بهترین پردازنده موبایل کدام برند است؟ اسنپدارگون؟ یا پردازنده اپل؟ یا …؟ در ادامه هرکدام از پردازنده های گوشی را به صورت جداگانه معرفی و ویژگیهای آنها را بررسی میکنیم.
وقتی صحبت از پردازنده موبایل میشود به جای سی پی یو گوشی از عبارت SOC استفاده میشود که مخفف System On Chip یعنی سیستم روی تراشه است. در واقع اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که پردازنده گوشی چیست باید بگوییم که پردازنده گوشی تمامی داده های ورودی و خروجی گوشی شما را آنالیز و پردازش می کند و دستورات لازم را به بخش های مختلف برای عملکرد بهتر خواهد داد و دلیل این نامگذاری بر سی پی یو گوشی نیز به همین علت است.
هستههای پردازشی، واحد گرافیکی، مودم و… همه در ارتباط مستقیم با SOC هستند. حتی تعداد مگاپیکسلهای دوربین و پشتیبانی از فیلمبرداری 4K نیز مربوط به پردازنده یا SOC دستگاه شماست. از مطرحترین پردازندههای گوشی میتوان به اگزینوس، مدیاتک، اسنپدراگون، کرین و سری A اپل اشاره کرد.
فهرست:
انواع پردازنده های گوشی موبایل را بشناسید
کمپانیهای متعددی در سراسر جهان مدلهای مختلف از پردازندههای موبایل را تولید و به بازار عرضه میکنند. اما در این بازار متراکم، برخی کمپانیها مثل کوآلکوم، سامسونگ، مدیاتک، هایسیلیکون و اپل محصولات با کیفتتری را نسبت به سایر رقبا ارائه کرده و در این زمینه بیشتر شناخته شده است. در این بخش به معرفی بهترین پردازنده موبایل تولید شده توسط این کمپانی ها خواهیم پرداخت.
1. کوالکام اسنپدراگون (Qualcomm Snapdragon)
تولیدکننده آمریکایی الاصل پردازندههای محبوب موبایل، اسنپدراگون است که گرانترین قیمت را نسبت به سایر رقبا دارد و به جرات می توان گفت بهترین پردازنده موبایل در میان سایر رقبا است. عموما پردازندههای این شرکت به سه سری عمده تقسیم میشوند. سری 400 با قابلیتهای محدود که روی گوشیهای پایین رده مشاهده میشود، سری 600 که روی گوشیهای میان رده به کار میرود و سری 800 که مخصوص پرچمداران است و از قوی ترین پردازنده گوشی نام دارند.
پردازندههای Snapdragon به دلیل مصرف پایین و بهینه و تولید گرمای کم و نمره عملکرد یا بنچمارک بالا از محبوبیت بالایی نزد کاربران برخوردار است و به همین دلیل است که بهترین پردازنده موبایل در میان انبوه برندهای نامدار لقب گرفته است. اغلب پردازندههای این شرکت از سیستم پردازش مجزا برخوردارند. به این معنی که ثبت تصاویر توسط دوربین را تراشه دیگری با عنوان پردازنده تصویر بر عهده دارد و از لحاظ پردازشی فشاری بر روی CPU و GPU نیست. موردی که نبودش در پردازندههای مدیاتک باعث داغ شدن دستگاه هنگام استفاده از دوربین میگردد.
شارژ سریع یا Quick Charge تکنولوژی دیگری است که پردازندههای اسنپدراگون به آن شهره هستند. این شرکت از نسخه ی اول این تکنولوژی که در پردازنده هایی نظیر مدل S4 pro وجود داشت تا به امروز که از نسخه چهار پلاس آن استفاده کرده است همواره سعی در پایین آوردن مدت زمان شارژ باتری دستگاه داشته است.
2. مدیاتک (Mediatek)
پردازنده مدیاتک نزد کاربران حرفهای موبایل چندان خوشنام نیست. برای جواب این سوال که ایا پردازنده مدیاتک خوب است باید بگوییم که یکی از معایب پردازنده مدیاتک و علت این خوش نام نبودن علی رغم قیمت پایین پردازنده که باعث پایین آمدن قیمت تمام شده دستگاه میشود به چند دلیل است.
نخست اینکه پردازنده مدیاتک هرگز در نمره پردازشی یا بنچمارک خوب عمل نمیکنند و این فقط در اعداد و ارقام نبوده و به واقع علی رغم اینکه روی کاغذ همه چیز ایده آل به نظر میرسد، در عمل سرعت پردازش چنگی به دل نمیزند و و این خود یکی دیگر از معایب پردازنده مدیاتک است و باعث شده از رقبا بشدت عقب بماند.
دلیل دوم مصرف باتری در گوشی های با پردازنده مدیاتک است. جالب است بدانید پردازنده مدیاتک در بالاترین مدل خود نیز موفق به بهینه سازی مصرف باتری نمیشود و محصولات این شرکت عموما پرمصرف و گرمازا هستند. گرمای تولید شده توسط پردازنده، خود باعث تسریع در خالی شدن شارژ باتری است.
دلیل سوم و یکی دیگر از معایب پردازنده مدیاتک که بیشتر توسعهدهندههای اندروید به آن اهمیت میدهند، عدم انتشار کدهای منبع یا Source Code است. مدیاتک نه تنها در به روزرسانیها ضعیف عمل میکند و معمولا خرید گوشی مدیاتکی یعنی صرف نظر کردن از به روزرسانیهای گوگل، بلکه کدها و درایورهای مربوط به پردازندههایش را نیز انتشار نمیدهد و از این رو باعث میشود که گوشیهای مدیاتکی از بازار رامهای سفارشی یا Custom ROM ها نیز جا بمانند.
پردازنده مدیاتک تنها تولید کنندهای است که دست به تولید پردازندههای 10 هستهای و 3 خوشهای زد. Helio X25 از پردازندههای پرچمدار این کمپانی است که دارای یک خوشه 4 هستهای ARM A53 با سرعت 1.55 گیگاهرتز، یک خوشه مشابه دیگر با کلاک 2.0 گیگاهرتز و یک خوشه ی دو هستهای ARM A72 با سرعت پردازش 2.5 گیگاهرتز است. در قسمت گرافیک مدیاتک معمولا از پردازندههای گرافیکی Mali یا PowerVR استفاده میکند.
3. اگزینوس (Exynos)
این پردازنده ساخت شرکت سامسونگ است که غیر از خودش تنها یک شرکت دیگر با نام میزو از آن استفاده میکند. این پردازنده از لحاظ عملکرد هیچ کمبودی نداشته و با پردازندههای اسنپدراگون رقابت جدی دارد. سامسونگ تمامی پرچمدارانش را یک نسخه با اگزینوس و یک نسخه با اسنپدراگون منتشر میکند و با این سیاست موفق شده است تا حدودی قدرت پردازندههایش را به رخ بکشد. گرچه ما کوالکام را به عنوان بهترین پردازنده موبایل در بین سایر برندهای فعال در این حوزه معرفی کردیم اما پردازنده های اگزینوس نیز دست کمی از از کوالکام نداشته و یکی از بهترین ها در نوع خود می باشد.
هستههای به کار رفته در آخرین نسخه از SOCهای اگزینوس Mongoose یا اگزینوس M1 است که محصول خود شرکت سامسونگ است. هرچند معروفترین هستهها ساخت ARM هستند، اما هستههای اختصاصی سامسونگ و هستههای اختصاصی اسنپدراگون با عنوان Kryo نیز از قدرت پردازشی منحصر به فرد و بهینهای برخوردارند که می توان در کنار کوالکام ، اگزینوس را نیز قوی ترین پردازنده گوشی های هوشمند نامید.
سامسونگ نیز در کنار پردازنده اگزینوس از پردازنده گرافیکی Mali محصول شرکت ARM به عنوان یکی از بهترین پردازنده گرافیکی موبایل بهره میگیرد.
4. کرین (Kirin)
این پردازنده ساخت شرکت چینی هواوی است که در اکثر مدلهای ارائه شده توسط این شرکت به کار میرود.پردازنده های گوشی برند کرین تا مدل Kirin 935 حرف چندانی برای گفتن نداشت، چون صرفا از هستههای نه چندان قدرتمند ARM A53 با سرعتهای مختلف استفاده میکرد. اما با ارائه مدلهای کرین 950 و کرین 960 که در میت 8 و میت 9 از آنها استفاده کرد وارد رقابت با سایر پردازندهها شد که این رقابت در پردازندههای جدید هم ادامه دارد.
در واقع ویژگی این مدل از پردازنده های گوشی داشتن هستههای ARM Cortex-A72 بود. این هستهها نسبت به Cortex-A53 قدرت پردازشی بالاتری دارند. البته به همان اندازه باتری بیشتری نیز مصرف میکنند. به همین دلیل است که با استفاده از تکنولوژی BigLITTLE طوری به کارگیری میشوند که فقط در پردازشهای سنگین فعال شوند.
5. سری A پردازنده گوشی اپل
با رونمایی از آیفون 4 بود که اپل کار توسعه پردازنده جدید خود را آغاز کرد. اولین چیپ ساخته شده توسط اپل، A4 بود که به عنوان یکی از ویژگیهای اصلی آیفون 4 تبلیغ و در نهایت عرضه شد. از آن زمان به بعد این سری پردازنده ساخت شرکت اپل در دستگاههای ساخت این شرکت از جمله آیپد و آیفون به کار میرود. این سری از هستههای مبتنی بر ARM بهره میبرند و توسط سامسونگ و بعدها TSMC ساخته شدند. این پردازندهها همواره یکی از بهترینها در جدول رده بندی پردازنده گوشی بودهاند.
6. دیمنسیتی (Dimensity)
علیرغم همه کم و کاستیها، مدیاتک به لطف قیمتهای پایینش توانسته که بخش عمدهای از بازار پردازنده گوشی های میانرده و پایینرده را به سری تراشههای مدیاتک خود اختصاص دهد اما این کمپانی همواره در تلاش بوده است تا موفقیت خود را در بین گوشیهای بالا رده نیز تکرار کند و به همین دلیل سری جدیدی از تراشتههای موبایل را تحت عنوان سری دیمنسیتی (Dimensity) عرضه کرده است.
این سری پردازنده مدیاتک که هماکنون تنها در برخی گوشیهای چینی مثل ZTE، ریلمی یا شیائومی به کار رفته است کاملا با هدف رقابت با پردازندههای بالارده کوآلکوم و گرفتن سهم این کمپانی تولید و عرضه میشود. از جمله پردازندههای سری دیمنسیتی میتوان به MediaTek Dimensity 1000C، MediaTek Dimensity 820، MediaTek Dimensity 800U و MediaTek Dimensity 1000 اشاره کرد. همه این پردازندههای موبایل مدیاتک از هستههای arm تشکیل شده و از پردازندههای گرافیکی Mail بهره میبرند.
مدیاتک سعی بر این داشته که در تراشههای دیمنسیتی امکانات جدیدی را ارائه کرده و به نوعی یک گام از سایر رقبای خود جلوتر باشد که پشتیبانی MediaTek Dimensity 1000 از دو سیم کارت 5G به صورت همزمان به خوبی بیانگر این مسئله است. اما یا این وجود، برای مشخص شدن قدرت واقعی این پردازندهها باید منتظر خروج آنها از چین و ورودشان به بازار جهانی باشیم تا بتوانیم پردازندههای موبایل دیمنسیتی را به خوبی با سایر پردازندههای بالارده بازار مقایسه کنیم.
جدول رده بندی پردازنده های موبایل 2020
حال که با انواع پردازنده های موبایل آشنا شدید، میخواهیم با ارائه جدول رده بندی پردازنده موبایل 2020 به شما برای درک قدرت نسبی هر پردازنده کمک کنیم. به طور کلی پاسخ به این سوال که کدام پردازنده گوشی بهتر است شاید اندکی دشوار باشد. بهتر آن است که آنها را مدل به مدل مقایسه کنیم.
همانطور که مشاهده میکنید در جدول رده بندی پردازنده های موبایل در پاسخ به این سوال که کدام پردازنده گوشی بهتر است، پردازنده گوشی Apple A13 Bionic را به تنهایی در رتبه یک قرار داده و آن را از سایر رقبا جدا میسازد. اما زمانی که صحبت از بهترین پردازنده موبایل در دستگاههای اندرویدی میشود، جدول رده بندی پردازنده های موبایل برتری، Snapdragon 865 و Exynos 990 را به عنوان بهترین پردازنده گوشی های هوشمند اندرویدی نشان می دهد. با این وجود، بین پردازندههایی که در 5 رده نخست قرار گرفتهاند شکاف اختلافی زیاد نبوده و هرکدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند؛ به عنوان مثال، Snapdragon 865 امتیاز بنچمارک کلی بالاتری را میکند اما Kirin 990 5G عملکرد بهتری را نسبت به نماینده کوآلکوم در بخش هوش مصنوعی از خود نشان میدهد.
در ادامه به مقایسه پردازنده های موبایل Snapdragon 865 ، Apple A13 Bionic، کرین 990 5G، اگزینوس 990 و Dimensity 1000+ و سپس به مقایسه پردازنده های موبایل اسنپدراگون 855، اگزینوس 9820، کرین 980 و اپل A12 که در ردههای اول و دوم جدول رده بندی پردازنده گوشی 2019 میپردازیم.
مقایسه پردازنده های موبایل Snapdragon 865 ، Apple A13 Bionic، کرین 990 5G، اگزینوس 990 و Dimensity 1000+
پردازندههای Apple A13 Bionic، Snapdragon 865، اگزینوس 990، Dimensity 1000+ و کرین 990 5G چهار پردازندهای از بهترین تراشه گوشی های هوشمند هستند که چهار کمپانی مختلف را در بالای جدول نمایندگی میکنند. در این بخش به بررسی و مقایسه ساخت و معماری این پردازندهها با یک دیگر خواهیم پرداخت و در پایان نیز نگاهی خواهیم داشت به عملکرد هرکدام از آنها در بنچمارکهای مختلف.
جدول مشخصات پردازنده های گوشی
فناوری ساخت، معماری هستهها و عملکرد CPU
به غیر از تراشه Exynos 990سایر تراشهها از نسخههای مختلف فناوری ساخت 7 نانومتری TSMC استفاده میکنند. این فناوری ساخت به سه نسخه N7T N7P و N7 پلاس تقسیم میشود. N7 و N7P به ترتیب نسلهای اول و دوم تراشههای 7 نانومتری هستند که با استفاده از حکاکی DUV ساخته میشوند اما نسل سوم یعنی N7+، کاملا با دو نسل اول متفاوت بوده و در ساخت آن از حکاکی EUV استفاده میشود.
فناوری N7P این قابلیت را دارد که تا 7 درصد بهروری پردازنده گوشی را با حفظ میزان مصرف انرژی بالا برده و یا با حفظ سرعت، مصرف انرژی را تا 10 درصد کاهش دهد. این درحالی است که این مقادیر برای فناوری NP+ به ترتیب 10 و 15 درصد است. Apple A13 و Snapdragon 865 دو تراشهای هستند که در ساخت آنها از فناوری 7NP استفاده شده است و تنها Kirin 990 5G است که براساس N7+ ساخته شده است. این درحالی است که Dimensity 1000 + براساس فناوری 7 نانومتری نسل اول N7 ساخته شده و اگزینوس 990 نیز از نوعی فناوری ساخت 7 نانومتری بومی سامسونگ بر پایه حکاکیEUV بهره میگیرد.
از نظر تعداد هستهها، همانطور که در جدول مشخصات مقایسه بهترین پردازنده های موبایل به آن اشاره شده است، Apple A13 Bionic تنها تراشهای است که بجای 8 هسته از 6 هسته تشکیل شده است. البته، این نخستین باری نیست که اپل استفاده از 6 هسته را به 8 هسته ترجیح میدهد و میتواند توان رقابت خود را با سایر پردازندههای گوشی حفظ کند؛ همچنین توجه به این نکته نیز مهم است که پردازنده Apple A13 Bionic برای آیفونها ساخته شده و توسط سیستم عالم iOS مدیریت خواهد شد که از استراتژیهای متفاوتی نسبت به اندروید استفاده میکند. درحالی که این پردازنده از دو هسته اصلی و چهار هسته کمکی تشکیل شده، 4 پردازنده دیگر از 4 هسته اصلی با فرکانس تقریبا مشابه بهره میبرند که بیشترین فرکانس با 2.86 گیگاهرتز به Kirin 990 5G مربوط میشود.
با وجود تعداد هستههای کمتر، Apple A13 از هستههای اختصاصی اپل تشکیل شده است که نسبت به هستههای کورتکس A76 یا A77 شرکت ARM عملکرد بهتری دارند. همچنین در مورد فرکانس بالاتر هستههای Kirin 990 5G باید به این مسئله نیز توجه داشت که این پردازنده از هستهها با معماری A76 بهره میبرد نه A77. بنابراین، اگر بخواهیم مقایسه را در زمینه بالاترین فرکانست بین هستههای A77 ادامه دهیم این اسنپدراگون 865 است که یک هسته A77 با فرکانس 2.84 گیگاهرتز را شامل شده و بالاتر از سایر پردازندهها قرار میگیرد. در مورد فرکانس هستههای اختصاصی M5سامسونگ که در اگزینوس 990 از آنها استفاده کرده است اطلاعاتی منتشر نشده است اما نسل قبلی این هستهها یعنی هستههای M3، که در اگزینوس 980 شاهد آنها بودیم میتوانستند تا 20 درصد بهرهوری عملکرد CPU را گسترش دهند.
همانند Apple A13، پردازنده دیمنسیتی 1000 پلاس نیز از یک طراحی دو خوشه (دو نوع هسته) بهره برده با این تفاوت که نماینده مدیاتک مجموعا از 8 هسته، چهار هسته اصلی A77 و چهار هسته کمکی A55 کورتکس بهره میبرد. بدون شک، وجه اشتراک در طراحی دو خوشهای بدین معنا نیست که Dimensity 1000+ قدرتی مشابه A13 دارد اما این تراشه نیز میتواند به خوبی از پروسههای گوشیهای پرچمدار کمی ارزانتر بر بیاید.
نتایج بنچمارک
حالا که با نوع طراحی و و فناوری ساخت هرکدام از بهترین پردازندهای موبایل 2020 آشنا شدید توجه شما را به نمرات بنچمارک این تراشهها جلب مینماییم که هرکدام از آنها در بنچمارک Geekbench 4.4 به ثبت رساندهاند.
مدل پردازنده | نمره بنچمارک تک هستهای | نمره بنچمارک چند هستهای |
Exynos 990 | 4791 | 12557 |
Mediatek Dimensity 1000+ | 3881 | 13136 |
Apple A13 Bionic | 5472 | 13769 |
Kirin 990 5G | 3851 | 12636 |
Snapdragon 865 | 4303 | 13344 |
هوش مصنوعی و یادگیری ماشین
اما زمانی که صحبت از صحبت از هوش مصنوعی میشود، بهترین پردازنده های موبایل کدام است؟ در این بخش هر کمپانی سیستم هوش مصنوعی اختصاصی خود را بر روی تراشهاش به کار برده است. تراشه A13 یه یک سیستم اختصاصی چهار هسته ای Neural Engine مجهز است که مقامات این کمپانی مدعی هستند قویترین سیستم هوش مصنوعی در پردازندههای موجود در بازار بوده و همچنین کمترین انرژی را نیز مصرف میکند و از بهترین پردازنده های موبایل بکار رفته با هوش مصنوعی است.
پردازنده Kirin 990 5G نیز از سیستم 2+1 Da Vinci NPU برای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین استفاده میکند و یکی دیگر از بهترین پردازنده های موبایل است که از هوش مصنوعی برای پردازش اطلاعات استفاده می کند. این سیستم از دو هسته اصلی و یک هسته کمکی NPU تشکیل شده است که در کنار یک دیگر کار میکنند. اسنپدراگون 865 به Hexagon 698 DSP مجهز است که براساس ادعای کوآلکوم، میتواند به سرعتی برابر با 15TOPS (یک تریلیون عملیات در ثانیه) برسد. این سرعت در اگزینوس 990 نیز که از یک سیستم دو هسته NPU و همچنین یک سیستم بومی DSP استفاده میکند از 10TOPS بیشتر است. سرعت پردازنده دیمنسیتی 1000 پلاس اما با استفاده از سیستم بومی APU 3.0 مدیاتک که شش هسته Neural Engine را شامل میشود تنها میتواند تا 4.5TOPS بالا برود.
با توجه به اطلاعات بالا و تستهای به عمل آمده روی هر یک از پردازندهها، در این بخش برتری با پردازنده A13 اپل بوده و پردازندههای Snapdragon 865، Kirin 990 5G، Exynos 990 و Dimensity 1000+ به ترتیب در رتبههای بعدی قرار میگیرند.
مقایسه پردازنده های موبایل اسنپدراگون 855 ، اگزینوس 9820 ، کرین 980 و اپل A12
نتیجه نهایی؛ بهترین چیپست گوشی 2020 کدام است؟
برای رسیدن به یک نتیجه نهایی در مورد بهترین CPU گوشی نمیتوان اپل A13 را به صورت مستقیم با سایر پردازندههای رده بالا مقایسه کرد چراکه این تراشه فقط برای دستگاههای اپل ساخته شده و توسط سیستم عامل دیگر مدیریت میشود. اما توجه به مواردی که در بالا به آنها اشاره کردیم میتوانیم اینطور بگوییم که A13 به همراه اسنپدراگون 865 به صورت مشترک بهترین پردازنده موبایل هستند و بدین ترتیب، این جایگاه در دستگاههای اندرویدی به نماینده کوآلکوم میرسد.
این پردازنده هستههای جدیدتری با فرکانس بالا را شامل شده، در تستهای بنچمارک امتیاز بهتری دریافت میکند، پردازنده گرافیکی آن عملکرد بهتری دارد و در زمینه هوش مصنوعی و یادگیری ماشین نیز قویتر است و همچنین از همه مهمتر اینکه تاکنون در دستگاههای بیشتری به کار رفته است. بعد از اسنپدراگون 865، با اختلاف کم میتوانیم اگزینوس 990 را قرار دهیم که عملکردی نزدیک به نماینده کوآلکوم دارد اما متاسفانه این پردازنده تنها در گوشیهای سامسونگ به کار رفته و کمی قضاوت در مورد آن مشکل است و در همین مقیاس کوچک می توان آن را از بهترین چیپست های موبایل های هوشمند دانست. دو تراشه Dimensity 1000+ و Kirin 990 5G نیز به ترتتیب در جایگاههای چهارم و پنجم قرار میگیرند.
در این مطلب تلاش کردیم تا به مقایسه 5 تراشه موبایل برتر سال 2020 بپردازیم و به ساختار و طراحی هرکدام از آنها اشاره کنیم که امیدواریم مورد توجهتان قرار گرفته باشد. نظر شما رده بندی چیپست های موبایل چیست؟ به نظر شما کدام تراشه لایق دریافت لقب بهترین چیپست موبایل یا بهترین تراشه های موبایل است؟ با ما در بخش نظرات همراه باشید.
سلام.ایا ردمی
سلام.ایا ردمی نوت ۸ پرو ارزش خرید داره با این پردازنده؟