در پاره ای موارد در آسانسور کششی به دلیل کمبود فضا جهت استقرار قطعات مورد نصب در موتورخانه، کلیه قطعات مورد نظر را به شکل مهندسی شده در جاهای مختلف چاه نصب می نمایند و در اصطلاح به این نوع، آسانسور بدون موتورخانه (MRL) می گویند. موتور آسانسورهای بدون موتورخانه با توجه به محاسبات مهندسی آن در فضای مشخصی از چاه تعبیه می گردد و همین فضا نوع نصب سیم بکسل های انتقال نیرو را تعیین می کند. به همین ترتیب نام گذاری های مختلفی بر این اساس برای این آسانسورها (و عموما آسانسورهای کششی) انجام می گیرد.
نحوه کار آسانسور روملس MRL چگونه است؟
در آسانسور بدون موتورخانه (روملس)؛ پمپ، مایعات را از مخزن به داخل سیلندر منتقل میکند. با جمع شدن مایعات در سیلندر، پیستون را به سمت بالا هل داده و کابین آسانسور را بلند میکند. وقتی شیر باز میشود، تحت فشار قرار میگیرد. مایع مسیر کمترین مقاومت را در پیش خواهد گرفت و به مخزن مایع برمیگردد. وقتی ماشین به کف صحیح نزدیک میشود، سیستم کنترل سیگنالی را به موتور الکتریکی ارسال میکند. پمپ را به تدریج خاموش کرده و شیر را ببندید. با پمپ خاموش، دیگر مایعی به داخل سیلندر جریان ندارد، اما سیالی که در سیلندر است، نمی تواند فرار کند (نمی تواند از طریق پمپ به عقب جریان پیدا کند و شیر هنوز بسته است). پیستون روی مایع قرار میگیرد و ماشین در همانجایی که هست میماند.
آسانسورهای بدون ماشین از یک ماشین کششی بدون چرخ دنده واقع در بالابر استفاده میکنند. استفاده از وزنه تعادل به ماشین در چرخش شیار آسانسور کمک میکند، که کابین را از طریق بالابر حرکت میدهد. آسانسورهای MRL که معمولاً در هتل ها، آپارتمان ها، ساختمانهای کاربری مختلط و دفاتر تجاری دیده میشوند، میتوانند از ۲ تا ۲۵ توقف (با ظرفیت معمول ۲۱۰۰ تا ۵۰۰۰ پوند) استفاده کنند و از طراحی انعطاف پذیر برخوردار هستند. ظرفیت های بزرگ (۴۰۰۰ پوند و بالاتر) میتواند اتمام سنگین تر کابین را در خود جای دهد.
طرح استاندارد اتاق ماشین برای آسانسور هیدرولیک مسکونی، حداقل اندازه توصیه شده ۵′-۵ ″ عمق و ۴′-۶ عرض است.
ماشین آسانسورها با اتاق کمتر (MRL) با سرعت ۵۰۰ ‘(۱۵۲ متر) در دقیقه با حداکثر فاصله تا ۲۵۰’ (۷۶ متر) حرکت مینند. یک اتاق کنترل در بالاترین سطح فرود آسانسور مورد نیاز است و باید در مجاورت شافت آسانسور و در فاصله ۱۵۰ ‘(۴۶ متر) دستگاه باشد.
یک آسانسور استاندارد تقریباً به ۲۵ فوت مربع فضا نیاز دارد. سیستم محرک آسانسور مورد استفاده ممکن است بر نقشه طبقه تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر مدل به اتاق ماشین نیاز دارد، فضای اضافی مورد نیاز است. بیشتر آسانسورها به گودالی تقریباً ۸ اینچی احتیاج دارند.
نکاتی که باید در مورد آسانسور روملس MRL دانست
- تا همین اواخر محصولات آسانسور MRL مزیت اقتصادی نسبت به محصولات آسانسور سنتی نداشتند. در حال حاضر بازار برخی از آسانسورهای MRL را با قیمت های رقابتی تر و قابل مقایسه با آسانسور کششی دندهای سنتی ارایه میکند. برخی از تولیدکنندگان سعی کردهاند برای رقابت با آسانسور هیدرولیکی کم ارتفاع، یک محصول رقابتی با هزینه را معرفی کنند.
- کد ASME A۱۷,۱ به طور خاص به طرح MRL نمیپردازد. این فقط یک مسئله زمان است تا اینکه اصطلاحات کد جدید برای تطبیق MRL اضافه شود. در این میان، بیشتر ایالت ها و مقامات مجری اجرای کد اجازه نصب محصول تحت واریانس خاص پروژه را میدهند.
- MRL هنوز برای بازار جهانی؛ نسبتاً جدید است.
- هر سازنده محصول خود را با محدودیت هایی مهندسی کرده است که به آنها امکان میدهد از ماشین کوچک دندهای و وسایل تعلیق کابین خود استفاده کنند. ظرفیت، سرعت و محدودیت داخلی کابین، به ویژه با آسانسورهای بزرگتر از نوع سرویس، محصول را در کاربردهای مختلف محدود کرده است.
همچنین باید تأکید کرد که نیازهای حیاتی ساختمان به طور قابل توجهی متناسب با محصول آسانسور MRL سازندگان مختلف متفاوت است. این به دلیل روشهای مختلف تعلیق کابین و محل قرارگیری دستگاه، کنترل و وزنه تعادل است.
به طور کلی، محصول آسانسور MRL هنوز به تولید کننده تجهیزات اصلی نیاز دارد تا محصول را پس از گردش مالی نگهداری کند. در نتیجه، لرچ، بیتس و دیگر تولید کنندگان؛ از مشتریان خود میخواهند هنگام ارایه پیشنهادهای جدید؛ تجهیزات، قیمت گذاری و نگهداری طولانی مدت را مد نظر قرار دهند. این روش تهیه، از یک برنامه نگهداری با قیمت رقابتی اطمینان حاصل میکند و همچنین مقایسه هزینه مفید چرخه عمر با سایر محصولات آسانسور سنتی را فراهم میکند.
مزایای آسانسورهای بدون موتورخانه نسبت به آسانسور های خانگی معمولی چیست؟
- عدم نیاز به فضا برای قرارگیری قطعات جانبی آسانسور
- کاهش هزینه های نصب و تعمیرات آسانسور
- طول عمر بیشتر به نسبت آسانسورهای عادی
- عدم نیاز به متورخانه و تابلو فرمان
- کاهش هزینه های ساخت موتورخانه آسانسور
- صرفه جویی در مصرف انرژی بین ۷۰تا ۸۰ درصد
- کاهش آسیب زیست محیطی
- دارای عملکرد بسیار بهتر به نسبت آسانسورهای عادی
- سرعت بالاتر به نسبت آسانسورهای عادی
آسانسورهای بدون موتورخانه چه کاربردی دارند؟
کاربرد آسانسور بدون موتورخانه اکثرا در پروژه های ساختمانی جدید یا بازسازی شده است. از این آسانسور می توان درمکان های عمومی مانند: ترمینال های مسافربری و متروها و ساختمانهای بزرگ مانند مجتمع های تجاری با فضای باز مخصوص آسانسور نماباز یا پانارومیک و… بهره برد.
نقشه آسانسورهای کششی بدون موتورخانه چگونه است؟
در آسانسور های کششی بدون موتورخانه محل قرار گرفتن وزنه آسانسور، کاملا به ابعاد چاله آسانسور کششی وابسته است. قرارگیری وزنه در این نوع آسانسورمعمولا به دو حالت وزنه پشت و وزنه بغل اجرا می شود.
همچنین در صورتی که عرض چاله آسانسور کششی زیادتر از حد معمول باشد، از سیستم وزنه بغل و در صورتی که عمق چاله آسانسور کششی بیش تر از عرض آسانسور باشد از سیستم وزنه پشت استفاده می شود. در هر دو صورت فلکه های قرار گرفته بر روی وزنه و کابین باید به گونه ای طراحی و اجرا شوند که پیچش رفت و برگشت بکسل ها روی فلکه ها به حداقل برسد.
در چنین حالتی هر چقدر زاویه یوک فلکه ها نسبت به یوک اصلی کمتر باشد، نصب آسانسور اصولی تر خواهد بود. بنابراین در حالت وزنه پشت برای کاهش زاویه بین یوک اصلی و یوک فلکه ها به جای یک فلکه از دو فلکه روی قاب وزنه استفاده می شود.
فلکه های گاورنر در آسانسور های کششی بدون موتورخانه به نسبت آسانسورهای موتورخانه دار بسیار متفاوت می باشد. فلکه های گاورنر در آسانسور های بدون موتورخانه برای دسترسی راحت تر در مواقع تست پاراشوت دارای یک بوبین جهت تحریک فلکه گاورنر می باشند. این بوبین از طریق تابلو و یک کلید دو حالته در تابلو در مواقع تست پاراشوت فعال می شود.
علاوه بر این تابلو فرمان های آسانسورهای بدون موتورخانه به غیر از ابعاد متفاوتی که به نسبت آسانسورهای به موتورخانه دار دارند، دارای پنل کنترل می باشند که در مواقع اضطراری می توان به کمک این پنل موتور آسانسور را به حرکت در آورده و همچنین یک سیستم اعلام موقعیت کابین بدلیل عدم دید کافی به موتور و آگاهی از حرکت موتور می باشند.
یکی از نکات مهم در هنگام خرید و فروش آسانسور بررسی مشخصات فنی آسانسور بدون موتورخانه میباشد.
نکات مهم در رابطه با آسانسورهای کششی بدون موتورخانه
در آسانسورهای کششی بدون موتورخانه معمولا یک دریچه برای خروج اضطراری افراد در بالاترین قسمت چاله آسانسور و یک دریچه برای دسترسی به موتور آسانسور تعبیه شده است.
در آسانسور بدون موتورخانه معمولا به علت عدم وجود اتاقک آسانسور، تابلو فرمان درکنار بالاترین ایستگاه استقرار قرار می گیرد.
فضای اختصاصی برای قرار گرفتن تابلو در آسانسورهای بدون موتوخانه باید دارای قفلی باشد که درب آن بدون کلید بسته و با کلید باز شود.
در رابطه با حالت اضطراری در این آسانسورها و خروج مسافرین می توان این کار را به دو صورت برقی و دستی انجام داد. در حالت دستی اهرم ترمز موتور که در فضای تابلو فرمان و سه فاز نصب میشود و از طریق یک سیم بکسل به پشت موتور نصب میگردد امکان باز کردن فک ترمز و حرکت آرام کابین به سمت نزدیکترین طبقه را فراهم میکند. در حالت برقی باز شدن فک ترمز موتور و همچنین حرکت موتور از طریق باطری های موجود در تابلو فرمان صورت میگیرد.
قیمت آسانسور بدون موتورخانه
عواملی مانند قطعات به کار رفته، حجم پروژه و نوع آسانسور در قیمت آسانسور تاثیرگذار هستند و همچنین به دلیل نوسانات بالای قیمتها نمیتوان قیمت نهایی و قطعی برای اجرای پروژه آسانسور بدون موتورخانه از صفر تا صد را اعلام کرد. به همین دلیل بهترین راه آگاهی از قیمتها، استفاده از سیستم استعلام قیمت شرکت آسانسور افلاک مهر است تا قیمت دقیق هر پروژه به شما اعلام شود.
کلام پایانی
تاسیسات MRL به مصالح ساختمانی کمتر و زمان کار کمتری احتیاج دارند: سوراخ چاهی وجود ندارد. بدون گودال ضد آب؛ بدون نیاز به ماشین آلات ساختاری. بعضی از مدل ها ممکن است از پایه نصب شوند و در نتیجه دیگر نیازی به داربست نیست. برخی از تاسیسات MRL برای بلند کردن دستگاه یا تجهیزات کنترل به کف پنت هاوس یا بالا بردن دال اتاق ساختاری سازه در صورت نیاز به کشش، به جرثقیل نیاز ندارند. این امر باعث افزایش ایمنی و کاهش چالش های مدیریت پروژه ذاتی برخی از طراحی های آسانسور میشود. به عنوان مثال، آسانسورهای هیدرولیک ممکن است نیاز به جرثقیل داشته باشند. در نتیجه؛ با پیشرفت علم و فناوری، تولیدات جدید با کارایی بیشتر و آسیب کمتر وارد بازار میشود و نیاز مشتریان را بیش از پیش برطرف میکند.
