کارتون های دهه شصت و هفتاد حس نوستالژی افرادی که در این دههها کودک بودهاند را برمیانگیزد. به همین دلیل است که شنیدن نام کارتون های قدیمی لبخندی بر لب بزرگسالان مینشاند. در این مقاله با لیست انیمیشن های قدیمی همراه شما هستیم.
در دوران کودکی انسان زاویه نگاه دیگری دارد و دنیا را به گونه ای دیگر میبیند. اما جالب است بدانید که طبق گفته پژوهشگران و روانشناسان ضمیر ناخودآگاه انسان از سنین اولیه تا 15 سالگی کاملا انعطاف پذیر است و هرچه که به آن وارد شود تا آخر عمر همراه انسان میماند. پس باید به مهم ترین چیز برای یک کودک اهمیت بیشتری دهیم: کارتون هایی که تماشا میکند!
همانطور که کودکان امروز برای فرداهای خود خاطره جمع میکنند، کارتون های قدیمی منبع غنی ای از مفاهیم برای کودکان دیروز و بزرگسالان امروز هستند. به همین دلیل است که با دیدن انیمیشن های قدیمی حس نوستالژی خوشایندی به ما دست میدهد. زیرا اولا این آثار نشانگر دورانی خوش برای انسان هستند و دوم اینکه بسیاری از مفاهیم عمیق مثل: نوع دوستی، انسانیت، محبت، عشق و… را از همین آثار آموخته ایم. سخن کوتاه، با ادامه این مقاله پلازا همراه ما باشید تا لیستی از بهترین انیمیشن های قدیمی را در اختیار شما قرار دهیم.
فهرست مطالب:
بهترین کارتون های قدیمی دهه 60 و 70
دانلود انیمیشن های قدیمی و تماشای آنها، حس بسیار خوبی در ما ایجاد میکند. حتی شنیدن تیتراژ کارتون های قدیمی، ما را به دوران خوب کودکی و مدرسه خواهد برد. در ادامه این مطلب با معرفی اسامی انیمیشن های قدیمی، خلاصه داستان هر کدام را نیز با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
1. کارتون های قدیمی | کارتون پرین
- سال ساخت: 1978
- نام کامل: داستان پرین (The Story of Perrine)
- نمره آیامدیبی: 7.5
- تعداد قسمتها: 53
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: نرگس فولادوند (پرین)، مینو غزنوی (مادر پرین)، رزیتا یاراحمدی (روزالی) و …
پرین یک انیمیشن ژاپنی به کارگردانی هیروشی سایتو است که در دهه 60 و اوایل دهه 70 از تلویزیون پخش میشد. این کارتون 53 قسمتی درباره دختری به نام پرین است که پس از مرگ پدر خود به همراه مادرش به زادگاهشان یعنی روستای ماراکور در کشور فرانسه برمیگردد.
مادر او دچار بیماری میشود و پرین برای خرید دارو مجبور میشود الاغ دوستداشتنی خود پاریکال را نیز بفروشد. مادر او در اواسط کارتون فوت میکند، ولی پرین به هر ترتیب خود را به روستای ماراکور میرساند و متوجه میشود که پدربزرگش یکی از ثروتمندان آن روستا است. پرین از انیمیشن های قدیمی با اسم اورولی در آن کارخانه مشغول به کار میشود و دوست دارد حقیقت زندگی خود را به پدربزرگش بگوید.
پرین یکی از بهترین کارتون های قدیمی خارجی محسوب میشود که صداپیشگانی نظیر نرگس فولادوند (پرین)، مینو غزنوی (مادر پرین) و رزیتا یاراحمدی (روزالی) در آن به گویندگی پرداختهاند.
2. کارتون های قدیمی | کارتون ایکیو-سان
- سال ساخت: 1975
- نام کامل: ایکیو-سان (Ikkyū-san)
- نمره آیامدیبی: 7.4
- تعداد قسمتها: 296
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: فریبا شاهین مقدم (ایکیو سان)، ناصر نظامی (شینسه)، عباس نباتی (ژنرال) و اکبر مناتی (استاد) و …
ایکیو سان یک کارتون 296 قسمتی است که جزو خاطرهانگیزترین انیمیشن های قدیمی خارجی پخش شده در تلویزیون به شمار میرود و محبوبیت زیادی در بین بچههای دهه 60 دارد. این کارتون ژاپنی قصه پسر بچهای باهوش به نام ایکیو سان است که در یک معبد زندگی میکند. او تمام مشکلات امپراتور و دیگران را با هوش بالای خود حل میکند.
ایکیو سان یکی از قدیمی ترین کارتون های دهه شصت صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود و صداپیشگانی نظیر فریبا شاهین مقدم (ایکیو سان)، ناصر نظامی (شینسه)، عباس نباتی (ژنرال) و اکبر مناتی (استاد) در بخش گویندگی آن حضور داشتهاند.
3. کارتون های قدیمی | کارتون هاچ زنبور عسل
- سال ساخت: 1970
- نام کامل: ماجراهای هاچ زنبور عسل (The adventures of Hutch the honey bee)
- نمره آیامدیبی: 6.5
- تعداد قسمتها: 91
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلور: ناهید امیریان (هاچ)
ماجراهای هاچ زنبور عسل که یکی از کارتون های دهه شصت ژاپنی 91 قسمتی است، در دهه 60 از محبوبیت بالایی در بین برنامه های کودک و نوجوان صدا و سیمای کشور برخوردار بود. داستان این کارتون درباره یک زنبور عسل به نام هاچ است که مادر خود را گم کرده و برای پیدا کردن او سختیهای زیادی میکشد. خانم ناهید امیریان صداپیشگی شخصیت هاچ را انجام میدهد و بچههای آن زمان از موسیقی متن این اثر به عنوان بهترین تیتراژ کارتون های قدیمی خارجی یاد میکنند. حتما آن را بخاطر دارید.
4. کارتون های قدیمی | کارتون دوقلوهای افسانه ای
- سال ساخت: 1991
- نام اصلی: دوقلوهای پایان جهان (Les Jumeaux du Bout du Monde)
- نمره آیامدیبی: 7.1
- تعداد قسمتها: 52
- کشور سازنده: فرانسه
- دوبلورها: رزیتا یار احمدی (جولی)، فریبا شاهین مقدم (جولز)، داریوش کاردان (پودونگ) و علی اکبر گودرزی (راوی)
دوقلوهای افسانهای یک انیمیشن قدیمی 52 قسمتی و محصول کشور فرانسه است که در دهه 70 از تلویزیون پخش شد. شخصیتهای اصلی این اثر از انیمیشن های قدیمی یک پسر چینی به نام جولز و یک دختر انگلیسی به نام جولی هستند که از والدینی جداگانه، ولی در یک ساعت و یک مکان متولد شده و هر دو پس از تولد مادران خود را نیز از دست دادهاند.
جولز و جولی 7 قدرت ماورالطبیعه دارند؛ به گونهای که برای استفاده از آن باید دست یکدیگر را بگیرند. آنها باید با استفاده از این قدرت امپراطوری ظالم کشور چین را از بین ببرند، ولی در این راه با خطرات بسیاری دست و پنجه نرم میکنند. تیم صداپیشگی این کارتون متشکل از افرادی نظیر رزیتا یار احمدی (جولی)، فریبا شاهین مقدم (جولز)، داریوش کاردان (پودونگ) و علی اکبر گودرزی به عنوان راوی است.
5. کارتون های قدیمی | کارتون بابا لنگ دراز (جودی ابوت)
- سال ساخت: 1990
- نام اصلی: بابا لنگ دراز من (My Daddy Long Legs)
- نمره آیامدیبی: 8.1
- تعداد قسمتها: 40
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: زهره شکوفنده (جودی)، رزیتا یار احمدی (سالی مکبراید) و مهوش افشاری (جولیا پندلتون)
کارتون بابا لنگ دراز یک انیمه ژاپنی است که بر اساس رمانی به همین نام از جین وبستر ساخته شده است. شخصیت اصلی این اثر از انیمیشن های قدیمی دختری باهوش و بانشاط به نام جودی است که در یک پرورشگاه زندگی میکند.
جودی پس از مدتی با کمک فردی به نام آقای جان اسمیت وارد یک مدرسه خصوصی میشود، اما ابوت هیچ شناختی از جان اسمیت ندارد و فقط سایه مردی با پاهای بلند بر روی دیوار را در ذهن خود دارد؛ به همین دلیل نام وی را بابا لنگ دراز میگذارد.
خانم مهین کسمایی گویندگی تیتراژ کارتون بابا لنگ دراز را بر عهده دارد و صداپیشگانی نظیر زهره شکوفنده (جودی)، رزیتا یار احمدی (سالی مکبراید) و مهوش افشاری (جولیا پندلتون) در بخش دوبلاژ این کارتون حضور دارند.
6. کارتون های قدیمی | کارتون فوتبالیست ها
- سال ساخت: 1990
- نام اصلی: فوتبالیست ها (Kickers)
- نمره آیامدیبی: 6.9
- تعداد قسمتها: 26
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: نرگس فولادوند (سوباسا)، شوکت حجت (ایشیزاکی) و شایسته تاجبخش (تارو)
انیمیشن فوتبالیست ها یکی از خاطره انگیزترین کارتون های دهه شصت و هفتاد است. این مجموعه یک کارتون ژاپنی است که در دهه 70 محبوبیت بالایی بین کودکان پیدا کرد. فوتبالیستها قصه پسر نوجوانی به نام سوباسا اُزارا است که آرزوی بازی در مسابقات فوتبال جام جهانی را دارد. او در این راه با یک دروازهبان حرفهای به نام واکی بایاشی آشنا میشود، اما فوتبالیست دیگری به نام کاگرو یوگا نیز در این مسیر با سوباسا به رقابت میپردازد.
سوباسا سرانجام با کاگرو وارد تیم ملی نوجوانان ژاپن شده و به همراه بازیکنان دیگری نظیر تارو، واکاشی زوما، واکی بایاشی و ایشیزاکی فاتح جام جهانی جوانان میشوند. تیم گویندگی فارسی این کارتون شامل خانمها نرگس فولادوند (سوباسا)، شوکت حجت (ایشیزاکی) و شایسته تاجبخش (تارو) میشود. برای دانلود کارتون فوتبالیست ها نیز میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
7. ماجراهای شگفت انگیز نیلز
- سال ساخت: 1980
- نام اصلی: ماجراجوییهای شگفتانگیز نیلز (The Wonderful Adventures of Nils)
- نمره آیامدیبی: 7.5
- تعداد قسمتها: 52
- کشور سازنده: ژاپن
کارتون نیلز یک سریال انیمیشنی است که در سال 1359 در ژاپن ساخته شد و فیلمنامه آن از رمان ماجراهای نیلز نویسنده سوئدی به نام سلما لاگراف نوشته شده است. این انیمیشن یکی از کارتون های نوستالژیک بچههای دهه 70 محسوب میشود که از آن زمان چندین بار از صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شده است.
داستان این اثر از انیمیشن های قدیمی درباره پسر بچهای به نام نیلز هولگرسان است که در خانوادهای مذهبی در یک مزرعه زندگی میکنند. این پسر اغلب اوقات حیوانات این مزرعه را اذیت میکند، ولی یک روز موفق به تسخیر یک آدم کوتوله افسانهای (تومته) میشود. این موجود افسانهای به نیلز پیشنهاد میکند که در ازای طلا او را آزاد کند، اما نیلز این کار را انجام نمیدهد. سرانجام او نیلز را به یک آدم کوتوله تبدیل میکند.
نیلز آنقدر کوچک میشود که میتواند با حیوانات مزرعه صحبت کند، اما حیواناتی که مورد آزار او قرار گرفتهاند از این موضوع خوشحال میشوند. در آخر نیلز تصمیم میگیرد که با همراهی یک غاز به نام مورتن و یک همستر به نام کاروت از آن مزرعه فرار کند.
8. کارتون های قدیمی | کارتون سفرهای علمی
- سال ساخت: 1994
- نام اصلی: اتوبوس مدرسه جادویی (The Magic School Bus)
- نمره آیامدیبی: 7.8
- تعداد قسمتها: 52
- کشور سازنده: آمریکا
- دوبلورها: مهین برزویی، مهوش افشاری، شایسته تاجبخش و شوکت حجت
کارتون سفرهای علمی یا اتوبوس مدرسه جادویی بین سالهای 1373 تا 1376 در کشورهای آمریکا و کانادا ساخته شد. داستان اثر از انیمیشن های قدیمی برگرفته از رمانی به همین نام به نویسندگی جونا کول است و به خاطر محتوای علمی خود، محبوبیت بسیار بالایی در بین بچههای دهه 70 دارد.
داستان این کارتون درباره بچههای یک کلاس مدرسه است که همراه با معلم خود به جستجوی مطالب علمی میپردازند. صداپیشگانی نظیر مهین برزویی، مهوش افشاری، شایسته تاجبخش و شوکت حجت در این کارتون به گویندگی پرداختهاند. سفرهای علمی یکی از دوستداشتنیترین انیمیشن های قدیمی تلویزیون بود که کودکان زیادی را به موضوعات علمی علاقهمند کرد.
9. کارتون های قدیمی | کارتون میو میو عوض میشه!
- سال ساخت: 1993
- نام اصلی: Pokonyan!
- نمره آیامدیبی: 5.9
- تعداد قسمتها: 170
- کشور سازنده: ژاپن
مجموعه میو میو عوض میشه یکی از انیمیشن های قدیمی ژاپنی است که در بین سالهای 1374 تا 1377 ساخته شد. این انیمه سریالی جزو پربازدیدترین انیمیشن های قدیمی خارجی محسوب میشود که در تلویزیون ایران نیز با دوبله فارسی پخش شده است.
داستان این کارتون درباره گربهای زرنگ به نام راکی راکات است که برای حل مشکلات، تبدیل به موجودات عجیب و غریب میشود. البته این گربه دوستداشتنی در حقیقت یک راکون است؛ چون که در آن زمان نگهداری از راکون در خانه مردم ژاپن بسیار رواج داشته است. تیتراژ کارتون میو میو عوش میشه نیز با گویندگی جواد پزشکیان و مهوش افشاری یکی از نوستالژیکترین تیتراژهای کارتون های قدیمی محسوب میشود.
10. کارتون های قدیمی | کارتون تام و جری
- سال ساخت: 1940 تا کنون
- نام اصلی: Tom and Jerry
- کشور سازنده: آمریکا
- تعداد سریالهای انیمیشنی: 9
ساخت تام و جری یکی از انیمیشن های قدیمی خارجی به سال 1320 شمسی در کشور آمریکا بر میگردد؛ زمانی که ویلیام هانا و جوزف باربارا با پشتیبانی کمپانی مترو گلدوین مایر داستان این انیمیشن را خلق کردند. آنها در ابتدا اسم جَسپِر برای گربه و اسم جینکس را برای موش در نظر گرفته بودند، اما در نهایت به تام و جری تغییر داده شدند.
کارتون تام و جری از کارتون های دهه شصت و هفتاد بدون دیالوگ است؛ برای همین در تمام کشورهای جهان به راحتی پخش میشد. این کارتون تقریباً در تمام ردههای سنی محبوبیت دارد و حتی بزرگسالان نیز با شوق زیاد آن را تماشا میکنند. از آنجایی که این کارتون در سریهای مختلف تهییه شده، نمره آیامدیبی یا تعداد قسمتهای یکسانی ندارد.
11. کارتون هاکلبری فین
- سال ساخت: 1976
- نام اصلی: ماجراهای هاکلبری فین (Huckleberry no Bōken)
- نمره آیامدیبی: 6.2
- تعداد قسمتها: 26
- کشور سازنده: ژاپن
ماجراهای هاکلبری فین برگرفته از رمانی به همین نام به نویسندگی مارک تواین است که در سال 1355 در کشور ژاپن ساخته شد و سری دوم این مجموعه نیز در سالهای بعد تولید گردید. این کارتون در دهه 70 در برنامه کودک و نوجوان شبکه یک صداوسیما پخش میشد. هاکلبری فین از آن دسته فیلم های کارتونی قدیمی به شمار میرود که به بررسی موضوعات انسانی و مبارزه با نژادپرستی میپردازد.
داستان این اثر از کارتون های دهه شصت و هفتاد درباره هاکلبری فین پسر نوجوانی است که به صورت اتفاقی با یک برده سیاه پوست همسفر میشود. او که همواره در ذهن خود افکار نژادپرستی دارد و سیاهان را افرادی درجه دو به حساب میآورد، در نهایت ایدههای نژادپرستی را از ذهن خود بیرون میکند.
12. ماجراهای پینوکیو ؛ از انیمیشن های قدیمی
- سال ساخت: 1976
- نام اصلی: ماجراهای پینوکیو (The Adventures of Pinocchio)
- نمره آیامدیبی: 7.5
- تعداد قسمتها: 52
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: نادره سالارپور (پینوکیو)، مرتضی احمدی (روباه مکار)، کنعان کیانی (گربه نره) و نصرتالله حمیدی (پدر ژپتو)
انیمه پینوکیو بر اساس رمانی به همین نام اثر کارلو کلودی ایتالیایی در سال 1355 در کشور ژاپن ساخته شد. این اثر از کارتون های دهه شصت نوستالژیک با دوبله فارسی از برنامه کودک و نوجوان شبکه یک سیما در دهه 60 پخش شد. شخصیت اصلی این داستان یک عروسک چوبی است که آرزو دارد به یک انسان تبدیل شود و برای این کار بسیار تلاش میکند. او در این راه فریب شخصیتهای دیگری نظیر روباه مکاره و گربه نره را میخورد و با هربار دروغ گفتن بینیاش بزرگ میشود.
مجموعه ماجراهای پینوکیو در 52 قسمت با گویندگی نادره سالارپور (پینوکیو)، مرتضی احمدی (روباه مکار)، کنعان کیانی (گربه نره) و نصرتالله حمیدی (پدر ژپتو) یادآور خاطرات تلخ و شیرین بچههای دهه 60 است. پینوکیو یکی از بهترین کارتون های قدیمی و نوستالژیک محسوب میشود که شخصیتهای آن هنوز هم در مکالمات روزانه ما استفاده میشوند.
13. کارتون وروجک و آقای نجار
- سال ساخت: 1982
- نام اصلی: استاد اِدِر و پوموکل (Meister Eder und sein Pumuckl)
- نمره آیامدیبی: 7.5
- تعداد قسمتها: 52
- کشور سازنده: آلمان
- دوبلورها: اصغر افضلی و پرویز ربیعی
مجموعه وروجک از کارتون های دهه شصت و هفتاد اثری 52 قسمتی است که بین سالهای 1361 تا 1368 در کشور آلمان ساخته شد. وروجک یک موجود خیالی و مهربان است که در کارگاه نجاری گیر افتاده و دردسرهای زیادی در آن جا خلق میکند.
ماجراهای وروجک و آقای نجار یکی از بهترین کارتون های قدیمی خارجی محسوب میشود که بچههای دهه 70 خاطرات خوبی از تماشای آن دارند. آقای علی اصغر خواجه افضلی صداپیشگی شخصیت وروجک را انجام داده است.
14. کارتون تابالوگا
- سال ساخت: 1996
- نام اصلی: تابالوگا (Tabaluga)
- نمره آیامدیبی: 6
- تعداد قسمتها: 78
- کشور سازنده: آلمان
- دوبلورها: علی اصغر خواجه افضلی (آرکتوس)، سعید شیخزاده (تابالوگا) و جواد پزشکیان
تابالوگا یا اژدهای سبز رنگ یکی از هیجانانگیزترین کارتون های دهه شصت و هفتاد محسوب میشود که در 78 قسمت به صورت مشترک در کشورهای آلمان و استرالیا ساخته شد. تابالوگا یک اژدهای مهربان و باهوش است که در سرزمین خیالی به نام گرینلند زندگی میکند. یک آدم برفی به نام آرکتوس دشمن اصلی او محسوب میشود و تابالوگا به همراه یک خرگوش با آرکتوس مبارزه میکند.
فصل اول تابالوگا از انیمیشن های قدیمی در اواخر دهه 70 از شبکه یک سیما پخش شد، اما در سال 91 و با راهاندازی شبکه پویا، هر دو فصل این مجموعه با گویندگی علی اصغر خواجه افضلی (آرکتوس)، سعید شیخزاده (تابالوگا) و جواد پزشکیان در این شبکه پخش شد.
15. کارتون پلنگ صورتی ؛ از انیمیشن های قدیمی
- سال ساخت: 1969
- نام اصلی: The Pink Panther Show
- نمره آیامدیبی: 7.6
- تعداد قسمتها: 190
- کشور سازنده: آمریکا
مجموعه فیلمهای پلنگ صورتی به کارگردانی بلیک ادواردز در دهه 40 خورشیدی در کشور آمریکا منتشر شد و به دلیل استقبال فراوان، کارتونهای زیادی نیز برای شخصیت پلنگ صورتی این فیلم ساخته شد.
این اثر از کارتون های دهه شصت و هفتاد نیز همانند تام و جری از سری انیمیشنهایی محسوب میشود که از محبوبیت بالایی در ردههای سنی مختلف برخوردار است؛ به گونهای که بچههای دهه 60 و 70 هنوز هم از تماشای آن لذت میبرند. موسیقی تیتراژ پلنگ صورتی به عنوان نوستالژیترین آهنگ کارتون های قدیمی به شمار میرود.
16. کارتون گربه سگ
- سال ساخت: 1998
- نام اصلی: CatDog
- نمره آیامدیبی: 6.5
- تعداد قسمتها: 68
- کشور سازنده: آمریکا
- دوبلورها: تورج نصر (گربه)، علی همت مومیوند (سگ)
یکی از کارتون های دهه 70 که باید در این لیست قرار دهیم کارتون زیبای گربه سگ بود. ساخت گربه سگ از سال 1998 (1377) شروع و در سال 2002 (1381) به پایان رسید. فرم عجیب و اتفاقات عجیب تری که در کارتون گربه سگ اتفاق میافتاد باعث شد که این اثر از انیمیشن های قدیمی مورد توجه قرار بگیرد.
گربه سگ داستان دو برادر گربه و سگ بود که به وسیله گردبادی از پدر و مادر خود که یک قورباغه و موجودی پاگنده بودند جدا میشوند. خانه گربه سگ در حومه نیربورگ قرار دارد و یک موش به نام وینزلو نیز با آنان زندگی میکند. چیز جالبی درباره این دو شخصیت وجود دارد این است که اگرچه آنها برادرند اما از لحاظ هوشی و عاطفی کاملا باهم متفاوت هستند و از همه مهمتر یک گربه و سگ اصلا چگونه میتوانند باهم برادر باشند؟ این اثر از کارتون های قدیمی تلویزیون دهه 70 و 80 طی 4 فصل پخش شد.
17. کارتون ملوان زبل ؛ از انیمیشن های قدیمی
- سال ساخت: 1960-69
- نام اصلی: پاپای (Popeye)
- نمره آیامدیبی: 7.1
- کشور سازنده: آمریکا
- دوبلورها: محمد عبادی (ملوان زبل)
ملوان زبل یا پاپای از شخصیت های محبوب کارتون های قدیمی است که در فیلم ها و کارتون های سینمایی قدیمی خارجی بارها حضور پیدا کرده است. طراح این شخصیت الزی کریسلر سگار (Elzie Crisler Segar) بود که در سال 1929 این شخصیت را خلق کرد.
داستان ملوان زبل از کارتون های دهه شصت و هفتاد درباره ملوانی بود که با خوردن اسفناج نیروی مضاعفی میگرفت و رقبایش را شکست میداد. این شخصیت از روی فردی به نام فرانک فیگل الهام گرفته شده است و یکی از محبوب ترین شخصیت های کارتونی جهان به شمار میآید.
18. لوک خوش شانس
- سال ساخت: 1983
- نام اصلی: Lucy Luke
- نمره آیامدیبی: 7.2
- تعداد قسمتها: 26
- کشور سازنده: فرانسه، آلمان
- دوبلورها: منوچهر والی زاده (لوک)، حسین عرفانی (جالی) و محمد عبادی (بوشوگ)
اگر تا بدین جا که اسم کارتون های دهه شصت و هفتاد با عکس را مشاهده کردید، منتظر لوک خوش شانس بودید باید بگویم بالاخره به این انیمیشن جذاب هم رسیدیم. لوک خوش شانس شخصیتی کمیکی ساخته شده در سال 1947 محصول مشترک فرانسه و بلژیک است. او در غرب وحشی زندگی میکند و به کابویی معروف است که تیرش از سایه اش تند تر عمل میکند.
بچه های ایرانی معمولا پس از اتمام برنامه کودک های قدیمی دهه 60، 70 و حتی 80 منتظر دیدن لوک خوش شانس بودند تا سوار بر جالی شود و درحالی که بوشگ دنبالشان میکند، به دنبال دالتون ها برود. البته باید خاطر نشان کنیم که دوبله ابتدایی این انیمیشن با عنوان لوک بیباک بود و در دهه 60 پخش میشد.
19. کارتون سفرهای گالیور
- سال ساخت: 1968
- نام اصلی: ماجراهای گالیور (The Adventures of Gulliver)
- نمره آیامدیبی: 7
- تعداد قسمتها: 17
- کشور سازنده: آمریکا
- دوبلورها: شهاب عسگری (گالیور)، شهروز ملکآرایی (کاپیتان لینچ)، اکبر منانی (گلام)، ظفر گرایی (ایگل)، مهدی آژیر (بانکو) و مینو غزنوی (فلرتیشیا)
از دیگر کارتون های دهه شصت که باید از آنها نام ببریم سفرهای گالیور است. سفرهای گالیور بر پایه رمانی به همان نام اثر جاناتان سویفت (Jonathan Swift) در 1968 ساخته شده است.
داستان این اثر از انیمیشن های قدیمی درباره مردی به نام گالیور است که به همراه سگش تگ به دنبال پدرش میگردد. اما وقتی به شهر لی لی پوت میرسد و مردم آن شهر را میبیند، درمییابد که آنها فقط چند سانتی متر قد دارند و از گالیور و سگش میترسند. کم کم گالیور با آنها دوست میشود و لی لی پوت ها به او کمک میکنند تا پدرش را پیدا کند.
20. کارتون مورچه و مورچه خوار ؛ از انیمیشن های قدیمی
- سال ساخت: 1969
- نام اصلی: The Ant and the Aardvark
- نمره آیامدیبی: 7
- تعداد قسمتها: 17
- کشور سازنده: آمریکا
- دوبلورها: مهدی آریننژاد (مورچه خوار)، حسن عباسی (مورچه)
مورچه و مورچه خوار یکی از قدیمی ترین کارتون های دهه شصت و هفتاد است که وارد ایران شد. کمپانی یونایتد آرتیستس (United Artists) این اثر را منتشر کرد. مورچه و مورچه خوار در دهه 40 خورشیدی در ایران دوبله شد و داستان آن درباره یک موریانه خوار آبی رنگ است که تمام تلاش خود را برای گرفتن چارلی، مورچه ای قرمز میکند.
21. افسانه توشیشان
- سال ساخت: 1981
- نام اصلی: توشیشان (Toshishun)
- نمره آیامدیبی: 8.5
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: زهره شکوفنده (راوی)، مهوش افشاری (توشیشان)، حمیده امیری (رن)، زنده یاد شهلا ناظریان (مادر توشیشان) و زنده یاد حسین عرفانی (پیرمرد)
کارتون قدیمی دهه ۶۰ افسانه توشیشان نیز در این لیست قرار میگیرد. این اثر در واقع یک انیمه سینمایی است و در سال 1981 منتشر شد. تاکه ایچی سایتو کارگردانی این اثر از کارتونهای دهه شصت را برعهده داشت. توشیشان در نزد افرادی که دوران کودکی خود راددر این دهه گذراندهاند، بسیار محبوب است. همچنین این کارتون نکات اخلاقی خاصی را در خود جای داده که مناسب سنین کودک و نوجوان به نظر میرسید.
داستان این اثر درباره توشیشان است که در کودکی از مادرش جدا میشود. راهزنان مادر توشیشان را میدزدند و او مجبور میشود با کودکان خیابانی زندگی خود را سر کند. در یک مکاشفه درون به توشیشان الهام میشود که میتواند سه آرزو کند. اولین آرزوی او ثروت، دومین قدرت و سومین انسانیت است. آیا توشیشان میتواند مادرش را پیدا کند؟ امکان دانلود انیمیشن های قدیمی معروف برای شما فراهم شده است.
22. چوبین
- سال ساخت: 1974
- نام اصلی: Hoshi no Ko Chobin
- نمره آیامدیبی: 7.3
- تعداد قسمتها: 26
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: فریبا شاهینمقدم (چوبین)، مریم شیرزاد (رولی)، اکبر منانی (پدربزرگ)، مهدی آریننژاد (برونکا-خرگوش) و عباس سعیدی (خرس)
چوبین از بهترین کارتون های دهه ۶۰ که در واقع یک انیمه ژاپنی محسوب میشود. رینتارو کارگردانی و شوتارو ایشینوموری نویسندگی آن را شوتارو ایشینوموری برعهده داشتند. این اثر طی 26 قسمت از صدا و سیمای ایران پخش شد و در گلچین کارتون های دهه 60 قرار میگیرد.
داستان این کارتون درباره موجودی فضایی و کوچک که ظاهری عجیب دارد است که چوبین نام دارد. چوبین دشمنی به نام برونکا دارد که مادر او را اسیر و محل زندگی چوبین را اشغال کرده است. چوبین یک سنگ بر روی مچ دست خود دارد که به او نیرویی فراطبیعی میدهد. بنابراین قصد دارد تا برونکا مبارزه کند.
23. ماجراهای مارکوپولو
- سال ساخت: 1979-1980
- نام اصلی: Kikou: Marco Polo no Bōken
- نمره آیامدیبی: 7.4
- تعداد قسمتها: 43
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: خسرو خسروشاهي (مارکوپولو)، پرويز بهرام (پدر ماركو)، زنده یاد ايرج ناظريان (پاپ اعظم) و ناصر طهماسب (كشيش)
اگر قصد دانلود ماجراهای قدیمی دهه ۶۰ را دارید حتما به فکر سفرهای مارکوپولو نیز میافتید که در واقع انیمه ژاپنی است. این سریال 43 قسمت داشت و از شبکه دوم پخش شد. یکی از نکات مثبت دیگر کارتون مارکوپولو ترانهها و آوازهایش، اثر کِی اوگورا و کوسوکه اونوزاکی است که مخاطب را به خود جذب میکند.
داستان این اثر از انیمیشن های قدیمی خارجی درباره مارکوپولو است که پس از مرگ مادر به همراه پدر راهی سفر میشود. مارکو هوش بالایی دارد اما باید با موانع کنار بیاید.
24. بازرس و گروهبان دودو
- سال ساخت: 1965-1969
- نام اصلی: The Inspector
- نمره آیامدیبی: 7.8
- تعداد قسمتها: 34
- کشور سازنده: آمریکا
- دوبلور: حسن عباسی
کارتون بازرس و گروهبان دودو در لیست کارتونهای قدیمی قرار میگیرد. انیمیشن بین سالهای 1965 تا 1969 طی 34 فیام کوتاه پخش شد. این اثر در واقع شخصیت اصلی خود را از بازرس کلوزو پلنگ صورتی الهام گرفته است. او یک دستیار به نام گروهبان دودو دارد. انیمیشن بازرس و گروهبان دودو از جمله بهترین انیمیشن های قدیمی است که در دهه 60 بسیار موفق ظاهر شد.
25. لونی تونز
- سال ساخت: 1930-1969
- نام اصلی: Looney Tunes
- نمره آیامدیبی: 7.7
- تعداد قسمتها: 1000
- کشور سازنده: آمریکا
این اثر از کارتون های نوستالژی دهه 60 و 70 یکی از عظیمترین پروژههای انیمیشنی تاریخ است که شخصیتهای معروفی همچون باگز بانی، دافی داک، پورکی پیگ، رودرانر و… حضور دارند. هر قسمت از این اثر شامل داستانهای متفاوتی است که جذابیت فراوانی دارد.
26. عصر حجریها
- سال ساخت: 1960
- نام اصلی: The Flintstones
- نمره آیامدیبی: 7.5
- تعداد قسمتها: 166
- کشور سازنده: آمریکا
آهنگها و موسیقی متن این کارتون دهه 60 هنوز در برخی از مکانها شنیده میشود و خاطرات بسیاری را برای دهه شصتیها زنده میکنند. این کارتون بامزه درباره خانواده غارنشین فلینت استون و رابل است که هر روز ماجرای جدیدی را تجربه میکنند. چیزی که سبب جالبتر شدن این مجموعه میشود این است که برخی از فناوریها و تکنولوژیهای مدرن نیز در زندگی این غارنشینان وجود دارد.
27. یوگی و دوستان
- سال ساخت: 1961
- نام اصلی: The Yogi Bear Show
- نمره آیامدیبی: 6.6
- تعداد قسمتها: 33
- کشور سازنده: آمریکا
کارتون این خرس خوش صحبت و بامزه را بسیاری از دهه شصتیها و هفتادیها به یاد دارند. یوگی خرسه دوست تمام حیوانات جنگل بود، کسی که مشکلات بسیاری را در پارک جنگلی جیلستون حل میکرد. این سریال دو فصلی توسط ویلیام هانا و جوزف باربرا ساخته شد و پخش آن نیز 1 سال نیز به طول انجامید.
28. حنا دختری در مزرعه
- سال ساخت: 1984
- نام اصلی: Katri, Girl of the Meadows
- نمره آیامدیبی: 7
- تعداد قسمتها: 84
- کشور سازنده: ژاپن
انیمههای ژاپنی بسیاری کودکی ما را ساختهاند و انیمه حنا دختری در مزرعه نیز یکی از آنها است. این انیمه زیبای ژاپنی حول محور دختر موطلایی میچرخد که برای کار مجبور بود خانه خود را رها کرده و در مزارع دیگر مشغول به کار شود. او هر بار با افراد جدیدی آشنا میشود و درسهای جدیدی میآموزد. در کنار آن، سختیهای بسیاری را متحمل میشود. حنا میتواند یکی از شخصیتهای دختر قوی در کارتونها به حساب آید. چرا که با وجود آن همه سختی یک بار هم تسلیم نشد.
29. هایدی، دختر آلپ
- سال ساخت: 1974
- نام اصلی: Heidi, Girl of the Alps
- نمره آیامدیبی: 7.5
- تعداد قسمتها: 52
- کشور سازنده: ژاپن
هایدی یکی دیگر از کارتون های قدیمی ساخت ژاپن است که نمیتوان آن را فراموش کرد. هایدی دختری است که برای زندگی با پدربزرگش به روستا میرود. پدربزرگ او ابتدا مردی سرد و خشک به نظر میآید اما رفته رفته رابطه آن دو با هم بهتر میشود. داستان زندگی هایدی و دوستانش در دامنه زیبای آلپ برای هر کودکی بسیار هیجانانگیز و دوستداشتنی خواهد بود.
30. راسکال راکون
- سال ساخت: 1977
- نام اصلی: Rascal the Raccoon
- نمره آیامدیبی: 7.1
- تعداد قسمتها: 52
- کشور سازنده: ژاپن
راسکال همان راکون بامزهای است که در درخت روبروی خانه استرلینگ خانه داشت. کارتون این راکون دوست داشتنی و صاحبش سالهای سال مهمان خانه ما ایرانیها بوده است. بد نیست بدانید که پس از پخش کارتون راسکال و محبوبیت آن در ژاپن، بسیاری راکونها را به عنوان یک حیوان خانگی اسیر میکردند که منجر به نابودی میراثهای ملی بیشماری شد. اما بعدها این قضیه کمتر در خانوادههای ژاپنی دیده شد.
31. کارتون گوریل انگوری
- سال ساخت: 1975
- نام کامل: کارتون گوریل انگوری بزرگ (The Great Grape Ape Show)
- نمره آیامدیبی: 6.9
- تعداد قسمتها: 16
- کشور سازنده: آمریکا
- دوبلورها: علی اصغر کاوه افضلی (بیگلی بیگلی)، صادق ماهرو (گوریل انگوری)
گوریل انگوری یکی از آثار این لیست است که در گلچین کارتون های دهه 60 قرار میگیرد. این اثر محصول کشور آمریکاست و در ژانر کمدی ساخته شده است. گوریل انگوری به این سبب چنین نامی دارد که اولا شخصیت اصلی آن یک گوریل است و دوم اینکه به سبب رنگ انگوری این شخصیت، او را گوریل انگوری صدا میزنند. این کارتون نخستین بار از شبکه ABC پخش شد. داستان این کارتون خاطره انگیز درباره یک گوریل بزرگ با ذهنی کودکانه است که دوستی به نام بیگلی بیگلی دارد. آنها در هر قسمت تجربههای جدیدی را باهم میگذرانند. گوریل انگوری روش خاصی برای صحبت دارد و در ابتدا وقتی کسی با او ملاقات میکند، به شدت از او میترسد.
32. ماجراهای تنسی تاکسیدو و چاملی
- سال ساخت: 1963-1966
- نام کامل: Tennessee Tuxedo and His Tales
- نمره آیامدیبی: 7.6
- تعداد قسمتها: 75
- کشور سازنده: آمریکا
- دوبلورها: مهدی آژیر (تنسی تاکسیدو)، ظفر گرایی (چاملی)، شهروز ملکآرایی (آقای ووپی)، کنعان کیانی (استنلی)
ماجراهای تنسی تاکسیدو و چاملی نیز در فهرست اسم کارتون های قدیمی با عکس قرار میگیرد. این اثر در سال 1963 پخش خود را شروع کرد و از شبکه CBS پخش شد. این کارتون نیز حس نوستالژی زیادی برای افرادی که در دهه 60 و 70 کودک بودند دارد. ماجراهای تنسی تاکسیدو و چاملی درباره یک پنگوئن به اسم تنسی تاکسیدو و دوست او یک گراز دریایی به نام چاملی است که در یک باغ وحش زندگی میکنند. صاحب باغ وحش مردی خشن است و این دو هر گاه نیاز به حل مشکلات خود دارند، با پریدن از دیوار نزد دوست خود میروند و مشکلاتشان را حل میکنند.
33. کارآگاه گجت
- سال ساخت: 1982
- نام کامل: Inspector Gadget
- نمره آیامدیبی: 6.8
- تعداد قسمتها: 86
- کشور سازنده: فرانسه، کانادا، آمریکا، ژاپن و تایوان
- دوبلورها: اصغر افضلی (کارآگاه گجت)، شوکت السادات حجت (پنی)، حمید منوچهری (رئیس کلاو)
در میان کارتون های نوستالژی دهه 60 و 70 باید به کارآگاه گجت معروف اشاره کنیم. این اثر محصول چندین کشور است که در پنج فصل پخش شد و مورد توجه قرار گرفت. این کارتون به حدی در کشورهای دنیا معروف است که به کسانی که شیفته ابزار الکترونیکی و مدرن هستند، در اصطلاح کارآگاه گجت میگویند. داستان این اثر حول محور کارآگاهی حواس پرت و شلخته به نام گجت میگردد که ابزارکهای متفاوتی در بدن کار گذاشته شده است، او دشمنی به نام رئیس کلاو دارد و در هر قسمت اتفاقهای جدیدی برایش میافتد که برای حل آنها اقدام میکند.
34. داستان های سرندیپیتی ؛ از کارتون های قدیمی
- سال ساخت: 1983
- نام کامل: سرندیپیتی اژدهای صورتی (Serendipity the Pink Dragon)
- نمره آیامدیبی: 7
- تعداد قسمتها: 26
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: ژاله علو (راوی)، مریم شیرزاد (سرندیپیتی)، نوشابه امیری (کنا)، فریبا شاهینمقدم (پیلا پیلا)
در ادامه لیست کارتونهای قدیمی به جزیره ناشناخته، سرندیپیتی اژدهای صورتی، کنا و سرندیپیتی یا داستانهای سرندیپیتی اشاره میکنیم. این اثر که بیشتر با همان نام سرندیپیتی در ایران شناخته میشود در واقع یک انیمه ژاپنی است که از روی کتابی به همین نام ساخته شد. ماهیت اصلی سرندیپیتی یک اژدهای ماهی است. داستان این کارتون حول محور موجودی صورتی رنگ و افسانهای به نام سرندیپیتی و یک پسر کوچک به نام کنا است که با استفاده از قدرتهای سرندیپیتی به اهالی جزیره کمک میکنند و محبوب میشوند.
35. ماجراهای سندباد
- سال ساخت: 1975-1976
- نام کامل: شبهای عربی: ماجراهای سندباد (The Arabian Nights: Adventures of Sinbad)
- نمره آیامدیبی: 7.8
- تعداد قسمتها: 52
- کشور سازنده: ژاپن
- دوبلورها: محمد محجت ممدوحى (راوی)، ناهید امیریان (سندباد)، مهدی آژیرى (شیلا)، زهرا گرایی (علی بابا)
ماجراهای سندباد از کارتونهای قدیمی دهه ۶۰ است که در واقع یک انیمه محصول ژاپن محسوب میشود. این اثر برگرفته از اساطیر ایران باستان و تمدنهای میانرودان است و ریشه در آسیا دارد. داستان کارتون حول محور پسرکی کنجکاو به نام سندباد میگردد که با شنیدن داستان های عمویش از سفرهای دریایی، تصمیم میگیرد تا همراه او به سفر برود. او یک مرغ مینا به اسم شیلا دارد که سخنگو است. سندباد در اولین سفر خود و بر اثر یک تصادف، عمویش را گم میکند و سپس راهی ماجراجوییهای فراوانی میشود.
36. انیمیشن ماجراهای تن تن
- سال ساخت: 1991
- نام کامل: The Adventures of Tintin
- نمره آیامدیبی: 8.3
- تعداد قسمتها: 39
- کشور سازنده: فرانسه، کانادا، بلژیک
انیمیشن The Adventures of Tintin بر اساس مجموعه کتابهای کمیک به همین نام اثر Hergé تولید شده بود. به دلیل به طور کلی وفادار بودن به نسخه اصلی کمیکها، این انیمیشن بیشتر تحسین منتقدان را دریافت کرده بود. این مجموعه انیمیشن داستان تن تن را دنبال میکند که یک خبرنگار است که به شهرهای زیادی سفر میکند و ماجراهای مختلفی را تجربه کند. همچنین سه فصل از مجموعه انیمیشن ماجراهای تن تن تولید شده بود و مدت هر قسمت آن حدود بیست دقیقه است.
37. انیمیشن لاکپشتهای نینجا
- سال ساخت: 1987
- نام کامل: Teenage Mutant Ninja Turtles
- نمره آیامدیبی: 7.9
- تعداد قسمتها: 193
- کشور سازنده: آمریکا
این انیمیشن اولین اثر تلویزیونی بود که کاراکترهای کمیک لاکپشتهای نینجا را معرفی کرده بود و یکی از محبوبترین مجموعههای انیمیشن تاریخ تلویزیون شد. انیمیشن Teenage Mutant Ninja Turtles داستان لاکپشتهای نینجای جهشیافته به نامهای لئوناردو، دوناتلو، رافائل و میکل آنجلو را در شهر نیویورک دنبال میکند که همراه با متحدان خود از جمله استاد اسپلینتر به مبارزه با شردر و دیگر کاراکترهای شرور میپردازند. همچنین ده فصل از مجموعه انیمیشن لاکپشتهای نینجا تولید شده بود و مدت هر یک از قسمتهای آن حدود بیست دقیقه است.
سوالات متداول
بهترین انیمیشن نوستالژی دهه 60 کدام است؟
بهترین کارتون دهه 60 و حتی 70 میتواند انیمیشن پرین باشد.
محبوبترین کارتون های قدیمی دهه 70 کدامند؟
فوتبالیست ها، تام و جری، پلنگ صورتی، ملوان زبل، لوک خوش شانس و بسیاری انیمیشن دیگر از کارتون های محبوب دهه 70 هستند.
سخن پایانی
به پایان این مقاله درباره کارتون های قدیمی رسیدیم. اگرچه برای بسیاری از کودکان و نوجوانان امروز این کارتون ها ممکن است ساده و پیش پا افتاده به نظر آیند اما برای افراد بزرگسال این آثار دنیایی از خاطرات رنگارنگ و زیباست! نظر شما درباره لیست انیمیشن های قدیمی چیست؟ جای چه کارتون هایی در این فهرست خالی است؟ ممنون که حوصله به خرج داده و تا انتها همراه ما بودید. لطفا ما را از نظرات خود مطلع کنید.
بارباپاپا خیلی قشنگ بود یادش بخیر هنوزم میبینم
گربه سگ یکی ازبهترین کارتونهایی بودکه من عاشقش بودم