فیلم جاسوسی ایرانی و یا سریال ایرانی با موضوع امنیت همیشه از جذابترین آثار برای تماشای علاقهمندان فیلم و سریال محسوب میشوند. اینجا به 8 فیلم جاسوسی امنیتی ایرانی و 3 سریال پرداختهایم.
یکی از ژانرهای جذاب سینمایی تلویزیونی که در دسته فیلمهای نوآر و پلیسی معمایی قرار میگیرد، فیلمهای جاسوسی است. در سینما و تلویزیون ایران نیز فیلم های سینمایی اطلاعاتی ایرانی متعددی ساخته شده است، اما اغلب کیفیت لازم را ندارند و استانداردهای تولیدی و روایی در آنها رعایت نشده است. در این پرونده از پلازامگ به تعدادی سریال ایرانی با موضوع جاسوسی و فیلم جاسوسی امنیتی ایرانی پرداختهایم تا اگر به فیلم و سریال های اطلاعاتی ایرانی علاقه دارید و میخواهید اثری ایرانی را به همراه خانواده تماشا کنید، این فیلم و سریالها را ببینید.
مهمترین تلاشها برای ساخت فیلم جاسوسی امنیتی ایرانی در سینما، مربوط به دو کارگردان صاحب سبک یعنی ابراهیم حاتمیکیا و محمدحسین مهدویان است که هر دو با دو فیلم استاندارد و جذاب در این فهرست حضور دارند. فریدون جیرانی هم که سابقه خوبی در ساخت سریالهای معمایی دارد، یک سریال بسیار موفق و تماشایی در این فهرست دارد. با ما همراه باشید تا شما را با یازده فیلم و سریال جاسوسی ایرانی آشنا کنیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
معرفی فیلم جاسوسی ایرانی
در ادامه این مطلب به 8 فیلم جاسوسی ایرانی موفق که از اواسط دهه هشتاد به بعد در سینمای ایران ساخته شدهاند پرداختهایم.
فیلم به رنگ ارغوان
- سال تولید: 1383
- کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
- بازیگران: حمید فرخ نژاد، خزر معصومی، کوروش تهامی، رضا بابک و فرهاد قائمیان
فیلم تماشایی ابراهیم حاتمی کیا که چندین سال توقیف بود، یک فیلم جاسوسی ایرانی بسیار متفاوت است. این فیلم که پس از رفع توقیف جایزه برترین فیلم از نگاه تماشاگران را دریافت کرد، درباره یک مامور زبده اطلاعات است که برای دستگیری فردی به نام «میثم شفق»، «ارغوان» دختر دانشجوی او را زیرنظر میگیرد. از آنجایی که دختر در یکی از شهرهای شمالی دانشجو است، این مامور اطلاعات که هوشنگ نام دارد، در مسیر تعقیب و زیرنظر گرفتن ارغوان، عاشق این دختر میشود و از اینجا به بعد است که عملیات با اختلال مواجه میشود.
از طرفی هوشنگ میخواهد پدر ارغوان را دستگیر کند و از طرفی عشق ارغوان روز به روز او را بیشتر در خود غرق میکند. این فیلم حاتمیکیا یکی از درخشانترین آثار او از نظر مضمون و داستان است و یک اثر درخشان در ژانر فیلم اطلاعاتی امنیتی محسوب میشود.
فیلم قلاده های طلا
- سال تولید: 1390
- کارگردان: ابوالقاسم طالبی
- بازیگران: محمدرضا شریفی نیا، امین حیایی، علیرام نورایی، حمیدرضا پگاه و پردیس افکاری
«قلادههای طلا» یکی از سیاسیترین فیلمها و در عین حال یک فیلم ایرانی با موضوع امنیت به حساب میآید. «قلادههای طلا» به مهمترین اتفاق سیاسی بیست سال اخیر ایران میپردازد. ماجرای انتخابات سال 88 و درگیریها و اعتراضات پس از آن دستمایه اصلی فیلم ابوالقاسم طالبی است، اما او با تحقیقات ویژه و اطلاع از جزئیات مهم امنیتی، از اقدامات تروریستی و عملیات جاسوسی برای ترور حجت الاسلام سید محمد خاتمی رئیس جمهور پیشین ایران و برهم زدن امنیت کشور پرده برمیدارد. این فیلم از نظر تکنیک و کارگردانی فیلم بسیار موفقی است، اما درباره محتوای آن نظرات متفاوت است. همین نظرات متفاوت سبب شد این فیلم حواشی زیادی داشته باشد و حتی برخی از بازیگران آن نیز با تهدیدهای جدی رو به رو شوند.
فیلم سینمایی روباه
- سال تولید: 1393
- کارگردان: بهروز افخمی
- بازیگران: حمید گودرزی، مرجان شیرمحمدی، جلال فاطمی، آرش مجیدی و بابک حمیدیان
«روباه» بهروز افخمی یک فیلم جاسوسی ایرانی درباره ترور دانشمندان هستهای است. برادرِ نتانیاهو (با بازی جلال فاطمی) برای ترور یکی از دانشمندان هستهای به ایران میآید. این مامور زبده در پوشش یک توریست و با سوءاستفاده از یک راننده تاکسی (با بازی حمید گودرزی) سعی میکند به هدف خود نزدیک شود و او را ترور کند. «روباه» ماجرای جذابی دارد، اما به دلیل پرداخت ضعیف و عدم حضور بازیگران خوب آنچنان که باید و شاید فیلم باکیفیتی درنیامده و در کارنامه افخمی فیلمی متوسط محسوب میشود.
فیلم سینمایی بادیگارد
- سال تولید: 1394
- کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
- بازیگران: پرویز پرستویی، مریلا زارعی، بابک حمیدیان، امیر آقایی و شیلا خداداد
«بادیگارد» دومین فیلم حاتمی کیا در دسته فیلم جاسوسی ایرانی است. در این فیلم بعد از مدتها دوباره پرویز پرستویی با ابراهیم حاتمیکیا همکاری کرد و نقش شخصی به نام «حیدر» که یک بادیگارد برای اشخاص مهم سیاسی علمی کشور بود را بازی میکرد. حیدر پس از اینکه نمیتواند امنیت یک مقام مسئول مهم کشور را تامین کند، مامور حفاظت از جان یک دانشمند هستهای میشود. نیروهای اطلاعاتی امنیتی بر اساس اخبار موثقی پی بردهاند دکتر میثم زرین در خطر ترور قرار دارد. حیدر با تلاش و سماجت خود سعی میکند جان این دانشمند بزرگ را حفظ کند و در این راه جان خود را از دست میدهد، اما موفق میشود از دکتر زرین حافظت کند.
فیلم ماجرای نیمروز
- سال تولید: 1395
- کارگردان: محمدحسین مهدویان
- بازیگران: احمد مهرانفر، هادی حجازیفر، مهرداد صدیقیان، حسین مهری و جواد عزتی
محمدحسین مهدویان دو فیلم بسیار خوب و خوشساخت را در ژانر فیلم سینمایی امنیتی اطلاعاتی ساخته است که هر دو هم نظر منتقدان را بسیار جلب کرده و هم با استقبال گسترده مخاطبان رو به رو شده است. «ماجرای نیمروز» به ماجراهای آشوب و بمبگذاری و کشتار مردم در اوایل دهه شصت به دست مجاهدین خلق میپردازد. فیلم با تلاشهای مهدویان و فیلمنامه بسیار خوبی که به همراه ابراهیم امینی نوشته است، به شدت یک فیلم جاسوسی ایرانی محسوب میشود.
داستان درباره چند مامور امنیتی زبده اطلاعات است که دور هم جمع میشوند تا جلوی ترورها و کشتارها را بگیرند و سردسته اصلی اتفاقات یعنی مسعود رجوی را دستگیر کنند. با اینکه در این مسیر کارشکنیهای بسیاری صورت میگیرد و رجوی فرار میکند، اما این گروه موفق میشوند جانشین رجوی در ایران را که موسی خیابانی نام دارد دستگیر کنند و به هلاکت برسانند.
فیلم سینمایی ماجرای نیمروز رد خون
- سال تولید: 1397
- کارگردان: محمدحسین مهدویان
- بازیگران: جواد عزتی، هادی حجازیفر، محسن کیایی، بهنوش طباطبایی و هستی مهدویفر
قسمت دوم «ماجرای نیمروز» دو سال بعد از قسمت اول آن ساخته شد و در آن به اواخر جنگ ایران و عراق و عملیات مرصاد پرداخته میشود. حالا تعدادی از دوستان کمال و صادق در تیم عملیات اطلاعات به شهادت رسیدند و این دو نفر باقی ماندهاند. خبر میرسد که منافقین که در عراق و در اردوگاه اشرف تا دندان مسلح و تجهیز شدهاند، بعد از پایان جنگ ایران و عراق قصد دارند از سمت کرمانشاه وارد کشور شوند و بیرحمانه همه مردم را کشتار کنند تا به تهران برسند و تهران را فتح کنند. در این بین کمال متوجه میشود خواهرش نیز جزو منافقانی است که از کشور گریخته بود و حالا قصد دارد برگردد. این فیلم نیز جزئیات جدیدی از ماجراهای امنیتی اطلاعاتی آن زمان ارائه میکند و واقعا یک فیلم جاسوسی ایرانی درجه یک به شمار میآید.
فیلم شبی که ماه کامل شد
- سال تولید: 1397
- کارگردان: نرگس آبیار
- بازیگران: هوتن شکیبا، الناز شاکردوست، شبنم مقدمی، فرشته صدرعرفایی و پدرام شریفی
عبدالحمید ریگی برادر عبدالمالک ریگی عاشق دختری تهرانی به نام فائزه میشود. فائزه و عبدالحمید در تهران زندگی میکنند، اما در یکی از سفرهای خود به خانه پدری در سیستان و بلوچستان متوجه میشوند عبدالمالک و برادرانش تعداد زیادی اسلحه و مهمات را در خانه پنهان کردهاند. عبدالمالک به پاکستان میگریزد و فائزه از عبدالحمید میخواهد برای تامین امنیت خودشان و فرزندشان از کشور مهاجرت کنند.
عبدالحمید پیشنهاد میکند از طریق پاکستان و به کمک برادرش به اروپا مهاجرت کنند. فائزه میپذیرد و مدتی پس از رفتن عبدالحمید به پاکستان، او هم به همراه فرزند و بردارش راهی پاکستان میشود، اما آنجا به تدریج متوجه میشود عبدالحمید به برادرش عبدالمالک ریگی پیوسته و یک گروه تروریستی خطرناک راهاندازی کردهاند. او میخواهد به کمک برادرش از این مهلکه بگریزد، اما دیگر دیر شده است و خود و برادرش به دست عبدالحمید و عبدالمالک به قتل میرسند. این فیلم با اینکه به ظاهر ماجرای تبدیل شدن پسری عاشق به هیولایی خطرناک است، اما نیروهای امنیتی هم در آن حضور دارند و شاید بتوان آن را در لیست فیلم های سینمایی مربوط به وزارت اطلاعات قرار داد.
فیلم سینمایی روز صفر
- سال تولید: 1398
- کارگردان: سعید ملکان
- بازیگران: امیر جدیدی، ساعد سهیلی، مهدی قربانی و تینو صالحی
«روز صفر» که یکی از فیلمهای تحسین شده جشنواره سال گذشته فیلم فجر است، یکی دیگر از فیلم هایی با موضوع امنیتی است که اتفاقا همچون «شبی که ماه کامل شد» درباره عبدالمالک ریگی است. اما «روز صفر» پلیسیتر و معماییتر از فیلم نرگس آبیار است و بیشتر در دسته فیلم جاسوسی ایرانی قرار میگیرد. «روز صفر» ماجرای تعقیب و گریز ریگی توسط یک مامور امنیتی زبده با بازی امیر جدیدی است. نقش عبدالمالک ریگی را در این فیلم، ساعد سهیلی ایفا کرده است. «روز صفر» که اولین اثر سعید ملکان در مقام کارگردان است هنوز اکران نشده و باید دید چه زمانی به نمایش عمومی در خواهد آمد.
معرفی سریال های امنیتی ایرانی
در کنار معرفی چندین فیلم جاسوسی ایرانی برتر، سه سریال امنیتی ایرانی را هم در ادامه معرفی کردهایم تا اگر علاقهمند به تماشای سریالی ایرانی با موضوع جاسوسی امنیتی هستید، این آثار را هم تماشا کنید. با ما همراه باشید.
سریال وفا
- سال تولید: 1385
- کارگردان: محمدحسین لطیفی
- بازیگران: پوریا پورسرخ، هانیه توسلی، فرهاد اصلانی، عدی رعد و فرهاد قائمیان
پسری به نام ژوبین به جرم جاسوسی برای اسرائیل و آمریکا در ایران زندانی است. او به دلیل آسیبهای روانی که بر اثر شکنجه و مرگ والدینش از نزدیک دیده، در بیمارستان بستری است. یک مامور ماهر موساد ماموریت پیدا میکند تا ژوبین را از بیمارستان خارج کند. از طرفی ژوبین قبل از این ماجراها، در لبنان عاشق دختری به نام وفا بوده و حالا میخواهد پس از فرار از ایران، وفا را نیز با خود همراه کند. مامور موساد که میداند وفا مهمترین نقطه ضعف ژوبین محسوب میشود، از طریق او سعی میکند به اهداف تروریستی خود برسد. او قصد بمبگذاری در مراسم بزرگ عزاداری روز عاشورا دارد تا خبرش دنیا را تکان دهد، اما پلیس توانمندی از ایران سر میرسد و این مامور اسرائیلی را به هلاکت میرساند.
سریال آینه های نشکن
- سال تولید: 1387
- کارگردان: جواد اردکانی
- بازیگران: سعید نیکپور، آزیتا حاجیان، صبا کمالی، قاسم زارع و عاطفه رضوی
سریال «آینههای نشکن» یک سریال ایرانی با موضوع جاسوسی درباره پایگاههای انرژی اتمی ایران است. فیلمنامه این سریال بسیار جذاب است و روایتگر زندگی یک خواهر و برادر به نامهای افشین و سیمین است. افشین فارغالتحصیل مهندسی شیمی است و به دلیل نبود کار، افسرده شده است. سیمین در یک آموزشگاه رانندگی کار میکند و همانجا با خانم حبیبی آشنا میشود.
خانم حبیبی و شوهرش آقای محب، شرکت بزرگی در کانادا دارند و به سیمین قول میدهند نه تنها برای افشین یک شغل فوقالعاده پیدا کنند، بلکه شرایط اقامت سیمین و خانوادهاش را هم در کانادا فراهم میکنند. بعد از مهاجرت افشین کم کم مشخص میشود او توسط تیم محب گروگان گرفته شده و از سیمین خواسته میشود از طریق همسرش وارد پایگاههای هستهای ایران شود و کار جاسوسی و ترور را در کشور برعهده بگیرد. سیمین به خاطر جان برادرش به خواسته محب تن میدهد و بدین ترتیب سریال وارد ماجرایی امنیتی اطلاعاتی میشود.
سریال تعبیر وارونه یک رویا
- سال تولید: 1394
- کارگردان: فریدون جیرانی
- بازیگران: امیر جعفری، پانتهآ بهرام، فرهاد قائمیان، داریوش ارجمند و الهام کردا
سریال جاسوسی امنیتی ایرانی فریدون جیرانی در سال 94 بازگشت قدرتمند این کارگردان به تلویزیون بود. در این سریال فرهاد قائمیان نقش یک دانشمند هستهای را ایفا میکرد که با هدایت جاسوسان آمریکایی توسط زنی که به او علاقهمند بود فریب میخورد و ربوده میشد. در ادامه حضور وزارت اطلاعات در ماجرا و عملیات ماموران امنیتی ایران با فرماندهی امیر جعفری و داریوش ارجمند سبب میشد که جاسوسان نتوانند این دانشمند را از ایران خارج کنند و عملیاتشان با شکست مواجه شود.
کلام آخر
در این مطلب به هشت فیلم جاسوسی ایرانی و سه سریال امنیتی ایرانی پرداختیم. البته علاوه بر این آثار، فیلم و سریالهای دیگری نیز در این زمینه تولید شده است، اما تولید استاندارد اینگونه آثار که حساسیت زیادی روی آنها وجود دارد از نیمه دوم دهه هشتاد بیشتر شد. شما نیز نظرات خود را درباره فیلم ایرانی با موضوع جاسوسی و سریال های اطلاعاتی ایرانی که تاکنون تماشا کردهاید بنویسید. شما کدام فیلم امنیتی ایرانی یا کدام سریال های امنیتی ایرانی را بیشتر دوست داشتهاید؟