بهترین فیلم اجتماعی ایران را میشناسید؟ این آثار از گذشته تاکنون یکی از فیلمهای پرطرفدار سینمای کشورمان بهشمار میآیند و با توجه به معضلی مهم مربوط به داخل کشور ساخته شدهاند و قصدشان روایت اوضاع جامعه بوده است. با ما همراه باشید تا بهترین فیلم های اجتماعی ایرانی را بشناسید.
فیلم ژانر اجتماعی ایرانی یکی از موضوعات مورد علاقه کارگردانان و تهیهکنندگان سینمای کشورمان است. این موضوع از پیش از انقلاب مورد توجه قرار میگرفت و اکنون هم یکی از ژانرهای پرطرفدار محسوب میشود. کشور ما اینروزها به دلایل مختلف خواستار تولید فیلم های سینمایی طنز ایرانی و شاد است. اما وقتی فیلم های اجتماعی ایرانی روی پرده سینما قرار میگیرند، فروش خوبی را تجربه خواهند کرد. این موضوع نشان میدهد مخاطبان ایرانی از ساخت فیلمی در خصوص مشکلات و معضلات موجود در کشورشان رضایت دارند. پلازا در ادامه شما را با فیلمهایی که لقب بهترین فیلم اجتماعی ایران را کسب کردهاند، آشنا میکند.
آنچه در ادامه میخوانید
ژانر اجتماعی چیست؟
فیلم ژانر اجتماعی ایرانی یکی از گونه های سینمایی است که مثال آن در سینمای کشورمان به وفور یافت میشود. اینگونه از فیلمها در مورد مشکلات و معضلات جامعه ایرانی ساخته خواهند شد و در آن شخصیت اصلی داستان جدای از مشکلات خانوادگی، تاثیراتی از جامعه بیرونی دریافت میکند. درواقع فیلم های اجتماعی ایران همان فیلمهای درام و ملودرامی هستند که بحرانهای موجود در جامعه را نشان میدهند. در حال حاضر فیلمهای زیادی با ژانر اجتماعی در کشور ما تولید میشوند. اما سوال اصلی این است که با ساخت بهترین فیلم اجتماعی ایران در طول این سالها توانستهایم بخشی از مشکلات جامعه را برطرف کنیم یا خیر؟
معرفی بهترین فیلم های اجتماعی ایرانی
از پیش از انقلاب تا کنون فیلمهای زیادی با ژانر اجتماعی ساخته شدهاند. برخی از این فیلمها صرفا به معضلات اجتماعی پرداختهاند. و برخی دیگر در دل یک داستان درام یا عاشقانه بحرانهای موجود در جامعه را به تصویر کشیدهاند. در ادامه مروری بر بهترین فیلم های اجتماعی ایران به ترتیب سال ساخت آنها خواهیم داشت.
1. فیلم «دایره مینا» ؛ بهترین فیلم اجتماعی ایران
- سال ساخت: 1353
- امتیاز IMDb: نمره 7.4
- کارگردان: داریوش مهرجویی
- بازیگران: عزتالله انتظامی، سعید کنگرانی، علی نصیریان، بهمن فرسی و…
فیلم سینمایی «دایره مینا» در لیست بهترین فیلم های ایرانی اجتماعی جای دارد. این فیلم باعث شد تا سازمان انتقال خون در کشورمان تاسیس شود. داستان فیلم سینمایی دایره مینا در مورد جوانی است که پدرش بیمار شده و برای معالجه به تهران میآیند. در اطراف بیمارستان با فردی آشنا میشوند که به آنها در قبال انجام کاری وعده پول زیاد میدهد. آن فرد دلال خون است و به روشهای مختلف از افراد خون میگیرد.
فیلم سینمایی دایره مینا با نشان دادن فقر و تنگدستی جامعه و تلاش افراد برای کسب پول به عنوان فیلم ژانر اجتماعی ایران شناخته میشود. همین مسئله باعث شد تا فیلم دایره مینا به مدت چند سال توقیف باشد. اما از مزایای ساخت آن روی کار آمدن سازمان انتقال خون بود.
2. فیلم ایرانی ژانر اجتماعی «بودن یا نبودن»
- سال ساخت: 1377
- کارگردان: کیانوش عیاری
- بازیگران: عسل بدیعی، فرهاد شریفی، چکامه چمنماه، حسین ایلبیگی و…
فیلم «بودن یا نبودن» یکی از فیلم های درام اجتماعی ایرانی بهشمار میآید. کیانوش عیاری کارگردان کاربلد سینما و تلویزیون کشورمان این فیلم سینمایی را با توجه به عدم اهمیت به اهدای عضو در آن سالها ساخت. داستان فیلم سینمایی بودن یا نبودن در خصوص دختر مسیحی به نام آنیک است که باید پیوند قلب انجام بدهد. شبی که او به بیمارستان میرود، پسری به نام امیر به دلیل دعوا دچار مرگ مغزی شده است. خانواده امیر از مرگ مغزی چیزی نمیدانند و مرگ او را قبول نمیکنند.
داستان این فیلم سینمایی ایرانی ژانر اجتماعی به اهمیت اهدای عضو پرداخته است. پس از انتشار این فیلم در آن سال تاثیرات مثبت فراوانی در بین خانوادههای ایرانی ایجاد شد. بدین ترتیب بودن یا نبودن را باید در لیست بهترین فیلم اجتماعی ایران قرار داد.
3. فیلم «دو زن» ؛ فیلم ژانر اجتماعی ایران
- سال ساخت: 1377
- امتیاز IMDb: نمره 6.7
- کارگردان: تهمینه میلانی
- بازیگران: محمدرضا فروتن، نیکی کریمی، آتیلا پسیانی، مریلا زارعی و…
فیلم سینمایی «دو زن» یکی از فیلم های اجتماعی برتر ایران است که مشکلات و معضلات زنان را در دهه 70 مطرح میکند. از این رو میتوان آن را در لیست بهترین فیلم های اجتماعی ایران قرار داد. فیلم دو زن به خوبی توانسته برخی از مفاهیم عمیق و مورد نظر کارگردان را به مخاطب بشناساند.
داستان فیلم سینمایی دو زن زندگی فرشته و رویا دو دوست قدیمی را بازگو میکند. فرشته با تماسی به دوستش رویا خبر میدهد که همسرش احمد در بیمارستان بستری است. احمد توسط فردی به نام حسن که در گذشته به فرشته علاقهمند بود مورد اصابت چاقو قرار میگیرد. رویا سریعا خود را به بیمارستان میرساند اما دیگر دیر شده و احمد از دنیا رفته است. حال فرشته باید زندگی جدید را در کنار دو فرزند خود شروع کند.
4. فیلم «عروس آتش»
- سال ساخت: 1378
- امتیاز IMDb: نمره 7.1
- کارگردان: خسرو سینایی
- بازیگران: حمید فرخنژاد، مهدی احمدی، سعید پورصمیمی، غزل صارمی و…
«عروس آتش» یکی از بهترین فیلم های اجتماعی ایران است که به انتقاد رسم و رسومات همراه با تعصبات شدید میپردازد. این فیلم موضوع خودسوزی را به تصویر کشیده و بدون هیچ جانبداری شخصی انسانیت را نشان میدهد. داستان فیلم سینمایی عروس آتش در مورد دختری عرب به نام احلام است که پزشکی میخواند و در اهواز زندگی میکند. او با توجه به قوانین عشیرهاش باید با پسرعموی خود ازدواج کند. اما احلام عاشق استادش شده است.
فیلم عروس آتش سنتهای عشیرهای را در جنوب کشورمان به تصویر میکشد. همچنین ازدواج اجباری و خودسوزی را که در آن زمان بسیار انجام میشد، نشان داده است.
5. فیلم «زندان زنان» ؛ از بهترین فیلم های اجتماعی ایران
- سال ساخت: 1379
- امتیاز IMDb: نمره 6.5
- کارگردان: منیژه حکمت
- بازیگران: رویا تیموریان، پگاه آهنگرانی، رویا نونهالی، گلاب آدینه و…
اگر به دنبال دانلود بهترین فیلم های اجتماعی ایرانی هستید، پیشنهاد ما به شما فیلم سینمایی «زندان زنان» است. این فیلم در تاریخ سینمای کشورمان کمنظیر است. زندان زنان به خوبی و بسیار صریح بزهکاری، مشکلات و معضلات زنان در زندان را بررسی میکند. این فیلم ژانر اجتماعی ایران را باید به عنوان اولی اثر سینمایی دانست که وارد زندان زنان شد و به همچین موضوعی پرداخت.
داستان فیلم زندان زنان وضعیت زندان سال 1362 زنان را بازگو میکند. در آن سال زندانیان دست به شورش میزنند. طاهره یوسفی رئیسی که به تازگی انتخاب شده با مقررات سخت تلاش میکند تا وضعیت را سامان بدهد. او تا حدی موفق میشود اما برخی از زندانیان زیر بار حرفش نمیروند.
6. فیلم «زیر پوست شهر»
- سال ساخت: 1379
- امتیاز IMDb: نمره 7.3
- کارگردان: رخشان بنیاعتماد
- بازیگران: محمدرضا فروتن، باران کوثری، گلاب آدینه، علی اوسیوند و…
فیلم سینمای «زیر پوست شهر» یکی دیگر بهترین فیلم های اجتماعی ایران است که به مشکلات زنان در جامعه میپردازد. این فیلم به خوبی جایگاه زنان در اجتماع را مورد نقدر قرار داده و بسیار شجاعانه ساخته شده است. داستان این فیلم زندگی زنی به نام طوبی را به همراه خانوادهاش روایت میکند که در فقر دست و پا میزنند. طوبی که سواد ندارد اکنون توسط پسر کوچکترش در تلاش است تا خواندن و نوشتن بیاموزد. در این بین مشکلات پسر بزرگتر طوبی و دختر باردارش قصه بهترین فیلم اجتماعی ایران، زیر پوست شهر را پیش میبرد.
7. فیلم «من ترانه پانزده سال دارم» ؛ دانلود بهترین فیلم های اجتماعی ایران
- سال ساخت: 1380
- امتیاز IMDb: نمره 7.2
- کارگردان: رسول صدرعاملی
- بازیگران: مهتاب نصیرپور، ترانه علیدوستی،نگار جواهریان، حسین محجوب و…
فیلم سینمایی «من ترانه پانزده سال دارم» را بدون شک باید در لیست بهترین فیلم اجتماعی ایران قرار داد. این فیلم یکی از بهترین آثار رسول صدرعاملی است که موضوع گرفتن شناسنامه برای فرزندان بدون پدر را مطرح میکند. داستان این فیلم سینمایی زندگی دختر جوانی به نام ترانه را بازگو میکند. او مادرش را در کودکی از دست داده و پدرش زندانی است. ترانه با پسر پولداری آشنا میشود و پیشنهاد ازدواج او را قبول میکند. پسر پولدار پس از مدت کوتاهی ترانه را رها کرده و از کشور خارج میشود. در این بین ترانه متوجه میشود باردار است اما به دلیل نبودن اسمش در شناسنامه پسر (عقد موقت) نمیتواند اثبات کند پدر فرزندش کیست.
من ترانه پانزده سال دارم یک فیلم ژانر اجتماعی موفق است که در جشنواره فیلم فجر آن سال جوایز زیادی برد. ترانه علیدوستی بازیگر نقش اصلی این فیلم توانست سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول زن را دریافت کند. همچنین سیمرغ بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه از آن این فیلم شد.
8. فیلم «شهر زیبا»
- سال ساخت: 1382
- امتیاز IMDb: نمره 7.7
- کارگردان: اصغر فرهادی
- بازیگران: فرهاد قائمیان، فرامرز قریبیان، ترانه علیدوستی، آهو خردمند و…
فیلم «شهر زیبا» یک فیلم سینمایی ایرانی اجتماعی عاشقانه محسوب میشود. موضوع این فیلم در مورد یک کانون اصلاح و تربیت نوجوانان است. اکبر در نوجوانی دختری را به قتل رسانده و دوسالی میشود که در این مرکز زندگی میکند. او اکنون 18 ساله شده و به روزهای اعدام نزدیک میشود. دوست اکبر که به تازگی آزاد شده در تلاش است تا رضایت خانواده مقتول را بگیرد. در این بین او عاشق خواهر اکبر میشود.
اصغر فرهادی پس از ساخت فیلم «رقص در غبار» دومین اثر سینمایی خود را با موضوع قتل و زندانی شدن نوجوانان ساخت. او در این فیلم به خوبی مشکلات و معضلات نوجوانان در مرکز اصلاح و تربیت به تصویر کشیده است. به همین دلیل شهر زیبا را میتوان یکی از بهترین فیلم های اجتماعی ایران با درونمایه عاشقانه دانست.
9. فیلم «خانه پدری» ؛ بهترین فیلم اجتماعی ایران
- سال ساخت: 1389
- امتیاز IMDb: نمره 6.7
- کارگردان: کیانوش عیاری
- بازیگران: شهاب حسینی، مهدی هاشمی، ناصر هاشمی، نازنین فراهانی و…
کیانوش عیاری کارگردان مطرح کشورمان بار دیگر به سراغ یک فیلم ژانر اجتماعی ایرانی رفت. «خانه پدری» یکی از بهترین فیلم های اجتماعی ایران است که مشکلات زندگی زنان را در بازه زمانی 1308 تا 1379 بررسی میکند. این فیلم جنجالی در سال 1389 ساخته شد اما به دلیل داشتن صحنه خشونتآمیز و موضوع فرزندکشی به مدت 9 سال توقیف بود. اکران آن در سال 1398 انجام شد اما باز هم چندین نوبت جلوی پخش آن را گرفتند. اکنون که ماجرای فرزندکشی در کشور ما به وضوح دیده میشود، عده زیادی توقیف این فیلم را در طول این همه سال ناعادلانه میدانند.
داستان فیلم سینمایی خانه پدری زندگی دختری به نام ملوک را روایت میکند. او در یک خانه قدیمی همراه با یک خانواده سنتی در حال زندگی است. پدرش متوجه موضوع ناموسی شده و تصمیم به قتل دخترش میگیرد. او این کار را بر عهده محتشم برادر کوچکتر میگذارد.
10. فیلم اجتماعی خانوادگی ایرانی «من مادر هستم»
- سال ساخت: 1389
- امتیاز IMDb: نمره 6.6
- کارگردان: فریدون جیرانی
- بازیگران: حبیب رضایی، هنگامه قاضیانی، فرهاد اصلانی، باران کوثری و…
فریدون جیرانی یکیدیگر از کارگردانان مطرح کشورمان است که به سراغ ساخت فیلمی اجتماعی با موضوع تجاوز رفته است. فیلم «من مادر هستم» در سال 1391 اکران شد و در همان سال توانست لقب پرفروشترین فیلم غیرکمدی را از آن خود کند. موضوع حساس تجاوز توسط آشنایان که متاسفانه در جامعه امروزی آمار بالایی دارد، این فیلم را در لیست بهترین فیلم اجتماعی ایران قرار داده است.
داستان این فیلم ایرانی با موضوع مشکلات اجتماعی، زندگی دختری به نام آوا را بازگو میکند که در یک خانواده مرفه زندگی کرده است. پدر و مادر او به دلیل اختلافات شدید در حال جدایی هستند. اما با بروز اتفاقی برای آوا (تجاوز توسط دوست نزدیک خانوادگی) سرنوشت آنها تغییر خواهد کرد.
11. فیلم «گشت ارشاد» ؛ یک فیلم کمدی اجتماعی ایرانی
- سال ساخت: 1390
- امتیاز IMDb: نمره 5.6
- کارگردان: سعید سهیلی
- بازیگران: پولاد کیمیایی، حمید فرخنژاد، ساعد سهیلی، نیوشا ضیغمی، جمشید هاشمپور و…
اگر در ژانر اجتماعی به دنبال یک فیلم کمدی هستید، فیلم سینمایی «گشت ارشاد» بهترین انتخاب است. شاید باورتان نشود که ژانر اجتماعی را بتوان با کمدی تلفیق کرد. اما سعید سهیلی در گشت ارشاد توانست یک فیلم کمدی اجتماعی ایرانی موفق بسازد. این فیلم به موضوع آزادیهای مدنی که نیمه دوم دهه 80 کشورمان کمی کمرنگ شده بود، پرداخته است. به همین منظور منتقدین گشت ارشاد را در دسته فیلمهای سیاسی اجتماعی ایرانی قرار میدهند. این موضوع باعث شد در ابتدا جلوی اکران گشت ارشاد گرفته شود. اما پس از مدتی مشکل برطرف شد تا جایی که گشت ارشاد 2 و 3 هم در دستور ساخت قرار گرفت.
موضوع فیلم سینمایی گشت ارشاد زندگی عباس، حسن و عطا را در جنوب تهران روایت میکند. این سه جوان برای امرار معاش کارهای مختلفی انجام میدهند. اما به طور ناگهانی تصمیم میگیرند با بازی نقش مامور گشت ارشاد از جوانان رشوه دریافت کنند. در این بین صحنههایی از جوانمردی این سه جوان را مشاهده میکنید. آنها در برابر ظلمی که نسبت به دختر همسایه میشود کوتاه نمیآیند و خود را به دردسر میاندازند.
12. فیلم ایرانی با موضوع اجتماعی «زندگی خصوصی»
- سال ساخت: 1390
- امتیاز IMDb: نمره 5.6
- کارگردان: محمدحسین فرحبخش
- بازیگران: هانیه توسلی، فرهاد اصلانی، سعید نیکپور، لعیا زنگنه و…
فیلم «زندگی خصوصی» یکی از بهترین فیلم های اجتماعی ایرانی است. موضوع این فیلم به فساد اخلاقی افراد عالیرتبه کشوری و سوءاستفاده از زندگی آنها میپردازد. به همین دلیل شاید تعجب کنید چرا آن را در لیست بهترین فیلم اجتماعی ایران قرار دادیم. این فیلم در زمان اکران خود سر و صدای زیادی به پا کرد و بسیار جنجالی بود. تنها 6 روز از اکران این فیلم میگذشت که جلوی پخش آن در سینماها گرفته شد. دلیل این امر چیزی نبود جزء واکنشهای تند انصار حزب الله.
داستان فیلم زندگی خصوصی زندگی ابراهیم را روایت میکند. او در دستگاه دولتی مقامی عالیرتبه دارد و از نظر اعتقادی فردی متعصب بهشمار میآید. اما به طور اتفاقی از آن مقام اخراج شده و اکنون در روزنامه خود مقالات انتقادی مینویسد. پس از مدت کوتاهی دست از اعتقادات تند خود برداشته و پس از آشنایی با زنی به نام پریسا زندگیاش دستخوش تغییرات زیادی میشود.
13. فیلم «هیس! دخترها فریاد نمی زنند» ؛ برترین فیلم اجتماعی ایرانی
- سال ساخت: 1392
- امتیاز IMDb: نمره 7
- کارگردان: پوران درخشنده
- بازیگران: طناز طباطبایی، شهاب حسینی، بابک حمیدیان، مریلا زارعی و…
پوران درخشنده یکی از کارگردانان مطرح کشورمان است که اغلب فیلم ژانر اجتماعی ایرانی میسازد. فیلمهایی که در آن به موضوعاتی همچون طلاق، معلولیت، تجاوز و یا اعتیاد پرداخته شده است. در بین همه آثار او فیلم «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» را باید در لیست بهترین فیلم اجتماعی ایرانی قرار داد. در چند سال گذشته به دفعات شاهد این اتفاق و دیگر کودک آزاریها برای دختران سرزمینمان بودیم. اکثر آنها با ترس و بیان نکردن این اتفاق که به دلیل فرهنگ حاکم بر جامعه کشورمان و قضاوتهای پس از آن رخ میدهد، به دستگیری مجرمین کمک نمیکنند. اما فیلم سینمایی هیس! دخترها فریاد نمیزنند به خوبی توانسته این اعتماد از دست رفته را به خانواده قربانیان برگرداند.
داستان فیلم هیس! دخترها فریاد نمیزنند در مورد زندگی شیرین است. او در هشت سالگی مورد آزاد و اذیت جنسی قرار گرفت و نتوانست آن را با کسی در میان بگذارد. حال که دختر جوانی شده و قصد دارد ازدواج کند، به طور ناگهانی متوجه آزار و اذیت دخترکی میشود. او تلاش میکند به دخترک کمک کند و ماجرای اصلی فیلم از اینجا شروع میشود…
جالب است بدانید پوران درخشنده در حال حاضر قصد ساخت فیلم «هیس! پسرها فریاد نمیزنند» را دارد. او چندین سال در تلاش بود تا بتواند این فیلم را به مرحله تولید برساند. اما هربار به نوعی جلوی آن گرفته میشد. شنیدهها حاکی از آنند که سرانجام به زودی فیلمبرداری این فیلم سینمایی شروع خواهد شد.
14. فیلم «لانتوری»
- سال ساخت: 1394
- امتیاز IMDb: نمره 6.5
- کارگردان: رضا درمیشیان
- بازیگران: نوید محمدزاده، باران کوثری، مریم پالیزان، مهدی کوشکی و…
اسیدپاشی یکی از معضلات بزرگ و مهم جامعه ما بهشمار میآید. این پدیده از سالهای دور اتفاق میافتاد اما در چند سال گذشته شدت بیشتری پیدا کرده است. فیلم لانتوری به کارگردانی، نویسندگی و تهیهکنندگی رضا درمیشیان بر اساس پروندههای واقعی این حادثه ساخته شده است.
فیلم سینمایی لانتوری قصه زندگی پسری به نام پاشا را روایت میکند که در یک گروه خلافکارانه رئیس است. پاشا به دختر روزنامهنگاری علاقهمند میشود که در زمینه مسائل اجتماعی همچون رضایت خانوادههای مقتول فعالیت میکند. پاشا برای مریم مزاحمتهای مختلفی ایجاد میکند تا اینکه در تصمیمی ناگهانی به دلیل خشم و عصبانیت زیاد او را مورد حمله اسیدپاشی قرار میدهد.
لانتوری به خوبی عشق بیمارگونه و خشم و عصبانیت را به تصویر کشیده است. این فیلم جامه رنج کشیده و آسیب دیده جوانانی را نشان میدهد که از روزگار طلبکارند و بی عدالتیهای فراوانی را تحمل کردهاند. فیلم لانتوری در جشنوارههای خارجی زیادی اکران شد و توانست چندین جایزه معتبر به دست بیاورد. به همین منظور میتوان لانتوری را در لیست بهترین فیلم اجتماعی ایران قرار داد.
15. فیلم «ابد و یک روز» ؛ یک فیلم سینمایی اجتماعی ایرانی جدید
- سال ساخت: 1394
- امتیاز IMDb: نمره 8.3
- کارگردان: سعید روستایی
- بازیگران: نوید محمدزاده، پیمان معادی، پریناز ایزدیار، شبنم مقدمی و…
فیلم سینمایی «ابد و یک روز »را بدون شک باید در لیست فیلم های اجتماعی ایرانی قرار داد. این فیلم با ژانر درام اجتماعی به اعتیاد در خانوادههای فقیر و فرودست جامعه میپردازد. ابد و یک روز مشکل اعتیاد را در بستر خانواده مطرح میکند و مشکلات افرادی را که گرفتار فقر و بیکاری هستند، به تصویر میکشد. به همین دلیل منتقدین فیلم سینمایی ابد و یک روز را یک فیلم خانوادگی اجتماعی ایرانی میدانند.
فیلم سینمایی ابد و یک روز به تهیهکنندگی سعید ملکان در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر شرکت کرد. این فیلم توانست برنده 9 سیمرغ بلورین از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی در این جشنواره بشود.
16. فیلم «دارکوب»
- سال ساخت: 1396
- امتیاز IMDb: نمره 5.7
- کارگردان: بهروز شعیبی
- بازیگران: امین حیایی، سارا بهرامی، مهناز افشار، هادی حجازیفر و…
فیلم سینمایی «دارکوب» یک فیلم ملودارم عاشقانه است. اما به دلیل طرح موضوعی اجتماعی در لیست بهترین فیلم اجتماعی ایران قرار میگیرد. این فیلم زندگی افراد بیخانمان را در شهر تهران به تصویر میکشد. و تلاش میکند تا بدون قضاوت در بستر یک نگاه انسانی با همدلی به رفع مشکلات آنها بپردازد. در کنار موضوع اصلی، فروش نوزادان و اعتیاد در بین زنان مطرح میشود که متاسفانه در جامعه امروز ما نقش پررنگی دارد. به همین دلیل دارکوب را میتوان یک فیلم سینمایی اجتماعی ایرانی جدید دانست. این فیلم در جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت 10 سیمرغ بلورین شد که سرانجام توانست در دو بخش برنده شود.
دارکوب قصه زن معتادی را روایت میکند که همسرش از او جدا شده و ازدواج جدیدی انجام داده است. زن معتاد به همسر سابق خود گفته بود که فرزندشان مرده است. اما پس از مدتی مشخص میشود این قضیه دروغی بیش نبود. حال زن معتاد (با بازی سارا بهرامی) به دنبال فرزند خود است. و در این بین برای همسر سابقش مزاحمتهایی ایجاد میکند.
17. فیلم «مغزهای کوچک زنگ زده» ؛ بهترین فیلم اجتماعی ایرانی
- سال ساخت: 1396
- امتیاز IMDb: نمره 7.7
- کارگردان: هومن سیدی
- بازیگران: فرهاد اصلانی، نوید محمدزاده، فرید سجادیحسینی، نازنین بیاتی و…
در لیست نام فیلم های اجتماعی ایرانی جدید باید به فیلم شگفتانگیز «مغزهای کوچک زنگ زده» اشاره کرد. داستان این فیلم به نویسندگی هومن سیدی در دل یک خانواده به شدت فقیر اتفاق میافتد که به خوبی شاهد فضایی تلخ و اجتماعی خواهید بود. دبورا بانک منتقد آمریکایی این فیلم را مهیجترین فیلم ژانر اجتماعی معرفی کرد. بنابراین باید فیلم هومن سیدی را یکی از بهترین فیلم های اجتماعی ایران دانست.
مغزهای کوچک زنگ زده یک فیلم ژانر اجتماعی ایران است که داستان آن حول محور یک خانواده در منطقهای نزدیک زندان قزلالحصار میچرخد. این خانواده به دلیل فقیر شدید و اعتیاد هر کدام به سویی رفتهاند. همه این مسائل باعث بروز جرمها و جنایات مخوفی در این فیلم سینمایی خواهد شد.
18. فیلم «جان دار»
- سال ساخت: 1397
- امتیاز IMDb: نمره 6.3
- کارگردان: حسین امیری دوماری/پدرام پورامیری
- بازیگران: حامد بهداد، فاطمه معتمدآریا، باران کوثری، جواد عزتی و…
فیلم سینمایی «جاندار» یکی از قشنگ ترین فیلم های اجتماعی ایرانی بهشمار میآید. داستان فیلم قصهای خانوادگی را مطرح میکند اما با پرداختن به موضوع قتل بُعد اجتماعیاش را به تصویر میکشد. جاندار داستان زندگی دختری به نام اسما است که در شب ازدواج او قتلی رخ میدهد.
این فیلم به خوبی مشکلات و معضلات خانواده قاتل و مقتول را مورد بررسی قرار داده است. به همین دلیل باید نام آن را در لیست بهترین فیلم اجتماعی ایران گنجاند.
19. فیلم «متری شیش و نیم» ؛ فیلم ژانر اجتماعی ایرانی
- سال ساخت: 1397
- امتیاز IMDb: نمره 8
- کارگردان: سعید روستایی
- بازیگران: پیمان معادی، پریناز ایزدیار، نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی و…
سید روستایی پس از ابد و یک روز بار دیگر به سراغ موضوع مواد مخدر رفت. او در فیلم ژانر اجتماعی ایرانی «متری شیش و نیم» زندگی ناصر خاکزاد، فروشنده بزرگ شیشه و مواد مخدر را به تصویر کشیده است. اعتیاد و مواد مخدر یکی از پرطرفدارترین موضوعات اجتماعی برای ساخت فیلم سینمایی بهشمار میآیند. تاکنون فیلمهای زیادی در این مورد ساخته شده اما هر فیلمی نمیتواند موفق ظاهر شود. متری شیش و نیم یکی از بهترین فیلم های اجتماعی ایران است که در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر جوایز زیادی به دست آورد.
20. فیلم اجتماعی ایرانی جدید «خورشید»
- سال ساخت: 1398
- امتیاز IMDb: نمره 7.2
- کارگردان: مجید مجیدی
- بازیگران: علی نصیریان، طناز طباطبایی، جواد عزتی و…
فیلم سینمایی «خورشید» یکی از جدیدترین فیلم های اجتماعی ایرانی است که به اکران نوروزی 1400 رسید. مجید مجیدی یکی از دغدغهمندترین کارگردانان ایرانی این بار به سراغ ساخت فیلمی در خصوص کودکان کار رفت. موضوعی که شرافت و انسانیت با توجه به فقر در آن حرف اول را میزند.
داستان فیلم ژانر اجتماعی ایرانی خورشید زندگی علی پسر نوجوانی را روایت میکند. او با مردی آشنا شده و اکنون به دنبال یک زیرخاکی باارزش است.
این فیلم سینمایی اجتماعی جدید ایرانی در جشنوارههای خارجی زیادی شرکت کرد و به عنوان نماینده ایران در اسکار 2021 حضور داشت. این عنوان توانست در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر کشورمان برنده سیمرغ بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه شود.
سخن پایانی
در کشور ما ساخت فیلم سینمایی با ژانر اجتماعی طرفداران زیادی دارد. برخی از این فیلمها لقب پرفروشترین را به دست آوردهاند و در جشنوارههای داخلی یا خارجی جوایز زیادی کسب کردند. ما در این مقاله ابتدا شما را با مفهوم فیلم ژانر اجتماعی ایرانی آشنا کردیم. همچنین در ادامه لیستی از بهترین این آثار را در اختیارتان گذاشتیم. به نظر شما جای کدام فیلم سینمایی اجتماعی در این لیست خالیست؟ نظرات خود را در قسمت دیدگاههای پلازا با ما به اشتراک بگذارید.
