فیلم موزیکال یکی از پرجنبوجوشترین ژانرها در سینما است که معمولا این فیلمها معمولا با آواز و رقص همراه هستند. با پلازا همراه باشید تا با بهترین فیلم های موزیکال تاریخ سینما و هالیوود آشنا شوید.
فیلم های موزیکال، بخش گمشده سینمای ایران هستند؛ هر چند در دنیا جایگاه ویژه و طرفداران بسیار زیادی دارند. فیلم های موزیکال و رقص زیادی در هالیوود و سایر سینماهای جهان تولید شده که با تلفیق هنر موسیقی و سینما، داستان خود را به بینندگان منتقل کردهاند. برخی از این فیلمها آن چنان عمیق و اثرگذار بودهاند که با وجود گذشت زمان، نه تنها محبوبیت آنها کم نشده، بلکه هر روز مخاطبان بیشتری را به پای پرده جادویی سینما کشاندهاند. برخی از برترین فیلم های موزیکال کلاسیک جهان و داستان آنها در این مطلب به شما عزیزان معرفی خواهند شد. با ما باشید.
بهترین فیلم های موزیکال کلاسیک تاریخ سینما
فیلم موزیکال، معمولا با ترانه، رقص و کمی چاشنی طنز همراه است. با این فیلمها هم میتوان خندید، رقصید و هم گریه کرد. به نظر می رسد این روزها فیلمهای موزیکال از استودیوهای فیلمسازی هالیوود خداحافظی کرده باشند؛ اما همیشه به عنوان ژانری که میتواند شما را بین واقعیت و خیال پرواز دهد، در ذهن مخاطبان ماندگار هستند. البته اخیرا فیلم های موزیکال شاخصی مانند فیلم La La Land هم ساخته شده که در این ژانر قابلتوجه هستند.
تبدیل یک ترانه به یک داستان سینمایی، کاری سخت و دشوار است. بازیگران کمی هستند که میتوانند احساس واقعی شخصیتهای فیلمهای موزیکال را به بینندهها منتقل و عمیقترین احساسات کاراکترهای داستان را در غالب موسیقی و ترانه ابراز کنند. از «ستارهای متولد شد» تا «آواز زیر باران»، این شما و 8 تا از بهترین فیلم های موزیکال و رقص کلاسیک سینما و هالیوود:
1. فیلم موزیکال The Wizard of Oz
- سال ساخت: 1939
به عنوان یک فیلم موزیکال کودکانه، میتوان گفت که «جادوگر شهر اُز» جزو بهترینهاست. اول، تغییر فضای فیلم از مونولوگ سیاه و سفید به تکنیک رنگی، شاهکاری که برای تماشاچیان سال 1939 مثل پرواز روی رنگینکمان جادویی بود و دوم، حضور جودی گارلند (Judy Garland) با کفشهای درخشان و خواندن یکی از معروفترین ترانههای سینما با صدایی بینظیر که قلب هر شنوندهای را به تپش در میآورد.
فیلم The Wizard of Oz همه چیز دارد؛ از یک جادوگر شرور و ترسناک تا یک گروه از موجودات عجیب و غریب که با هم در جاده آجری ترانه میخوانند و دوروتی را در راه رسیدن به خانه بدرقه میکنند. جذابیت فراموشنشدنی این فیلم این است که به ما میآموزد چیزی که به دنبال آن هستیم، همینجا و در درون ماست؛ اما گاهی برای فهمیدن آن، نیاز به یک جرقه (یا یک سفر به شهر اُز) داریم.
2. فیلم موزیکال The Umbrellas of Cherbourg
- سال ساخت: 1964
«چترهای شربورگ» ساخته باشکوه و عاشقانه ژاک دمی (Jacques Demy) که در خلل جنگ روی میدهد، تماما ترانه و آواز است؛ نمایشی جادویی و رنگارنگ از چترها و نقشها با هر تغییر نت و فضای فیلم. با تبدیل زبان جادویی موسیقی کلاسیک MGM به فضایی صمیمی، این فیلم درام داستان دختری به نام Geneivieve با بازی درخشان کاترین دنو (Catherine Deneuve) را روایت میکند که عاشق پسری محکم و قوی با بازی نینو کاستلنووو (Nino Castelnuovo) میشود و سپس روابط آنها با گم شدن پسر در جریان جنگ الجزایر پیچیده میشود.
در این خلال، کودکی متولد میشود و Geneivieve درگیر ازدواجی بدون عشق میگردد. تا این که یک شب برفی در خارج از یک پمپ بنزین، عشق قدیمی را مجددا ملاقات می کند؛ تقابلی تلخ و شیرین که در تاریخ سینما جاودانه شد. این فیلم همزمان هم شاد است و هم غمگین؛ گویی که انسان را به یاد زندگی واقعی و فراز و نشیبهای آن برای رسیدن به مقصد میاندازد.
3. فیلم موزیکال The Band Wagon
سال ساخت: 1953
این اثر موزیکال از فرد آستر (Fred Astaire)، بازگشتی بزرگ را نه تنها برای این بازیگر معروف، خواننده و رقصنده بازنشسته رقم زد، بلکه شکوه و اوج را به دنیای فیلم های موزیکال بازگرداند؛ زیرا که کارگردان آن وینسنت مینلی (Vincente Minnelli) و تهیهکننده آثار MGM، یعنی آرتور فرید (Arthur Freed) تمام تلاش خود را در پشت صحنه این فیلم برای درخشش آن کردند. آستر شکستی تلخ را با فیلم I’ll Go My Way By Myself تجربه کرده بود. سپس روحیه قوی گروه تئاتر Let’s put on a show، شکست سنگین Faust را به فیلمی باشکوه تبدیل کردند که شخصیتهای بزرگی مانند آرتور شوارتز (Arthur Schwartz) و هووارد دیتس (Howard Dietz) آن را تمجید و تحسین کردند.
در فیلم موزیکال «واگن دسته موزیک»، ننت فبری (Nanette Fabray) و اسکار لونت (Oscar Levant) نقش یک زن و شوهر نویسنده و شوخ را بازی میکنند. داستان فیلم الهام گرفته از زندگی واقعی و عشق فلسفی دو فیلمنامهنویس معروف، بتی کامدن (Betty Comden) و آدولف گرین (Adolph Green) است.
4. فیلم موزیکال All That Jazz
- سال ساخت: 1979
به نظر می رسد که باب فاسی (Bob Fosse) کارگردان «این طور چیزها»، این فیلم موزیکال خارقالعاده را برای ستایش خود و براساس داستان زندگی شخصیاش ساخته باشد؛ تا حدی که حتی مرگ واقعی خودش در 8 سال بعد را در این فیلم بازسازی کرده است. شخصیت اصلی فیلم، کارگردانی فوقالعاده بااستعداد است که سابقه 8 جایزه تونی برای طراحی رقص دارد. او در اقدامی دشوار همزمان به تهیهکنندگی فیلمی با نام Chicago و ادیت فیلم Lenny میپردازد.
فاسی در این فیلم تجربه بازخوردهایی که بعد از فیلم آخرش گرفته بود را نیز به تصویر کشیده است. بازیگر اصلی فیلم روی شایدر (Roy Scheider) که همه آن را با بازی بینظیرش در فیلم «آروارهها» میشناختند، در این فیلم نقش فاسی و جدال او با شیطانهای درونش را حتی بهتر از خودش ایفا کرده است. تلاش بینظیری که برای او دومین نامزدی جایزه اسکارش را رقم زد و به فیلم موزیکال All That Jazz نیز کمک کرد که جزو معدود فیلم های موزیکالی باشد که جایزه نخل طلا را از جشنواره کن دریافت کرده است.
5. فیلم موزیکال Singin’ in the Rain
- سال ساخت: 1954
داستان فیلم «آواز در باران» در سالهایی که تازه سینمای ناطق پا به عرصه گذاشته بود میگذرد. دو بازیگر معروف که هم در سینما و هم در واقعیت عاشق و دلباخته یکدیگر هستند با بازی جین کلی (Gene Kelly) در نقش Don Lockwood و جین هیگن (Jean Hagen) در نقش Lina Lamount، با چالش صدا در فیلمهای خود مواجه می شوند. مشکل از جایی شروع میشود که Lina صدای گوشخراشی دارد و باید بپذیرد که شخص دیگری به جای او در فیلمهایش صحبت کند.
در این میان شخصیت سوم فیلم با بازی دبی رینولدز (Debbie Reynolds) در نقش Kathy Seldon وارد فیلم میشود. جین کلی این فیلم موزیکال کلاسیک را با همکاری استنلی دانن (Stanley Donen) و با الهام از صحنههای تئاتر تولید کرد. همچنین آنها برای اضافه کردن تکنیکهای شگفتانگیز دوربین و رنگ از فیلمبردار فیلم جادوگر شهر اُز کمک گرفتند.
6. فیلم موزیکال A Star is Born
- سال ساخت: 1954
سه نسخه از فیلم «ستارهای متولد شد» در سال های مختلف و توسط تیمهای مختلف تهیه شده است که جدیدترین آن توسط بردلی کوپر در سال 2019 اکران شد؛ اما نسخه سال 1954 این فیلم به کارگردانی جرج کیوکر (George Cukor) است که شاهکار اصلی محسوب میشود. این نسخه علاوه بر این که پدیدهای بزرگ در دنیای فیلم های موزیکال بود، یکی از پراحساسترین فیلمهای ملودرامی است که تاکنون ساخته شده است. داستان فیلم درباره یک ستاره هالیوودی است که عاشق دختری بااستعداد، اما معمولی میشود و به او کمک میکند تا به شهرت برسد؛ در حالی که کار و زندگی حرفهای خود او به خاطر اعتیاد به الکل در حال سقوط است.
7. فیلم موزیکال The Sound of Music
- سال ساخت: 1964
فیلم موزیکال «اشکها و لبخندها» آخرین موزیکال مشترک ریچارد راجرز (Richard Rodgers) و اسکار همرستاین دوم (Oscar Hammerstein II) با صحنهای از گشت و گذار ماریا با بازی جولی اندروز (Julie Andrews) با صورتی معصوم در کوههای آلپ آغاز میشود؛ گویی که انگار هر پستی و بلندی شیفته و دلباخته او هستند. همانطور که فیلم ادامه مییابد، تکتک دشتها و تپهها با آوازهخوانی ماریا زنده میشوند و با ریتم ماریا و گروه خوشحال و خندانش به رقص درمیآیند. اندروز و کریستوفر پلامر (Christopher Plummer)، هیجانی بی بدیل به داستان عاشقانه فیلم آوردند و ثابت کردند که صرفا همیشه فیلمهایی که با کودکان ساخته می شوند بیمحتوا و ناخوشایند نیستند.
8. فیلم موزیکال Mary Poppins
- سال ساخت: 1964
کارگردانی شده توسط رابرت استیونسن (Robert Stevenson)، «مری پاپینز» در 13 شاخه نامزد جایزه اسکار شد؛ بیش از هر فیلم دیگری که دیزنی ساخته بود. بعلاوه منجر شد که والت دیزنی تنها جایزه بهترین فیلم خود در طی حیات این کمپانی را به دست آورد. این فیلم درباره مری، پرستار بچهای است که ترجیح میدهد با چترش سفر کند، در داخل کیف دستیاش یک اتاق پر از وسایل دارد و عاشق مهمانیهای چایی روی سقف است. با بچههایی که دورتادور او را گرفتهاند، مری و دوست دودکش تمیزکنش، در کنار هم تحسینبرانگیز و جذاب هستند. اخیرا نیز دنبالهای بر این فیلم به نام Mary Poppins Returns (بازگشت مری پاپینز) ساخته و در سال 2018 اکران شد.
فیلم موزیکال چیست؟
فیلم موزیکال، یکی از ژانرهای سینمایی است که در آن جریان فیلم به واسطه ترانههایی که کاراکترها میخوانند روایت می شود. این فیلمها معمولا با رقص همراه هستند. در بیشتر فیلم های موزیکال خارجی، این ترانهها هستند که داستان فیلم را پیش میبرند؛ اما در برخی موارد، تنها چند ترانه در میانه خط مشی فیلم پخش میشوند. فیلم های موزیکال، پس از ظهور فناوری صداگذاری روی فیلمهای صامت به وجود آمدند. تفاوت اصلی بین فیلم موزیکال و یک نمایش موزیکال تنها در استفاده از مکانها و پسزمنیههای متنوع برای بیان داستان فیلم است. در این گونه فیلمها، بازیگر با نگاه کردن به دوربین و اجرا، به گونهای رفتار می کند که گویی تماشاگران در حال تماشای زنده فیلم هستند.
در این مطلب شما را با 8 عنوان از بهترین فیلم های موزیکال کلاسیک تاریخ هالیوود آشنا کردیم. این فیلمها هر کدام نه تنها در زمان خود، بلکه در دنیای امروز همچنان شگفتانگیز و اسطورهای هستند و مخاطبان را پای پرده جادویی میخکوب میکنند. هر چند در سالهای اخیر، تمایل به تولید فیلم های موزیکال کمتر شده و کمی این ژانر به کنار رفته است، اما هنوز مخاطبین خودش را دارد و افراد بسیاری از دیدن این فیلم های موزیکال خارجی لذت میبرند. بهترین فیلم موزیکالی که شما دیدهاید، چه فیلمی بوده است؟ در پایین همین مطلب، نظرات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.
