نخواندن فلش مموری در کامپیوتر صرفاً به خاطر خرابی یا سوختگی خود فلش نیست و در این مقاله روشهای حل این مشکل را به شما آموزش خواهیم داد. اگر با مشکل نخواندن فلش مموری در گوشی روبرو شدهاید یا به دنبال راه حل مشکل بالا نیامدن فلش در تلویزیون یا هر دستگاه دیگری هستید در ادامه این راهنما از پلازا با ما همراه باشید.
گاهی اوقات با اتصال فلش به کامپیوتر با خطای «USB device not recognized» یا «You need to format the disk» مواجه میشوید. در این مواقع برای حل مشکل بالا نیامدن فلش باید چند روش مختلف را آزمایش کنید تا به نتیجه برسید. نخواندن فلش مموری در گوشی هم ممکن است به مشکلاتی مانند سکتور معیوب مربوط باشد. پس بیمعطلی به سراغ روشهای حل مشکل نخواندن فلش مموری در کامپیوتر و تلویزیون میرویم.
فهرست مطالب
حل مشکل شناسایی نشدن فلش در ویندوز ۷، ۱۰ و ۱۱
در این بخش به حل مشکل بالا نیامدن فلش در کامپیوتر و دلایل عدم شناسایی فلش در لپ تاپ میپردازیم. در بسیاری از مواقع مشکل نخواندن فلش مموری در کامپیوتر با آپدیت درایور رفع میشود. البته باید توجه داشته باشید که نخواندن فلش مموری در کامپیوتر دلایل دیگری مثل مانند آپدیت نبودن خود ویندوز یا مسدود شدن پورت به دلیل تنظیمات Power Saving هم دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
۱. کنترلرهای USB را حذف و دوباره نصب کنید
کنترلرهای USB وظیفه هماهنگ کردن دستگاههای USB با کامپیوتر را برعهده دارند و گاهی اوقات به دلیل مشکل در فایلهای آن، فلش شناسایی نمیشود. برای رفع این مشکل باید آنها را حذف و دوباره نصب کنید.
برای این کار به صورت زیر عمل کنید:
۱. وارد منوی «Start» شوید و عبارت «Device Manager» را جستجو و اجرا کنید.
۲. بعد از اینکه پنجره «Device Manager» را باز کردید روی بخش «Universal Serial Bus controllers» کلیک کنید تا باز شود.
۳. روی کنترلر USB که فلش به آن متصل است راست کلیک کنید. سپس گزینه «Uninstall device» را انتخاب کنید. اگر کنترلر را پیدا نکردید یک بار فلش را خارج و مجدداً وارد کنید تا در این پنجره آن را ببینید.
۴. پس از حذف کنترلر، کامپیوتر را ریاستارت کنید. پس بارگذاری ویندوز مجدداً فلش را وارد کنید تا کنترلر به صورت خودکار نصب شود.
۲. مشکلات درایورهای ویندوز را حل کنید
اگر مشکل نخواندن فلش مموری در کامپیوتر شما وجود دارد و در کامپیوترهای دیگر مشکلی نیست احتمالاً درایورهای ویندوز شما مشکل دارند. در این بخش روش حل مشکلات درایور را به شما آموزش میدهیم.
برای رفع مشکلات درایور به صورت زیر عمل کنید:
۱. روی منوی استارت راست کلیک کنید و روی گزینه «Device Manager» بزنید.
۲. در پنجره «Device Manager» روی گزینه «Disk drivers» کلیک کنید تا باز شود. مواردی که کنار آنها یک علامت خطر زردرنگ است مشکل دارند. روی موارد مشکلدار راست کلیک کنید و روی گزینه «Properties» بزنید.
۳. در پنجره بعدی وارد سربرگ «Driver» شوید. در این بخش میتوانید یکی از گزینهها را بنابر نیاز انتخاب کنید:
- Update Driver: این گزینه برای دانلود و نصب جدیدترین آپدیت درایور دیوایس کاربرد دارد.
- Roll Back Driver: اگر درایور شما مشکل دارد میتوانید با این گزینه آن را به نسخه قبل برگردانید.
- Uninstall Device: با این گزینه میتوانید درایور دیوایس را حذف کنید و پس از روشن کردن مجدد کامپیوتر، درایورها به صورت خودکار نصب میشوند.
۳. تنظیمات USB Selective Suspend را غیرفعال کنید
گاهی اوقات شناسایی نشدن فلش در ویندوز 10 به درایور به یکی از تنظیمات آن به نام USB Selective Suspend مربوط است. این قابلیت ویندوز، تجهیزات متصل به USB را به حالت تعلیق درمیآورد.
برای غیرفعال کردن این قابلیت به صورت زیر عمل کنید:
۱. روی منوی استارت کلیک کنید و در کادر جستجو عبارت «Control Panel» را وارد کنید.
۲. بعد از اینکه وارد کنترل پنل شدید روی گزینه «Hardware and Sound» کلیک کنید. سپس روی «Power Options» کلیک کنید تا تمام پلنهای مصرف انرژی را ببینید.
۳. در مقابل پلن انتخاب شده روی گزینه «Change plan settings» کلیک کنید.
۴. در این صفحه تنظیمات پلن را میبینید. روی «Change advanced power settings» کلیک کنید.
۵. در ادامه یک پنجره مانند زیر مشاهده میکنید. در اینجا روی گزینه «USB settings» کلیک کنید تا باز شود. سپس روی «USB selective suspend setting» کلیک کنید. هر دو گزینه «On battery» و «Plugged in» را روی «Disabled» قرار دهید. در نهایت روی دکمه «OK» کلیک کنید تا تنظیمات ذخیره شود. کامپیوتر یا لپتاپ را ریاستارت کنید تا تغییرات اعمال شوند.
حل مشکل بالا نیامدن فلش در تلویزیون و نخواندن فلش مموری در گوشی
علت بالا نیامدن فلش در تلویزیون برای همه یکسان نیست و میتواند به خود فلش یا تلویزیون شما مرتبط باشد. توصیه میکنیم قبل از مطالعه حل مشکل بالا نیامدن فلش یک بار آن را بر روی کامپیوتر تست کنید. علاوه بر این بررسی کنید پورتها تمیز باشند و اگر تلویزیون شما چند پورت دارد، فلش را روی پورتهای دیگر هم تست کنید. در ادامه به اینکه «چرا فلش در گوشی بالا نمیاد؟» یا اینکه « چرا فلش در تلویزیون بالا نمیاد؟» پاسخ خواهیم داد.
۱. فلش را فرمت کنید و سیستم فایل آن را تغییر دهید
یکی از دلایل شایع عدم شناسایی فلش روی تلویزیون، ناسازگاری تلویزیون با سیستم فایل فلش شماست و با تغییر آن میتوانید مشکل را برطرف کنید. اغلب تلویزیونها با سیستم فایل exFAT یا FAT32 سازگاری دارند و بهتر است شما هم از این سیستم فایلها استفاده کنید. گاهی اوقات نخواندن فلش مموری در گوشی هم به این مشکل مربوط است. قبل از انجام این روش حتماً توجه داشته باشید که فایلهای روی آن پاک میشوند. علاوه بر روش زیر در مطلب آموزش فرمت فلش به روشهای دیگر هم اشاره کردهایم که مطالعه آن خالی از لطف نیست.
برای تغییر سیستم فایل فلش به صورت زیر عمل کنید:
۱. ابتدا فلش را به کامپیوتر متصل کنید و وارد اکسپلورر ویندوز شوید. در ویندوزهای ۱۰ و ۱۱ به صورت «This PC» و در ویندوز ۷ به صورت «Computer» نمایش داده میشود.
۲. روی آیکون فلش راست کلیک کنید. سپس گزینه «Format» را انتخاب کنید.
۳. در صفحه فرمت روی منوی کشویی «File system» کلیک کنید تا باز شود.
۴. از بین گزینهها exFAT یا ترجیحاً FAT32 را انتخاب کنید. اگر فرصت کافی برای فرمت فلش ندارید حتماً تیک گزینه «Quick Format» را بزنید.
۵. در پایان روی دکمه «Start» کلیک کنید تا فرایند فرمت انجام شود.
۲. سکتورهای خراب فلش را ترمیم کنید
اصطلاح Bad Sector به سکتورهایی از فلش گفته میشود که قابل خواندن نیستند. برای ترمیم سکتورهای خراب الزاماً نیازی به نصب نرمافزار نیست و میتوانید از ابزار داخلی خود ویندوز هم استفاده کنید. گاهی اوقات برای رفع مشکل نخواندن فلش مموری در کامپیوتر یا نخواندن فلش مموری در گوشی هم میتوانید از این روش استفاده کنید. قبل از انجام مراحل زیر فلش را به کامپیوتر متصل کنید و کارهای زیر را انجام دهید:
اگر ویندوز ۱۰ دارید به صورت زیر عمل کنید:
۱. وارد «This Pc» شوید و روی فلش خودتان راست کلیک کنید. سپس گزینه «Properties» را در انتهای منو انتخاب کنید. سپس روی سربرگ «Tools» کلیک کنید.
۲. در این صفحه روی دکمه «Check» کلیک کنید.
۳. در نهایت صفحهای مانند تصویر زیر مشاهده میکنید. روی گزینه «Repair drive» کلیک کنید تا سکتورهای خراب ترمیم شوند.
اگر ویندوز ۷ دارید به صورت زیر عمل کنید:
۱. وارد «Computer» شوید و پس از راست کلیک روی فلش، گزینه «Properties» را انتخاب کنید. سپس وارد سربرگ «Tools» شوید.
۲. در این صفحه روی «Check now…» کلیک کنید.
۳. در باکسی که به صورت زیر میبینید ابتدا تیک گزینهها را بزنید.
۴. در پایان روی دکمه «Start» کلیک کنید تا ترمیم سکتور انجام شود.
۳. تلویزیون را به تنظیمات کارخانه برگردانید
اگر روشهای بالا پاسخگو نبود و فلش روی کامپیوتر یا گوشی مشکل نداشت به احتمال زیاد مشکل از تلویزیون شماست. در این مواقع معمولاً با برگرداندن تلویزیون به تنظیمات کارخانه مشکل حل میشود. در ادامه برای نمونه نحوه حل مشکل در یکی از مدلهای تلویزیون سامسونگ را به شما آموزش میدهیم و برای سایر تلویزیونها میتوانید به روش مشابه عمل کنید.
برای ریست تنظیمات به صورت زیر عمل کنید:
۱. وارد تنظیمات تلویزیون شوید و سربرگ «Support» را انتخاب کنید. در صفحه «Support» گزینه «Self Diagnosis» را انتخاب کنید.
۲. در انتهای صفحه «Self Diagnosis» گزینه «Reset» را انتخاب کنید.
۳. در اینجا یک کد پین ۴ رقمی از شما میخواهد. اگر از قبل آن را تنظیم کردهاید در این کادر وارد کنید. اگر از قبل پین را تغییر ندادهاید میتوانید از کد 0000 استفاده کنید. در پایان روی «Done» بزنید تا تنظیمات تلویزیون به تنظیمات کارخانه برگردد.
توجه: در تلویزیونهای الجی معمولاً میتوانید ریست تنظیمات را از سربرگ «General» و گزینه «Reset to Initial Settings» انجام دهید.
حل مشکل باز نشدن فلش مموری بدون فرمت آن
در قسمت دوم بخش قبل به ترمیم سکتور خراب اشاره کردیم. قبل از مطالعه این بخش حتماً از ترمیم سکتور را انجام دهید و اگر مشکل برطرف نشد ادامه این بخش را مطالعه کنید. البته قبل از حل مشکل باید مطمئن شوید که فلش نسوخته باشد. در ادامه با ما همراه باشید.
از کجا بفهمیم فلش سوخته؟
بعضی از فلشها یک چراغ هم دارند که با اتصال به پورت USB روشن میشوند. اگر فلش شما چراغدار است و با اتصال به پورت روشن نمیشود به احتمال زیاد فلش سوخته است. همچنین اگر با اتصال آن به کامپیوتر هیچ واکنشی یا حتی خطایی مشاهده نمیکنید باز هم ممکن است فلش کاملاً بلااستفاده باشد. اما در مواقعی که با اتصال فلش به کامپیوتر با خطاهایی مانند «Missing»، «Not Initialized»، «Unreadable» یا «No Media» مواجه میشوید به احتمال زیاد مشکل آن با یکی از روشهای همین مقاله برطرف میشود و فلش شما سالم است.
حل مشکل بالا نیامدن فلش با دستور chkdsk در CMD
دستور چک دیسک که به صورت chkdsk یکی از ابزارهای سیستمی ویندوز است که خطاهای سیستم فایل فلش را بررسی میکند. در واقع این دستور همان کار روش دوم بخش قبل را اجرا میکند.
برای اجرای دستور چک دیسک به صورت زیر عمل کنید:
۱. در کادر جستجو عبارت «cmd» را تایپ کنید و مانند تصویر زیر روی «Run as administrator» کلیک کنید.
۲. در اینجا دستور «*:/f chkdsk» را وارد کنید و کلید اینتر را بزنید. در اینجا به جای * حرف درایو فلش را وارد کنید. برای مثال در تصویر زیر قصد داریم درایو F را بررسی کنیم.
۳. پس از پایان کار، کامپیوتر را ریست کنید.
سخن پایانی
برای حل مشکل بالا نیامدن فلش روی دستگاههای مختلف معمولاً همین روشها کافی است. اگر مشکل نخواندن فلش مموری در کامپیوتر با این روشها حل نشد به احتمال زیاد خود فلش مشکل سختافزاری دارد یا سوخته است. آیا شما هم با مشکل نخواندن فلش مموری در گوشی مواجه شدهاید؟ به جز روشهایی که گفتیم چه راهکاری را پیشنهاد میکنید؟ بیصبرانه منتظر پاسخها و پیشنهادات شما در بخش نظرات هستیم.