کتابهایی که بهتر از فیلمهایشان هستند!
بیش از یک قرن است که فیلمهای مختلفی با اقتباس از کتابها به روی پردۀ سینما میروند. گاهی فیلمها به خوبی کتابهایشان از کار در نمیآیند و چند دلیل برای آن وجود دارد، مثلاً اینکه داستان در کتاب شاخ و برگ بسیار و پیچیدگیهایی دارد، شخصیتها پرداخته شدهاند و بطور کلی داستان جزئیات بیشتری در خود دارد. اما فیلم به لحاظ محدودیت زمانی نمیتواند به تمامی جنبهها، شخصیتها و اتفاقات کتاب بپردازد و برای همین داستان را به شکلی خلاصه و با حذف جزئیات نمایش میدهد. گذشته از این خود داستان یا پایانبندی آن برای خلق جذابیت سینمایی بیشتر غالباً دستخوش تغییراتی میشود و به اصطلاح تجاریسازی میشود تا در گیشه فروش خوبی داشته باشد.
گاهی این تغییرات به داستان لطمه وارد میکند و باعث میشود که فیلم نسبت به کتاب ضعیفتر باشد. در ادامه فهرستی از فیلمهایی تهیه کردهایم که کتابهای بسیار جذابتری دارند. اگر به خواندن کتابهای معرفی شده علاقه دارید یادتان باشد که همیشه میتوانید روی فروشگاه اینترنتی کتاب 30بوک حساب کنید. برای خرید کتابهای پرفروش دنیا در 30book همین امروز اقدام کنید.
فهرست عناوین مطلب:
-
مزایای منزوی بودن (The Perks Of Being A Wallflower)
کتاب مزایای منزوی بودن با عنوان اصلی The Perks Of Being A Wallflower اثر استیون چباسکی نویسندۀ آمریکایی است که در سال 1999 منتشر شد. چباسکی 5 سال از عمر خود را صرف پرداخت جزئیات کتاب کرد و شخصیتها و داستانهایی را با الهام از دوران کودکی خودش خلق کرد. شباسکی در کتاب به مسائل مختلف زندگی نوجوانان در ایالات متحده مثل برونگرایی، درونگرایی، گوشهگیری، استفاده از مواد مخدر و سلامت روان پرداخت که به دلیل تابوشکنیِ آن تدریسش در بعضی مدارس ممنوع شد.
داستان کتاب مزایای منزوی بودن در مورد چارلی است، یک نوجوان درونگرای 15 ساله که در سال اول دبیرستان به مدرسۀ جدیدی میرود و مجبور میشود با مشکلات سلامت روانش دستوپنجه نرم کند و وقتی با گروهی از همسالانش دوست میشود یاد میگیرد که چطور با خودکشی بهترین دوستش و مشکلات دوران کودکیاش کنار بیاید.

در سال 2012 چباسکی خودش با اقتباس از کتابش فیلم مزایای منزوی بودن را ساخت. با اینکه خود نویسنده سعی کرد تا جایی که ممکن است به کتاب وفادار بماند اما مجبور شد برای سازگارتر شدن با قالب و روایت فیلم چند تغییر بزرگ ایجاد کند. مثلاً چارلی قهرمان فیلم است بنابراین جای تعجب نیست که فیلم بیشتر بر روی او، دوستیها، عشق و آسیبهای روحیاش متمرکز باشد و خانوادهاش نقش چندانی در فیلم ندارند اما در کتاب برعکس است و خانوادۀ چارلی حضور پررنگتری دارند. برادر بزرگتر چارلی که عملاً در فیلم نقشی ندارد در کتاب تعطیلات را با چارلی میگذراند. بازیگران بسیار معروفی از جمله اما واتسون در این فیلم به ایفای نقش پرداختند اما فیلم نتوانست به کتاب برسد چون با تغییرات زیادی همراه بود.
۲. استخوانهای دوست داشتنی (The Lovely Bones)
کتاب استخوانهای دوست داشتنی با عنوان اصلی The Lovely Bones اثر آلیس سبالد نویسندۀ آمریکایی است که در سال 2002 منتشر شد. داستان استخوانهای دوست داشتنی در مورد دختر نوجوانی به نام سوزی است که پس از تجاوز به قتل میرسد و از جایی مانند عالم برزخ نظارهگر تلاش خانواده و دوستانش برای کنار آمدن با مرگش است. این رمان مورد تحسین منتقدان قرار گرفت و به کتابی پرفروش تبدیل شد.

پیتر جکسون کارگردان مشهوری که فیلم ماندگار ارباب حلقهها را ساخته است، کتاب استخوانهای دوست داشتنی را در سال 2002 تبدیل به فیلم کرد اما فیلم چندان به موفقیت کتابش نبود. شاید بخشی از آن به دلیل سبک کارگردان بود. مثلاً فیلم آنطور که باید و شاید نتوانست فروپاشی احساسات و زندگی مادر، پدر و خواهر را که در کتاب فصل به فصل به پیش میرود به تصویر بکشد. نویسنده در رمانش در مورد نابودی خانواده اینطور توضیح میدهد که مادرش مرخصیهای طولانی میگیرد و خواهرش شبها نمیتواند بخوابد. اما در فیلم انگار پیتر جکسون و تیم نویسندگان از فصل اول شروع کردهاند و ناگهان به فصل آخر کتاب میپرند. در عین حال جکسون بسیاری از رویدادهای مهم کتاب را در فیلم نگنجانده است. مثلاً اگر کتاب را نخوانید نمیتوانید وضعیت روحی قاتل را درک کنید که در رمان به تفصیل در مورد آن توضیح داده شده است.
۳. نشان قرمز (The Scarlet Letter)
نشان قرمز با عنوان اصلی The Scarlet Letter اثری داستانی تاریخی از نویسندۀ آمریکایی ناتانیل هاتورن است که در سال 1850 منتشر شد. نشان قرمز در طول سالهای 1642 تا 49 رخ میدهد و داستان زنی به نام هستر پرین را روایت میکند که مرتکب زنا میشود و حالا باید حرف A یا همان نشان قرمز را همیشه روی لباسش داشته باشد. هستر پرین نهایت تلاشش را میکند تا زندگیاش را تغییر دهد و توبه میکند. کتاب حاوی مضامین قانونگرایی و گناه است و اشارات مذهبی و تاریخی زیادی در آن گنجانده شده است.
کتاب در زمان خودش بسیار محبوب شد و مسلماً در آن دوره کتابی تأثیرگذار بود. کتاب نشان قرمز در سال 1995 به کارگردانی رولند جوفه تبدیل به فیلم شد و بازیگران معروفی همچون دمی مور و گری اولدمن در آن به ایفای نقش پرداختند اما فیلم با نقدهای منفی زیادی روبهرو شد و در واقع یکی از بدترین فیلمهای اقتباسی شناخته شد. نقاط اصلی داستان را در فیلم تغییر دادند تا متناسب با سبک روایت دورۀ زمانی آن موقع باشد و در برخی از جنبههای زندگی شخصیت اصلی اغراق کردند و همچنین جنبههای بسیار مهم کتاب را نادیده گرفتند.
۴.دختر گمشده (Gone Girl)
رمان دختر گمشده با عنوان اصلی Gone Girl اثر گیلین فلین نویسندۀ آمریکایی است که اولین بار در سال 2012 منتشر شد. این رمان بسیار محبوب شد و در فهرست پرفروشترینهای نیویورک تایمز قرار گرفت. داستان کتاب دختر گمشده دربارۀ ایمی و همسرش نیک است. صبح پنجمین سالگرد ازدواجشان ایمی ناپدید میشود و مضمون اصلی این پرونده نیک است. دختر گمشده رمان تحسین شدهای است و یکی از اتفاقهای مهم ادبی سال 2012 در آمریکا بود. منتقدان این رمان را به دلیل تعلیق، بُعد روانشناسانه و پیچیدگیهای داستانیاش ستودند.
این در سال 2014 به کارگردانی دیوید فیچر و نویسندگی گیلین فلین تبدیل به فیلم شد. بازیگرانی همچون بن افلک و رزاموند پایک در این فیلم به ایفای نقش پرداختند. نویسنده پایان کتاب را برای اقتباس فیلم کاملاً تغییر داد و تغییرات زیادی در فیلم صورت گرفت و نویسنده و کارگردان نتوانستند وقایع را آنطور که باید در فیلم نشان دهند. مثلاً در فیلم نیک و اِیمی اولین بار در یک مهمانی با هم آشنا شده و به سرعت وارد رابطۀ عاشقانهای میشوند اما در کتاب هشت ماه طول میکشد تا ایمی و نیک دوباره به صورت تصادفی همدیگر را ببینند. خاطرات نیک و ایمی نیز به طور کامل از فیلم حذف شدهاند.
کتاب گتسبی بزرگ هم یکی از شاهکارهای ادبیات است که فیلم ساخته شدش با بازی لئوناردو دیکاپریو به محبوبیت کتاب نرسید.
هری پاتر هم کتاباش از فیلم هاش پر محتوا ترن