چند گروه های موسیقی ایرانی را میشناسید؟ از ابتدای انقلاب، گروههای موسیقی با سبکهای مختلفی در ایران به وجود آمدند که با تعداد زیادی از آنها خاطره داریم. در ادامه با معرفی برخی از بهترین گروه های موسیقی ایران همراه ما باشید.
این روزها گروههای پاپ، سنتی، راک، تلفیقی و … در ایران بسیار فعال هستند. در گذشته بیشتر گروههای موسیقی ایران در سبک موسیقی سنتی کار میکردند اما در سالهای اخیر گروههای پاپ، راک و تلفیقی هم طرفداران زیادی پیدا کردهاند. از گروه آریان که یکی از محبوبترین گروههای پاپ بود تا بندهای جدید، هرکدام طرفداران سینهچاک خود را دارند. در ادامه شما را با بهترین و محبوبترین گروه های موسیقی ایرانی آشنا میکنیم. ممکن است نام برخی از گروهها از قلم افتاده باشد. لطفا در بخش دیدگاهها، این گروهها را به ما معرفی کنید.
آنچه در ادامه میخوانید:
فهرست بهترین گروه های موسیقی ایرانی
در این بخش به معرفی بهترین گروه های موسیقی ایرانی میپردازیم.
گروههای کانون چاووش
- اعضای اولیه گروه: محمدرضا لطفی،پشنگ کامکار، بیژن کامکار،مجید درخشانی، ،ارژنگ کامکار، حسین علیزاده، پرویز مشکاتیان و …
- سبک: سنتی
- آلبومها: 12 آلبوم چاووش و چندین آلبوم از گروه عارف، شیدا و کامکارها
- سالهای فعالیت: از سال 1350 تا کنون
کانون چاووش در ابتدای دهه 50 و به همت محمدرضا لطفی، حسن کامکار و هوشنگ ابتهاج تشکیل شد. از دل این کانون، 3 گروه موسیقی به نامهای گروه شیدا (به سرپرستی محمدرضا لطفی)، گروه عارف (به سرپرستی پرویز مشکاتیان) و گروه کامکارها (به سرپرستی هوشنگ کامکار) زاده شد. بیش از نیمی از آلبومهای موسیقی سنتی تولید شده در دهههای اول انقلاب توسط این سه گروه موسیقی ساخته شد. تصنیفهایی نظیر «ایران ای سرای امید» از ساختههای این گروههاست.
گروه آریان
- اعضا گروه: علی پهلوان و پیام صالحی (خوانندگان اصلی گروه)، سیامک خواهانی، شراره فرنژاد، علیرضا طباطبایی، ساناز کاشمری، سحر کاشمری، محمدرضا گلزار، نینف امیرخاص، برزویه بدیهی، امیرحسین مستعد
- سبک: پاپ
- آلبومها: گل آفتابگردون (1379)، و اما عشق (1380)، تا بی نهایت (1383)، بیتو باتو (1387) و خداحافظ (1393)
- سالهای فعالیت: از سال 1378 تا 1393
آریان اولین گروه موسیقی ایرانی بود که بعد از انقلاب در سبک پاپ شروع به فعالیت کرد. پس از آشنایی علی پهلوان و پیام صالحی در سال 1377 و پی بردن به علاقههای یکدیگر در زمینه موسیقی، آنها تصمیم به ایجاد گروه گرفتند و اینگونه شد که آریان کار خود را در سال 1378 رسما آغاز کرد. جالب است بدانید که محمدرضا گلزار بازیگر ایرانی مدتی در این گروه به عنوان گیتاریست فعالیت داشته است.
از آریان بهعنوان بهترین گروه موسیقی ایران در زمان خود یاد میشود. اولین آلبوم این گروه بهنام «گل آفتابگردون» یکی از پرفروشترین آلبومهای بعد از انقلاب است. یکی از نکات جالب این گروه، همکاری با خواننده مشهور ایرلندی به نام کریس دیبرگ (Chris de Burgh) برای ترک The Words I Love You است که گروه آریان ترجمه فارسی اشعار را به آهنگ اصلی اضافه کردند. این ترک در سال 1378 منتشر شد. متاسفانه این گروه بعد از حاشیههای بوجود آمده فعالیت خود را در سال 1393 بعد از انتشار آلبوم «خداحافظ» رسما پایان داد.
دانلود آهنگ The Words I Love You از گروه آریان با همکاری کریس دیبرگ
گروه پالت
- اعضا گروه (کنونی): امید نعمتی (خواننده)، مهیار طهماسبی (ویلونسل)، کاوه صالحی (گیتار)، سردار سرمست (آکاردئون) و شقایق صادقیان (فلوت)
- سبک: موسیقی تلفیقی
- آلبومها: آقای بنفش (1393)، شهر من بخند (1394)، تمام ناتمام (1395)
- سالهای فعالیت: از سال 1391 تاکنون
پالت یکی از گروه های موسیقی تلفیقی ایرانی است که در سال 1391 برای نمایش «روایت ناتمام یک فصل معلق» به کارگردانی و نویسندگی هومن سیدی آهنگ ساخت و کار خود را آغاز کرد. ویژگی کلیدی این گروه موسیقی ایرانی، سازبندی است که به انتخاب و ترکیبسازها گفته میشود. ترانههای گروه پالت اغلب اشعار کلاسیک هستند و اعضا در نوشتن آنها نقش دارند. پالت یکی از بهترین گروه های موسیقی در سبک خود محسوب میشود.
پالت در چهارمین جشن سالانه موسیقی ما برای آلبوم تمام ناتمام تندیس بهترین آلبوم موسیقی تلفیقی سال 1395 را کسب کرده است. این گروه موسیقی ایرانی در یکی از ترکهای آلبوم «شهر من بخند» با نام «اینجا شهر من نیست» با یک خواننده و نوازنده آلمانی بهنام گیزبرت زوکنیپهاوزن همکاری کردهاند که در ادامه میتوانید این آهنگ را دانلود کنید.
دانلود آهنگ اینجا شهر من نیست از گروه پالت
گروه دال
- اعضا گروه: امین هدایتی (خواننده)، شایان شکرآبی (آهنگساز و پیانو)، غزل مهدوی (شاعر و ترانهسرا)، یزدان بهمنی (سازهای هندپن و کوبهای)، میلاد سعدی (سازهای کوبهای)
- سبک: موسیقی تلفیقی
- آلبومها: گذر اردیبهشت (1395)، کلاغ سفید (1396)
- سالهای فعالیت: از سال 1392 تاکنون
گروه دال یا دال بند یکی دیگر از گروه های موسیقی تلفیقی ایران است که در سال 1392 با انتشار تک آهنگ «آوازم را میرقصیدی» شکل گرفت. اولین آلبوم این گروه موسیقی ایرانی محصول 1395 پرفروشترين آلبوم موسیقی تلفیقی سال شد و توانست در سی و دومین جشنواره موسیقی فجر لوح تقدیر بهترین موسیقی تلفیقی سال را کسب کند. همچنین این آلبوم در همان سال کاندید دریافت جایزه «باربد» در بخش آهنگسازی شد.
آهنگهای گروه دال اغلب با مضامین عشق، صلح و رویکردهای اجتماعی است. به عنوان مثال آلبوم دوم این گروه بهنام کلاغ سفید محصول سال 1396 به موضوعاتی چون مهاجرت، صلح و حق آواز زنان پرداخته است. این آلبوم عنوان بهترین آلبوم تلفیقی سال 96 را از دیدگاه مخاطبان در پنجمین جشن سالانه موسیقی ما کسب کرده است.
آهنگ «آوازم را می رقصیدی» از آلبوم «گذر اردیبهشت»
گروه رستاک
- اعضا گروه: سیامک سپهری، سید فرزاد مرادی، سید بهزاد مرادی، مجید پوستی، اکبر اسماعیلپور، دینا دوستی، امید مصطفوی، حامد بلندهمت، پریسا اینانلو، یاسمن نجمالدین، مهدی فرشچی، لیلی مرآت
- سبک: موسیقی سنتی، بومی
- آلبومها: رنگوارههای کهن (1386)، همه اقوام من (1389)، سرنای نوروز (1392)، میان خورشیدهای همیشه (1395)، بهار (1397)
- سالهای فعالیت: از سال 1376 تاکنون
- صفحه اینستاگرام: rastakgroup
رستاک یکی از بهترین گروههای موسیقی سنتی ایران است که در سال 1376 بهسرپرستی سیامک سپهری تشکیل شد. گروه رستاک دو دهه اخیر فعالیت خود را با تمرکز بر موسیقی فولکلور اقوام ایران و فرهنگهای مختلف ایرانی ادامه داده است. موسیقی فولکلور شکلی از موسیقی سنتی است که ریشه در آداب و رسوم یک قوم یا ناحیه دارد. گروه رستاک در یکی از مصاحبههای خود در مورد اسم و هدف تشکیل گروه اینگونه نقل کرده است:
رستاک به معنی شاخه نهالی است که از ریشه درخت میرويد. موجوديت و اصالت یک درخت، به ريشهاش برمیگردد، ريشهای كه هيچوقت ديده نمیشود اما اگر نباشد، گل و برگ و درخت نیز نخواهد بود. رستاک هم به همین ترتیب است. ما سعی كردیم پلی باشيم بين مردمهایی با زندگی امروزی و موسیقی که ریشه در تمدن کشور دارد. البته هدف رستاک نشان دادن عين آن سبک موسيقی نيست بلکه نگهداشتن آن ريشه برايش اهميت دارد.
گروه رستاک با انتشار آلبومهای همه اقوام من محصول 1389 و سرنای نوروز محصول 1392 عنوان پرفروشترین آلبوم موسیقی در همان سالهای انتشار را کسب کرد. آلبوم سرنای نوروز در نظرسنجی دوسالانه «موسیقی ما» به عنوان بهترین آلبوم سال انتخاب شد و در بخش بهترین اجرا صحنهای نیز کنسرتهای گروه رستاک به عنوان بهترین اجرا از نگاه مردم شناخته شدند.
رستاک از گروه های همنوازی سنتی است که با اجرا در بزرگترین سالنهای کنسرت دنیا نقش مهمی را در معرفی موسیقی فولکلور ایران به جوامع مختلف ایفا کرده است و یکی از پرمخاطبترین گروه های موسیقی سنتی ایران به حساب میآید.
آهنگ «رعنا» از گروه رستاک
گروه کاکوبند
- اعضا گروه: نیما صرافیمهر و پویا صرافیمهر
- سبک: موسیقی تلفیقی
- آلبومها: دعوت (1394)، دنیای نو (1397)
- سالهای فعالیت: از سال 1385 تاکنون
- صفحه اینستاگرام: kakoband
کاکوبند در سال 1385 با دعوت جلال مشفق از نیما و پویا صرافیمهر به منظور همکاری برای تولید یک اثر در ژانر موسیقی جهانی تشکیل شد و با هدف ورود به بازارهای بینالمللی موسیقی فعالیت خود را آغاز کرد. مسئلهای که این باند موسیقی ایرانی را متمایز از گروههای دیگر قرار داده سبک موسیقیایی این گروه است. کاکوبند با ترکیب احساسات ملودیهای شرق و تکنیکهای موسیقیایی غربی فارغ از هرگونه جغرافیای زبانی آهنگهای متعددی را تولید کرده و همین موضوع هم آن را در میان بهترین گروه های موسیقی مجاز قرار داده است.
نماهنگ سیاره من از این گروه موسیقی ایرانی به عنوان اثر برگزیده در اولین دوره جایزه ققنوس معرفی شده است که در ادامه میتوانید این آهنگ را دانلود کنید.
دانلود آهنگ سیاره من از کاکوبند
گروه چارتار
- اعضا گروه: آئین احمدی فر (تنظیمکننده)، آرش فتحی (آهنگساز)، آرمان گرشاسبی (خواننده) و احسان حائری ( ترانهسرا)
- سبک: پاپ، سنتی
- آلبومها: باران تویی (1392)، جاده میرقصد (1394)، دریا کجاست (1396)
- سالهای فعالیت: 1390 تاکنون
یک دوستی قدیمی باعث تشکیل گروه چارتار در سال 1390 شد. سبک این گروه ترکیبی از موسیقی سنتی ایرانی و کلاسیک است و اعضا برای ساخت هر ترک با همدیگر فعالیت میکنند. این گروه موسیقی ایرانی با آلبوم باران تویی محصول سال 1392 در سی و یکمین دوره جشنواره موسیقی فجر با نظر هیئت داوران در بخش بهترین آهنگساز موسیقی پاپ جایزه باربد را کسب کرده است. همچنین در جشنواره موسیقی ما عنوان بهترین آلبوم و قطعه تلفیقی را به خود اختصاص داده است. همه اینها باعث شدهاند تا گروه چارتار را نیز در فهرست بهترین گروههای موسیقی ایرانی قرار دهیم.
چارتار درمورد دیدگاه خود از کارگروهی در یکی از مصاحبهها با موسیقی ما اینگونه بیان کرده است:
فکر میکنم ماندگاری گروه بیشترین بستگی را به شالوده و بن گروه دارد. مشکلات اقتصادی و دعواهای مالی در فروپاشی گروهها خیلی مهم بوده است یا تفاوت جایگاهی که بعضی از اعضا داشتند. گروه ما چهار نفر است و هر کدام از این چهار نفر یک چهارم حق فرهنگی و هنری و مالی دارند. فکر میکنم که اگر طبق این شالوده جلو برویم و یک چهارمها را حفظ کنیم به مشکلی برنمیخوریم. بالاخره شاید یک روز برای جدایی باشد، ولی فکر میکنم که تلخ نیست و میتواند حداقل عمری بیشتر از سایر گروهها داشته باشد.
در ادامه یکی از ترکهای محبوب چارتار که از بهترین گروه های موسیقی ایرانی محسوب میشوند را بشنوید و دانلود کنید.
دانلود آهنگ آشوبم از گروه چارتار
گروه بمرانی
- اعضا گروه: بهزاد عمرانی، مانی مزکی، جهانیار قربانی، آرش عمرانی، کیارش عمرانی، سالار محمد اصغری
- سبک: بلوز، کانتری، راک، جز (جاز)، بالکان، جیپسی
- آلبومها: اتوبوس قرمز (1393)، مخرج مشترک (1394)، گذشتن و رفتن پیوسته (1395)، سیزدهچهل (1397)، احتمالاً قهرمانی در کار نیست (1399)
- سالهای فعالیت: 1388 تا کنون
گروه بمرانی در سال 1387 فعالیت خود را با کار در فضای مجازی، آهنگسازی و اجرا زنده در تئاترها آغاز کرد. سبک عجیب و غریب این گروه باعث جذب مخاطبان بسیاری شد. آلبوم «اتوبوس قرمز» محصول 1393 اولین آلبوم رسمی این گروه است که موفق به دریافت مجوز شد. احتمالا اغلب گروه بمرانی را با موسیقی تیتراژ برنامه خندوانه میشناسید، اما این گروه موسیقی ایرانی در زمینههای مختلفی از قبیل ساخت موسیقی فیلم، انیمیشن، تیتراژ و تئاترهای نمایشی نیز فعالیت داشته است.
بمرانی تاکنون بیش از 100 اجرا در سراسر ایران برگزار کرده و در چندین جشنواره موسیقی بینالمللی حضور داشته است. اخیرا نیز گروه بمرانی در برنامه همرفیق شهاب حسینی که از شبکه اینترنتی نماوا پخش میشود حضور دارد و اجرا میکند.
دانلود آهنگ تیتراژ برنامه همرفیق با اجرای گروه بمرانی
سخن پایانی
در این مقاله از پلازامگ به معرفی برخی از گروه های موسیقی ایرانی پرداختیم و سعی کردیم اطلاعاتی از گروههای مهم موسیقی ایران به شما بدهیم. شما آثار کدامیک از این گروه های موسیقی مجاز در کشور را دنبال میکنید؟ به نظر شما بهترین گروه موسیقی ایران کدام بند است و چه ویژگی خاصی دارد که در رده بهترین قرار میگیرد؟ لطفا نظرات خود را در پایین همین صفحه برایمان بنویسید.