چند فیلم پلیسی ایرانی به خاطر دارید؟ فیلم های پلیسی فیلمهایی در ژانر اکشن، معمایی و هیجانانگیز هستند که طرفداران بسیاری دارند. در این مقاله قصد داریم چند فیلم ایرانی پلیسی از بهترین فیلم های پلیسی ایرانی را به شما معرفی کنیم.
فیلمهای پلیسی همانطور که از نام آنها پیداست، فیلمهایی هستند که درباره موضوعاتی مانند جرم و جنایت ساخته میشوند و در نقطه اوج داستان، پای پلیس به ماجرا باز میشود. فیلم های پلیسی ایرانی نیز در ژانرهای جذاب و مختلفی مانند اکشن، جنایی، معمایی و غیره ساخته شدهاند که در نوع خود بسیار هیجانانگیز و جالب هستند. فیلم های پلیسی ایرانی در یک دهه اخیر رشد و پیشرفت چشمگیری داشتهاند و نسبت به فیلمهای پلیسی قدیمیتر، بسیار خوش ساختتر بوده و فیلمنامههای منسجمتری داشتهاند. با این حال، فیلمهای پلیسی قدیمی نیز در زمان خود مخاطبان بسیاری داشتهاند و توسط کارگردانان مطرح سینما ساخته شدهاند.
در ادامه این مقاله از پلازا بهترین فیلم های پلیسی ایرانی قدیمی و جدید را به شما معرفی میکنیم.
بهترین فیلم های پلیسی ایرانی
در این بخش مروری بر چندین فیلم پلیسی ایرانی از دهه 60 تا کنون خواهیم داشت و هریک را به صورت اجمالی مورد بررسی قرار میدهیم.
1. فیلم تیغ و ابریشم
- سال ساخت: 1364
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- بازیگران: جمشید هاشمپور، محمدصالح علا، فریماه فرجامی و مجید مظفری
فیلم تیغ و ابریشم یک فیلم پلیسی معمایی ایرانی به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی است. این اثر یکی از فیلمهای پلیسی قدیمی ایرانی محسوب میشود که به مقوله مواد مخدر و دستگیری باندهای تبهکاری پرداخته است. فیلم تیغ و ابریشم نیز مانند فیلمهای دیگر مسعود کیمیایی یک فیلم حادثهای و معمایی است که در دهه 60 و در ژانر خود توانست توجه مخاطبان این سبک فیلم را به خود جلب کند.
داستان این فیلم پلیسی ایرانی مواد مخدر درباره برنامهریزی یک گروه در بانکوک برای توزیع 20 تن هروئین خالص به ایران و پخش کردن آن در مدارس، دانشگاهها و جبهههای جنگ است. این تصمیم در زمان جنگ تحمیلی برای ضربه زدن به ایران و نیروهای نظامی آن اتخاذ شد. پلیس رد این گروه تبهکاری را میزند و در طول تحقیقات، زن و مرد جوانی که در این عملیات دست داشتهاند را دستگیر میکنند تا به عامل اصلی این پرونده برسند.
2. فیلم سینمایی قافله
- سال ساخت: 1371
- کارگردان: مجید جوانمرد
- بازیگران: جمشید هاشمپور، علی ثابت و کتایون ریاحی
فیلم قافله یک فیلم سینمایی پلیسی جنایی ایرانی است که در دهه 70 توانست توجه مخاطبان و علاقهمندان فیلمهای پلیسی را به خود جلب کند. این عنوان درباره درگیریهای پلیس با قاچاقچیان و رسیدگی به ماجرای قتل و پیدا کردن قاتل است که در نوع خود یکی از برترین فیلمهای پلیسی جنایی ایرانی محسوب میشود.
داستان فیلم قافله درباره کشته شدن یک افسر در جریان درگیری نیروی انتظامی با قاچاقچیان است. سروان «یوسف پیر بلوچ» که پسرعموی مقتول است، برای انجام ماموریت و پیدا کردن سارق یک اسکلت، خود را به جای سردسته قاچاقچیان و اشرار جا زده و بدین ترتیب به این گروه قاچاقچی وارد میشود. او خود را به شخصی به نام «جلال» که سردسته این باند بزرگ و قاتل پسرعمویش است، نزدیک میکند و سپس پای پلیس به این منطقه باز میشود.
3. فیلم سینمایی نیش
- سال ساخت: 1373
- کارگردان: همایون اسعدیان
- بازیگران: جمشید هاشمپور، ابوالفضل پورعرب و غلامحسین لطفی
نیش یک فیلم سینمایی جنایی ایرانی است که سومین اثر جمشید هاشمپور در این فهرست محسوب میشود. به طور کلی، دهه 70 زمان اوج فعالیت وی محسوب میشود که با بازی در فیلمهای اکشن و معمایی توانست نام خود را بر سر زبانها بیندازد. فیلم نیش نیز در زمان خود توانست نظر مخاطبان علاقهمند به سبک جنایی و معمایی پلیسی را به خود جلب کند.
داستان فیلم نیش درباره یک افسر تجسس نیروی انتظامی است که به تازگی باعث اعدام شدن یک قاچاقچی شده است. به دنبال این ماجرا و در طی یک سانحه تصادف عمدی، همسر و فرزندش کشته میشوند. او پس از این اتفاق، برای گرفتن انتقام خون خانواده خود نقشههایی را طراحی میکند تا بانیان این حادثه را دستگیر کند.
4. فیلم پلیسی ایرانی «عقرب»
- سال ساخت: 1375
- کارگردان: کار گروهی
- بازیگران: جمشید هاشمپور، آتیلا پسیانی و حسن رضایی
فیلم عقرب نیز یک فیلم سینمایی پلیسی ایرانی در ژانر اکشن و معمایی است. این عنوان یکی از فیلمهای موفق پلیسی دهه 70 با بازی جمشید هاشمپور محسوب میشود که در سبک خود بسیار جذاب است و از بهترین فیلم های معمایی ایرانی محسوب میشود. فیلم عقرب نیز حول محور قاچاقچیان مواد مخدر و تلاشهای پلیس برای دستگیری آنها است؛ اما مخاطب را در طول جریان فیلم شگفتزده میکند.
عقرب درباره یک باند بزرگ جابجایی مواد مخدر در سیستان و بلوچستان است. رئیس این گروه از سرهنگ «منصور یکهتاز» که مسئول محافظت از آن منطقه است، درخواست میکند تا به ازای گرفتن مقدار زیادی دلار، اجازه عبور بارهای مواد مخدر آنها را صادر کند. سرهنگ یکهتاز این پیشنهاد را قبول میکند، اما…
5. فیلم شب روباه
- سال ساخت: 1375
- کارگردان: همایون اسعدیان
- بازیگران: محمد متوسلانی، حسین یاریار، غلامحسین لطفی و اکبر عبدی
فیلم شب روباه یک فیلم پلیسی، اکشن و معمایی است که در سال 75 ساخته و در سال 76 در سینماها به اکران عمومی درآمد. این اثر نیز یکی از فیلمهای پلیسی جالب دهه 70 است که در زمان انتشار، بازخوردهای خوبی از سوی مخاطبان دریافت کرد.
فیلم پلیسی قاچاقچی شب روباه درباره یک قاچاقچی حرفهای و سابقهدار مواد مخدر به نام «روباه» است که پس از چندین سال، برای راهاندازی مجدد باند سابق خود و انتقام از پلیس به دلیل کشته شدن همسرش در جریان دستگیری و درگیریهای سابق به ایران برمیگردد. او به محض ورود به ایران شناسایی شده و به زندان میافتد؛ اما با کمک دو زندانی دیگر از زندان فرار میکند تا به کارهای ناتمامش برسد.
6. فیلم چه کسی امیر را کشت
- سال ساخت: 1384
- کارگردان: مهدی کرمپور
- بازیگران: امین حیایی، نیکی کریمی، محمدرضا شریفینیا، مهناز افشار، خسرو شکیبایی و الناز شاکردوست
چه کسی امیر را کشت نیز یک فیلم پلیسی و معمایی ساخته شده در دهه 80 است. این فیلم سینمایی در ژانر پلیسی ایرانی روایتگر یک داستان جنایی پرفراز و نشیب است که مخاطب در ابتدای فیلم ممکن است کمی گیج شود و نتواند با آن ارتباط برقرار کند. شیوه روایت داستان فیلم چه کسی امیر را کشت با سایر فیلمهای ساخته شده در این ژانر کمی متفاوت است و به همین دلیل ممکن است مورد پسند تمام مخاطبان واقع نشود. اما این فیلم با نگاه و سبکی متفاوت به مقوله قتل میپردازد.
فیلم چه کسی امیر را کشت درباره تحقیقات پلیس برای پیدا کردن قاتل شخصی به نام «امیر» است. پلیس در طول روند داستان به سراغ دوستان و آشنایان امیر میرود تا بتواند سرنخی پیدا کند. آشنایان امیر در ابتدا به خوبی از او یاد میکنند، اما کمی بعد تمام آنها شروع به بدگویی از او کرده و پلیس را گیج میکنند.
7. فیلم صحنه جرم ورود ممنوع
- سال ساخت: 1384
- کارگردان: ابراهیم شیبانی
- بازیگران: حمید فرخنژاد، حمیدرضا پگاه، شقایق فراهانی، پولاد کیمیایی و سام درخشانی
فیلم صحنه جرم ورود ممنوع یکی دیگر از فیلم های پلیسی ایرانی است که در ژانر اکشن و معمایی ساخته شده است. این فیلم یک اثر اجتماعی است که به بررسی مشکلات موجود در جامعه میپردازد. این عنوان یکی از فیلمهای پلیسی جالب دهه 80 محسوب میشود.
فیلم ایرانی اکشن پلیسی صحنه جرم ورود ممنوع درباره پنج شریک است که با مشارکت یکدیگر در حال ساخت یک برج بزرگ هستند. اما اختلافاتی میان آنان به وجود میآید که موجب ورود و دخالت پلیس به ماجرا میشود.
8. فیلم سینمایی قتل آنلاین
- سال ساخت: 1384
- کارگردان: مسعود آبپرور
- بازیگران: جمشید هاشمپور، حمید گودرزی، شهاب حسینی، الناز شاکردوست و یکتا ناصر
فیلم قتل آنلاین نیز یک فیلم پلیسی جنایی ایرانی است که پرونده چندین قتلی که به یکدیگر مرتبط هستند را بررسی میکند. این فیلم در بیست و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت، اما جایزهای دریافت نکرد. فیلم قتل آنلاین به طور کلی یک اثر متفاوت از فیلمهای جنایی ایرانی است که با قصهای جدید به موضوع قتل میپردازد.
قتل آنلاین درباره چندین قتل است که به صورت زنجیروار و با فواصل زمانی بسیار کم اتفاق میافتند. پلیس برای پیدا کردن ردی از قاتل این قتلها تحقیقات را شروع میکند، اما داستان از آنچه که در ظاهر دیده میشود، پیچیدهتر است.
9. فیلم سینمایی گناهکاران
- سال ساخت: 1391
- کارگردان: فرامرز قریبیان
- بازیگران: فرامرز قریبیان، رامبد جوان، کوورش تهامی و بهاره کیانافشار
فهرست فیلم های پلیسی معمایی ایرانی را با فیلمی موفق ادامه میدهیم. فیلم گناهکاران یکی از فیلم های پلیسی ایرانی جذاب به نویسندگی سام قریبیان، پسر فرامرز قریبیان است که در ژانر پلیسی و معمایی ساخته شده است. این فیلم، چهارمین تجربه ساخت فیلم بلند فرامرز قریبیان است که علاوه بر کارگردانی این اثر، تهیهکنندگی و بازی نقش اول مرد را نیز بر عهده دارد. گناهکاران در سی و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر، نامزد دریافت 7 سیمرغ بلورین شد که در نهایت رامبد جوان توانست سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل مرد را از آن خود کند.
داستان این فیلم درباره دختری است که به طور مشکوک و مرموزی به قتل میرسد و پلیس نیز در جستجوی قاتل او، تحقیقات خود را شروع میکند.
10. فیلم آخرین بار کِی سحر را دیدی
- سال ساخت: 1394
- کارگردان: فرزاد موتمن
- بازیگران: فریبرز عربنیا، سیامک صفری، ژاله صامتی و آتیلا پسیانی
فیلم آخرین بار کی سحر را دیدی یک فیلم خانوادگی اجتماعی و پلیسی است، اما مانند سایر فیلمهای معرفی شده در این فهرست، یک فیلم سینمایی پلیسی جنایی ایرانی محسوب نمیشود. این فیلم در سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر، نامزد دریافت 5 سیمرغ بلورین شد، اما سیمرغها را به رقبا واگذار کرد. فیلم آخرین بار کی سحر را دیدی همچنین در بیست و یکمین جشن خانه سینما برای دریافت دو جایزه کاندید شد، اما در آنجا نیز جایزهای دریافت نکرد.
آخرین بار کی سحر را دیدی درباره گم شدن دختر جوان و مطلقهای به نام «سحر» است که شب به خانه برنگشته است. مادر سحر به کلانتری میرود و برای پیدا کردن دخترش از پلیس کمک میگیرد.
11. فیلم سینمایی اسید
- سال ساخت: 1395
- کارگردان: بهنود محمدیپور
- بازیگران: کامران تفتی، کوروش تهامی، هادی ساعی و روناک یونسی
اسید یک فیلم پلیسی، اکشن و معمایی است که حول محور مواد مخدر و دستگیری باندهای تبهکاری میچرخد. نقش پلیس در این فیلم کمی متفاوت است که برای انجام روند تحقیقات پرونده قاچاق مواد مخدر، دست به کاری جالب میزند.
این فیلم پلیسی ایرانی یگان ویژه درباره یک افسر آگاهی است که برای پیدا کردن رئیس و سرکرده یک باند بزرگ قاچاق مواد مخدر، به صورت ناشناسی وارد این باند میشود و شروع به تحقیقات میکند.
12. فیلم هجوم
- سال ساخت: 1396
- کارگردان: شهرام مکری
- بازیگران: عبد آبست، بابک کریمی، پدرام شریفی و الهه بخشی
هجوم نیز یک فیلم جنایی پلیسی است که در شصت و هشتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم برلین در بخش پانوراما به نمایش درآمد. این عنوان همچنین نامزد دریافت جایزه تدی (جایزه جشنواره فیلم برلین) شد و در سطح بینالمللی مورد توجه قرار گرفت.
فیلم سینمایی پلیسی جنایی ایرانی جدید هجوم درباره یک پرونده قتل است که پلیس با کمک دوستان مقتول سعی در پیدا کردن قاتل دارد. این قتل در یک ورزشگاه اتفاق افتاده است و پلیس با ورود به صحنه قتل، سرنخهایی بدست میآورد؛ اما دوستان مقتول قصد ندارند با پلیس همکاری کنند.
13. فیلم پلیسی ایرانی «متری شیش و نیم»
- سال ساخت: 1397
- کارگردان: سعید روستایی
- بازیگران: پیمان معادی، نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی و پریناز ایزدیار
اسم فیلم های سینمایی پلیسی ایرانی را با فیلمی پرفروش ادامه میدهیم. فیلم متری شیش و نیم بهترین فیلم پلیسی ایرانی این فهرست است که در زمان اکران فروش بسیار خوبی در گیشه داشت. این فیلم در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین تدوین، صدابرداری و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. پیمان معادی نیز برای بازی درخشان خود در این فیلم، برنده تندیس حافظ از نوزدهمین دوره جشن حافظ شد و سعید روستایی در بیست و یکمین دوره جشن خانه سینما، تندیس شایستگی بهترین کارگردانی را از آن خود کرد. برای خواندن نقد فیلم متری شیش و نیم میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
متری شیش و نیم در ژانر پلیسی و اکشن روایتگر معضل اعتیاد است. این فیلم تلاشهای ماموران پلیس مبارزه با مواد مخدر برای دستگیری یک باند بزرگ فروشنده شیشه را نشان میدهد. رئیس این باند بزرگ، شخصی به نام ناصر خاکزاد است که بعد از تلاشهای سرگردی به نام صمد دستگیر میشود.
14. فیلم دیدن این فیلم جرم است!
- سال ساخت: 1397
- کارگردان: رضا زهتابچیان
- بازیگران: مهدی زمینپرداز، امیر آقایی، حسین پاکدل، لیندا کیانی، حمیدرضا پگاه
فیلم دیدن این فیلم جرم است! از بهترین فیلم های پلیسی ایرانی است که پس از 2 سال توقیف، در سال 1399 اکران شد. این فیلم سینمایی پلیسی اطلاعاتی ایرانی پس از نمایش در سیوهفتمین جشنواره فیلم فجر، به خطر شباهت موقعیت آن با فیلم “آژانس شیشیهای” مورد توجه منتقدین قرار گرفت. داستان این فیلم ایرانی پلیسی درباره یک بسیجی است که همسرش مورد تعرض مردی مست قرار میگیرد. بسیجی به همره دوستانش، مرد مست را دستگیر میکنند، اما از بالا دستور میرسد که مست را آزاد کنند.
15. فیلم مصلحت
- سال ساخت: 1399
- کارگردان: حسین دارابی
- بازیگران: فرهاد قائمیان، وحید رهبانی، مهدی حسینینیا، نازنین فراهانی
فیلم پلیسی ایرانی امنیتی مصلحت، با نامهای سابق پدری و مصلحت نظام، از جدیدترین و بهترین فیلم های پلیسی ایرانی است. این فیلم به کارگردانی حسین دارابی در سیونهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و در کنار 6 نامزدی، توانست دیپلم افتخار بهترین کارگردان اول را نصیب دارابی کند. داستان این فیلم پلیسی ایرانی جدید در اوایل دهه 60 روایت میشود. زمانی که نظام سیاسی جدید مستقر شده و اختلاف سیاسی میان یکی از اشخاص بانفوذ با پسرش، داستان فیلم را رقم میزند. فیلم سینمایی پلیسی امنیتی ایرانی جدید مصلحت یکی از تماشاییترین آثار این فهرست است.
16. فیلم علفزار
- سال ساخت: 1400
- کارگردان: کاظم دانشی
- بازیگران: پژمان جمشیدی، سارا بهرامی، ستاره پسیانی، ترلان پروانه
فیلم ایرانی پلیسی علفزار از بهترین فیلم های پلیسی ایرانی جدید است که در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت. این فیلم با 13 نامزدی، پس از فیلم موقعیت مهدی، رکود بیشترین نامزدی این دوره از جشنواره را دارد. داستان فیلم درباره بازپرسی است که در آستانه انتقالی، درگیر کشمکشهایی در پروندهها میشود.
17. فیلم مرد بازنده
- سال ساخت: 1400
- کارگردان: محمدحسین مهدویان
- بازیگران: جواد عزتی، رعنا آزادیور، بابک کریمی، آناهیتا درگاهی، مهدی زمینپرداز
فیلم ایرانی پلیسی مرد بازنده یکی از جدیدترین فیلم های پلیسی ساخت ایران است. این فیلم کاری از محمدحسین مهدویان است که پیش از آثاری چون فیلم لاتاری و سریال زخم کاری را از او دیدهایم. فیلم سینمایی پلیسی ایرانی مرد بازنده اولین بار در بهمن 1400 در جشنواره فیلم فجر به روی پرده رفت. داستان این فیلم جنایی ایرانی ۱۴۰۰ درباره احمد خسروی است. او در گیر و دار مشکلا زندگیاش، مسئول رسیدگی به پروندهای میشود که روند کشف حقیقت آن، بر نگرانیهای وی افزوده و زندگی احمد را تحت تاثیر قرار میدهد.
سخن پایانی
ما در این مقاله بهترین فیلم های پلیسی ایرانی را از دهه 60 تا به امروز مورد نقد و بررسی قرار دادیم. فیلم های پلیسی ایرانی در ژانرهای اکشن، جنایی و معمایی ساخته شدهاند و موضوعاتی چون قتل، مبارزه با مواد مخدر و غیره را دنبال میکنند. شما تاکنون کدامیک از فیلمهای معرفی شده در این مقاله را تماشا کردهاید؟ به نظر شما بهترین فیلم پلیسی ایرانی سرقت ، قتل و مواد مخدر کدام است؟ آیا دانلود فیلم پلیسی ایرانی 1401 و تماشای آن، از برنامههای شما برای داشتن آخر هفتهای خوب و لذتبخش است؟ لطفا نظرات خود را در بخش ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید.
