کار خود را از تئاتر آغاز کرد، اما خیلی زود توانست با حضور در فیلم «گل یخ» کیومرث پوراحمد خود را مطرح کند و سال بعدش در چهار فیلم سینمایی ایفای نقش کرد. این بازیگر زن که تا مدتها در آثار درجه دوی سینمایی حضور پیدا میکرد، چند سالی میشود مسیر کاری خود را تغییر داده و با بازی در فیلمهایی چون «خفهگی»، «سراسر شب»، «شبی که ماه کامل شد» و «مطرب» فصل جدیدی را در دوران کاری خود تجربه کرده است. شاکردوست برای بازی در نقش فائزهی «شبی که ماه کامل شد» تمامی جوایز معتبر داخلی را درو کرد و سیمرغ بلورین جشنواره را هم از آن خود کرد.
امیر جدیدی
- متولد: 1363
شاید اگر امیر جدیدی سراغ آموزش دادن تنیس نمیرفت و هومن سیدی علاقهای به یاد گرفتن تنیس نداشت، حالا یکی از بهترین بازیگران دهه شصتی را در سینمای ایران نداشتیم. جدیدی از کشفهای خوب هومن سیدی است و در اولین تجربه حرفهای در فیلم «آفریقا» به همراه شهاب حسینی و جواد عزتی مقابل دوربین این کارگردان جوان رفت. بعدها سیدی و جدیدی چند همکاری دیگر را هم تجربه کردند، تا اینکه این بازیگر با «اژدها وارد میشود» و «رخ دیوانه» خود را به مخاطبان و اهالی سینما اثبات کرد. امیر جدیدی در طول سالهای اخیر همواره پیشرفت چشمگیری داشته و حتی توانست برای بازی در فیلمهای «تنگه ابوقریب» و «عرق سرد» سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم فجر را هم از آن خود کند. اگر چند سالی صبر کنید، قطعا سوپراستار بعدی سینمای ایران امیر جدیدی خواهد بود.
باران کوثری
- متولد: 1364
باران کوثری را میتوان از موفقترین و بهترین بازیگران دهه شصتی نامید. کوثری با وجود ممنوعیتها و محدودیتهایی که در تمام این سالها داشته، اما توانسته است پنج بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین شود و از این بین دو بار سیمرغ را از آن خود کند. کوثری به واسطه خانوادهای هنری، از سال 1370 و در حالیکه فقط شش سال داشته با بازی در آثار مادرش رخشان بنیاعتماد توانست خود را به عنوان بازیگری ماهر نشان دهد. باران کوثری تاکنون برای دو فیلم «خون بازی» و «کوچه بینام» موفق به دریافت سیمرغ بلورین و برای بسیاری از فیلمهای دیگر نامزد دریافت جایزه شده است.
پریناز ایزدیار
- متولد: 1364
پریناز ایزدیار یکی از برترین ستارگان زن حال حاضر سینمای ایران است. ایزدیار کار خود را در سریالهای تلویزیونی آغاز کرد و پس از ایفای نقشهای کوتاه، در سریال «زمانه» حسن فتحی نقش اصلی را بر عهده داشت. این بازیگر پس از حضور در آثاری چون «شهرزاد»، «ابد و یک روز» و «سرخپوست» به انتخاب اول بسیاری از کارگردانان در سینما تبدیل شده است و انصافا هم به خوبی توانسته خود را در سینمای ایران تثبیت کند. ایزدیار که این روزها چند فیلم را آماده اکران دارد، کماکان جزو پرکارترینهای این عرصه محسوب میشود و آخرین فعالیتش همکاری مجدد با نوید محمدزاده در «تفریق» مانی حقیقی بوده است.
نوید محمدزاده
- متولد: 1365
نوید محمدزاده از جمله بازیگرانی است که خیلی زود تقریبا به همه موفقیتهای سینمایی در داخل کشور و حتی در برخی جشنوارههای معتبر خارجی رسید و حالا در تلاش است تا خود را بیش از پیش ماندگار کند و شاید بتواند روزی برای ایران افتخارهای بزرگتری کسب کند. محمدزاده که بدون شک از بهترین بازیگران دهه شصتی محسوب میشود، کار خود را از بازی و اجرا در تلویزیون آغاز کرد و بعدها یکی از بزرگان صحنه تئاتر شد. پس از چندین سال بازی روی صحنه تئاتر، نوید محمدزاده با حضور در فیلم «عصبانی نیستم» به یکباره بسیار دیده شد و همین فیلم آغاز راه یکی از برترین سوپراستارهای حال حاضر سینما شد.
ساعد سهیلی
- متولد: 1366
ساعد سهیلی که مدتی در فیلمهای پدرش به عنوان بازیگر حضوری کوتاه داشت، بالاخره در سال 1390 در «گشت ارشاد» یکی از نقشهای اصلی را در کنار حمید فرخنژاد و پولاد کیمیایی بازی کرد. سهیلی در این اثر آنقدر خوب درخشید که با پیشنهادات بیشتری در سینما روبهرو شد و پا در مسیر ستاره شدن گذاشت. «چند متر مکعب عشق»، «رخ دیوانه»، «مالاریا»، «لاتاری» و «نهنگ آبی» توانستند از ساعد سهیلی بهترین استفاده را ببرند و در هر کدام از این آثار نقشهای درجه یکی را ایفا کرد تا او را نیز از آیندهداران این حوزه و از بهترین بازیگران دهه شصتی بدانیم.
پدرام شریفی
- متولد: 1366
پدرام شریفی که در چند ماه اخیر به واسطه بازی متفاوت و درخشان در سریال همگناه بسیار دیده شد، از بازیگرانی است که در دهه شصت متولد شده است. شریفی چند سالی میشود در فیلمهای مختلف و موفق سینمایی حضور داشته، اما فقط در فیلم سینمایی «متولد 65» نقش اصلی را عهدهدار بوده است. حالا شاید «همگناه» به پدرام شریفی کمک کند تا با پیشنهادات بهتری در سینما و تلویزیون رو به رو شود و مسیر درخشش خود را با سرعت بیشتری بپیماید.
مهرداد صدیقیان
- متولد: 1367
مهرداد صدیقیان اولین نقش حرفهای بازیگری خود را در سن پانزده سالگی و در فیلم «عصر جمعه» به عنوان نقش اول تجربه کرد. فیلمی که این روزها بعد از مدتها توقیف وارد شبکه نمایش خانگی شده است. صدیقیان پس از توقیف «عصر جمعه» و عملا در حالیکه دوباره باید از صفر شروع میکرد، در «اتوبوس شب» جلوی دوربین کیومرث پوراحمد رفت و با خسرو شکیبایی همبازی شد. صدیقیان این بار از فرصت بهترین استفاده را کرد و رفته رفته با حضور در آثار متفاوت تلویزیون و سینما خود را به عنوان بازیگری جوان و آیندهدار به مخاطبان معرفی کرد. حالا بعد از گذشت چندین سال، به جرئت میتوان گفت یکی از بهترین بازیگران دهه شصتی سینمای ایران در حال حاضر مهرداد صدیقیان است. او تاکنون دوبار نامزد دریافت سیمرغ بلورین شده است، اما هنوز موفق نشده این جایزه را مال خود کند. باید دید چه مدت زمان لازم است تا سیمرغ بر دستان این بازیگر توانمند بنشیند!
نازنین بیاتی
- متولد: 1368
نازنین بیاتی در سال 1391 با کشف پرویز شهبازی به عنوان نقش اول فیلم «دربند» وارد سینما شد و خیلی زود توانست خود را به عنوان بازیگری توانمند و مسلط در سینما و تلویزیون تثبیت کند. فیلم سینمایی «فرشتهها با هم میآیند» حضوری متفاوت از بیاتی در نقش همسر یک طلبه و مادر سهقلوها بود و باعث شد این بازیگر پرکارتر از قبل شود. نازنین بیاتی در کارنامه خود هم آثار کمدی و هم آثار جدی دارد و این نشان میدهد این بازیگر در انتخاب نقش توازن را به خوبی رعایت کرده است. نازنین بیاتی با بازی در «دربند» برنده بهترین بازیگر جشن انجمن منتقدان و نویسندگان شد.
کلام آخر
همانطور که در لیست فوق دیدید، تعداد بازیگران زن در بین بهترین بازیگران دهه شصتی بیشتر از بازیگران مرد است و توانمندی زنان متولد دهه شصت در عرصه بازیگری بر مردان کاملا میچربد. البته بازیگران دیگری نیز در این لیست میتوانستند حضور داشته باشند، بازیگرانی نظیر هوتن شکیبا، محمدرضا غفاری، هدی زین العابدین، ندا جبرائیلی، حامد کمیلی، میلاد کیمرام، سوگل خلیق، روشنک گرامی و چند بازیگر جوان دیگر که بهرحال فعلا افتخارات و موفقیتهایشان به فهرستی که در این مطلب به آنها اشاره شد نمیرسد. در این بین دو بازیگر محبوب این روزها، جواد عزتی و محسن کیایی هم از آنجایی که در اولین ماههای سال 1360 به دنیا آمدند در این لیست قرار نگرفتهاند. حال که به انتهای این مطلب رسیدیم شما نیز نظرات خود را درباره بهترین بازیگران دهه شصتی سینمای ایران بنویسید؟ به نظرتان کدامیک از بازیگران مرد و زن متولد دهه شصت موفقتر از دیگران بوده است؟
