تا چند سال قبل اگر به کسی میگفتید میخواهید با گیمر بودن پولدار شوید، به شما میخندید؛ اما آیا چنین راهی وجود دارد؟ در این مقاله به شما توضیح میدهیم چطور یک گیمر حرفهای شوید و ازطریق آن کسب درآمد کنید. با پلازا همراه باشید.
بسیاری از ما از کودکی مشغول انجام بازیهای ویدئویی بودیم. در گذشته، از این وسیله فقط بهعنوان «سرگرمی» و «گذران وقت» یاد میشد؛ اما حالا بهلطف تکنولوژی، شبکههای اجتماعی و شرکتهای بازیسازی، بازی ویدئویی یکی از راههای کسب درآمد است. با بهوجودآمدن «ورزش الکترونیک» (Esports)، افراد زیادی علاقهمند شدند که به گیمرهای حرفهای تبدیل شوند. آنها این رؤیا را در سر دارند که بازی دلخواه خود را انجام دهند و طرفداران بابت توانایی و مهارتهای آنها در بازی، تشویقشان کنند. البته این هدف بدی نیست؛ اما آنچه آن را بهتر میکند، کسب درآمد از این راه است.
خیلیها علاقه دارند گیمر حرفه ای شوند؛ اما خیلیها نمیخواهند برای این کار وقت بگذارند.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- «ورزش الکترونیک» چیست؟
- چطور گیمر حرفه ای شویم؟
- قدم اول
- قدم دوم
- قدم سوم
- درآمد گیمرهای حرفه ای چقدر است؟
- سایر روشهای کسب درآمد ازطریق گیم
- ساخت کانال گیم در YouTube
- پخش زنده در شبکه اجتماعی Twitch
- واقعیت ماجرا برای «ما» چگونه است؟
- گیمبلاگر شوید
- ترفندها و راهنماهای قدمبهقدم بازی را ارائه دهید
- فروش اکانت و آیتمهای آن
- تولید پادکست
- سخن پایانی
«ورزش الکترونیک» چیست؟
ورزش الکترونیک (Electronic Sports) یا بهاختصار Esports به ورزشهایی گفته میشود که با بازیهای ویدئویی انجام میشوند. تمامی بازیکنان و بازیهای ویدئویی را کامپیوترهایی نظارت میکنند که انسانها ناظر آن هستند. بهطور کلی این ورزش بهصورت چندنفره و تیمی بین بازیکنان حرفهای انجام میشود. در تعریف «ورزش»، از حرکات و فعالیتهای فیزیکی استفاده میکنیم که بااینحساب ورزش الکترونیک دور از تصورات سنتی ماست؛ اما اگر به تعداد کلیکها و میزان افزایش ضربان قلب نگاه کنیم، تأثیرات مشابه این نوع ورزش با نوع سنتی آن را میفهمیم. دراینمیان، نکته مهم و مشترک بحث رقابت است. هر بازیکن حرفهای باید در روز زمان زیادی را صرف تمرین و افزایش مهارت در بازی مدنظر خود کند که شبیه به تمرینات تخصصی سایر ورزشکاران است. هر بازیکن در تیم هم باید بهصورت انفرادی تمرین کند تا بتواند تیمش را تا انتها همراهی کند و به موفقیت گروهی برساند.
چطور گیمر حرفه ای شویم؟
مسیر حرفهای شدن مشخص است؛ اما به استعداد و تلاش بسیار نیاز دارد.
قدم اول: در یک بازی حرفه ای شوید
وقتی میگویم در یک بازی «حرفهای» شوید، یعنی هرجا که اسم بازی آمد، بدانید قرار است انجام آن برایتان بهراحتی آب خوردن باشد. اکثر بازیهای آنلاین سیستم «ردهبندی» دارند که میتوانید در آن ارتقا پیدا کنید؛ مثلا سیستم ردهبندی در بازی League of Legends به این صورت است که شما انقدر بالا میروید تا به رده Challenger میرسید که در آنجا، 200 بازیکن برتر این بازی حضور دارند. اینها بازیکنان خیلی قدرتمندی هستند که در تیمهای حرفهای حضور دارند. اگر رده خود را در این بازی ارتقا دهید، شانستان برای برگزیدهشدن توسط یکی از این تیمها افزایش مییابد.
برای این کار بهتر است بازیهایی انجام دهید که در فهرست Esports قرار دارند:
- League of Legends
- CS: GO
- DOTA 2
- Hearthstone
- Smite
- World of Warcraft
- Heroes of the Storm
- Super Smash Bros
اگر هیچکدام از بازیهای این فهرست را دوست ندارید، بهتر است فکر ساختن کانال گیم در یوتیوب باشید.
قدم دوم: پشتکار و فداکاری
خیلیها فکر میکنند تنها کار لازم برای حرفهای شدن، این است که بازی دلخواهشان را انجام دهند و خودبهخود حرفهای شوند؛ اما یک فرق اساسی بین گیمر معمولی و گیمر حرفهای وجود دارد؛ گیمر معمولی سعی میکند معماها را حل کند و حریف را شکست دهد تا برنده بازی باشد؛ اما گیمر حرفهای تمامی جزئیات بازی را یاد میگیرد. او همیشه بازی خود را مرور و اشکالاتش را برطرف میکند تا بهتر ظاهر شود. یکی از نکات مهم، زبانِ بازی است. هر بازیای زبان خاص خودش را دارد که بیشتر برای برقراری ارتباط با سایر بازیکنها استفاده میشود. شما باید کلمات اختصاری و اصطلاحات هر بازی را یاد بگیرید تا در مواقع ضروری با همتیمی یا حتی حریف خود مکالمه کنید. نکتهی دیگر مربوط به امکانات است. مثل ورزشکاران حرفهای که با بهروزترین آلات ورزشی تمرین میکنند، شما هم باید با جدیدترین و حرفهای ترین امکانات تمرین کنید. هدست، موس، کیبورد و مانیتور گیمینگ، حداقل نیازهای هر گیمر برای حرفهای شدن است. حرفهایها وقت زیادی را روی هر بازی میگذارند؛ شاید 10 ساعت در روز! حاضرید تمام وقت خود را فدا کنید تا حرفهای شوید؟
قدم سوم: موفقیت و برتری یافتن
حالا اگر در یک بازی حرفهای شدید و زمان زیادی هم پای آن گذاشتید، وقت آن رسیده سعی کنید تا با افراد دیگر هم بازی کنید. با این روش، نهتنها بازی گروهی را یاد میگیرید؛ بلکه سرعت یادگیریتان هم با قدمبهقدم دنبالکردن همتیمیها افزایش مییابد. سپس برتری خود را با پیوستن به یک تیم حرفهای نشان دهید. بعضی از این تیمهای حرفهای اسپانسر بازیهای متفاوتی هستند. مثلا تیم “SoloMid” اسپانسر بازیهای League of Legends و Super Smash Bros است.
درآمد گیمرهای حرفه ای چقدر است؟
عددها دراینزمینه متفاوت است و بیشتر به این قضیه بستگی دارد که وارد کدام تیم شوید. تیم Western LoL به هرکدام از اعضایش 12,500 دلار بهعلاوه اضافه حقوق برای شرکت در تورنمنتها و پخش زنده (Streaming) در شبکه اجتماعی Twitch میدهد. حتی اگر پخش زنده نداشته باشید، در مسابقات برنده نشوید یا کسی اسپانسر شما نشود، بازهم سالیانه حداقل 25 هزار دلار درآمد دارید؛ اما اگر این کارها را انجام دهید و کسی هم اسپانسر شما شود، میتوانید سالیانه بطور متوسط 50 تا 60 هزار دلار درآمد کسب کنید.
سایر روشهای کسب درآمد ازطریق گیم
همیشه نیاز نیست برای کسب درآمد در تیمی حضور داشته باشید. دو گزینه بزرگ دیگر نیز پیش روی شماست:
- ساخت کانال گیم در YouTube
- پخش زنده در شبکه Twitch
در اینجا به لغتی میرسیم که معنای تخصصی خود را دارد و آن «استریم» و «استریمر» (Streamer) است. استریم به عملی گفته میشود که شما در آن فعالیت خود را پخش زنده میکنید. در مبحث گیم، به گیمرهایی که ویدئوهای خود را هنگام بازی بهصورت زنده برای بقیه بهاشتراک میگذارند، استریمر گفته میشود.
این دو روش چه تأثیری دارند؟ «بازی» و «پخش زنده» مانند نمک و فلفل همیشه کنارهم هستند. آمارها نشان میدهد در شبکه اجتماعی Twitch، ماهیانه بیش از 100 میلیون بازدیدکننده، مشغول تماشای ویدئوها هستند. این آمار فقط در بخش گیمینگ یوتیوب به بیش از 3.5 میلیارد بازدید میرسد و سالیانه هم 71 میلیون نفر مشغول تماشای مسابقات گیمینگ هستند. این آمار نشان میدهد بیشتر مردم به تماشای بازیکردن بقیه علاقه دارند تا شرکت در رقابتها.
پخش زنده در YouTube و Twitch
یوتیوب بسیار راحتتر از شبکه Twitch هست که درموردش پیشازاین صحبت میکنیم. یوتیوب انتخابهای سودمندتری پیش روی شما قرار میدهد. شما در این شبکه به یک بازی محدود نیستید و میتوانید بازیهای زیادی را پوشش دهید. بهطورکلی نوع درآمد در این روش ازطریق تبلیغات است. اما Twitch کمی سختتر از قبلی است؛ بهویژه اگر مخاطبان چندان زیادی هم برای شروع نداشته باشید. اکثر گیمرها از بازیهایی نظیر League of Legends یا CS:GO یا DOTA 2 برای پخش زنده استفاده میکنند. پیشنهاد ما این است که ابتدا در یوتیوب کانال بسازید و مخاطبان خود را جمع و سپس، به شبکه Twitch مراجعه کنید. شما باید حداقل 10 هزار عضو در کانال خودتان داشته باشید تا بتوانید دیگران را به مشاهده بازی خود دعوت کنید. درغیراینصورت، یا باید مهارت خیلی خاصی در بازی داشته باشید یا به سبک خاصی بازی کنید که مخاطب برای مشاهده ویدئوهای شما ترغیب شود. نکته ویژهای که درباره سایت Twitch وجود دارد، این است که اعضای کانال شما میتوانند به انتخاب خود برای حمایت به شما پول اهدا کنند. شاید اهدای پول از بین صدها عضو بسیار نادر باشد؛ اما اگر اعضای کانال به تعداد چشمگیری برسند، احتمال اهدا نیز افزایش مییابد. کاربرانی بودند که از طرفداران دستودلباز خود صدها هزار دلار پول دریافت کردند. یکی از کاربران در طول استریم 57 هزار دلار پول اهدایی دریافت کرد که بیشترین رقم اهدایی در طول استریم در یک بازی است. همچنین، هر هزار بازدید از ویدئوهای تبلیغاتی که در طول استریم پخش میشود، سه دلار به حساب شما اضافه میکند.
واقعیت ماجرا برای «ما» چگونه است؟
ما به همهچیز خوشبینانه نگاه میکنیم. در مطالبی که مینویسیم، سعی میکنیم ماورای دنیای اطراف خودمان را ببینیم و مقصد متعالی را نشان دهیم. بسیاری از ما از بچگی گیمر بودیم و علاقه وافری به این صنعت داشتیم و داریم؛ اما واقعیت چیست؟ شرایط برای ما چگونه است؟ همانطورکه میدانید، هر شغلی برای رشد به بستر خاص خود نیاز دارد. بدون پشتیبانی چه از سمت خانواده و چه از سمت دولت هیچ استارتاپی نمیتواند رشد کند. برای شروع نیاز است به خودتان یادآوری کنید در ایران زندگی میکنید؛ جایی که پینگ در بهترین حالت روی 90 است. این در حالی است که در تورنمنتها اگر پینگ به 60 برسد، بازی را متوقف میکنند. برای جمعکردن سیستم مناسب حداقل باید 20 میلیون خرج کنید. اینترنت مدام در حال قطعشدن است و ثباتی ندارد که به آن اتکا کنید. هزینه اینترنت پرسرعت نیز خود مسئلهای جداست. همانطورکه در ابتدای مقاله نیز گفته شد، برای گیمر حرفهایشدن نیاز است وقت زیادی صرف کنید. صرف این وقت و هزینه باعث میشود بخشهای عظیمی از اتفاقات زندگی خود را حذف کنید. کمشدن ارتباط عاطفی با دوستان و خانواده، شببیداری، افت تحصیلی و شاید حتی ترک تحصیل از مسائل اجتنابناپذیری است که پیش روی شما قرار خواهد گرفت. هرکدام از ما افرادی را اطراف خود میشناسیم که رؤیای کسب درآمد ازطریق گیم را در سر دارند و این را هم میبینیم که چه شرایط سختی را هم خودشان و هم خانوادههایشان تحمل میکنند. تا اینجای مقاله سعی کردیم منطقیترین و بهترین و سریعترین روشهای کسب درآمد رایج در جهان را معرفی کنیم؛ ولی آیا بستر مناسبی برای ما فراهم است؟ درادامه این مطلب، قصد داریم روشهایی را معرفی کنیم که هزینه کمتری دارند و برای شرایط ما بسیار مناسبتر هستند.
گیم بلاگر حرفهای شوید
یکی از بهترین روشهای کسب درآمد دراینزمینه تبدیلشدن به بلاگر است. حتما شما هم در صفحات اجتماعی با فشنبلاگرها و فودبلاگرها برخورد کردهاید؛ اما کسب درآمد چگونه است؟ روشی که شما در این راه انتخاب میکنید، تولید محتواست؛ محتوایی که از تجربه شخصی شما از بازیها بدست آمده. با نوشتن نقد و بررسی درباره بازیهای جدید، معرفی بازیهای جدید و قدیمی، راهنمای خرید کنسولهای بازی، راهنمای خرید بهترین بازیها برای سنین مختلف، معرفی بهترین بازیهای سال و آموزشها و ترفندهای بازیهای مختلف مخاطبان زیادی میتوانید به وبلاگ خود جذب کنید. جذب مخاطب در این شرایط به شما کمک میکند ترافیک زیادی در سایت ایجاد کنید. ترافیک زیاد منجر به این میشود که تبلیغات خوبی برای سایت جذب کنید که این خود روشی بیدردسر برای کسب درآمد است.
ترفندها و راهنمای قدمبهقدم بازی را ارائه دهید
یکی دیگر از راههای کسب درآمد، معرفی ترفندها و بخشهای مخفی و راهنمای حل معماها و پازلهای سخت بازی است. گیمرهای بسیاری هستند که علاقه دارند تمامی تروفیهای بازی را بهدست بیاورند و حتی در این راه خرج بکنند. بعضی از این تروفیها نیازمند انجام کارهای خاص و هوشمندانه است. شما با ارائهی راهنمای فارسی بهصورت ویدئو یا فایل PDF در سایت خودتان، میتوانید درآمد خوبی کسب کنید. این روشی است که گیمرهای حرفهای دنیا در یوتیوب و سایت Twitch انجام میدهند.
فروش اکانت و آیتمهای آن
خیلی از گیمرها هستند که نمیخواهند راه صدساله را طی کنند. در چنین شرایطی، میتوانید اکانت خود را به لول مطلوبی برسانید و سپس آن را برای فروش قرار دهید. سابقا این روش برای بازیهایی مثل کلش آف کلنز و یا کلش رویال مرسوم بود. اکنون چنین شرایطی برای بازیهایی مثل PUBG و فورتنایت فراهم است. در بازیهایی مثل DOTA، آیتمهای خاص و جذابی برای شما در نظر گرفته شده که بعضی از آنها رایگان و بعضی با پرداخت پول دراختیارتان قرار میگیرد. فروش آیتمهایی که در بازی بهدست آوردید، از معروفترین و کمدردسرترین کارهایی است که گیمرها در سطح جهان انجام میدهند.
تولید پادکست
جدیدا در فضای مجازی تولید محتوای شنیداری طرفداران زیادی بهخود جذب کرده است. فایل صوتی یا پادکست میتواند محتوایی با موضوع آخرین خبرهای دنیای گیم یا حتی روایت داستان بازیهای پرطرفدار باشد. همهچیز به خودتان بستگی دارد که چه خلاقیتی دراینزمینه بهخرج دهید تا مخاطب هر روز یا هر هفته دنبالکننده پادکستهایتان شود. در این مسیر از شبکههای اجتماعی نظیر توییتر یا اینستاگرام غافل نشوید. امروزه تأثیر این شبکهها در معروفیت بر هیچکس پوشیده نیست.
سخن پایانی
در انتها، باید بگوییم دیدگاهی که در گذشته به بازیهایی ویدئویی وجود داشت، بهتدریج در حال تغییر است. شرایطی که امروزه آن را تجربه میکنیم، کشورهای پیشرفته در دهه 1990 تجربه کردهاند؛ اما بعد از گذشت 30 سال توانستند سنتهای قدیمی را عوض کنند. در کشور ما نیز این تغییرات، هرچند بهکندی، در حال انجام است. در چنین شرایطی، توصیه ما این است که بازیهای ویدئویی را بهچشم سرگرمی آموزنده و لذتبخشی ببینید و تجربه کنید. یکی از مشکلات بزرگی که همگی ما از بچگی آن را تجربه کردیم و فهمیدیم، این بود که متأسفانه گیم در فرهنگ و خانوادههای ما جایگاه خوبی ندارد. شاید خانوادههای انگشتشماری باشند که خودشان هم دستی دراینزمینه دارند؛ ولی برای آنها هم این قضیه جلوتر از «سرگرمی» نمیرود. خرجکردنهای اضافی برای بازیهای ویدئویی به چشم اینکه روزی این هزینهها به شما بازخواهند گشت، درحالحاضر ریسک بزرگی است.
دیدگاه شما درباره گیمر حرفهای شدن چیست؟ آیا توانستهاید از این راه کسب درآمد کنید؟ تجربیات خود را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.