راه هایی برای کاهش درد پریود
داشتن کمی درد در شروع پریودی موضوعی کاملا طبیعی است. اما دختران و زنانی که در دوران پریود خود درد زیادی را تحمل می کنند، می توانند با مراجعه به متخصص زنان از انواع روش های درمانی جهت کاهش درد خود استفاده کنند. متخصص زنان با انجام معاینات مختلف ابتدا اطمینان حاصل می کند که درد ناشی از بیماری یا مشکل خاصی نباشد. سپس با تجویز دارو یا سایر روش های درمانی برای حل این مشکل به فرد کمک می کند. در این مطلب با موضوع درد در دوران پریود و زمان مراجعه به متخصص زنان در این زمینه بیشتر آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
فهرست عناوین مطلب:
علت ایجاد درد در دوران پریود
به طور کلی درد پریود می تواند شامل درد در ناحیه شکم، زیر شکم، کمر و لگن شود. شکل و میزان این درد ها و همچنین علت بروز آن در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است. برخی افراد درد پریود را از چند روز قبل از شروع آن احساس می کنند و برخی دیگر در آغاز پریود با دردهای آن مواجه می شوند. اما علت این دردها چیست؟ دلیل اصلی ایجاد درد در دوران پریود انقباضات رحم است. با نزدیک شدن به دوران پریود، عضلات رحم دچار انقباضاتی می شوند. این انقباضات که در برخی افراد شدید و برخی دیگر خفیف است، خود به دلیل مسدود یا تنگ شدن برخی عروق در نواحی رحم ایجاد می شود. در این شرایط اکسیژن رسانی به رحم کاهش پیدا می کند و در نتیجه درد در اندام این ناحیه احساس می شود.
به صورت کلی، قاعدگی دردناک ناشی از وجود برخی بیماری ها و اختلالات در عملکرد غدد درون ریز، وجود کیست در رحم، مصرف برخی داروها مثل داروهای ضدافسردگی و ضدبارداری و همچنین ضعف عضلات ناحیه شکم و رحم و لگن در پی نداشتن فعالیت های بدنی است.
درد قاعدگی دارای دو شکل مختلف است؛ درد اولیه و درد ثانویه. درد اولیه قاعدگی مربوط به همان چرخه پریود است. اما درد ثانویه قاعدگی در پی بروز برخی مشکلات در اندام تولید مثل زنان ایجاد می شود. این مشکلات می توانند شامل اندومتریوز (ایجاد بافت رحمی در محیط خارج از رحم)، بیماری های التهابی لگن شامل برخی عفونت های قارچی و باکتریال، تنگی دهانه رحم به دلایل مختلف از جمله کمبود استروژن و فیبروئید یا توده خوش خیم در دیواره رحم باشد.

روش های کاهش درد پریود
وجود اندکی درد در نواحی رحم، لگن، شکم و کمر در روزهای پیش از آغاز پریود و همچنین روزهای آغاز آن کاملا طبیعی است و اگر برای فرد قابل تحمل باشد نیازی به مراجعه به متخصص زنان ندارد. دردهای خفیف پریود را می توان به روش های مختلف و با در نظر گرفتن برخی ملاحظات در این دوران به سادگی برطرف کرد. موثرین روش هایی که برای کاهش درد پریود می توان استفاده کرد عبارتند از:
- استراحت و خواب کافی
- پرهیز از خوردن غذاهای شور
- مصرف غذاهای مقوی و شیرین مثل عسل، خرما، آجیل
- پرهیز از فعالیت های سنگین بدنی
- پرهیز از مصرف الکل و مواد مخدر و همچنین کافئین بیش از اندازه
- ماساژ شکم و کمر
- استفاده از مسکن های ساده در صورت لزوم
- ورزش منظم و تقویت عضلات ناحیه رحم و شکم
- توجه به سلامت روان و کنترل استرس
در حالت عادی با انجام این کارها به سادگی می توان دردهای پریود و سایر عوارض آن مثل تغییرات خلق و خو را تا حد زیادی کاهش داد. اما در صورتیکه به کار بستن این روش ها تاثیر چندانی در کاهش درد پریود ایجاد نکرد چطور؟
چه زمانی برای درد پریود به متخصص زنان مراجعه کنم؟
افرادی که در طول دوران پریود خود دردهای شدیدی را تحمل می کنند یا درد آنها پس از گذشت دو تا سه روز کاهش پیدا نکرد، همچنین روش های معمول نیز برای آنها کار ساز نشد، جهت بررسی مشکل خود باید به متخصص زنان مراجعه کنند. متخصص زنان در این ویزیت تلاش می کند با استفاده از روش های مختلف، از جمله معاینات بالینی و همچنین دریافت شرح حال از بیمار، علت دردهای غیرطبیعی در فرد را تشخیص دهد.
علاوه بر این، متخصص زنان در صورت لزوم می تواند با درخواست برخی آزمایشات، بررسی های بیشتری در این زمینه انجام دهد. آزمایشاتی که در این خصوص می تواند صورت بگیرد تست بررسی وضعیت هورمون ها و سونوگرافی یا آزمایش خون خواهد بود. در این صورت اگر مشکلاتی نظیر اختلالات هورمونی یا کیست وجود داشته باشد، متخصص زنان می تواند دارو ها یا روش های درمانی دیگر، نظیر رعایت رژیم های غذایی خاص و ورزش کردن را برای بیمار تجویز کند. به طور معمول با یک یا چند دوره درمان، درد شدید پریود تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
لازم به ذکر است که مصرف خودسرانه دارویی غیر از مسکن های ساده و اقدام به خوددرمانی و عدم مراجعه به متخصص زنان می تواند وضعیت بیمار را بدتر و مراحل درمان را سخت تر کند.

جمع بندی
درد در دوران پریود تجربه ای است که اکثر زنان و دختران، بخصوص در سال های آغازین پریود، آن را تجربه می کنند. به طور کلی تا زمانی که این درد ها شدید نباشند و اختلالی در روند طبیعی زندگی و فعالیت های فرد ایجاد نکنند نیازی به مراجعه به متخصص زنان و استفاده از روش های درمانی نیست. اما زمانی که این درد ها شدت زیادی داشته باشند یا به مدت طولانی ادامه پیدا کنند، می تواند زنگ خطری باشد که نشان از وجود یک بیماری یا اختلال دارد. به طور معمول وجود برخی کیست ها در ناحیه رحم یا شکم، اختلالات هورمونی، مصرف برخی داروها و همچنین ضعف عضلات بدن می تواند اصلی ترین دلایل قاعدگی دردناک باشد. مراجعه به متخصص زنان می تواند مطمئن ترین راه برای درمان مشکلات احتمالی و کاهش دردهای پریود باشد.