کندی سرعت اینترنت وای فای یکی از مشکلاتی است که میتواند برای هرکاربری پیش بیاید؛ به همین دلیل پیدا کردن علت پایین بودن سرعت وای فای و برطرف کردن آن اهمیت زیادی دارد. وای فای نوعی شبکه محلی است که با استفاده از امواج رادیویی دستگاههای مختلفی از قبیل لپتاپ، گوشی و همچنین اینترنت اشیا را به اینترنت متصل میکند. وقتی در محل کار، کافه، فرودگاه، هتل یا سایر مکانهای عمومی به شبکه وای فای آنجا متصل میشوید، در حقیقت به شبکه بی سیم آن محل اتصال پیدا کردهاید. اینترنت بدون سیم و یا وای فای مزیتهای بسیار زیادی دارد.
با این حال در برخی اوقات کاربران هنگام استفاده از این شبکه با مشکلاتی روبه رو میشوند. قطع شدن سیگنال وای فای، خراب شدن روتر یا کابل تلفن از جمله این مشکلات هستند. اما شاید شایعترین آنها کندی سرعت اینترنت وای فای باشد. اما چرا سرعت اینترنت وای فای ضعیفه و کم شده است؟ در این مطلب میتوانید با روش های حل این مشکل و رفع کندی سرعت اینترنت وای فای آشنا شوید.
در ادامه میخوانید:
دلایل کندی سرعت اینترنت وای فای
هیچکس از سرعت پایین اینترنت خوشش نمیآید. اگر قدرت سرعت اینترنت شما نسبت به قبل کاهش پیدا کرده میتوانید با مطالعه روش های، زیر علت کم شدن سرعت اینترنت وای فای را پیدا و مشکلات آن را برطرف کنید.
تعداد دستگاه های متصل زیاد است (اینترنت اشیا)
دوربینهای تحت شبکه، بلندگوها و لامپهای هوشمند، پریزهای هوشمند و … تنها بخشی از وسایلی هستند که تحت عنوان اینترنت اشیا و با آدرس آیپی اختصاصی خودشان به شبکه اینترنت خانه متصل میشوند. با وجود اینکه برخی از این وسایل مانند لامپهای هوشمند اطلاعات چندانی را دریافت یا ارسال نمیکنند، اما مشکل تعداد زیاد آنها است. با افزایش تعداد آنها فشار بیشتری به روتر وارد میشود.
ممکن است علت سرعت کم مودم شما نیز همین باشد. روترهای قدیمی به دلیل فرمت و طراحی خود برای مدیریت چندین دستگاه وای فای مناسب نیستند و وقتی تعداد این دستگاهها از حد مشخصی فراتر رود علاوه بر اینکه اتصال برخی از دستگاهها قطع میشود، سرعت اینترنت نیز به اندازه قابل توجهی کاهش مییابد. برای آنکه بفهمید چه کسی به اینترنت وای فای شما وصل است میتوانید به این مطلب پلازا مراجعه کنید.
برای حل این مشکل ابتدا باید تاریخ ساخت روتر خود را در نظر بگیرید و اگر توانایی مالی کافی دارید یک مدل جدیدتر را خریداری کنید. اگر قصد استفاده از تعداد زیادی سنسور هوشمند در خانه را دارید هم سعی کنید تا جاییکه امکان دارد از پروتکل موج-زی (Z-Wave) استفاده کنید زیرا این پروتکل در فرکانسی متفاوت با فرکانس امواج اینترنت وای فای فعالیت میکند و از همین رو موجب اختلال در شبکه نخواهد شد.
برد سیگنال وایرلس و ضریب نفوذ آن
موردی که میتواند مهمترین دلیل ضعیف بودن وای فای باشد محل قرارگیری روتر است. روترهای وایفای قادر هستند دو سیگنال یکی 2.4 گیگاهرتز و دیگری 5 گیگاهرتز را ارسال کنند. در میان این دو، سیگنال 5 گیگاهرتزی سرعت بیشتری ارائه میدهد، با این حال هنوز هم سیگنال 2.4 به شکل گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد. دلیل این امر آن است که این سیگنال میتواند به آسانی از میان اجسامی مانند دیوار عبور کند، در حالی که یک دیوار بتنی مانع عبور سیگنال 5 گیگاهرتز میشود.
لزومی ندارد تفاوتهای فنی میان این دو فرکانس را بدانید اما نکتهای که حتما باید به آن توجه کنید این است که اشیا و موانع جامد در میزان سرعت یک اینترنت وایرلس موثر هستند از همین رو هرچقدر میان گوشی شما و مودم، اشیا بیشتری قرار داشته باشد کیفیت سیگنال وایرلس نیز پایینتر میآید. در بعضی مواقع به دلیل نزدیکی به پریز سیم تلفن یا فیبر نوری نمیتوان مودم را جابه جا کرد؛ در این مواقع میتوان با یک کابل اترنت (Ethernet) روتر فعلی را به یک روتر دیگر که در جای مناسبی قرار دارد متصل کرد و از آن به عنوان روتر اصلی استفاده نمود.
تعداد کاربران متصل به شبکه و ارتباط آن با کندی سرعت اینترنت وای فای
سرعت اینترنتی که شما از شرکت ارائه دهنده اینترنت دریافت میکنید حد معینی دارد و همین سرعت محدود نیز میان کاربران متصل به شبکه اینترنت خانه و تمامی دستگاههای آنان پخش میشود. گذشته از دستگاههایی مانند گوشی، تبلت و کامپیوتر وسایل دیگری مثل تلویزیون هوشمند، کنسول بازی، پخش کننده موسیقی و تمامی اشیا متصل به پلتفرم خانه هوشمند نیز همگی از اینترنت سهم میبرند.
مثلا وقتی با تبلت مشغول گشت زنی در اینترنت هستید ممکن است علاوه بر اینکه ویندوز در حال بروزرسانی و تلویزیون در حال پخش یک فیلم به صورت آنلاین هستند، کنسول ایکسباکس وان شما هم در حال دانلود آخرین DLC بازی محبوبتان باشد. تمامی این فعالیتها هرکدام به اندازه خود بخشی از پهنای باند اینترنت شما را اشغال و از قدرت آن میکاهند. این اتفاق حتی بدون اطلاع شما و در زمانی که از آنها استفاده نمیکنید نیز ممکن است رخ دهد.
اگر یک برنامه و یا فعالیت خاصی مد نظرتان است که میخواهید همواره بیشترین سرعت را در اختیار داشته باشد، یکی از ترفند های کاربردی فعال کردن گزینه Quality of Service یا QoS در تنظیمات روتر است. به کمک این قابلیت میتوانید ترافیک اینترنت خود را اولویت بندی کنید تا ترافیک دستگاهها یا برنامههایی که اهمیت بیشتری دارند زودتر از سایر برنامهها ارسال و دریافت شود.
استفاده از کابل های قدیمی
اگر کامپیوتر را مستقیما به روتر وصل کردید یا اگر از کابلهای اترنت در خانه استفاده میکنید، بهتر است نگاهی به آنها بیندازید. با وجود اینکه کابلهای برق ممکن است بیش از 50 سال بدون هیچ مشکلی به کار خود ادامه دهند، کابلهای شبکه در طول زمان از بسیاری از جهات بروزرسانی میشوند و میتوانند اطلاعات را با سرعت بیشتری انتقال دهند. اگر سرعت وای فای کمه، ممکن است مشکل از کابلهای قدیمی شما باشد.
برای آنکه نسخه کابل خود را چک کنید کافی است به نوشتههای روی آن توجه کنید. روی اغلب این کابلها شماره مخصوصی تحت عنوان شماره Cat درج شده که نشان دهنده شماره مدل و سری آن است. Cat-5 قدیمیترین و کندترین کابل شبکه است که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد. سرعت این کابل از 100 مگابیت بر ثانیه فراتر نمیرود. Cat-5e کابلی است که بیشتر از دیگر کابلها در شبکههای اینترنت استفاده میشود و از اینترنت گیگابیتی پشتیبانی میکند.
اگر از کابل Cat-5 برای اتصال کامپیوتر یا برای اتصال دو روتر به یکدیگر استفاده میکنید، ممکن است علت کم شدن سرعت اینترنت وای فای شما همین کابل باشد. علاوه بر این کابلهای شبکه بسیار ظریف هستند و به راحتی آسیب میبینند. از همین رو ممکن است خود کابل نیز دچار مشکل شده باشد. برای آنکه از سلامت کابل اطمینان حاصل کنید آن را با یک تستر کابل شبکه امتحان کنید تا مشخص شود آیا تمامی 8 سیم داخل کابل سالم هستند یا خیر. اگر کابل شما Cat-5 است یا اگر در هنگام تست متوجه شدید کابل آسیب دیده است، برای رفع مشکل کندی وای فای، آن را با یک کابل Cat-5e یا Cat-6 تعویض کنید.
برای آن که با انواع کابلهای شبکه و خصوصیات آنها آشنا شوید میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
استفاده از تقویت کننده علت کندی سرعت اینترنت وای فای
بسیاری از افراد گمان میکنند بهترین راهکار برای افزایش محدوده پوشش شبکه اینترنت، استفاده از تقویت کننده وایفای است. این دستگاههای کوچک با اتصال به پریز برق و دریافت سیگنال وایفای از روتر، آن را به سایر قسمتهای خانه ارسال میکنند. برخی از این تقویت کننده ها آداپتورهایی هستند که از فناوری ارتباط خط برق (Power Line Communication) استفاده و امواج شبکه را از طریق پریزهای برق ارسال میکنند.
اما این گونه دستگاهها و دانگل ها در بیشتر مواقع نه تنها مشکلی را حل نمیکنند، بلکه سبب اختلال در شبکه و کندی سرعت اینترنت وای فای نیز میشوند. اگر قادر به دریافت سیگنال در همه نقاط خانه نیستید یا وای فای شما نقاط کور زیادی دارد، راه حل بهتر و مناسبتر برای حل این مشکل استفاده از شبکهی بیسیم مش (Mesh Wi-Fi System) است.
کانال وای فای شما بیش از اندازه شلوغ است
کاربرانی که در شهرها و آپارتمانها زندگی میکنند در بیشتر مواقع توسط صدها شبکه اینترنت وای فای مختلف احاطه شدهاند. متاسفانه تمامی این شبکهها مقداری از ظرفیت کانالهای وای فای را اشغال میکنند و در نتیجه پهنای باند کمتری برای استفاده سایر شبکهها باقی میگذارند.
راه حل این مشکل تغییر کانال وایفای است. خوشبختانه امروزه اکثر روترها خودشان این کار را به شکل خودکار و با تشخیص خلوتترین کانالها انجام میدهند. علاوه بر این در صورت امکان دستگاه خود را به جای اتصال به شکل وایفای از طریق کابل شبکه و به صورت اترنت به روتر متصل کنید. در این حالت میتوانید از پهنای باند اندکی که باقی مانده است بهترین استفاده را ببرید.
سرعت سرور DNS شرکت ارائه دهنده اینترنت پایین است
فارغ از اینکه چه نوع سرویسی از شرکت ارائه دهنده اینترنت (ISP) خود دریافت میکنید، تمامی این سرویسها از یک سامانه نام دامنه (DNS) استفاده میکنند. این سامانه هر زمان که شما آدرس یک وبسایت را وارد نوار آدرس مرورگر خود میکنید، کار خود را آغاز میکند.
DNS مانند یک دفترچه تلفن است که آدرسهای آیپی و دامنه وبسایتها را برای استفاده کاربران ترجمه میکند. به صورت پیش فرض کاربران از سرور DNS که ISP در اختیارشان قرار داده استفاده میکنند اما این سرورها در بیشتر مواقع علت افت سرعت وای فای مشترکین هستند. از همین رو میتوان با تغییر سرور DNS و انتخاب یک سرور سریعتر هم سرعت اینترنت را افزایش داد و هم خیال خود را از بابت نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی راحت کرد.
برای آن که با نحوه تغییر DNS آشنا شوید میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
شرکت ارائه دهنده اینترنت از سرعت شما کاسته است
این مورد در صورتی که استفاده زیادی از اینترنت نداشته باشید به ندرت پیش میآید. اما بسیاری از شرکتهای ارائه دهنده اینترنت در صورتی که استفاده شما از حد معینی فراتر رود یا اگر متوجه شوند از سرویسهای اشتراک گذاری فایل استفاده میکنید، سرعت اینترنت شما را کاهش میدهند. این مسئله بیشتر در اینترنت تلفنهای همراه رخ میدهد اما در اینترنتهای خانگی نیز معمول است.
به همین دلیل باید همیشه درک درستی از میزان سرعت سرویس خود داشته باشید و آن را به شکل منظم چک کنید. اگر متوجه شدید از مقدار آن کاسته شده و ISP نیز هیچگونه اشکال فنی را گزارش نکرده، ممکن است خود آنها سرعت را کاهش داده باشند یا احتمالا پهنای باند و یا ترافیک سرویس شما شکلدهی (Traffic Shaping) شده است. قرارداد خود با ISP را بررسی کنید و ببینید آیا بندی در ارتباط با مصرف منصفانه در آن وجود دارد یا نه.
اگر جواب بله است متاسفانه کار چندان زیادی از دست شما بر نمیآید. یا باید فعالیت خود در اینترنت را کمتر کنید یا به دنبال یک ISP دیگر که چنین محدودیتهایی در ارتباط با مصرف منصفانه ندارد بگردید.
دستگاه های معیوب متصل به شبکه و کندی سرعت اینترنت وای فای
اگر پیغام زیر را از طرف روتر خود دریافت کردید، احتمالا یکی از دستگاههایی که به اینترنت متصل است دچار اشکال شده و با فعالیت بیش از اندازه و یا ایجاد یک وضعیت رقابتی (Race Condition) در روتر، سبب اختلال یا کاهش سرعت اینترنت شده است:
.There may be devices in your wired network which might limit your in-home connectivity
در بیشتر مواقع در حالی که گمان میکنید اینترنت قطع شده، مشکل از همین موضوع است که میتواند کل شبکه را درگیر و استفاده از آن را غیرممکن کند. راهکار حل این مشکل جدا کردن تمامی دستگاههای متصل به اینترنت از شبکه به صورت نوبتی است تا دستگاه معیوب پیدا شود. وقتی دستگاه مشکل دار را پیدا کردید برای راهنمایی بیشتر با تولیدکننده آن تماس بگیرید.
سخن پایانی
با استفاده از راهکارهای بالا میتوانید دلایل کندی سرعت اینترنت وای فای را پیدا و آنها را برطرف کنید. آیا تا به حال با این مشکل مواجه شدهاید؟ کدام یک از روشها تاثیر بیشتری در رفع مشکل کندی وای فای شما داشتهاند؟ اگر از روشهای دیگری استفاده کردهاید حتما آن را در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

یخرده با اطلاعاتی که دادی سخته پاسخ بدم. اما به احتمال قوی مشکل از گوشی هستش. البته ممکن هم هستش که گوشی مشکلی نداشته باشه. چون باری خودم پیش اومده که وای فای خونه ام به همه دستگاه ها اینترنت داده و اوکی بوده ولی ی دستگاه رو مشکل شما رو داشته و خود اون دستگاه هم سالم بوده. خلاصه در چنین مواردی شما باید چند تا کار کنید 1. میتونید از ی نرم افزار چک کردن آی پی و وایفای استفاده کنید. مثلا fix wifi. که باهاش بررسی کنید ببیند آی پی ای که گرفتید اوکی هستش یا ارتباطات درست هستند یا خیر. 2. میتونید گوشی رو ریست فکتوری کنید ببینید درست میشه یا نه 3. میتونید گوشی رو ی بار باز کنید و آی سی وای فای رو تعویض کنید (البته بهتره تعمیرکار متخصص انجام بده) قبل از کار سوم مطمئن بشید گوشی تون با وای فای های دیگه مشکل داره. اگر روی وای فای های دیگه مشکل نداره و اوکی هستش مورد 3 رو انجام ندید. بازم همه اینا رو انجام دادید و درست نشد مودم رو ریست کنید wps رو فعال کنید و تنظیمات mac رو فعال کنید و برای هر دستگاه mac رو به مودم معرفی کنید. توی این حالت ممکنه که دستگاه مودمتون به بهترین راندمان خودش برسه و همه مشکلاتتون حل بشه. ضمنا امنیت هم خیلی میره بالا و مودمتون دیگه هک نمیشه