بنچمارک کردن واحد پردازش گرافیکی (GPU Benchmarking)، بهترین روش برای ارزیابی عملکرد کارت گرافیک سیستم شماست. در این مطلب قصد داریم بهترین نرم افزارهای بنچمارک کارت گرافیک را به شما معرفی کنیم.
بنچمارک کردن در دنیای تکنولوژی، به معنای ارزیابی عملکرد جزء و یا کل سیستم و اطلاع از قدرت و توان آن است؛ برای این منظور، نرمافزارهای بسیاری طراحی و معرفی شدهاند که با انجام آزمونهای مختلف، در انتها یک امتیاز کلی را ارائه میدهند که امکان قیاس قدرت آن قطعه سخت افزاری و یا کل سیستم را با سایر قطعات و یا سیستمهای همرده فراهم میکند. از جمله مواردی که در بنچمارک GPU میتوان به آن پی برد، سرعت اورکلاک است؛ همچنین میتوانید نسبت به ارتقای کارت گرافیک سیستم خود، به شیوه صحیحتری تصمیمگیری کنید.
همانطور که اشاره کردیم، نرمافزارهای زیادی برای بنچمارکینگ واحد پردازش گرافیکی معرفی شدهاند که در این مبحث قصد داریم به معرفی معتبرترین و مطرحترینهای آنها بپردازیم. با پلازامگ همراه باشید.
بنچمارک کارت گرافیک را میتوان به دو نوع مختلف تقسیم کرد که در ادامه ابتدا به معرفی آنها میپردازیم.
بنچمارک مصنوعی (Synthetic Benchmarking)
این نوع بنچمارک، نوعی معیار ارزیابی قدرت کارت گرافیک است که با استفاده از برخی نرمافزارها و با شبیهسازی یک محیط مصنوعی، صورت میگیرد. این نرمافزارها، تستهای خود را بر روی کارت گرافیک انجام داده و در انتها، یک نمره به آن اختصاص خواهند داد. در این سیستم نمرهدهی، امتیاز بالاتر، بهتر بوده و نشاندهنده عملکرد قدرتمندتر کارت گرافیک است. این نوع از نرمافزارها، معتبر و قابل اطمینان بوده و امتیازات بنچمارکی که اختصاص میدهند، یکی از معتبرترین راهها برای شناخت عملکرد و یا قدرت هر کارت گرافیکی است. این نوع بنچمارکینگ با نام بنچمارک مصنوعی یا Artificial Benchmarking نیز شناخته میشوند.
امتیازات بنچمارک آمده در تصویر بالا، دیدگاه خوبی در مورد قدرت کارتهای گرافیک به شما خواهد داد؛ اما برای گیمرها ممکن است این نتایج چندان مهم و جذاب نباشند و حتی شاید برخی از آنان ندانند که این امتیازات بنچمارک چه تاثیری داشته و به چیزی اشاره میکند. برای گیمرها، عملکرد کارت گرافیک در اجرای یک بازی ویدیویی، بیش از هر چیز دیگری اهمیت دارد. مواردی که برای گیمرها دارای اهمیت است، تعداد فریمهای دریافت شده و حداقل، حداکثر یا متوسط نرخ فریم بر ثانیه کارتهای گرافیک است.
بنچمارک زمان واقعی (Real-time Benchmarking)
بنچمارک Real Time یا زمان واقعی، به عنوان معیاری برای سنجش عملکرد کارت گرافیک در دنیای واقعی شناخته میشود. در این نوع از بنچمارکینگ، نرخ فریم را با کمک نرمافزارهای مخصوص اندازه گیری FPS در جریان اجرای یک بازی، اندازهگیری میکنند. برای اینکه در جریان انجام بازی، با هیچگونه لگ مواجه نشوید، باید حداقل نرخ فریم شما، 30 فریم برثانیه باشد و برای یک گیمپلی عالی، باید به طور متوسط، بالای 60 فریم برثانیه، نرخ فریم دریافت کنید.
بنچمارک Real Time، معیاری است که گیمرها به آن علاقمند هستند و نتیجه آن، یک امتیاز خاص برای یک بازی خاص است. دلیل این امر هم آن است که کارت گرافیک شما ممکن است برخی از بازیها را با نرخ فریم بالا و برخی دیگر را با نرخ فریمی پایین اجرا کند. به این ترتیب، میتوانید به راحتی متوجه شوید که برای انجام بازیهای قوی، نیاز به تغییرات تنظیمات بازی و یا ارتقای کارت گرافیک خود دارید یا خیر. البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که در بنچمارک Real Time، بهجز کارت گرافیک، سایر قطعات سیستم، مانند پردازنده، رم و هارد دیسک نیز وارد این پروسه ارزیابی و سنجش خواهند شد. پس باید یک مجموعه را به عنوان تست در نظر بگیرید، چراکه ممکن است کارت گرافیک شما قوی بوده اما پردازنده، رم و یا هارد دیسک شما ضعیف عمل کند که در نتیجه موجب دریافت نرخ فریم پایینتری خواهد شد.
در ادامه قصد داریم معتبرترین و بهترین نرمافزارهای بنچمارکینگ GPU را معرفی کنیم. این نکته را در ابتدا ذکر کنیم که تمامی این نرمافزارها، کارتهای گرافیک انویدیا و AMD را پشتیبانی میکنند.
نرمافزار بنچمارک 3DMark
3DMark یکی از معروفترین ابزارهای بنچمارک کارت گرافیک است. این نرمافزار، مناسب آن دسته از کاربرانی است که علاقمند به ارزیابی قدرت کارت گرافیک و اورکلاک کردن آن هستند. چند سال پیش، شرکت فرانسوی FutureMark این برنامه را به منظور ارزیابی و سنجش قدرت کارتهای گرافیک، برای کاربران خانگی و کاربران حرفهای طراحی و به بازار معرفی کرد.
سه نسخه مختلف از نرمافزار 3DMark برای دانلود عرضه شده که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
3DMark
نسخهای که شامل آزمونهایی مانند Time Spy (DirectX 12 Test)، Fire Strike، Sky Diver، Cloud Gate و Ice Storm tests است.
3DMark 11
این نسخه، نرمافزاری مناسب ارزیابی کارتهای گرافیک DirectX 11 است که شامل آزمونهایی مانند Deep Sea و High Temple که تستهای فیزیکی و تستهای ترکیبی هستند، میشود.
3DMark Vantage
این نسخه از نرمافزار، مخصوص کارتهای گرافیک DirectX 10 بوده و شامل دو تست گرافیکی، دو تست پردازنده و شش تست مربوط به ویژگیها است.
شما با توجه به کارت گرافیک سیستم خود، میتوانید یکی از نسخههای بالا را دریافت و کارت گرافیک خود را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهید. لازم به ذکر است که نسخه پایه 3DMark رایگان بوده و برای دریافت قابلیتهای بیشتر، باید نسخه پیشرفته یا حرفهای را خریداری کنید.
نرمافزار بنچمارک PassMark
PassMark یکی از معتبرترین و رایجترین نرمافزارهای بنچمارکینگ GPU و سیستمهای کامپیوتری است. آزمونهای PassMark تنها محدود به کارت گرافیک نبوده و شامل مانیتورینگ سیستم، تست کیبورد، باتری و صفحه نمایش نیز میباشد. برای تست رم و سایر قطعات سخت افزاری کامپیوتر، باید PerformaceTest را از وب سایت اصلی PassMark دانلود کنید.
با استفاده از PerformaceTest میتوانید قدرت پردازنده، کارت گرافیک، هارد دیسک و رم سیستم خود را ارزیابی کنید. دو نوع آزمون 2D و 3D برای کارت گرافیک در این آزمون لحاظ شده است. تست گرافیک دو بعدی یا 2D شامل تستهای گرافیکی، فونت، متن و رابط کاربری میشود. تست گرافیک سه بعدی یا 3D شامل تستهای DirectX 9 تا DirectX 12 در رزولوشن 4K، تست DirectCompute و OpenCL میشود.
این نرمافزار سیستمعاملهایی مانند ویندوز اکس پی SP3، ویستا، ویندوز سرور 2003، 2008 و 2012، ویندوز 7، ویندوز 8 و ویندوز 10 را پشتیبانی میکند. نسخه آزمایشی 30 روزه نرمافزار PassMark از طریق لینک زیر قابل دانلود است.
نرمافزار بنچمارک Heaven UNIGINE
نرمافزار Heaven UNIGINE یکی دیگر از ابزارهای بنچمارکینگ کارت گرافیک است که تستهای قدرتمندی برای سنجش عملکرد GPU و اورکلاک کردن آن دارد. این نرمافزار، کارت گرافیک سیستم را مورد ارزیابی قرار داده و به شما میگوید که چگونه میتوانید آن را به حالت پایدار یا Stable برسانید. همچنین فراهم کردن شرایط اورکلاک کردن کارت گرافیک و میزان تاثیر پذیر بودن سیستم خنک کنندگی آن، توسط Heaven UNIGINE قابل بررسی است.
آزمونهای نرمافزار Heaven UNIGINE شامل بررسی مواردی مانند چندپلتفرمی بودن، مانیتورینگ دما، کلاک کارت گرافیک، بررسی سخت افزار توسط DirectX و موارد دیگر است. نسخه پایه این نرمافزار بنچمارکنیگ به صورت رایگان برای دانلود ارائه شده اما برای بهرهمندی از امکانات بیشتر، باید نسخه پیشرفته آن را خریداری کنید. Heaven UNIGINE بر روی سیستمعاملهای ویندوز، مک و لینوکس قابل اجراست.
نرمافزار بنچمارک FurMark
FurMark یک آزمون ارزیابی برای بررسی فشار OpenGL بر روی کارتهای گرافیک است. البته این نرمافزار به اندازه 3DMark و PassMark محبوب نیست اما توانایی بالایی در بررسی پایداری و قدرت کارت گرافیک دارد. نام دیگر این نرمافزار، GPU burner است که برای اجرا، نیاز به یک کارت گرافیک OpenGL داشته و همچنین قادر است بر روی دمای کارت گرافیک نیز نظارت کند.
بنچمارک FurMark تنها از سیستم عامل ویندوز پشتیبانی کرده و به صورت رایگان در دسترس است.
نرمافزار بنچمارک UserBenchmark
UserBenchmark یک ابزار کوچک برای بنچمارکینگ عملکرد اجزای سیستم مانند پردازنده، حافظه، کارت گرافیک، هارد دیسک و درایو USB است. این نرمافزار قادر است در ارزیابی GPU، سرعت اجرای بازی در حالت سه بعدی را در حین اجرا محاسبه کند. کاربران میتوانند از نرمافزار UserBenchmark به عنوان یک مرجع برای مقایسه عملکرد GPU سیستم خود با سایر کارتهای گرافیک استفاده کنند.
این نرمافزار از سیستمعامل ویندوز پشتیبانی کرده و به صورت رایگان در دسترس است.
کلام آخر
در این مبحث، تلاش شد تا بهترین و معتبرترین نرمافزارهای ارزیابی و بنچمارکینگ واحد پردازش گرافیکی (GPU) معرفی شود. تمامی نرمافزارهای نام برده، با هر دو کارت گرافیک ساخت شرکتهای انویدیا و ADM سازگار بوده و تعداد کمی از آنها از چند پلتفرم پشتیبانی میکنند. در این میان، تنها برخی از برنامهها رایگان بوده و برای تهیه نسخه اصلی سایر نرمافزارها، بایستی با پرداخت مبلغ تعیین شده از طریق وبسایت خود نرمافزار، آنها را دریافت نمایید. نظرات خود را در پلازامگ با ما به اشتراک بگذارید.