تایید دو مرحله ای سیستمی است که به کمک آن از حساب خود هم با گذرواژه و هم با گوشی خود محافظت خواهید کرد. برای آشنایی با این روش و چگونگی فعالسازی آن در ادامه همراه ما باشید.
اغلب برای ورود به حساب کاربری خود در شبکههای اجتماعی و سایر سرویسها از گذرواژه استفاده میکنیم که راهی ساده برای هک شدن توسط کلاهبرداران اینترنتی است. آنچه شما واقعا به آن احتیاج دارید، راه دوم برای احراز هویت خود است. به همین دلیل، بسیاری از سرویسهای اینترنتی از جمله گوگل، فیسبوک، توییتر و … تایید دو مرحله ای را ارائه میدهند که در این مقاله قصد داریم به معرفی آن و چگونگی فعال کردن آن در حسابهای مختلف بپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- تایید دو مرحله ای چیست؟
- انواع تایید دو مرحله ای
- چگونه تایید دو مرحله ای را فعال کنیم؟
- فعالسازی تایید دو مرحله ای حساب گوگل
- فعالسازی تایید دو مرحله ای فیسبوک
- فعالسازی تایید دو مرحله ای اینستاگرام
- فعالسازی تایید دو مرحله ای واتساپ
- فعالسازی تایید دو مرحله ای توییتر
- فعالسازی تایید دو مرحله ای لینکدین
تایید دو مرحله ای چیست؟
احراز هویت چند عاملی (MFA)، روشی است برای احراز هویت که در آن به کاربر فقط پس از ارائه موفقیتآمیز دو یا چند قطعه شواهد در مکانیزم تأیید، اعتبار دسترسی داده میشود. تایید دو مرحله ای (که به عنوان 2FA نیز شناخته می شود)، نوعی هویت چند عاملی است. در واقع، تایید صحت دو مرحله ای یا احراز هویت دو مرحله ای، روشی برای تایید هویت ادعا شده کاربر با استفاده از دو عامل مختلف است؛ عواملی مانند چیزی که آنها میدانند (رمز عبور)، چیزی که در اختیار دارند و چیزی که هستند. یک مثال خوب از تایید هویت دو مرحله ای، برداشت پول از دستگاه خودپرداز است؛ فقط ترکیب صحیح کارت بانکی (چیزی که کاربر آن را دارد) و یک پین (چیزی که کاربر میداند)، اجازه میدهد تا معامله انجام شود.
انواع تایید دو مرحله ای
در زیر به تعدادی از انواع تایید دو مرحله ای که در طول روز ممکن است با آنها سروکار داشته باشیم پرداخته شده است.
سوالات امنیتی
هنگام ایجاد یک حساب کاربری، یک یا چند سوال امنیتی را انتخاب میکنید و به هر کدام پاسخ مناسب میدهید. هنگام ورود به آن حساب، شما باید پاسخ مناسب را برای هر سوال جهت تایید صحت دسترسی ارائه دهید. گفتنی است که تنظیم سوالات امنیتی بسیار آسان است. در بیشتر مواقع، در این نوع از تایید دو مرحله ای با منویی از سوالات طرف هستید و تنها کاری که باید انجام دهید این است که یکی از سوالات را انتخاب کرده و جواب را بدهید. به خاطر داشته باشید که بسیاری از پاسخهای سوال امنیتی را میتوان در سوابق عمومی مانند نام پدر، نام معلم کلاس اول و … پیدا کرد. به همین دلیل برای اینکه در آینده با مشکلی مواجه نشوید، بهتر است جواب خود را به صورت واضح بیان کنید و آن را همانند رمز دوم خود بدانید؛ اما مراقب باشید که آن را گم یا فراموش نکنید.
پیام متنی (اس ام اس)
هنگام ایجاد یک حساب کاربری، شماره موبایل خود را وارد میکنید. هر زمان که میخواهید وارد سیستم شوید، این سرویس برای شما یک پیامک را با کد تایید اعتبار ارسال میکند که معمولا حداکثر پس از 15 دقیقه منقضی میشود. برای تکمیل مراحل ورود به سیستم باید آن شماره را وارد کنید. استفاده از این روش تایید دو مرحله ای بسیار راحت است. معمولا پیامها بلافاصله برایتان ارسال میشوند؛ اما حتی اگر همان لحظه هم پیام را دریافت نکنید، به ندرت رسیدن آن بیش از چند دقیقه طول میکشد.
گذرواژه های یکبار مصرف
وقتی یک حساب کاربری ایجاد میکنید، یک «کلید مخفی» به شما اختصاص داده میشود که شامل یک کد QR است. پس از نصب برنامه ساخت کد (مانند Google Authenticator یا گزینه های دیگر آن)، کد QR را اسکن میکنید تا کلید مخفی را درون برنامه بارگذاری کنید. سپس با استفاده از کلید مخفی، رمزهای عبور یک بار مصرف تولید میشود که برای 30 ثانیه اعتبار دارند. شما برای ورود به سیستم، به این رمز عبورهای یک بار مصرف نیاز دارید. در این روش از تایید دو مرحله ای، کدها براساس ترکیبی از کلید مخفی و زمان فعلی تولید میشوند. به علاوه، میتوانید هر لحظه به حساب خود دسترسی داشته باشید. از آنجا که کلید مخفی روی خود دستگاه ذخیره میشود، هکرها نمیتوانند آن را رهگیری یا روی دستگاه دیگری هدایت کنند.
چهره، صدا، اثر انگشت
تشخیص چهره، تشخیص صدا و حسگر اثر انگشت، همگی در رده بیومتریک یا زیستسنجشی قرار دارند. وقتی که ضروری است پی برده شود که شما واقعا همان کسانی هستید که میگویید، سیستمها از احراز هویت بیومتریک استفاده میکنند. این کار غالبا در مناطقی که نیاز به ترخیص امنیتی دارند، مانند مکانهای دولتی بسیار حائز اهمیت است. این شیوه از احراز هویت برای هک کردن بسیار دشوار است. حتی اثر انگشت که اغلب با کپیبرداری ساده به دست میآید، به نوعی تعامل فیزیکی نیاز دارد. قفل تشخیص صدا هم تنها با برخی از حالتهای موجود در صدای فرد قابل باز شدن است. برای تشخیص چهره هم نیازمند جراحی پلاستیک هستید. هک کردن این شیوه تقریبا نشدنی است؛ ولی کاملا هم غیرممکن نیست.
چگونه تایید دو مرحله ای را فعال کنیم؟
موارد زیر فهرستی از خدمات با توانایی 2FA است که اغلب مردم بیشتر از آنها استفاده میکنند. به همین خاطر نحوه فعالسازی آنها در زیر آورده شده است.
فعالسازی تایید دو مرحله ای حساب گوگل
گوگل از سال 2010 بر روی سیستمهای 2FA در حال کار کردن است. در واقع، این سیستم به شناسایی شما از طریق گوشی موبایلتان اطلاق میشود. هنگامی که برای دسترسی به حساب گوگل خود، رمز ورود را وارد کنید، اگر تایید دو مرحله ای را فعال کرده باشید، گزینههای مختلفی برای رفتن به سرویس مورد نظر وجود دارند. Google Prompt امکانی است که به جای استفاده از یک کد تایید صحت دو مرحله ای برای ورود به سیستم توسط گوگل ارائه شده است. ورود به این روش، امنیت تایید صحت دو مرحله ای را افزایش میدهد و سریعتر از وارد کردن کد تایید است.
فعالسازی تایید دو مرحله ای فیسبوک
فیسبوک هم از احراز هویت دو مرحله ای پشتیبانی میکند. در سیستمهای دسکتاپ با رفتن به بخش Settings > Security and Login میتوانید به آن دسترسی پیدا کنید. در زیر تایید احراز هویت دو عاملی، روی ویرایش در سمت راست کلیک کنید. در صفحه بعدی، نحوه دریافت تایید اعتبار دوم خود را انتخاب کنید: یک پیام متنی، برنامه تأیید هویت یا کلید امنیتی فیزیکی.
اگر یک برنامه تایید هویت را انتخاب کنید که ممکن است بهترین گزینه در هنگام مراجعه به فیسبوک باشد، فیسبوک کد QR را روی صفحه دسکتاپ تولید میکند. کافی است برنامه تایید هویت را در گوشی هوشمند خود باز کنید، افزودن را انتخاب کنید و گوشی هوشمند خود را در مقابل صفحه رایانه نگه دارید تا بتوانید کد را ضبط کنید. دفعه بعد که وارد فیسبوک شوید و کد شش رقمی از شما درخواست شود، برنامه تایید هویت را باز کرده و آن را در آنجا بازیابی کنید.
فعالسازی تایید دو مرحله ای اینستاگرام
اینستاگرام که متعلق به فیسبوک است، از سال 2016 تایید دو مرحله ای احراز هویت را ارائه داده است. برای فعال کردن آن، به نمایه خود بروید و روی آیکون منو که با سه خط مشخص شده است و در بالا سمت راست قرار دارد ضربه بزنید. سپس، به تنظیمات > حریم خصوصی و امنیت > تأیید هویت دو عاملی (Settings > Privacy and Security > Two-Factor Authentication)، جایی که میتوانید نحوه دریافت کد احراز هویت خود را انتخاب کنید بروید. گزینه اول فعالسازی تایید دو مرحله ای به کمک پیام متنی و گزینه دوم به کمک اپلیکیشن است.
فعالسازی تایید دو مرحله ای واتساپ
راه اندازی تایید دو مرحله ای در واتساپ بسیار آسان است. کافی است به بخش تنظیمات > حساب > تایید دو مرحله ای بروید. اکنون روی Enable (فعالسازی) ضربه بزنید و پس از آن واتساپ از شما میخواهد یک پین شش رقمی ایجاد کنید تا شماره تلفن خود را با واتساپ ثبت کنید. حتی یک ایمیل هم از شما خواسته میشود. با این کار، اگر بعدا با دستگاه دیگری وارد سیستم شوید، واتساپ طی یک پیام متنی از شما درخواست میکند که کد 6 رقمی را وارد کنید. با این کار مجددا به حساب اولیه خود دسترسی پیدا خوهید کرد. در اینجا میتوانید با استفاده از حسگر اثر انگشت برای تایید هویت واتساپ بیشتر آشنا شوید.
فعالسازی تایید دو مرحله ای توییتر
برای فعالسازی تایید دو مرحله ای توییتر در دسکتاپ، کافی است روی عکس پروفایل خود در بالا سمت راست کلیک کرده و تنظیمات و حریم خصوصی را انتخاب کنید. در قسمت ورود و امنیت، روی گزینه امنیت > تایید ورود کلیک کنید و دستورالعملها را دنبال کنید. در گوشی همراه خود، به منوی من (عکس نمایه شما در بالا سمت چپ) > تنظیمات و حریم خصوصی > حساب > امنیت > تایید ورود به سیستم بروید. آن را فعال یا غیرفعال کنید. شما میتوانید تایید ثانویه خود را از طریق پیام متنی، برنامه تایید هویت یا کلید امنیتی دریافت کنید.
فعالسازی تایید دو مرحله ای لینکدین
شبکه اجتماعی لینکدین از پیامهای متنی برای ارسال کد احراز هویت استفاده میکند. گزینهای برای استفاده از برنامه تایید هویت وجود ندارد. برای فعال کردن یا غیرفعال کردن آن به منوی من > تنظیمات و حریم خصوصی > حساب > تایید دو مرحله ای بروید. شماره تلفن خود را وارد کنید و بلافاصله یک کد شش رقمی را دریافت میکنید تا تأیید کنید که شما هستید.
امیدواریم این مقاله از پلازامگ به شما در فعالسازی تایید دو مرحله ای حسابهایتان کمک کرده باشد. لطفا نظرات و پرسشهای خود را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید.