شیشه گوریلا یا گوریلا گلس چیست؟
گوریلا گلس نام شیشههایی است که توسط شرکت کورنینگ برای دستگاههای مختلف از جمله موبایل ساخته شده و مقاومت بالایی دارند. در این مطلب به معرفی Gorilla Glass پرداخته و نسلهای مختلف آن را با هم بررسی میکنیم.
مطمئنا اگر شما هم کمی اخبار تکنولوژی را دنبال کرده باشید نام شیشه گوریلا یا کورنینگ گوریلا گلس (Gorilla Glass) را شنیدهاید. این نام تکنولوژی است که باعث میشود شیشه در برابر خراش و افتادن مقاومت داشته باشد. گرچه بسیاری از ما میدانیم این شیشه بر روی گوشیهای هوشمند و تبلتها نصب میشود، اما تجهیزات و صنایع دیگری هم هستند که در آنها از گوریلا گلس استفاده میشود. در این مطلب میخواهیم به این سوال پاسخ بدهیم که گوریلا گلس چیست و نسلهای مختلف آن چه تفاوتهایی با هم دارند. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری از شرکت کورنینگ به دست آورید، میتوانید به این مطلب پلازامگ مراجعه کنید.
محافظ صفحه نمایش 5D اپل iPhone 7 Plus5D Tempered Glass Protector For Apple iPhone 7 Plus
گوریلا گلس چیست
گوریلا گلس توسط شرکت کورنینگ طراحی شده است و این شیشه از مادهای به نام آلومینوسیلیکات آلکالی ساخته شده که با ترکیب آلومینیوم، سیلیکون و اکسیژن ایجاد میشود. البته این مواد، موادی نیستند که شما در هر کجای طبیعت بتوانید آن را پیدا کنید. در واقع شرکت کورنینگ در اواسط سال 2005 بخش تحقیق و توسعه خود را گسترش داد و این شیشه را برای جلوگیری از آسیب و خراش با وزن سبک و نازک (ضخامت 0.4 میلی متر) طراحی و تولید کرد.
با این حال، Gorilla Glass اولین پیشرفت کورنینگ در این بخش نبود. این شرکت قبلا به نام Chemcor شناخته میشد، شرکتی که شیشههای مقاوم مختلفی را برای استفاده در وسایل خانگی، دستگاههای مربوط به چشم، خودروها، هوافضا و کاربردهای دارویی میساخت. اما وقتی موضوع گوشیهای هوشمند مطرح شد، موفقیت واقعی کورنینگ تازه در سال 2010 آغاز شد.تکنولوژی این شیشه به گونهای است که در اثر ضربه زدن با چکش هم نمیشکند، ولی این بدان معنی نیست که اگر با چکش روی گوشی هوشمند خود ضربه بزنید، گوشی دیگر آسیبی نمیبیند. البته این خاصیت بستگی به مدل و نسخه شیشه و چند عامل دیگر مانند ضخامت نیز دارد. بنابراین، بهتر است به عنوان یک فناوری به این شیشهها نگاه کنیم که مانع از ایجاد خراشهای عمیق در گوشی میشود.
گوریلا گلس نسخهها و مدلهای مختلفی دارد که با هم تفاوتهایی دارند و در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
تفاوت اصلی بین نسخه های مختلف کورنینگ گوریلا گلس
گوریلا گلس 1
نخستین گوریلا گلس بین سالهای 2005 و 2006 ساخته شد. اما شروع به کار اصلی آن با آیفون بود. اپل دستگاه خود را در سال 2007 به دنیا عرضه کرد. آن زمان به درخواست اپل، ضخامت شیشه صفحه نمایش استفاده کننده از این تکنولوژی، 1.5 میلیمتر و دارای پوشش Oleophobic بود که ماندن اثر انگشت و لکهها روی آن را به حداقل میرساند.
اما گوشی آیفون تنها گوشی هوشمندی نبود که از گوریلا گلس استفاده میکرد. کورنینگ توانست تکنولوژی خود در نسل اول یعنی گوریلا گلس 1 را روی 250 میلیون دستگاه عرضه کند.
گوریلا گلس 2
در سال 2012، کورنینگ Gorilla Glass 2 را در CES رونمایی کرد. این شیشه به اندازه نسخه قبلی مقاوم بود، اما در به روز رسانی جدید ضخامت آن 20٪ نازک تر از مدل اول شده بود. در آزمایشات آزمایشگاهی، بدون ترک خوردن یا شکستن، این نسخه میتوانست تا 50 کیلوگرم فشار را تحمل کند.
در همان سال، گوریلا گلس بر روی 600 میلیون دستگاه مختلف استفاده شد. از آنجایی که این نسخه از نسخه اولیه نازکتر بود، به تولید کنندگان اجازه میداد مدلهای سبک تر و نازکتری از تلفن هوشمند را به بازار عرضه کنند. گوشیهای Nexus 4 و Galaxy S3 از جمله گوشیهای مجهز به Gorilla Glass 2 بودند.
گوریلا گلس 3
بر خلاف نسخه قبلی که بیشتر بر ضخامت متمرکز شده بود، گوریلا گلس 3 از مقاومت بیشتری برخوردار است. در این نسل، فناوری «مقاومت محلی در برابر آسیب» (NDR) به عنوان یک مولفه معرفی شد که به شیشه اجازه میداد تا در برابر خشهای عمیقتر، مقاومتر باشد. به گفته کورنینگ، نسل سوم مانع از رخ دادن 35٪ از خشها در صفحه نمایش شده بود.
کورنینگ در سومین نسخه از تکنولوژی خود، مقاومت آن را با استفاده از تکنولوژی تولید جدید، سه برابر کرده بود. این شیشه در سال 2013 به بازار عرضه و در مدلهایی مانند گلکسی اس 4، موتو جی و موتو ایکس استفاده شد.
گوریلا گلس 4
در سال 2014، کورنینگ گوریلا گلس 4 را معرفی کرد که اهداف جسورانهتری داشت. از طریق یکی از نظرسنجیهای انجام گرفته توسط این شرکت، کورنینگ متوجه شد که 70 درصد از آسیبهای روی صفحه نمایش تلفن همراه به دلیل سقوط و افتادن بوده است و بنابراين شروع به سرمایه گذاری در تقویت شیشه کرده و ایده مقاومت در برابر سقوط را دنبال کرد.
در حقیقت، طبق مطالعات آزمایشگاهی، نسخه چهارم گوریلا گلس دو برابر قویتر از قبل شده بود. این شیشه بر روی گوشیهای گلکسی نوت 5 و زنفون 2 لیزر تنها برخی از گوشیهایی بودند که از نسخه چهارم این گلس استفاده کردند.
گوریلا گلس 5
و حالا نوبت عرضه نسخه نسل پنجم گوریلا گلس بود. در این نسخه، تمرکز اصلی روی مقاومت بیشتر در برابر سقوط بود که این کار در نهایت با چهار برابر کردن مقاومت گلس نسبت به نسخه قبلی، صورت گرفت. کورنینگ اعلام کرد که در آزمایشات آزمایشگاهی، گوشی توانسته از فواصل تا 1.6 متری جان سالم به در ببرد. به گفته این شرکت تولید کننده، این تکنولوژی میتواند در 80 درصد سقوطهای 1 متری روی سطوح بسیار سخت، مانع از بروز ترک روی گلس گوشی شود.
گوریلا گلس +SR
در سال 2016 کورنینگ حدود 1 ماه پس از معرفی Gorilla Glass 5، نسخه مخصوصی از آن را برای گجتهای پوشیدنی مانند ساعتهای هوشمند و دستبندهای سلامتی معرفی کرد. کورنینگ در این باره گفت که +SR نسبت به شیشههای دیگری که در این دستگاهها استفاده میشود، 70 درصد مقاومت بیشتری در برابر آسیب دیدن داشته و بازتاب نور کمتری دارد. این تکنولوژی باعث میشود در محیطهای بیرون، خوانایی ساعت افزایش یافته و نیاز به روشنایی صفحه کمتری باشد.
گوریلا گلس 6
در تستهای انجام شده توسط کورنینگ که روی سمباده 180 صورت گرفت، این شیشه توانست به طور متوسط در 15 سقوط جان سالم به در ببرد. این در حالی است که شیشههای آلومینوسیلیکاته در اولین سقوط میشکستند. سامسونگ گلکسی اس 10 و هواوی میت 20 پرو از جمله گوشیهایی هستند که از این فناوری استفاده میکنند.
گوریلا گلس DX و +DX
همزمان با Gorilla Glass 6، شرکت کورنینگ از دنباله +SR هم رونمایی کرد. هدف اصلی DX و +DX این است که میزان بازتاب را در دستگاههای پوشیدنی کاهش دهد. کورنینگ ادعا میکند که در این نسخه توانستهاند بازتاب را 75 درصد کاهش دهد که همین امر باعث افزایش تقریبا 50 درصدی کنتراست صفحه میشود. این امر یعنی اگر بتوانید روشنایی صفحه خود را کاهش دهید، میتوانید در مصرف باتری دستگاه خود صرفه جویی کنید.
فرق بین DX و +DX هم در میزان مقاومت آنها در برابر خراش است. +DX مقاومت بیشتری داشته که طبق ادعای کورنینگ، این مقدار مقاومت نزدیک به مقاومت مواد گرانی است که در سایر ساعتها استفاده میشود.
آیا گوشی من گوریلا گلس دارد
برای پاسخ به این سوال میتوانید وارد سایت شرکت کورنینگ بشوید.
مدل سیستم و دستگاه خود را انتخاب کنید و ببینید آیا اسمارت فون یا تبلت شما مجهز به گوریلا گلس هست یا خیر و یا چه مدل و نسخهای بر روی آن نصب شده است.
مـــطالب مــــرتبط

من رفتم توی اون سایتی که معرفی کردید و مدل گوشی ام رو که گلکسی a8 سال 2015 هستش رو زدم ولی چیزی پیدا نکردم اما میدونم گوشی ام گوریلا گلس 4 داره. چطور باید توی اون سایت شرکت کورنینگ گوشی ام رو پیدا کنم و از گوریلا گلس گوشی ام مطمئن بشم؟
خداییش گوشی هایی که از شیشه های گوریلا گلس 4 به بعد استفاده میکنن در برابر ضربه و خط و خش خیلی مقاومن.البته یه فناوری دیگه هم هست به اسم دراگون تِیل که خیلی از گوشی ها بخصوص گوشی های چینی ازش استفاده میکنن.
چجوری بفهمم گوشی من گوریلا گلس DX داره؟ تو متن اشاره نشده