بهترین پردازنده موبایل کدام برند است؟ اسنپدارگون؟ یا پردازنده اپل؟ یا هر دو؟ یا شاید هم اگزینوس؟ در سالهای اخیر رقابت بسیار نزدیکی برای ساخت بهترین تراشه گوشی در میان این شرکتها وجود داشته و حالا حتی مدیاتک هم به ساخت پردازندههای پرچمدار روی آورده است. در این مطلب میخواهیم ببینیم قوی ترین CPU گوشی متعلق به کدام شرکت است.
وقتی صحبت از پردازنده موبایل میشود به جای سی پی یو گوشی از عبارت SOC استفاده میشود که مخفف System On Chip یعنی سیستم روی تراشه است. در واقع اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که پردازنده گوشی چیست باید بگوییم که پردازنده گوشی تمامی داده های ورودی و خروجی گوشی شما را آنالیز و پردازش می کند و دستورات لازم را به بخش های مختلف برای عملکرد بهتر خواهد داد و دلیل این نامگذاری بر سی پی یو گوشی نیز به همین علت است.
هستههای پردازشی، واحد گرافیکی، مودم و… همه در ارتباط مستقیم با SOC هستند. حتی تعداد مگاپیکسلهای دوربین و پشتیبانی از فیلمبرداری 8K نیز مربوط به پردازنده یا SoC دستگاه شماست. از مطرحترین پردازندههای گوشی میتوان به اگزینوس، مدیاتک، اسنپدراگون و سری A اپل اشاره کرد. اما بهترین تراشه های گوشی کدام هستند؟ در ادامه با معرفی و مقایسه پردازنده های موبایل، همراه پلازا باشید.
همچنین می توانید با تماشای ویدیوی زیر با بهترین پردازنده های گوشی در جهان و ویژگی های آن ها بیشتر آشنا شوید:
در ادامه میخوانید
انواع پردازنده های موبایل
کمپانیهای متعددی در سراسر جهان مدلهای مختلف از پردازندههای موبایل را تولید و به بازار عرضه میکنند. اما در این بازار متراکم، برخی کمپانیها مثل کوآلکوم، سامسونگ، مدیاتک، هایسیلیکون و اپل محصولات با کیفتتری را نسبت به سایر رقبا ارائه کرده و در این زمینه بیشتر شناخته شده است. در این بخش به معرفی بهترین پردازنده موبایل تولید شده توسط این کمپانی ها خواهیم پرداخت و جدول رده بندی پردازنده گوشی را ارائه خواهیم داد.
1. کوالکام اسنپدراگون (Qualcomm Snapdragon) ؛ قوی ترین CPU گوشی برای اندروید
تولیدکننده آمریکایی الاصل پردازندههای محبوب موبایل، اسنپدراگون است که قوی ترین CPU گوشی در دنیای اندروید را تولید میکند. عموما پردازندههای این شرکت به سه سری عمده تقسیم میشوند. سری 600 با قابلیتهای محدود که روی گوشیهای پایین رده مشاهده میشود، سری 700 که روی گوشیهای میان رده به کار میرود و سری 800 که مخصوص پرچمداران است و بهترین پردازنده های موبایل این کمپانی هستند.
پردازندههای Snapdragon به دلیل مصرف پایین و بهینه و تولید گرمای کم و نمره عملکرد یا بنچمارک بالا از محبوبیت بالایی نزد کاربران برخوردار هستند. اما این شرکت طی 2 و 3 سال اخیر و با عرضه اسنپدراگون 888 و اسنپدراگون 8 نسل 1 کمی از روزهای اوج خود فاصله گرفت چرا که این دو پردازنده اول از همه در مقایسه با پردازندههای اپل قدرت پردازشی کمتر داشتند و مهمتر اینکه نسبت به پردازندههای قبلی اسنپدراگون، خیلی زودتر به دلیل حرارت بالایی که تحت فشار بالا تولید میکردند، دچار افت عملکرد میشدند. همچنین مصرف باتری بسیار بالایی هم داشتند.
کوالکام این دو پردازنده را با همکاری با سامسونگ وارد خط تولید کرده بود در حالی که پردازندههای قبلی آنها توسط TSMC ساخته میشدند. جدیدترین پردازنده کوالکام اما اسنپدراگون 8 پلاس نسل 1 است که بهتازگی معرفی شده و بهترین تراشه گوشی اندروید است. این پردازنده که دوباره توسط TSMC ساخته شده، مصرف باتری کمتری نسبت به اسنپدراگون 8 نسل 1 دارد و حرارت کمتری هم تولید میکند. همچنین عملکرد پردازنده و پردازنده گرافیکی نیز به میزان 10 درصد بهبود پیدا کرده است.
کوالکام همچنین مودم 5G پردازندههای خود را نیز بهصورت داخلی تولید میکند. جدیدترین مودم آنها X65 است که 10 گیگابیت سرعت دانلود را در اختیار شما قرار میدهد و از فرکانسهای زیر 6 گیگاهرتز 5G نیز پشتیبانی میکند. آنها اخیرا از مودم X70 با سرعت بالاتر و مصرف باتری کمتر نیز رونمایی کردند و انتظار میرود این مودم از سال 2023 در پردازندههای این شرکت مورد استفاده قرار گیرد. همچنین پردازندههای پرچمدار این شرکت نیز از Wi-Fi 6E، بلوتوث 5.2، ضبط ویدیو 8K HDR نیز پشتیبانی میکنند.
همچنین وظیفه پردازشهای گرافیکی نیز توسط یک پردازنده مجزا به نام Adreno است. نسل فعلی این پردازنده که در اسنپدراگون 8 نسل 1 مورد استفاده قرار گرفته، 30 درصد عملکرد بهتری نسبت به نسل قبل دارد و مصرف باتری آن نیز به اندازه 25 درصد بهینهتر شده است.
شارژ سریع یا Quick Charge تکنولوژی دیگری است که پردازندههای اسنپدراگون به آن شهره هستند. این شرکت از نسخهی اول این تکنولوژی که در پردازندههایی نظیر مدل S4 pro وجود داشت تا به امروز که از نسخه 5 آن استفاده کرده است همواره سعی در پایین آوردن مدت زمان شارژ باتری دستگاه داشته است.
2. مدیاتک (Mediatek)
مدیاتک تا چند سال پیش فقط در گوشیهای میانرده و پایینرده حضور داشت و به همین خاطر اگر در یک سایت مقایسه پردازنده گوشی به مقایسه بهترینها میپرداختید، کمتر به نام مدیاتک بر میخوردید. این شرکت همچنین سهم 40 درصدی از بازار گوشیهای موبایل دارد و بیشتر، پردازندههای گوشیهای شیائومی و ردمی را تامین میکند. با این حال طی چند سال گذشته، این کمپانی تایوانی رویه متفاوتی را پیش گرفته و حالا با عرضه پردازندههای پرچمداری مثل دایمنسیتی 9000 که اولین پردازنده 4 نانومیلیمتری جهان بود، تلاش کرده با بزرگانی مثل اگزینوس و اسنپدراگون و حتی اپل سیلیکون برای ساخت قوی ترین CPU گوشی رقابت کند.
این پردازنده برای پرچمداران سال 2022 عرضه شده و رقیب اسپندراگون 8 نسل 1 بهحساب میآید. از لحاظ عملکرد به راحتی میتواند پا به پای این رقیب خود جلو بیاید و حتی در برخی بنچمارکها از این پردازنده هم عملکرد بهتری دارد. اما مهمتر از همه قیمت پایینتر آن است که سبب میشود در گوشیهایی در بازه قیمتی 500 دلار نیز بتوان از آن استفاده کرد. پردازندههای پرچمدار قبلی مدیاتک، دامینسیتی 1200، دایمنسیتی 900 و دایمنسیتی 800 بودند که در گوشیهای زیادی از سری شیائومی ردمی نوت 11 گرفته تا گوشیهای ویوو مورد استفاده قرار گرفتند.
تولید انواع پردازنده های مدیاتک به خصوص میانردهها اما همچنان ادامه دارد. سری هلیو آنها در حال حاضر برای گوشیهای ارزان و میانرده استفاده میشود. سری هلیو آنها سالهاست جزو بهترین پردازندهها برای گوشیهای میانرده بودند. این سری با پسوندهای مختلفی وارد بازار میشود:
- سری هلیو G: مختص گیمینگ است و تا بهحال پردازندههای هلیو G96 یا هلیو G35 برای این سری عرضه شدند. پردازندههای سری G هلیو، از رفرشریت بالاتر، بلوتوث 5.2، سرعت شارژ بالا و دوربینهای با مگاپیکسل بالا نیز پشتیبانی میکنند. در حال حاضر بهترین پردازندههای این سری هلیو G95 و هلیو G85 هستند.
- سری هلیو A: تا به حال در 3 مدل عرضه شده است، هلیو A25 و A22 و A20. این سری به گفته مدیاتک، ویژگیهای پردازندههای پرچمدار مثل ویژگیهای هوش مصنوعی، قابلیتهای پیشرفته دوربین و عملکرد بسیار عالی را در یک بازه قیمتی معقول در اختیار کاربران قرار میدهد.
- سری هلیو P: این سری بیشتر از همه با تمرکز بر بهینهسازی پردازنده برای بهبود شارژدهی طراحی میشود. به گفته مدیاتک، با وجود مصرف بهینه، پردازندههای این سری از لحاظ عملکرد همچنان در سطح بسیار خوبی هستند و برای استفاده روزمره قدرت کافی را در اختیار شما قرار میدهند. البته این سری مدتها است عضو جدید نداشته است. آخرین پردازنده سری هلیو P، پردازنده هلیو P95 بود که در سال 2020 عرضه شد.
3. اگزینوس (Exynos)
یکی دیگر از بهترین پردازنده های موبایل، اگزینوس است. سامسونگ سالها است پرچمداران خود را در 2 مدل عرضه میکند. سری گلکسی S که در آمریکا و چین عرضه میشود با پردازنده پرچمدار اسنپدراگون بهدست خریداران میرسد در حالی که کاربران در سایر نقاط جهان، این گوشیها را با پردازندههای ساخت خود سامسونگ بهنام اگزینوس دریافت میکنند.
جدیدترین و بهترین پردازنده اگزینوس، اگزینوس 2200 است که در سری گلکسی S22 مورد استفاده قرار گرفته است. این پردازنده شباهت زیادی به اسنپدراگون 8 نسل 1 دارد زیرا مانند آن پردازنده، از هستههای ArmV9 استفاده کرده و سرعت کلاک مشابهی هم دارد. هردو آنها نیز توسط سامسونگ تولید شدند. با این تفاوت که سامسونگ برای اولین با پردازنده گرافیکی سری اگزینوس را با همکاری با AMD ساخته است. با این همه پردازندههای اگزینوس همیشه چند قدم عقبتر از پردازندههای پرچمدار اسنپدراگون بودهاند و امسال نیز این موضوع تغییر خاصی نکرده است.
اسنپدراگون 8 نسل 1 همچنان در بنچمارکها عملکرد بهتری دارد. در حقیقت در برخی بنچمارکها، اگزینوس 2200 از نسل قبلی خود یعنی اگزینوس 2100 نیز عملکرد بدتری داشته است و به همین خاطر سامسونگ پس از ورود این تراشه به بازار، با انتقادات فراوانی مواجه شد. گفته شده آنها قرار است در سری گلکسی S23 از پردازندههای پرچمدار مدیاتک استفاده کنند ولی بسیار بعید است سامسونگ به این راحتی دست از اگزینوس بکشد.
سامسونگ نیز مانند مدیاتک و اسنپدراگون، پردازندههای میانرده نیز تولید میکند که در حقیقت رقیبی برای سری 700 کوالکام هستند. جدیدترین پردازنده میانرده آنها، اگزینوس 1280 است که در گلکسی A53 مورد استفاده قرار گرفته است. این پردازنده 5 نانومیلیمتری، از رفرشریت 120 هرتز در رزولوشن 1080p پشتیبانی میکند و همچنین با 5G نیز سازگار است. از دیگر پردازندههای میانرده سامسونگ میتوان به اگزینوس 1080، اگزینوس 980 و اگزینوس 880 اشاره کرد. همچنین پردازندههای اگزینوس 9609 و اگزینوس 9611 نیز جزو گزینههای اقتصادیتر سامسونگ هستند و از لحاظ عملکرد در حد پرچمداران سال 2017 هستند.
4. اپل سیلیکون سری A ؛ قوی ترین CPU گوشی
با رونمایی از آیفون 4 بود که اپل کار توسعه پردازنده جدید خود را آغاز کرد. اولین چیپ ساخته شده توسط اپل، A4 بود که به عنوان یکی از ویژگیهای اصلی آیفون 4 تبلیغ و در نهایت عرضه شد. از آن زمان به بعد این سری پردازنده ساخت شرکت اپل در دستگاههای ساخت این شرکت از جمله آیپد و آیفون به کار میرود.
پردازندههای اپل برخلاف رقبای اندرویدی خود، گزینه اقتصادی و میانرده ندارند و همه آنها، پردازندههای پرچمدار هستند. سری A اپل چندین سال است که با اختلاف فراوان نسبت به پردازندههای اندرویدی، بهترین پردازنده گرافیکی موبایل را دارا هستند و اختلاف قابل توجهی با بهترینهای اسنپدراگون و سامسونگ داشتهاند.
جدیدترین و بهترین پردازنده موبایل اپل، اپل A15 است که در سری آیفون 13 مورد استفاده قرار گرفت. اپل در این پردازنده از یک موتور عصبی سریعتر، پردازنده گرافیکی جدید 5 هستهای و پشتیبانی از کدکهای ویدیویی بیشتر استفاده کرد. این پردازنده 5 نانومیلیمتری توسط TSMC ساخته شده و نسبت به A14 دارای حافظه کش 2 برابر بیشتر است و به گفته کارشناسان مهمترین دلیل برتری A15 نسبت به اسنپدراگون 8 نسل 1 و دیگر پردازندههای اندرویدی است.
مهمتر اینکه سبب شده مصرف باتری بسیار بهتری هم داشته باشد چرا که برای دسترسی به بیشتر دادهها، دیگر لزومی به مراجعه به رم که مصرف باتری بیشتر و سرعت کمتری دارد نیست. احتمالا طی چند ماه آینده شاهد معرفی نسل بعدی یعنی A16 همراه با آیفون 14 خواهیم بود ولی فعلا اپل A15 با اختلاف، بهترین تراشه گوشی در جهان بهحساب میآید.
جدول رده بندی پردازنده های موبایل ؛ بهترین تراشه گوشی
حال که با انواع پردازنده های موبایل آشنا شدید، میخواهیم با مقایسه بهتری CPU گوشی، به شما برای درک قدرت نسبی هر پردازنده و قوی ترین CPU گوشی کمک کنیم. به طور کلی پاسخ به این سوال که کدام پردازنده گوشی بهتر است شاید اندکی دشوار باشد. در این بخش از بررسی قوی ترین CPU های گوشی بهتر آن است که آنها را مدل به مدل مقایسه کنیم.
نام پردازنده | امتیاز AnTuTu 9 | امتیاز گیکبنچ 5 (تک هستهای/چند هستهای) | تعداد هستهها | پردازنده گرافیکی |
---|---|---|---|---|
اپل A15 بایانیک | 797271 | 1719 / 4712 | 6 | پردازنده گرافیکی اپل |
اسنپدراگون 8 پلاس نسل 1 | 1117578 | 1304 / 4169 | 8 | آدرینو 730 |
مدیاتک دایمنسیتی 9000 | 1020773 | 1267 / 4275 | 8 | مالی G710 |
اسنپدراگون 8 نسل 1 | 1033851 | 1210 / 3768 | 8 | آدرینو 730 |
اپل A14 بایانیک | 715827 | 1578 / 4088 | 6 | پردازنده گرافیکی اپل |
اسنپدراگون 888 پلاس | 838943 | 1160 / 3619 | 8 | آدرینو 660 |
اگزینوس 2200 | 943633 | 1151 / 3559 | 8 | Xclipse 920 |
اسنپدراگون 888 | 801911 | 1126 / 3673 | 8 | آدرینو 660 |
دایمنسیتی 8100 | 775421 | 919 / 3795 | 8 | مالی G610 |
گوگل تنسور | 719947 | 1040 / 2834 | 8 | مالی G78 |
همانطور که در این جدول میبینید، اپل A15 با اختلاف حرف اول را میزند. پردازنده پرچمدار اپل در عملکرد چند و تک هستهای، گیکبنچ 5 امتیاز به مراتب بهتری را حتی از اسنپدراگون 8 پلاس نسل 1 دارد و تازه از آن پردازنده نیز قدیمیتر است. همچنین با توجه به مصرف باتری بهینهتر و عملکرد بسیار بهتر، بهترین پردازنده موبایل برای گیم بهحساب میآید. کوالکام توانسته با عرضه نسخه پلاس پرچمدار خود، اوضاع را تا حدودی بهبود ببخشد، این پردازنده در حال حاضر، جزو بهترین پردازنده های اسنپراگون برای گوشی های اندرویدی است، گرچه که این نسخه هم اختلاف چندانی با اسنپدراگون 8 نسل 1 ندارد.
سایر پردازندهها نیز به همین ترتیب بسیار به یکدیگر نزدیک هستند. تنها استثنا گوگل تنسور است که در گیکبنچ اختلاف قابل توجهی با سایر مدلها دارد ولی گوگل هم هرگز ادعای داشتن بهترین پردازنده را نکرده و بیشتر تمرکز خود را بر بهرهوری و قابلیتهای هوش مصنوعی معطوف کرده است.
نکته قابل توجه قوی ترین پردازنده مدیاتک یعنی دایمنسیتی 9000 است که همانطور که پیشتر هم گفتیم، توانسته رقیب بسیار سرسختی برای کوالکام باشد و با توجه به پیشرفت قابل ملاحظهای که طی چند سال اخیر داشته، بعید نیست در سالهای آینده به تنها رقیب سری A اپل تبدیل شود.
بازنده بزرگ این جدول مقایسه CPU گوشی ها، سامسونگ با پردازندههای اگزینوس خود است. اگزینوس 2200 که با تبلیغات فروان سامسونگ و تمرکز زیاد آنها به پردازنده گرافیکی جدید داشت، نتوانست انتظارات را برآورده کند و در بنچمارک گیکبنچ 5 از اسنپدراگون 888 پلاس نیز عملکرد ضعیفتری داشت. بسیار بعید است سامسونگ بتواند با این وضعیت نا امید کننده سری اگزینوس خود در سالهای بعدی با مدیاتک و یا اسنپدراگون رقابت نزدیکی داشته باشد.
البته ذکر این نکته هم ضروری است که تمامی پردازندههای بالا، حتی اگزینوس 2200 و گوگل تنسور، جزو بهترین تراشه های گوشی هستند و تقریبا برای استفاده تمامی کاربران، حتی گیمینگ قدرت کافی دارند. با این حال حتی در میان بهترینها نیز رقابت وجود دارد و به همین خاطر نیز در این جدول با مقایسه امتیازات این پردازندهها، نگاهی داشتیم به قوی ترین CPU گوشی. فعلا این عنوان در اختیار A15 است، باید دید در سالهای بعدی کدام کمپانی میتواند به سلطه اپل در این زمینه پایان دهد.
سوالات متداول
1. کدام پردازنده گوشی بهتر است؟
بعد از بررسی بهترین تراشه های گوشی و توجه به مواردی که در بالا به آنها اشاره کردیم میتوانیم اینطور بگوییم که A15 به همراه اسنپدراگون 8 پلاس نسل 1 بهترین پردازندههای آیفون و اندروید در سال 2022 هستند.
2. پردازنده مرکزی گوشی چیست؟
پردازنده گوشی تمامی داده های ورودی و خروجی گوشی شما را آنالیز و پردازش می کند و دستورات لازم را به بخش های مختلف برای عملکرد بهتر خواهد داد و دلیل این نامگذاری بر سی پی یو گوشی نیز به همین علت است.
3. پردازنده در گوشی چیست؟
وقتی صحبت از پردازنده موبایل میشود به جای سی پی یو گوشی از عبارت SoC استفاده میشود که مخفف System on Chip یعنی سیستم روی تراشه است.
جمع بندی
رقابت برای ساخت بهترین پردازنده موبایل از همیشه نزدیکتر است. سازندگان پردازندههای اندرویدی طی این یکی دو سال اخیر، نسبت به قبل پیشرفت قابل ملاحظهای نداشتند و فعلا فقط مدیاتک است که با سرعت قابل توجهی، پردازندههای خود را ارتقا داده و حال با دایمنسیتی 9000 و در آینده دایمنسیتی 9100 حرفهای زیادی برای زدن دارد. البته که فعلا اپل حرف اول را میزند و بعید است فعلا مدیاتک و یا کوالکام بتوانند از این لحاظ رقیب جدی برای آنها باشند. از نظر شما بهترین تراشه گوشی کدام است؟ دیدگاههای خود را با ما و سایر کاربران بهاشتراک بگذارید.
