دو روز دیگر در 27 مارچ 2022 (7 فروردین 1401)، 94امین دوره آکادمی اسکار برگزار میشود. یکی از جنجالیترین موضوعات درباره این مراسم، تبعیض جنسیتی در اسکار است.
تبعیض جنسیتی در اسکار، زنان بزرگ ناکام
سه جایزه اصلی سینمایی فستیوال اسکار، هرگز توسط یک زن برده نشده است. بهترین بازیگر نقش اول سال، بهترین بازیگر نقش مکمل سال و بهترین فیلمبرداری، سه رشته بسیار مهمی هستند که هیچوقت یک زن موفق به کسب جوایز آنها نشده است. تبعیض جنسیتی در اسکار، کلیدواژه مهمی است که درست چند روز قبل از برگزاری این مراسم مهم سینمایی، بر سر زبانها افتاده است.
منظور از فیلمبرداری، ترکیبی از نورپردازی، قاببندی و تصویربرداری است. ناکامی زنان در نزدیک به یک قرن در مهمترین مراسم سینمایی دنیا، بازتاب نابرابری جنسیتی در آمریکا است. این بدان معناست که وقتی نویسندگان، کارگردانان و تهیهکنندگان قصد ساخت یک فیلم را دارند، هرگز نقش برتر و برگ برنده خودشان را روی یک بازیگر زن خرج نمیکنند. انعکاس این طرز فکر غلط را میتوان در ناکامی زنان در کسب جوایز مهم به وضوح دید.
آیا طلسم 94 ساله شکسته خواهد شد؟
اگرچه بندیکت کامبربچ (Benedict Cumberbach) برای بازی در فیلم قدرت سگ (Power of the Dog) و تروی کوتسور (Troy Kotsur) برای بازی در فیلم کودا (Coda) به ترتیب بخت اول کسب جایزه بهترین بازیگر نقش اول و نقش مکمل هستند و قرار نیست طلسم ناکامی زنان در این دو رشته شکسته شود ولی آری وگنر (Ari Wagner)، تصویربردار استرالیایی فیلم سینمایی قدرت سگ، از شانس بالایی برای کسب جایزه بهترین تصویربرداری برخوردار است. بسیاری انتظار دارند که طلسم تبعیض جنسیتی در اسکار بعد از 94 سال، در روز یکشنبه شکسته شود.
او در کنار ریچل موریسون (Rachel Morrison)، تنها زنانی هستند که در این رشته نامزد دریافت جایزه شدهاند. زمانی تبعیض جنسیتی در اسکار نمایان میشود که نگاهی به لیست نامزدهای 93 دوره قبلی بیندازیم. در رشته بهترین تصویربرداری، از سال 1929 تا سال 2022 میلادی، بیش از 500 نفر نامزد شدهاند. جالب اینجاست که سهم زنان فقط دو نامزدی بوده است. این یعنی یک زن در هالیوود کمتر از 1 درصد شانس موفقیت دارد و مردان 99 درصد شانس و بخت بیشتری برای دیده شدن در عرصه بینالمللی و موفقیت در فستیوالهای بزرگی مثل اسکار را دارند.
به باشگاه پسران هالیوود خوش آمدید
در هالیوود به رشته تصویربرداری سینما، باشگاه پسران گفته میشود. نگاه هالیوودیها به حضور یک زن تصویربردار در یک پروژه خیلی جالب نیست. در این میان برای رفع تبعیض جنسیتی در اسکار، دو راهکار توسط متخصصین ارائه شده است. اول از همه اینکه داوران و افرادی که نقش اساسی در تعیین برنده دارند، به صورت مساوی تقسیم شوند. یعنی هیئت داوران آکادمی اسکار، از 50 درصد مرد و 50 درصد زن تشکیل شود. ولی حتی بعد از جنبشهای فمنیستی و تغییرات گسترده در سیستم برگزاری مراسم، باز هم دو سوم داوران یا 68 درصد آنها مرد هستند.
راهکار دوم نیز جدا کردن و تقسیم جوایز از نظر جنسیتی است. یعنی جایزه بهترین بازیگر نقش اول باید دو زیردسته نقش اول مرد و نقش اول زن تقسیم شود. این قاعده باید در رشتههای دیگر مثل نقش مکمل نیز رعایت شود. به این ترتیب تا حد زیادی، عدالت در جشنواره رعایت خواهد شد. باید تا دو روز دیگر منتظر اعلام نتایج اسکار ماند. به نظر شما این طلسم 94 ساله شکسته میشود؟
