نوعی اتصال بی سیم وجود دارد که افراد بسیاری و دستگاههای مختلفی از آن استفاده میکنند. با این حال، کمتر در مورد آن صحبت شده است. این نوع اتصال بی سیم وای فای دایرکت (WiFi direct) نامیده میشود و بیش از 10 سال است که قابلیت اتصال بیسیم همتا به همتا چند منظوره را فراهم کرده است.
وای فای دایرکت چیست؟ اتصال WiFi direct از چه قابلیتی برخوردار است؟ چگونه با وای فای دایرکت کار کنیم؟ WiFi direct تلویزیون چیست؟ نحوه استفاده از وای فای دایرکت در شیائومی یا سایر گوشیها چگونه است؟ این مقاله از پلازا با بررسی اطلاعات و روشهای استفاده از وای فای دایرکت، پاسخ تک تک این پرسشها را به صورت جداگانه خواهد داد.
در ویدیوی زیر تماشا کنید که: «وای فای دایرکت چیست؟»
آنچه در ادامه میخوانید:
قابلیت WiFi Direct چیست؟
قابلیت WiFi direct اتصالی است که امکان برقراری ارتباط میان دو دستگاه را فراهم میکند و بدون نیاز به یک شبکه مرکزی نزدیک، دستگاهها را به هم وصل میکند. یک دستگاه مانند نقطه دسترسی (Access point) عمل میکند و دستگاه دیگر با استفاده از پرتکلهای امنیتی ستاپ محافظت شده وای فای (Wi-Fi Protected Setup: WPS) و اکسس محافظت شده وای فای (Wi-Fi Protected Access: WPA/WPA2) به آن متصل میشود. نمونه استاندارد آن در دهه 2000 میلادی توسعه یافته و در دستگاهها کار گذاشته شد.
شاید در نگاه اول فکر کنید WiFi direct شبیه بلوتوث است، اما تفاوتهای قابل توجهی میان آنها وجود دارد. یکی از مهمترین تفاوتهایش این است که قابلیت WiFi Direct در مقایسه با بلوتوث میتواند اطلاعات بیشتری را با سرعت بیشتری مدیریت کند (در شرایط بهینه حدود 10 برابر سرعت بلوتوث عمل میکند). همین ویژگی باعث میشود که Wi-Fi Direct، یک انتخاب عالی برای زمانی باشد که فرد قصد دارد اطلاعات با کیفیتی مانند یک ویدیو یا تصویر با رزولوشن بالا را از طریق اتصال همتا به همتا ارسال کند.
مزایای Wi Fi Direct
یکی از مزایای بسیار مهم WiFi direct چند منظوره بودن آن در زمانهایی است که هیچ شبکه وای فای برای برقراری اتصال میان دستگاهها وجود ندارد. به این ترتیب، در شرایطی که فرد به شبکه وای فای دسترسی ندارد، میتواند بدون نگرانی در مورد مسائل امنیتی، دستگاههای مختلف را برای انتقال فایل با وای فای دایرکت به یکدیگر وصل کند. در اکثر دستگاهها میتوانید متوجه شوید که آیا از Wi-Fi Direct پشتیبانی میکند؛ زیرا موقع جستوجو کردن، با یک شبکه بی سیم ظاهر خواهد شد. معمولاً هم کلمه «Direct» با شماره یا نام محصول ظاهر میشود.
دستگاه هایی که از Wi-Fi Direct پشتیبانی می کنند
به لطف به روز رسانی Digital Living Network Alliance (DLNA) در سال 2011 که شامل دستورالعمل استفاده از این ویژگی بود، اکنون حداقل یک دهه است که وای فای دایرکت در دسترس کاربران قرار دارد. در حال حاضر این قابلیت با دستگاههایی سازگار است که شاید اصلاً انتظارش را نداشته باشید. دستگاههای اندروید از اندروید 2.3 به بعد، از Wi-Fi direct پشتیبانی کردهاند و دستگاههای اپل نیز از سیستم عامل iOS 7 به بعد از این قابلیت پشتیبانی کردهاند. هر چند اپل، این ویژگی را با نامهای آشنای خودش نظیر ایردراپ (AirDrop) و ایرپلی (AirPlay) ارائه میدهد. بنابراین، وای فای دایرکت ایفون با نامهای ایرپلی و ایردراپ شناخته میشود.
بسیاری از سایر دستگاهها نیز از ویژگی Direct برای پخش برنامه یا محتوا از یک دستگاه موبایل استفاده میکنند. به عنوان مثال روکو (Roku) و بسیاری از تلویزیونهای هوشمند با ویژگی WiFi direct سازگاری دارند. لوازم جانبی بسیاری وجود دارند که اتصالات وایرلس را به جای بلوتوث، با استفاده از وای فای دایرکت ارائه میدهند؛ از جمله هدستهای بیسیم با کیفیت صوتی بالا و پرینترها یا چاپگرهای وایرلس.
اما نحوه برقراری اتصال با WiFi direct در دستگاههای مختلف، متفاوت است. برخی دستگاهها از کد QR استفاده میکنند، درحالیکه بعضی از آنها PIN را بکار میبرند. دستگاههای بسیاری نیز دارای دکمههای فیزیکی برای برقراری اتصال هستند. در طول زمان، همچنان که امنیت مهمتر میشود، دستگاههای بیشتری از ترکیب این تکنیکها استفاده میکنند و دستگاههای کمتری به صورت اتوماتیک وصل میشوند.
کاربرد Wi-Fi Direct
بعضی از مهمترین کاربردهای Wi-Fi Direct عبارتند از:
به اشتراک گذاشتن سریع فایل
روش بسیار مناسبی برای به اشتراک گذاشتن سریع فایلهای بزرگ در زمانهایی است که اتصال با سیم ممکن نیست.
چاپ تصویر در چاپگرهای بیسیم
میتواند اطلاعات بسیاری را به روش بی سیم مدیریت کند و در نتیجه برای امور چاپی بسیار مناسب به نظر میرسد.
پخش و به اشتراک گذاشتن نمایشگر
از بازی کردن با گیمهای گوشی در نمایشگر بزرگ تا به اشتراک گذاشتن تصاویر خانوادگی در تلویزیون، برای انواع کارهای به اشتراک گذاشتن صفحه نمایش استفاده میشود.
بازی دسته جمعی
اگر شخص دیگری نیز بازی مشابهی را در گوشی خود دارد، میتوانید از طریق WiFi direct به هم وصل شده و با هم بازی کنید.
همگام سازی سریع
برخی دستگاهها نیز از Wi Fi Direct برای همگامسازی اطلاعاتشان و به روز رسانی رسانهها استفاده میکنند. این قابلیت، فرآیند را سریعتر میکند.
قابلیت Wi-Fi Direct در سیستم عامل ها و دستگاه های مختلف
در این قسمت آموزش فعال سازی WiFi direct در دستگاهها و سیستم عاملهای مختلف مانند دستگاههای موبایل اندروید نظیر شیائومی، سامسونگ، آیفون، تلویزیون، ویندوز 10 و اندروید 11 را مشاهده میکنید.
فعال سازی WiFi direct در گوشی های شیائومی و ردمی
برای استفاده از وای فای دایرکت شیائومی، لازم است که ابتدا به یک شبکه وای فای وصل شوید و سپس گوشی شیائومی خود را از طریق Wi-Fi direct به سایر گوشیها وصل کنید. برای انجام این کار، وارد تنظیمات (Settings) شده، وای فای را انتخاب کنید، سپس گوشی خود را به یک شبکه وای فای وصل کنید. سپس به پایین صفحه آمده و در تنظیمات وای فای (Wi-Fi Settings) به قسمت Advanced Settings و سپس WiFi Direct بروید.
وای فای دایرکت را پیدا کرده و باز کنید. همچنین در این قسمت میتوانید گوشی خود را Rename کرده یا نام دستگاه را تغییر دهید. سپس سایر دستگاههای نزدیک را که وای فای دایرکت را فعال کردهاند، جستوجو کنید. اکنون دو دستگاه را از طریق وای فای دایرکت به هم وصل کنید. نام دستگاه را در لیست دستگاههای همتا (Peer Devices) انتخاب کنید، اکنون دستگاه دیگر یک دعوت برای اتصال دریافت خواهد کرد، دعوت را در دستگاه دیگر Accept یا Confirm کنید، به این ترتیب، هر دو دستگاه از طریق وای فای دایرکت به هم وصل میشوند.
اما چگونه فایلها را از طریق وای فای دایرکت در گوشیهای شیائومی به اشتراک بگذارید؟ برخلاف وای فای دایرکت در گوشیهای سامسونگ، برای انجام این کار در گوشیهای شیائومی به اپلیکیشن انتقال فایل شخص سوم برای وای فای دایرکت نیاز خواهید داشت. اپلیکیشن SuperBeam یکی از برنامههای شناخته شده برای انتقال فایل و اسناد میان چند دستگاه موبایل یا میان گوشی و کامپیوتر با استفاده از فناوری WiFi direct است.
فعال سازی WiFi direct در گوشی های سامسونگ
نحوه فعال سازی وای فای دایرکت در سامسونگ به نسخه و جدید و قدیمی بودن دستگاه بستگی دارد. به عنوان مثال، در مدلهای قدیمیتر سامسونگ با استفاده از این دستور میتوانید WiFi direct را فعال کنید:
- وارد Samsung و سپس Apps شوید.
- اکنون به قسمت تنظیمات (Settings) و سپس Wireless and Network بروید.
- و بعد گزینه وای فای دایرکت را در قسمت More networks or More settings پیدا کنید.
اما برای فعال سازی WiFi direct در مدلهای جدیدتر سامسونگ مراحل زیر را دنبال کنید:
- وارد Samsung و سپس Apps شوید.
- اکنون به قسمت Settings و بعد Wireless and Network بروید.
- سپس در قسمت Wi-Fi یا WLAN گزینه وای فای دایرکت را پیدا کنید.
برای استفاده از وای فای دایرکت ممکن است لازم باشد ابتدا اتصال وای فای را روشن کنید. با این حال، گاهی هم ممکن است لازم نباشد به یک شبکه وای فای فعال وصل شوید. سپس گزینه More options را انتخاب کرده و بعد Wi-Fi Direct را فعال کنید.
نحوه اتصال گوشیهای اندروید و سامسونگ با استفاده از وای فای دایرکت چگونه است؟ برای ارسال با وای فای دایرکت، در دستگاه سامسونگ یا اندروید دیگر نیز WiFi direct را فعال کنید. سپس گوشیها میتوانند اسکن کنند و یکدیگر را پیدا کنند. اتصال با وای فای دایرکت را از یک دستگاه شروع کنید، اکنون در دستگاه دیگر لازم است که اتصال کانفرم (Confirm) شود. سپس دو دستگاه از طریق این قابلیت به یکدیگر وصل خواهند شد و به این ترتیب میتوانید فایلهای مورد نظر خود را از طریق این اتصال بین دو دستگاه منتقل کنید.
وای فای دایرکت اندروید 11
متأسفانه مشکل وای فای دایرکت در اندروید 11 این است که دستگاههای دارای این نسخه سیستم عامل اندروید فقط میتوانند فایلها را از طریق WiFi direct دریافت کنند و امکان ارسال فایل از این طریق به دستگاه دیگر ندارند.
قابلیت Wi Fi Direct در آیفون
درست است که سیستم عامل iOS از وای فای دایرکت پشتیبانی نمیکند، اما دستگاههای اپل میتوانند از قابلیتی به نام MultipeerConnectivity که زیرمجموعه ویژگی AirDrop است، برای انتقال فایلهای بزرگ میان دستگاههای اپل استفاده کنند.
استفاده از Wi-Fi Direct در ویندوز 10
با استفاده از WiFi direct میتوانید کامپیوتر خود را به هر دستگاه دیگری وصل کنید و از اتصال بی سیم سریعتر و کارآمدتر استفاده کنید.
برای استفاده از وای فای دایرکت ویندوز 10 مراحل زیر را دنبال کنید:
- دستگاهی را که میخواهید به کامپیوتر خود وصل کنید روشن کنید. به قسمت Settings و سپس Network & Internet بروید و Manage WiFi Settings را انتخاب کنید.
- در منوی ظاهر شده جستوجو کنید تا دستگاه مورد نظر را برای اتصال با وای فای دایرکت پیدا کنید. سپس وای فای دایرکت را با دنبال کردن دستورالعملهای ظاهر شده فعال کنید.
- به گزینه نام شبکه Network name (SSID) و رمز عبور (Passcode) دقت کنید. برای اتصال به کامپیوتر خود به آنها نیاز خواهید داشت.
- در ویندوز 10، ویژگی Search را باز کرده و عبارت Wireless را جستوجو کنید. اکنون گزینه Manage Wireless Networks را از نتایج جستوجو انتخاب کنید.
- روی گزینه Add کلیک کرده و سپس شبکه وای فایِ دستگاه وای فای دایرکت را انتخاب کنید و رمز را وارد کنید. اکنون کامپیوتر شما با ویندوز 10، از طریق WiFi direct به دستگاه شما وصل میشود.
نحوه انتقال فایل با WiFi Direct
با استفاده از بلوتوث نیز میتوان فایل انتقال داد، اما برای فایلهای بزرگ خیلی سخت میشود. وای فای دایرکت زمان انتقال فایلهای بزرگ را کمتر میکند. اگر دستگاه شما اندروید است، استفاده از اپلیکیشن Feem برای مدیریت فایلها از طریق Wi-Fi direct پیشنهاد میشود. این اپلیکیشن از دستگاههای اندروید و ویندوز 10 پشتیبانی میکند و یک روش انتقال جایگزین برای دستگاههای اپل ارائه میدهد. برای دانلود این اپلیکیشن میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
استفاده از Wi-Fi Direct در تلویزیون سامسونگ
پیش از هر چیزی لطفاً به این موضوع توجه داشته باشید که مدلها و تنظیمات تلویزیون در نقاط مختلف دنیا و در دستگاههای مختلف ممکن است متفاوت باشد. به هر صورت، با استفاده از قابلیت وای فای دایرکت تلویزیون سامسونگ میتوانید به گوشی خود وصل شوید و نمایشگر گوشی خود را در صفحه نمایش تلویزیون به اشتراک بگذارید. اما برای استفاده از این قابلیت باید هم گوشی و هم تلویزیون شما از WiFi direct پشتیبانی کنند. به این ترتیب، برای نحوه استفاده از Wi-Fi Direct در تلویزیون و گوشی مراحل زیر را دنبال کنید. ناگفته نماند که گزینه WiFi direct را در اکثر دستگاههای سامسونگ در منوی Share میتوانید پیدا کنید:
- ابتدا با وارد شدن به منوی (Menu) تلویزیون سامسونگ خود به قسمت Network و سپس Wi-Fi Direct بروید.
- اکنون در گوشی خود WiFi direct را فعال کنید. تلویزیون به صورت اتوماتیک لیستی از دستگاههای موجود را اسکن کرده و نشان خواهد داد. نام تلویزیون نیز در گوشی شما ظاهر خواهد شد.
- برای برقراری اتصال، نام گوشی را در لیست ظاهر شده انتخاب کنید. وقتی تلویزیون درخواست اتصال داد، یک پیام کانفرم یا تائید کردن اتصال در گوشی ظاهر خواهد شد. درخواست را برای اتصال گوشی به تلویزیون قبول کنید.
در تلویزیونهای جدیدتر برای مثال سری Q و NU فقط لازم است WiFi direct را در گوشی خود روشن یا فعال کنید. سپس تلویزیون خود را از میان دستگاههای موجود انتخاب کنید. به این ترتیب فعالسازی و اتصال انجام میشود:
- در گوشی خود وارد Settings یا تنظیمات شده و سپس در قسمت Connections، وارد گزینه Wi-Fi و سپس Wi-Fi Direct شوید.
- در قسمت Wi-Fi direct، لیستی از دستگاههای موجود ظاهر خواهد شد. تلویزیون خود را انتخاب کرده و سپس گوشی شما، اتصال میان گوشی و تلویزیون را شروع خواهد کرد.
- وقتی اتصال برقرار شد، پیامی در تلویزیون ظاهر خواهد شد که گوشی شما به تلویزیون وصل شده است.
سوالات متداول
1. وای فای دایرکت در گوشی شیائومی کجاست؟
برای فعالسازی WiFi direct در گوشیهای شیائومی این مراحل را دنبال کنید: Wi-Fi Settings >> Advanced Settings >> WiFi Direct
2. وای فای دایرکت تلویزیون سامسونگ کجاست؟
برای دسترسی به WiFi direct در تلویزیون سامسونگ مراحل زیر را دنبال کنید: Menu > Network > Wi-Fi Direct
3. وای فای دایرکت برای چیست؟
از قابلیت WiFi direct میتوان برای انتقال سریع فایل به ویژه فایلهای با حجم بالا استفاده کرد و همچنین نمایشگر گوشی را در صفحه نمایشهای بزرگتر مانند تلویزیون به اشتراک گذاشت.
4. آیا ایفون وای فای دایرکت دارد؟
خیر، اما با استفاده از MultipeerConnectivity در AirDrop میتوانید از قابلیتی مانند وای فای دایرکت برای انتقال فایلها فقط میان دستگاههای اپل استفاده کنید.
5. آیا لپ تاپ وای فای دایرکت دارد؟
فرقی نمیکند که از چه نوع کامپیوتری، پی سی (PC) یا لپ تاپ استفاده میکنید، در هر صورت با توجه به نسخه ویندوز، میتوانید به WiFi direct دسترسی پیدا کنید.
جمع بندی
قابلیت Wi-Fi Direct مزیتهای بسیاری دارد. به عنوان مثال، استفاده از این قابلیت نسبت به بلوتوث، سریعتر و آسانتر است و میتوان فایلهای دارای حجم بالا را از این طریق ارسال و دریافت کرد. همچنین یکی از کاربردهای جالب آن امکان به اشتراک گذاشتن نمایشگر گوشی در صفحه نمایش تلویزیون است. به همین منظور، این مقاله دسترسی به وای فای دایرکت در دستگاههای مختلف را پوشش داده است. با این حال، چنانچه نظری یا سوالی در این مورد دارید، میتوانید در بخش دیدگاههای پلازا بیان کنید.
