فیلم های ایرانی با موضوع پدر اگرچه از نظر تعداد کم هستند، اما داستانها و شخصیتهای جالب توجهی دارند. با معرفی فیلمهای ایرانی درمورد پدران همراه ما باشید.
اگرچه فیلمهای سینمایی ایرانی با محوریت پدر به اندازه فیلمهای درباره مادران نیست، اما همین فیلمهایی که تا کنون ساخته شدهاند نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارند. در این مقاله از پلازا بر آن شدیم تا چند فیلم برتر ایرانی با کاراکتر پدر را به شما معرفی کنیم؛ فیلمهایی که قهرمانشان یا نقش اصلیشان یک پدر است و در آنها شاهد تلاشها و زحمتهای پدران برای خانوادههایشان هستیم.
فهرست مطالب
بهترین فیلم های ایرانی با موضوع پدر
در این فهرست سعی کردهایم برخی از بهترین از فیلمهای ایرانی درمورد پدران را جمعآوری و معرفی کنیم. برای آشنایی با بهترین فیلمهای سینمایی تاریخ سینمای ایران نیز میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
1. فیلم بوی پیراهن یوسف ؛ از قدیمیترین فیلم های ایرانی با موضوع پدر
- سال ساخت: 1374
- کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
- بازیگران: علی نصیریان، نیکی کریمی، جعفر دهقان، شیرین بینا
فهرست فیلم های ایرانی با محوریت پدران را با بوی پیراهن یوسف آغاز میکنیم. این فیلم همانطور که از نامش پیداست، روایتگر انتظار پدری برای بازگشت پسرش است. پدری که علیرغم وجود مدارک مختلف و علیرغم حرفهای اطرافیانش، باور دارد که پسرش زنده است و روزی دوباره او را ملاقات خواهد کرد. دایی غفور، همان پدر منتظر، راننده تاکسی فرودگاه است و روزی اتفاقی با دختری آشنا میشود که برای پیدا کردن برادرش که سرباز جنگ بود از اروپا به ایران بازگشته است. دختر جوان و دایی غفور با یکدیگر همراه میشوند تا شاید بتوانند گمشدههایشان را پیدا کنند. بوی پیراهن یوسف یکی از بهترین فیلم های ایرانی با موضوع پدر است که مفهوم انتظار را در تکتک شخصیتهایش مشاهده میکنیم.
2. فیلم پدر
- سال ساخت: 1374
- کارگردان: مجید مجیدی
- بازیگران: محمد کاسبی، پریوش نظریه، حسن صادقی
یکی از فیلمهایی که در این فهرست به شما معرفی میکنیم درباره پدر و پسری است که اگرچه رابطه خونی ندارند، اما رابطه پدر و پسریای که به مرور بینشان شکل میگیرد، کم از بقیهی روابط پدر و فرزندی سینما ندارد. فیلم پدر ساخته مجید مجیدی یکی از فیلمهای پرافتخار این لیست است که موفق به کسب جوایز داخلی و خارجی متعددی شده. این فیلم توانست سه سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر برای بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین بازیگر نقش مکمل زن را از آن خود کند. از جوایز خارجی این فیلم نیز میتوانیم به دلفین طلایی جشنواره فیلم فستوریا و لوح تقدیر جشنواره فیلم سائوپائولو اشاره کنیم.
در این فیلم که شاید بتوان لقب فیلم پدر و پسری برتر تاریخ سینمای ایران را به آن داد، داستان زندگی مهرالله را دنبال میکنیم. پسری که از وقتی پدرش از دنیا رفت، سر کار رفته تا بتواند مخارج زندگی خانوادهاش را تأمین کند. اما وقتی مهرالله متوجه میشود مادرش دوباره ازدواج کرده، ساز ناسازگاری را کوک کرده و به آزار ناپدریاش میپردازد. اگر میخواهید بدانید چطور چنین رابطهای به یکی از بهترین روابط پدر و پسری سینما تبدیل میشود، پیشنهاد میکنیم خودتان سراغ تماشای فیلم پدر بروید و از چند و چون ماجرا آگاه شوید.
3. فیلم به نام پدر ؛ از فیلم های ایرانی با موضوع پدر
- سال ساخت: 1384
- کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
- بازیگران: پرویز پرستویی، گلشیفته فراهانی، مهتاب نصیرپور، کامبیز دیرباز، سید مهرداد ضیایی
یکی دیگر از فیلم های پدرانه سینمای ایران و باز هم نام ابراهیم حاتمیکیا! حاتمی کیا ده سال بعد از ساختن بوی پیراهن یوسف، در دوازدهمین اثر سینماییاش، رابطه پدر و دختری را به تصویر میکشد که عواقب جنگ دامنگیرشان میشود. پدر، رزمندهای است که در دوران جنگ منطقهای را مینگذاری کرده و حالا سالها بعد از جنگ، یکی از این مینها زیر پای دخترش منفجر میشود. حالا این پدر باید برای آیندهی دخترش تصمیم بگیرد. آیا باید اجازه بدهد پایش را قطع کنند؟ دختر، معتقد است که ناخواسته وارد جنگی شده که پدرش در آن حضور داشته و در این اتفاق نیز مانند بسیاری از دیگر مسائل زندگیاش حق انتخاب نداشته. این فیلم یکی از بهترین فیلمهای ایرانی درمورد پدران است که به ارتباط بین دو نسل مختلف با آرمانها و دیدگاههای متفاوت میپردازد و نمایشگر یکی از ماندگارترین روابط پدر و دختری سینما است.
فیلم به نام پدر 8 نامزدی در جشنواره فیلم فجر و 4 سیمرغ بلورین این جشنواره را در کارنامه خود دارد. این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش اول مرد (برای پرویز پرستویی)، بهترین بازیگر نقش مکمل زن (برای مهتاب نصیرپور) و بهترین چهرهپردازی شد. این فیلم همچنین دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را برای ابراهیم حاتمیکیا به ارمغان آورد.
4. فیلم دست های خالی
- سال ساخت: 1386
- کارگردان: ابولقاسم طالبی
- بازیگران: خسرو شکیبایی، مریلا زارعی، فاطمه گودرزی، مسعود رایگان
یکی دیگر از فیلمهای ایرانی درمورد پدران، فیلم دستهای خالی است. در این فیلم داستان پدر و دختری را دنبال میکنیم که سالهای سال از هم دور بودند. امیرحسین، پدر حوریه، یک اسیر جنگی بوده که حالا پس از سالها آزاد شده و در بیمارستان به سر میبرد. او که دچار موجگرفتگی است، بعد از بازگشت به خانه با مشکلات فراوانی روبهرو میشود. شلوغی و سر و صدا باعث میشود حال او بدتر شود و از این رو این خانواده سه نفره تصمیم میگیرند به شمال سفر کنند. اما یکی از دشمنان امیرحسین برای حوریه پاپوش درست میکند و گناه ناکرده را به گردنش میاندازد. امیرحسین نیز سعی میکند در این شرایط دشوار کنار دخترش باشد و به او کمک کند. در این فیلم شاهد لحظات پدر و دختری زیبا و گاها غمانگیزی هستیم.
5. فیلم طلا و مس ؛ از فیلم های ایرانی با موضوع پدر
- سال ساخت: 1387
- کارگردان: همایون اسعدیان
- بازیگران: بهروز شعیبی، نگار جواهریان، سحر دولتشاهی، حلیمه سعیدی، جواد عزتی، رضا رادمنش، مهران رجبی
معرفی فیلمهای ایرانی درباره پدران را با طلا و مس ادامه میدهیم. این فیلم نیز از آثار موفق سینمای ایران محسوب میشود که سه جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن را از جشنواره فیلم فجر، جشن خانه سینما و جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران برای نگار جواهریان به ارمغان آورد.
در فیلم طلا و مس شاهد زندگی طلبهای به نام سیدرضا هستیم که به همراه همسر و فرزندان کوچکش از شهرستان به تهران میآید تا در کلاسهای درس حوزه شرکت کند. اما وقتی بیماری ام اس همسرش، زهرا سادات، بروز پیدا میکند، مسئولیتها و نگرانیهای او دوچندان میشوند. حالا این طلبهی جوان باید هزینههای بیمارستان همسرش را فراهم کند، درسهایش را بخواند و از همه مهمتر، دو فرزند کوچکش را تر و خشک کند. در طلا و مس، شاهد تلاشهای سیدرضا برای انجام مسئولیتهای پدرانه در قبال خانوادهی کوچکش هستیم.
6. فیلم حوض نقاشی
- سال ساخت: 1391
- کارگردان: مازیار میری
- بازیگران: شهاب حسینی نگاه جواهریان، فرشته صدرعرفایی، سپهراد فرزامی، سیامک احصایی، الهام کردا
بعد از معرفی فیلمهای پدرانه دهه 70 و 80، به فیلمهای دهه 90 میرسیم. حوض نقاشی را نیز میتوانیم از فیلم های ایرانی با موضوع پدر بدانیم. در این فیلم داستان زندگی رضا و مریم و پسرشان را دنبال میکنیم؛ زوجی که اگرچه با سایر افراد متفاوت هستند، اما سعی میکنند پدر و مادر خوبی برای فرزندشان باشند. اما تحمل این تفاوت برای فرزندشان دشوار است و همین باعث میشود او از خانه فرار کند. شهاب حسینی در این فیلم نقش پدری را بازی میکند که سعی میکند علیرغم مشکلات مالی، خانوادهاش را دوباره دور هم جمع کند و وظایف پدرانهاش را انجام دهد.
حوض نقاشی از بهترین فیلمهای ایرانی درمورد پدران است که نامزد دریافت جوایز متعددی شد و توانست به عنوان بهترین فیلم از نگاه تماشاگران در جشنواره فیلم فجر انتخاب شود.
7. فیلم دهلیز ؛ از فیلم های ایرانی با موضوع پدر
- سال ساخت: 1392
- کارگردان: بهروز شعیبی
- بازیگران: رضا عطاران، هانیه توسلی، محمدرضا شیرخانلو، سعید چنگیزیان، شاهرخ فروتنیان، نگار عابدی، افسانه چهرهآزاد
بهروز شعیبی را پیشتر در فیلم طلا و مس، در نقش یکی از بهترین پدرهای سینمای ایران دیدیم. در سال 1392 او اولین فیلم بلند خود را ساخت که در آن روی رابطه پدر و فرزندی تمرکز زیادی وجود داشت. در دهلیز، داستان زوجی را دنبال میکنیم که یک کودک 7 ساله دارند. پدر این خانواده، بهزاد، که یک معلم زبان است، طی یک درگیری مرتکب قتل میشود و حالا در زندان است. همسر او یک تنه بار تمام زندگی را به دوش میکشد و سعی میکند رضایت اولیای دم را بگیرد. اما در این میان، امیرعلی، پسر این زوج، در هفت سالگی برای اولین بار پدرش را ملاقات میکند. این دو در ابتدا رابطهی گرمی ندارند اما به مرور اعتماد و صمیمیت بین این پدر و پسر بیشتر میشود و یکی از تماشاییترین روابط پدر و فرزندی سینما را تشکیل میدهند.
دهلیز، از فیلم های خانوادگی پدر و فرزندی، یکی از آثار پرافتخار سینمای ایران است که اگرچه به موضوعی قدیمی میپردازد، اما زاویه دید کارگردان و نقشآفرینی بینظیر هانیه توسلی و رضا عطاران آن را به فیلمی موفق تبدیل کردهاند. این اثر در جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت 11 سیمرغ بلورین شد و توانست دو تا از این سیمرغها را از آن خود کند.
8. فیلم فرشته ها باهم می آیند
- سال ساخت: 1392
- کارگردان: حامد محمدی
- بازیگران: جواد عزتی، نازنین بیاتی، رضا ناجی، الهام کردا
فرشتهها باهم میآیند یکی دیگر از فیلمهای ایرانی درمورد پدران است که در آن شاهد تلاشهای یک پدر طلبه برای تأمین زندگی خانوادهاش هستیم. جواد عزتی با بازی بینظیرش نقش پدری را بازی میکند که صاحب سه دختر شده و حالا باید هزینههای خانواده پنج نفرهاش را تأمین کند. او به همین دلیل در یک فیلم سینمایی به ایفای نقش میپردازد اما بسیاری از دوستان و اطرافیانش این کار او را اشتباه میخوانند. فرشتهها باهم میآیند یکی از برترین فیلم های ایرانی با موضوع پدر است که تماشای آن را به شما پیشنهاد میکنیم.
کلام آخر
در این مقاله بهترین فیلم های ایرانی با موضوع پدر را مرور کردیم و درباره داستان و شخصیتهای آنها صحبت کردیم. به نظر شما بهترین فیلمهای ایرانی درمورد پدران کدام عناوین هستند؟ فکر میکنید جای کدام اثر در این فهرست خالیست؟ شما میتوانید نظراتتان را در بخش دیدگاههای پلازا با ما به اشتراک بگذارید.
