میتوان گفت امنیت شبکههای بیسیم نسبت به شبکههای سیمی کمتر است. در اینجا مخفی سازی وای فای از دیگران و مواردی که باید بدانید را با شما به اشتراک میگذاریم.
این مسئله که امنیت شبکههای بیسیم نسبت به دیگر انواع شبکه کمتر است به سادگی ماهیت یک حالت ارتباطی مبتنی بر پخش مربوط میشود. وقتی به روتر نیاز دارید که به طور فیزیکی به آن وصل شوید و نفوذ به آن بسیار دشوارتر است. به همین دلیل امنیت Wi-Fi بسیار مهم است. در تلاش برای افزایش امنیت شبکه خود، ممکن است فکر کنید نام شبکه Wi-Fi خود را پنهان کنید تا افراد نزدیک نتوانند به Wi-Fi شما متصل شوند. انجام این کار ممکن است حرکت درستی از نقطه نظر امنیت و قابلیت استفاده نباشد. این موردی است که شما باید در مورد مخفی کردن شبکه Wi-Fi خود بدانید و دلیل این مورد را در ادامه ذکر خواهیم کرد. با آموزش مخفی سازی وای فای همراه پلازا باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
چرا باید شبکه Wi-Fi خود را مخفی کنید؟
طبق استانداردهای IEEE 802.11، هر شبکه بی سیم باید یک شناسه داشته باشد که دستگاهها برای اتصال به آن استفاده میکنند. به این سرویس Service Set Identifier گفته میشود که معمولا مخفف آن SSID است. SSID فقط روش فنی برای اظهار نام شبکه Wi-Fi است. روترها دائما در حال پخش چیزی به نام Beacon frame هستند. این پخش در واقع یک انتقال است که شامل اطلاعات مربوط به شبکه است و این اطلاعات شامل SSID و به منظور اعلام وجود این شبکه است. شاید تصور این امر سخت باشد که مودم شما فریاد میزند «من اینجا هستم! نام من Netgear-1B7J8 است! اگر صدای من را میشنوید، میتوانید از آن نام برای اتصال به من استفاده کنید!». همانطور که تلفن شما از همه شبکههای Wi-Fi اطراف شما مطلع است.
اگر فکر میکنید که میتوانید از پخش و انتقال همه اطلاعات مودم خود جلوگیری کنید یا اینکه روتر شما در حالت جستجوی دستگاهها ناپدید میشود و اگر تصور میکنید که اگر شبکهای حضور خود را اعلام نکند، بدین معناست که دستگاههای اطراف از آن چیزی نمیدانند و نمیتوانند به آن متصل شوند. باید بگوییم خیر و کاملا در اشتباهید.
محدودیتهای پنهان کردن SSID شبکه
سیگنالهای وایرلس همه یکسان هستند و به طور مساوی توزیع میگردند. آنها از یک منبع (مودم شما) شروع میشوند و در همه جهات حرکت میکنند (مانند یک کره دائما در حال گسترش). در این فرآیند انتقال سیگنال یک مسیر خطی معینی برای هدف قرار دادن انتقال Wi-Fi در پرتو از روتر خود به یک دستگاه خاص وجود ندارد. حتی اگر میتوانستید این مسیر را مشخص کنید، به محض رسیدن سیگنال به دستگاه نمیتوانستید آن سیگنال را قطع یا وصل کنید. بیایید فرض کنیم شبکه بیسیم شما SSID خود را پخش نمیکند و کسی به جز شما نمیداند که این شبکه وجود دارد. سپس با استفاده از Wi-Fi در حالت عادی، به آن متصل میشوید. در لحظه انجام هر کاری، مانند بازدید از یک وبسایت، روتر شما با دادههای آن وبسایت سیگنالی را پخش میکند و رایانه شما هنگام عبور سیگنال آن را دریافت می کند.
آیا متوجه مشکل شدید؟ این سیگنال Wi-Fi برای رسیدن به رایانه شما مجبور است از هوای آزاد عبور کند؛ این بدان معنی است که هر کسی در شعاع آن میتواند آن را رهگیری کند. به عبارت دیگر حتی اگر شبکه شما پخش SSID خود را متوقف كند، كاربران مخرب همچنان قادر خواهند بود توسط وصل شدن به وای فای مخفی سیگنالهای انتقال روتر به دستگاه را شناسایی و رهگیری كنند. این بدان معنی است که اگرچه یک کاربر عادی، شبکه Wi-Fi شما را در فهرست دستگاههای خود مشاهده نمیکند، اما کسی که کار خود را بلد است به راحتی میتواند حتی در صورت مخفی کردن وای فای ترافیکی را که از شبکه شما میآید تشخیص دهد و وجود آن را تأیید کند.
مخفی کردن SSID کاری ناخوشایند است
ما دیدیم که مخفی کردن SSID شما از نظر امنیتی هیچ مزیتی را ارائه نمیدهد. در عین حال میتواند جهت اتصال یک ناراحتی برای استفاده شخصی شما ایجاد میکند. وقتی SSID شما به طور عادی پخش میشود، به سادگی میتوانید نام آن را از فهرست شبکههای Wi-Fi دستگاه خود انتخاب کنید، رمز ورود را تایپ کنید و متصل شوید. با این وجود، هنگامی که SSID پنهان است، برای اتصال باید نام شبکه Wi-Fi و نوع امنیت را به صورت دستی وارد کنید. این کار از نظر بسیاری از کاربران آزار دهنده است، به خصوص هنگام افزودن دستگاههای جدید به فهرست شبکه مانند زمان اتصال اولیه دوستان. نیاز به خواندن و تایپ دقیق نام شبکه خود، چیزی جز دردسر و پیچیدگی نیست و مزیتی به امنیت شما اضافه نخواهد کرد.
آموزش مخفی سازی وای فای TP-Link
اگر اکنون پس از توضیحات بالا متوجه این مطلب شدید که پنهان کردن SSID شبکه خود برای بالا بردن امنیت ضروری نیست و برای شما دردسرساز است و همچنان میخواهید نام شبکه خود را پنهان کنید، نحوه انجام این کار را به شما نشان خواهیم داد. در بیشتر موارد، این یک فرایند آسان است. با ما در ادامه همراه باشید.
- شما باید با ورود به پنل مدیریت مودم خود با وارد کردن آدرس IP آن در مرورگر خود، کار را شروع کنید. در بسیاری از موارد، آدرس ورود به پنل مدیریت و تنظیمات مودم عدد 192.168.0.1 یا چیزی مشابه آن است. اگر نمیدانید چگونه آدرس روتر خود را پیدا کنید، به راهنمای تنظیمات مودم خود مراجعه کنید.
- اگر نمیتوانید به صورت بیسیم متصل شوید، ممکن است به یک کابل اتصال LAN نیاز داشته باشید تا امکان ورود به پنل تنظیمات مودم فراهم شود. اگر همچنان در ورود به این صفحه مشکل دارید به دفترچه راهنمای مودم یا وبسایت سازنده سری بزنید.
صفحه ورود به تنظیمات مودم شما باید چیزی شبیه به این باشد.
- اکنون در گام اول روش مخفی سازی وای فای، در نوار پیمایش به دنبال بخشی با عنوان Wireless یا عبارتی مشابه آن بگردید. اگر زیرمنوهای مختلفی وجود دارد، به دنبال مواردی مانند Wireless Setting و یا Wireless Option و یا Basic Settings و غیره بگردید. در مخفی سازی وای فای تی پی لینک، این مورد در زیر گزینه Wireless در منوی Basic قرار دارد.
- در این فهرست، با توجه به مودم خود باید بتوانید تنظیمات مربوط به SSID، یا Channel Options و احتمالا Security را تغییر دهید. جهت مخفی سازی وای فای شما باید به دنبال گزینهای به نام Enable SSID Broadcast، گزینه Hide SSID، گزینه Visibility Status، گزینه Enable Hidden Wireless یا موارد مشابه باشید.
- زدن تیک کنار یک گزینه تمام آن چیزی است که شما به آن نیاز دارید؛ برای مثال گزینه Hide SSID، یا برداشتن تیک کادر Enable SSID Broadcast و یا گزینههای مشابه. سپس تنظیمات را ذخیره کنید. در بعضی مودمها نیازی به راهاندازی مجدد روتر نیست و دیگر مودم شما توسط دستگاهها «غیرقابل شناسایی» میشود.
نکته: در وصل شدن به وای فای مخفی این نکته را یادآور میشویم که هر دستگاهی که از قبل به شبکه شما متصل شده باشد زمانی که ارتباطش قطع شود هنگام اتصال مجدد دستگاه دیگر نیازی به انجام مراحل فوق نیست و به طور خودکار متصل میگردد، اما هنگام اتصال دستگاه جدید به صورت دستی، وارد کردن نام شبکه الزامی است.
از آنجا که سری مودمهای تیپیلینک، از پرکاربردترین مودمهای موجود در بازار ایران هستند به سادگی میتوانید نام وایفای آنها یا همان SSID آن را مخفی کنید.
- برای این کار کافی است همانطور که گفتیم بعد از وارد کردن آدرس 192.168.1.1 در مرورگر اینترنت خود نام کاربری و رمز عبور Admin را وارد کنید تا وارد صفحه تنظیمات مودم شوید.
- در منوی Interface Setup به بخش Wireless رفته و از قسمت Multiple SSID Settings گزینه Broadcast SSID را روی حالت NO قرار دهید تا غیرفعال شود. در این حالت نام مودم دیگر قابل رویت نخواهد بود. در پایان روی گزینه Save کلیک کنید تا تنظیمات مودم شما ذخیره شود.
آموزش مخفی سازی وای فای Zyxel
برند زیکسل نیز یکی دیگر از مودمهای رایج بازار است که بیشتر توسط شرکت شاتل برای استفاده کاربران پیشنهاد میشود. جهت مخفی سازی وای فای مودم زیکسل همان مراحل بالا را طی کنید و بعد از ورود به صفحه تنظیمات مودم به منوی Go To Advanced Setup بروید. سپس بر روی گزینه Apply کلیک کنید تا صفحه تنظیمات پیشرفته مودم برایتان باز شود. در ادامه از قسمت پنل سمت چپ وارد منوی Network شوید و سپس روی Wireless LAN کلیک کنید. ابتدا باید نامی را برای مودم خود انتخاب کنید و سپس تیک گزینه Hide SSID را بزنید تا نام آن مخفی شود. در آخر روی Apply کلیک کنید تا تغییرات شما ذخیره شود. در تکمیل فرآیند مخفی کردن وای فای ممکن است بعد از ذخیره مودم Restart شود.
طریقه مخفی سازی وای فای مودم ایرانسل
کاربران زیادی هستند که به صورت بیسیم در نقاط مختلف به مودمهای 4G یا TD-LTE ایرانسل متصل میشوند. طریقه مخفی سازی وای فای مودم ایرانسل نیز با دیگر مدلها تفاوت چندانی ندارد. بعد از وارد کردن آدرس 192.168.1.1، نام کاربری و رمز عبور وارد صفحه تنظیمات مودم شوید. یادتان باشد برای ورود به بعضی از مودمهای TD-LTE باید از آدرس 192.168.8.1 استفاده کنید. در ادامه روی گزینه Networking کلیک کنید و سپس وارد منوی WIFI شوید. در قسمت Hide SSID گزینه Enable را فعال کرده و روی Apply کلیک کنید تا تغییرات ذخیره شود.
مخفی كردن وای فای مودم آشنای اول
در مودمهای همراه اول با ورود به بخش Wireless Setup میتوانید تنظیمات مربوط به وای فای را مشاهده کنید. SSID در این بخش جهت نمایش نام شبکه وای فای است. همانطور که پیشتر مشاهده کردید در تمامی روترها تنظیمات مربوط به مخفیسازی در جایی شبیه Wireless یا تنظیمات مربوط به آن تعبیه شده است. پس برای مخفی كردن وای فای مودم آشنای اول به تنظیمات بخش Wireless setup بروید و گزینه مورد نظر را فعال یا غیرفعال کنید.
بعلاوه میتوانید گزینه WPA2/AES را از قسمت Encryption انتخاب کنید و در بخش WPA Authentication Mode گزینه Personal را انتخاب و رمز عبور موردنظر را انتخاب کنید. توجه داشته باشید رمز عبور بایستی از 8 کارکتر بیشتر باشد و جهت افزایش امنیت مودم سعی کنید رمز عبوری قوی و شامل اعداد، حروف کوچک و بزرگ و کاراکترهای خاص تعریف کنید. در مرحله پایانی تنظیمات اعمال شده جهت بازبینی نمایش داده میشود و در صورت اطمینان از صحت تنظیمات بر روی دکمه پایان کلیک کرده و منتظر بمانید تا مودم مجددا راه اندازی گردد.
وصل شدن به وای فای مخفی در لپ تاپ
اگر از لپ تاپ برای اتصال به اینترنت بیسیم استفاده میکنید، در نوار ابزار خود در گوشه سمت راست صفحه دسکتاپ روی آیکون Wireless networks کلیک کنید. در این قسمت نام شبکههای پیدا شده نمایش داده میشود. در انتهای فهرست به دنبال عبارت Hidden Network یا Other Network بگردید. بعد از کلیک کردن روی آن ابتدا از شما نام SSID خواسته میشود که آن را وارد کرده و روی Next کلیک کنید. در انتها رمز عبور مودم وای فای خود را در بخش Enter the network Security Key وارد کنید.
چگونه شبکه Wi-Fi خود را به طور کامل ایمن کنیم؟
به یاد داشته باشید که پنهان کردن شبکه Wi-Fi شما به تنهایی یک اقدام امنیتی موثر نیست. این امر از تلاش اشخاصی که اهل فن نیستند برای اتصال به شبکه شما جلوگیری میکند، اما موارد دیگری نیز جهت بالا بردن سطح امنیت شبکه شما وجود دارد. شخصی که میخواهد شبکه شما را هک کند و میداند که راهکار آن چیست، راههای دیگری برای ورود به سیستم شبکه شما نیز دارد. توصیه میکنیم با رعایت نکات اساسی در مورد روتر، شبکه خود را به طور کامل ایمن کنید. همه این نکات مهم هستند.
- حالت پیش فرض Admin در صفحه ورود را توسط تغییر نام کاربری و گذرواژه تغییر دهید. با یک جستجوی ساده و سریع در اینترنت میتوانید نام کاربری و رمزهای عبور پیش فرض تقریبا هر نوع مودمی را پیدا کنید. بنابراین حدس زدن آن برای سودجویان چندان کار سختی نیست. اگر این بخش را تغییر ندهید، ورود به همه تنظیمات امنیتی دیگر کار سختی نیست؛ زیرا هرکسی میتواند وارد صفحه تنظیمات مودم شود و کنترل روتر شما را در دست بگیرد.
- با رمز عبور قوی و پروتکلهای مدرن رمزگذاری کنید. به جای اینکه بخواهید شبکه خود را پنهان کنید و امیدوار باشید که کسی آن را نمیبیند، باید با رمزگذاری آن با رمز عبور قوی از ترافیک روتر خود محافظت کنید.
- ویژگیهای WPS و UPnP را غیرفعال کنید. اینها ویژگیهای منعطفی هستند که آسیبپذیریهای امنیتی زیادی دارند؛ بنابراین توصیه میکنیم آنها را در کوتاهترین زمان ممکن خاموش یا غیرفعال کنید.
حال که مخفی کردن وای فای را آموختید در پاسخ به این سوال که چگونه مودم را از حالت هیدن خارج کنیم باید بگوییم که برای ایجاد تغییرات در هر کدام از مودمها تنظیمات متفاوتی وجود دارد و برای این کار همان مسیرهای گفته شده برای هر مودم را تکرار کنید.
جمع بندی
اکنون شما با نحوه مخفی کردن وای فای در بیشتر مودمها آشنا شدید و دریافتید که تقریبا تمام مودمها از روش یکسانی جهت مخفی سازی وای فای استفاده میکنند. حال برای مثال ممکن است با طریقه مخفی سازی وای فای IP Link و یا آموزش مخفی سازی وای فای Utel آشنایی کامل نداشته باشید، ولی همانطور که بیان شد مخفی کردن وای فای در اکثر مودمها الگوی یکسانی دارد که با آن کاملا آشنا شدید، البته اگر واقعا به آن نیاز پیدا کنید؛ چرا که در این مقاله آموختید که چطور مودم خود را با روشهای امنیتی بهتر و کارآمدتری ایمن کنید تا لازم به انجام مخفی سازی وای فای نباشد.
اگر دوست دارید میتوانید این کار را انجام دهید. فقط مطمئن شوید که از یک رمز عبور قوی برای امنیت شبکه و ورود به صفحه Admin خود استفاده میکنید تا مهاجمان را از سودجویی دور نگه دارید. نظرات خود را با ما در این مورد در میان بگذارید.
