امیر آقایی بازیگر خوش چهره سینما و تلویزیون است که آثار درخشان و ماندگاری در کارنامه هنری خود به ثبت رسانده است. در این مطلب بیوگرافی امیر آقایی را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.
امیر آقایی بازیگر، نویسنده، شاعر و عکاس مشهور ایرانی است که به واسطه نقشها و آثار ماندگارش در سینما و تلویزیون از محبوبیت خاصی برخوردار است. وی در چند سال اخیر با ایفای نقش در کاراکترهای کاملا متفاوت و جذاب توانست نام خود را بیش از پیش در سینما و تلویزیون مطرح سازد و به یکی از ستارههای حال حاضر تبدیل شود.
امیر آقایی در سریال خون سرد که به تازگی در شبکه نمایش خانگی در حال انتشار است، بسیار خوش درخشیده و در نقش یک قاتل متفاوت ظاهر شده است. این چهره محبوب و جذاب 47 ساله است و در ادامه این مقاله از پلازا زندگینامه امیر آقایی را به همراه آثار ماندگار او مورد بررسی قرار میدهیم.
فهرست مطالب
بیوگرافی امیر آقایی
در این بخش بیوگرافی امیر آقایی از زمان کودکی تا رسیدن به شهرت و مجبوبیت را به طور کامل بررسی میکنیم و شما را با این هنرمند محبوب، بیشتر آشنا خواهیم کرد.
دوران کودکی و نوجوانی
امیر آقایی در تاریخ 10 مرداد سال 1354 در ارومیه متولد شده است. او در یک خانواده چهار نفره بزرگ شده و یک خواهر کوچکتر از خود به نام «نرمین» دارد. در بالا تصویری از امیر آقایی و خواهرش می بینید. او در سال 1358 و در حالی که تنها 9 سال سن داشت، پدر خود را بر اثر سانحه تصادف از دست داد. پس از فوت پدرش، زندگی برای او و خانوادهاش دشوار شد و چند سال بعد به تهران مهاجرت کردند.
در ادامه زندگی نامه امیر آقایی میخوانیم که وی در تهران برای ادامه تحصیل در یک مدرسه شبانهروزی ثبتنام کرد تا روزها بتواند کار کند و مخارج خود و خانوادهاش را تامین کند. امیر آقایی در سنین نوجوانی در یک کارخانه تراشکاری مشغول به کار بود و از این راه، امرار معاش میکرد.
آقایی از کودکی به نویسندگی و شاعری علاقه زیادی داشت و در دوره نوجوانی، ضمن کار و تحصیل و با همراهی و حمایت دایی خود به نویسندگی نیز مشغول شد. او سرانجام در سال 1378 توانست اولین کتاب و مجموعه شعر خود به نام «میتوانستم سر به هوایت باشم» را منتشر کرد. پس از اتمام دوره دبیرستان در رشته کارگردانی شروع به تحصیل کرد و در این رشته فارغالتحصیل شد.
ورود به عرصه بازیگری
امیر آقایی در اواخر دوره دبیرستان بود که بیلبوردهای تبلیغاتی شرکت در کلاسهای آزاد بازیگری را در خیابان دید و تصمیم گرفت در این کلاسها شرکت کند. او دو ترم تحت نظر اساتیدی چون احمد آقالو و خسرو دهقان به آموزش بازیگری مشغول شد و دورههای کلاس بازیگری را تکمیل کرد. پس از پایان کلاسهای بازیگری، وارد تئاتر شد و در چندین تئاتر به عنوان بازیگر به ایفای نقش پرداخت. البته پیش از ورود به تئاتر در فیلم «ضیافت» به کارگردانی مسعود کیمیایی به عنوان سیاهی لشکر حضور پیدا کرد.
اولین تجربه بازیگری در تئاتر امیر آقایی به سال 1375 و بازی در یک تئاتر به نام «آن سوی آینه» بازمیگردد که در آن در کنار آزیتا حاجیان به ایفای نقش پرداخت. پس از چندین سال فعالیت در تئاتر، در سال 1379 و در زمان اجرای تئاتری به نام «سه سال و یک دوم» به نویسندگی و کارگردانی خودش، با بهرام عظیمپور کارگردان مطرح سینما و تلویزیون آشنا شد. بهرام عظیمپور او را به ابراهیم حاتمیکیا معرفی کرد و پس از دو ماه تلاش و تمرین، در نهایت برای بازی در سریال «خاک سرخ» برگزیده شد. حضور در سریال خاک سرخ، اولین تجربه بازیگری جدی او و قرار گرفتن در مقابل دوربین بود. او در این سریال شانس همکاری با استاد پرویز پرستویی، مهتاب کرامتی و حبیب رضایی را داشت.
آشنایی با ابراهیم حاتمیکیا، سکوی پرتاب آقایی در عرصه بازیگری بود که پس از آن توانست بازیگری را به صورت حرفهایتر و جدیتر دنبال کند. پس از پایان پروژه خاک سرخ، در سال 1381 باری دیگر برای بازی در فیلم «ارتفاع پست» در مقابل دوربین ابراهیم حاتمیکیا قرار گرفت. فیلم ارتفاع پست، اولین تجربه حضور امیر آقایی در سینما محسوب میشود که در آن توانست توانایی و قابلیت خود در بازیگری را اثبات کند.
آقایی پس از بازی در فیلم سینمایی ارتفاع پست، مورد توجه فیلمسازان دیگر قرار گرفت و پیشنهادهای کاری بسیاری دریافت کرد. پس از آن در فیلمهای متعددی چون «راه طی شده»، «روز بر میآید«، «زن دوم» و غیره به ایفای نقش پرداخت و به تدریج به یکی از ستارههای سینما و تلویزیون تبدیل شد. دومین تجربه سریالی امیر آقایی در سال 1384 و با حضور در سریال «اولین شب آرامش» رقم خورد. او در این سریال با مهدی پاکدل همبازی شد و یکی از نقشهای اصلی سریال را بر عهده داشت.
حضور بی وقفه در سینما و تلویزیون
آشنایی امیر آقایی با احمد امینی باعث شد او باری دیگر در سریال پربیننده «بی گناهان» همراه امینی شود. این بازیگر پس از آن به طور متوالی در سینما و تلویزیون ایفای نقش داشت و از جمله بهترین های او میتوان به سریالهای «ارمغان تاریکی»، «یادآوری»، «نوار زرد» و فیلمهای «هیس! دخترها فریاد نمیزنند»، «بدون تاریخ، بدون امضاء»، «دیدن این فیلم جرم است!» اشاره کنیم. چیزی که راجع به امیر آقایی جالب است، ایفای نقش در کاراکترهای منفی و مثبت اوست. اگرچه نقش های منفی بیشتر مناسب صورت و تن صدای این بازیگر محبوب کشورمان هستند اما او در ایفای کاراکترهای مثبت نیز خوب عمل میکند. مثلا امیر آقایی در سریال نوار زرد در نقش یک پلیس باهوش به ایفای نقش پرداخت و بازی او کاملا باور پذیر بود. او همچنین کاراکتر منفی نیما بحری او در سریال «آقازاده» را نیز بازی کرده است. اما چیزی که درباره زندگی این بازیگر مهم بهنظر میرسد، حضور آهسته و پیوسته او در سینما و تلویزیون است که منجر به درخشیدن او در میانسالی شد. اگر کارنامه کاری امیر آقایی را ورق بزنید خواهید دید که این بازیگر تقریبا هر سال به ایفای نقشهای جدید میپردازد.
امیر آقایی می درخشد
در ادامه زندگینامه امیر آقایی میخوانیم که تلاش های بیوقفه او منجر شد که بالاخره حاصل زحماتش را ببینید و نخستین بار در سال 1389 برای فیلم «سعادتآباد» برنده دیپلم افتخار انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران شود. در سال 1395 فیلم «بدون تاریخ، بدون امضا» یک کاندید تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد در بیستمین جشن سینمای ایران برای او به ارمغان آورد و همچنین باعث شد که در سی و پنجمین دوره جشنواره فجر کاندید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد نیز شود. او در سال 1398 و با بازی در «شنای پروانه» سرانجام توانست برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شود. در ادامه مطلب با جزئیات بیشتری درباره جوایز این بازیگر آشنا خواهیم شد.
زندگی خصوصی امیر آقایی
همانطور که در ابتدای زندگینامه این بازیگر اشاره شد، او تنها یک خواهر دارد و متاسفانه مادر این بازیگر نیز در خرداد ماه 1400 از دنیا رفتند. او ازدواج نکرده است و عناوینی همچون همسر امیر آقایی یا ازدواج امیر آقایی اشتباه دروغین هستند. وقتی در برنامه دورهمی مهران مدیری از او درباره ازدواجش پرسید، تنها پاسخ داد که تاکنون به خواستگاری نرفته است و برای او ازدواج مسئولیت بزرگی بهنظر میرسد. اما اگر روزی برایش اتفاق بیافتد او نیز ازدواج خواهد کرد. امیر اقایی در لندن نیز زندگی کرده و مانند اکثر بازیگران در حال رفت و آمد به خارج از کشور و ایران است. او بازیگر خوش پوشی محسوب میشود و قد امیر آقایی 175 سانتی متر ثبت شده است.
حقایق جالب از زندگی امیر آقایی
امیر آقایی زندگی شخصی و کاری پر فراز و نشیبی داشته و تاکنون نیز درگیر حواشی مختلفی شده است. بسیاری از کارهای او بنا بر دلایل نامعلوم سانسور شده و هرگز پخش نشدهاند. در این بخش مروری بر نکات و حقایق جالب زندگی امیر آقایی خواهیم داشت.
امیر آقایی در حریم سلطان
امیر آقایی از همان دوران نوجوانی و جوانی رویای رفتن به هالیوود و دیده شدن در سطح جهانی را در سر داشت. به همین دلیل در همان سنین کم در کلاسهای یادگیری زبان ترکی استانبولی شرکت کرد و این زبان را به طور کامل فرا گرفت. پس از ورود به سینما تصمیم گرفت رویای نوجوانی خود را محقق سازد و علاوه بر ایران با کشورهای خارجی نیز همکاری داشته باشد. به همین منظور با کشورهای همسایه ایران مانند ترکیه شروع به مذاکره کرد و پیشنهادهای زیادی نیز از سوی فیلمسازان ترکی دریافت کرد، اما به دلیل مشغله کاری و ضعیف بودن فیلمنامه، آنها را نمیپذیرفت.
اما در نهایت برای بازی در سریال «حریم سلطان» به او پیشنهاد همکاری شد و امیر آقایی برای اولین بار تصمیم گرفت در یک پروژه خارجی فعالیت داشته باشد. علیرغم طی کردن مراحل پیش تولید، تست گریم و چندین روز فیلمبرداری، این همکاری از سوی امیر آقایی لغو شد. اما به چه دلیل؟ به گفته خودش از ایران با او تماس گرفتند و به او گفتند نباید در این سریال که قرار است از شبکه جم پخش شود به ایفای نقش بپردازد و باید سریعا به ایران بازگردد. امیر آقایی هم که به دنبال حاشیه نبود به ناچار مجبور شد از حضور در این سریال پرطرفدار کنارهگیری کند.
علاقه به عکاسی و سفر
امیر آقایی علاقه بسیاری به سفر و عکاسی دارد و طبق گفته خودش در گذشته با مهدی پاکدل به مسافرت میرفتند و در هوای مهآلود و گرگ و میش، عکاسی میکردند. سفر کردن یکی از تفریحات مورد علاقه آقایی است و اصولا در سفرها، مقصد برایش اهمیتی ندارد و مسیر سفر را دوست دارد. او میگوید برای لذت بردن از سفر باید موبایل خود را خاموش کنیم. امیر آقایی همچنین در یک مصاحبه گفت:
اولین نشانه عرفان در هزاره سوم، نداشتن موبایل است.
علاقه به یادگیری زبان های خارجی
امیر آقایی در دوران نوجوانی به یادگیری زبانهای خارجی علاقه بسیاری داشت و معتقد بود که زبان خارجی روزی به دردش میخورد. به همین خاطر در زمان نوجوانی در کلاسهای زبان انگلیسی شرکت میکرد. او برای شرکت در کلاس زبان باید تمام پولش را صرف شهریه ترمهای مختلف میکرد و به همین دلیل از شرکت در کلاسهای زبان انگلیسی انصراف داد. اما به جای انگلیسی در کلاسهای آموزشی ترکی استانبولی که هزینه پایینتری داشت، شرکت کرد و بقیه پولش را برای سایر علایق خود مانند کتاب خواندن و فیلم دیدن صرف کرد.
راه اندازی مزون لباس
امیر آقایی در اوایل سال 1390 با همراهی خواهرش، مزون لباس «آوینو» را راهاندازی کردند و به صورت حرفهای به طراحی و تولید لباسهای مد روز پرداختند. نام این مزون نیز برگرفته از «آوین» نام خواهرزاده امیر آقایی است. طراحی تمام مانتوها و پالتوهای این مزون بر عهده نرمین آقایی است که یکی از مزونهای پرطرفدار تهران محسوب میشود.
نویسندگی
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، امیر آقایی از همان دوران نوجوانی به نویسندگی علاقه داشت و با حمایت دایی خود به نویسندگی مشغول شد. او تاکنون چندین کتاب شعر منتشر کرده و تمامی شعرهای نو خود را در قالب کتابهای مختلف چاپ کرده است. کتابهای شعر امیر آقایی عبارتند از:
- دختر ماه هفتم – سال 1380
- من از جغرافیای جهان فقط راه خانهام را بلدم – سال 1383
- بیدها در باد – سال 1389
- زمان به وقت ما همیشه ابتدای شب است – سال 1394
- با خود و با دیگریاش – سال 1395
پرداخت جریمه
امیر آقایی در سال 1389 برای بازی در فیلم سینمایی «پایاننامه» به کارگردانی حامد کلاهداری قرارداد بست، اما پس از بررسی فیلم از بازی در آن صرف نظر کرد. طرح کلی داستان این فیلم درباره حوادث و اتفاقات پیش آمده در زمان انتخابات سال 88 بود و امیر آقایی به دلیل مضمون سیاسی این فیلم، با پرداخت جریمه 170 میلیون تومانی از ایفای نقش در این عنوان انصراف داد.
سانسور و ممنوع التصویری
تصویر امیر آقایی چندی است که بدون هیچگونه دلیل خاص و مشخصی از سوی صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران سانسور میشود. اولین سانسور او مربوط به سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر بود که صدا و سیما از پخش سخنان امیر آقایی پس از دریافت سیمرغ بلورین خودداری کرد.
سانسور بیدلیل دیگری که درباره او اتفاق افتاده است مربوط به حضور امیر آقایی در برنامه دورهمی بود که بنا بر دلایل نامعلومی از کنداکتور صدا و سیما حذف شد. عدهای دلیل این سانسور را پخش سریال جنجالی آقازاده، جدیدترین اثر امیر آقایی میدانند. این سریال که از شبکه نمایش خانگی پخش شد، رکورد پربازدیدترین سریال را زد و جز یکی از سریالهای پرطرفدار نمایش خانگی محسوب میشود.
امیر آقایی دکستر ایرانی
سریال خون سرد جدیدترین نقش آفرینی این بازیگر محبوب سینما و تلوزیون محسوب میشود که اکنون در حال پخش است. ظاهرا امیر آقایی در این سریال که اخیرا پرمخاطب نیز شده، نقشی مشابه دکستر معروف در سریال دکستر دارد.
فیلم نامه نویسی آرمان شهر
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، امیر آقایی قلم زیبایی دارد و تاکنون کتابهایی نیز منتشر کرده است. او داستان فیلم «آرمانشهر» را نیز برعهده داشت. این اثر محصول کشور افغانستان است و در سال 2015 منتشر شد.
پیج اینستاگرام امیر آقایی
این بازیگر اکانت اینستاگرام فعالی دارد و مخاطبان خود را همواره از کارهای هنری و آثار خود با خبر میکند.
جوایز و افتخارات
امیر آقایی در طول فعالیت هنری خود در سینما و تلویزیون، نامزد دریافت چندین جایزه شده و توسط منتقدان نیز مورد تحسین قرار گرفته است. فیلم شنای پروانه امیر آقایی جدیدترین فیلم اوست که در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر، برنده 6 سیمرغ بلورین در رشتههای مختلف شد.
حضور امیر آقایی در نقش وحید مرادی در فیلم شنای پروانه، سروصدای زیادی به پا کرد و بسیار جنجالی شد. او در شنای پروانه در اصل نقش یک گنده لات به نام «هاشم» را ایفا کرده است، اما این کاراکتر بسیار شبیه به وحید مرادی است که به جرم قتل به زندان افتاده بود. عکس زیر تصویر امیر آقایی را با گریم و کاراکتر متفاوت در فیلم شنای پروانه نشان میدهد. در این مطلب میتوانید درباره فیلم شنای پروانه بیشتر بخوانید.
در جدول زیر میتوانید لیست جوایز و افتخارات امیر آقایی را در طول سالهای فعالیتش در سینما و تلویزیون مشاهده کنید:
سال | نام فیلم | جشنواره | عنوان جایزه | نتیجه |
---|---|---|---|---|
1387 | زن دوم | جشن سینمای ایران | تندیس زرین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد | کاندید |
1389 | مرگ کسب و کار من است | جشنواره فیلم فجر | دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد | کاندید |
1390 | سعادت آباد | انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران | دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد | برنده |
1397 | بدون تاریخ بدون امضا | جشن سینمای ایران | تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد | کاندید |
1395 | بدون تاریخ بدون امضا | جشنواره فیلم فجر | سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد | کاندید |
1398 | شنای پروانه | جشنواره فیلم فجر | سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد | برنده |
آثار امیر آقایی
امیر آقایی از آغاز فعالیتش در سینما و تلویزیون، آثار درخشان و ماندگاری را در کارنامه خود به ثبت رسانده است. او در فیلمهای متعدد و در شخصیتهای کاملا متفاوت ظاهر شده و خود را به یک سبک خاص محدود نکرده است. یعنی ما تاکنون از امیر آقایی دکتر تا امیر آقایی لات را در سینما و تلویزیون تماشا کردهایم و از نظاره هر یک از کاراکترهای مختلف او لذت بردهایم. در جدول زیر نیز میتوانید لیست فیلمها و سریال های امیر آقایی را مشاهده کنید.
فیلم ها
نام فیلم | سال تولید |
---|---|
ارتفاع پست | 1380 |
راه طی شده | 1384 |
روز برمی آید | 1385 |
زن دوم | 1386 |
آخرین نقش | 1386 |
نیلوفر | 1387 |
کیمیا و خاک | 1387 |
دوزخ، برزخ، بهشت | 1387 |
خواب بد | 1388 |
اوباش | 1389 |
مرگ کسب و کار من است | 1389 |
ما همه گناهکاریم | 1389 |
سعادت آباد | 1389 |
زندگی خصوصی | 1390 |
گهوارهای برای مادر | 1391 |
هیس! دخترها فریاد نمیزنند | 1392 |
کوچه بینام | 1393 |
۳۶۰ درجه | 1393 |
چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت | 1393 |
شیفت شب | 1393 |
پری دریایی | 1394 |
بادیگارد | 1394 |
فصل نرگس | 1394 |
لینا | 1395 |
حریم شخصی | 1395 |
بدون تاریخ، بدون امضاء | 1395 |
روسی | 1396 |
مردی بدون سایه | 1397 |
دیدن این فیلم جرم است! | 1397 |
گواهی امضاء | 1398 |
سم پاشی | 1398 |
شنای پروانه | 1398 |
شب، داخلی، دیوار | 1399 |
خائن کشی | 1400 |
شبگرد | 1400 |
خط نجات | 1400 |
بی مادر | 1400 |
چهار دیوار | 1401 |
سریال های تلویزیونی
نام سریال | سال تولید |
---|---|
خاک سرخ | 1380 |
باغ بلور | 1382 |
اولین شب آرامش | 1384 |
سالهای برف و بنفشه | 1385 |
بی گناهان | 1387 |
عبور از پاییز | 1388 |
ارمغان تاریکی | 1389 |
راستش را بگو | 1391 |
سرزمین کهن | 1392 |
یادآوری | 1392 |
آسمان من | 1393 |
چرخ و فلک | 1395 |
نوار زرد | 1396 |
سریال های نمایش خانگی
نام سریال | سال تولید |
---|---|
قلب یخی ۳ | 1391 |
عالیجناب | 1396 |
رقص روی شیشه | 1397 |
آقازاده | 1399 |
خون سرد | 1401 |
سخن پایانی
ما در این مقاله بیوگرافی امیر آقایی از ابتدای کودکی تا به امروز را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم. او یکی از ستارههای کنونی سینمای ایران است که آثار درخشان و ماندگاری در کارنامه هنری خود به ثبت رسانده است. در این ایام نیز او را در سریال جذاب آقازاده میبینیم که از نمایش خانگی در حال پخش است.
