آشنایی با تجهیزات کوهنوردی مهم و 12 نکته ضروری

آشنایی با تجهیزات کوهنوردی
  • twiter
  • linked-in
  • whatsapp

کسب آگاهی پیرامون تجهیزات کوهنوردی از چند جهت اهمیت دارد. اول از همه شما در زمان خرید و انتخاب تجهیزات کوهنوردی می توانید بهترین انتخاب را داشته باشید. چرا که گسترده این لوازم زیاد است و عدم داشتن اطلاعات می تواند گیج کننده باشد. یک تجهیزات بی فایده و بدون مصرف قطعا فقط فضای خانه و بودجه شما را خواهد گرفت. همچنین داشتن اطلاعات باعث می شود بدانید که چگونه و در چه زمانی می توانید از این لوازم به شکل صحیح استفاده کنید. ما در این مقاله در پی آن هستیم که جهت آشنایی با تجهیزات کوهنوردی برخی از مهمترین اصول و اطلاعات را به شما ارایه دهیم تا در دیدگاه بهترین نسبت به این تجهیزات پیدا کنید.

آشنایی با تجهیزات کوهنوردی و مهمترین نکات

سیستم لایه بندی پوشاک

درک سیستم لایه بندی باعث می شود بتوانید در مورد شیوه انتخاب و پوشیدن پوشاک به درک درستی برسید. برای درک سیستم لایه بندی پوشاک در کوهنوردی یک پیاز را در نظر بگیرید که به صورت لایه لایه روی هم قرار گرفته و هر لایه وظایف خاص به خود را دارد. پوشاک کوهنوردی نیز دقیقا به همین شکل عمل می کند. سیستم لایه بندی پوشاک کوهنوردی به طور کلی از 3+1 لایه تشکیل شده است.

در سیستم لایه بندی اولین لایه به عنوان لباس بیس کوهنوردی نیز شناخته می شود که روی پوست شما قرار خواهد گرفت. این لایه دو وظیفه اصلی دارد. وظیفه اول آن محافظت از پوست و دومین کاری که قرار است انجام دهد، خارج کردن رطوبت ناشی از تعریق است که به عنوان تنفس پذیری شناخته می شود. لایه بیس باید راحت بوده و با کشسانی بالا باعث محدودیت حرکتی نگردد. همچنین یک لایه بیس در صورت خیس شدن باید به سرعت خشک شود.

لایه دوم این سیستم وظیفه عایق حرارتی را برعهده دارد. این لایه عایق حرارتی در ادبیات رایج به عنوان کاپشن و شلوار پلار شناخته می شود. به بیان دیگر این لایه است که باعث می شود شما گرم بمانید. یک لایه بیس مناسب باید در عین سبک بودن گرمای خوبی ایجاد کند. از بهترین الیاف برای لایه میانی می توان به پشم مصنوعی و پشم طبیعی و کاپشن پرهای سبک اشاره کرد. لایه میانی نیز باید خاصیت تنفس پذیری و همچنین خشک شدن سریع را داشته باشد.

لایه بیرونی یا لایه سوم که به عنوان کاپشن کوهنوردی نیز شناخته می شود، وظیفه محافظت از بدن شما را در برابر عوامل محیطی مانند باد و بارش برف و باران برعهده خواهد داشت. این لایه ها بعضا به عنوان کاپشن گورتکس نیز شناخته می شوند. کاپشن کوهنوردی مناسب دارای دو شاخص ضدآب و ضدباد است که در درجات مختلف می توانید بسته به نیازتان نسبت به انتخاب یک کاپشن مناسب در بین تجهیزات کوهنوردی اقدام نمایید. از دیگر ویژگی های مهم مورد توجه در یک کاپشن می توان به کلاه، زیپ ها، جیب های کافی، کش های تنظیم و فیکس و همچنین زیپ های تهویه در زیربغل اشاره کرد.

اما یک لایه دیگر نیز به عنوان لایه اضافی یا پوشاک کمپ به کار می رود که عموما از پر تولید شده است و به عنوان کاپشن یا شلوار پر شناخته می شود. پر با پف شدن باعث درگیر شدن هوا به شکل حباب در بین خود شده و بهترین عایق حرارتی را ایجاد می نماید. لباس های پر از نظر سبکی بهترین هستند اما در برابر بارش و رطوبت بالا نسبتا سریع خیس می شوند. لایه پر را به عنوان لایه اضافی در نظر داشته باشید.

کفش کوهنوردی

کفش کوهنوردی مناسب از مهمترین تجهیزات کوهنوردی است که باید به آن توجه کرد. شاید انواع کفش کوهنوردی را دیده باشید و احتمال هم دارد در زمان انتخاب بین این کفش ها گیج شوید. کفش های کوهنوردی در مدل های سبک، نیمه سنگین و سنگین توسط تولیدکننده ها طراحی و به بازار عرضه می شوند. اگر به دنبال کوهنوردی در تابستان هستید کفش سبک یا ترکینگ بهترین گزینه برای شما خواهد بود. این کفش ها نرم بوده و اکثرا دارای ساق متوسط می باشند که حفاظت نسبی از مچ پا ایجاد کرده و راحتی بالایی نیز دارند. در طرف دیگر اگر به دنبال کوهنوردی سنگین تر هستید کفش های کوهنوردی نیمه سنگین که به عنوان سه فصل هم شناخته می شوند گزینه های بهتری خواهند بود. از برخی مدل های این کفش ها حتی با کرامپون هم می توان استفاده کرد. به علاوه از این مدل کفش ها می شود در صعودهای یکروزه زمستانی متوسط نیز بهره گرفت. کفش های کوهنوردی سنگین در مدل های تک پوش سنگین و دو پوش در بازار وجود دارند و برای صعودهای زمستانی جدی تر استفاده می شوند. کفش های دوپوش دارای یک پوش داخلی برای حفظ گرما و یک پوش خارجی به عنوان عایق در برابر برف عمل می کنند. همچنین اگر به عنوان یک کوهنوردی جدی فعالیت می کنید هیچ گاه به دنبال گزینه یک کفش برای تمام فصول نباشید. شما باید یک کفش سبک برای تابستان و یک کفش سنگین یا نیمه سنگین، بسته به سطح فعالیتتان برای سایر فصل ها تهیه کنید. به این شکل طول عمر کفش افزایش یافته و همچنین مفاصل پای شما هم سالم تر خواهند ماند. کفش های سنگین برای پیمایش در زمین خشک به طور کلی مناسب نیستند.

کوله پشتی کوهنوردی

کوله پشتی خانه دوم یک کوهنورد است و شما همه تجهیزات کوهنوردی را درون این خانه کوچک حمل خواهید کرد. راحتی و مناسب بودن کوله پشتی نقش بسزایی در کیفیت صعود دارد. کوله پشتی ها به طور کلی بر اساس حجم طبقه بندی می شوند. یک اشتباه بزرگ اکثر افراد در کوهنوردی این است که فکر می کنند یک کوله بزرگ می تواند برای همه برنامه ها مناسب باشد. کوله بزرگ یعنی بار سنگینتر و کوله کشی سخت تر و این چیزیست که دربلندمدت باعث آسیب جدی زانو و دیگر مفاصل از جمله کمر خواهد شد. اگر تازه کار هستید یک کوله یک روزه کوچک بین 10 تا 25 لیتر تمام چیزیست که به عنوان کوله پشتی لازم دارید. بعد از مدتی که آماده برنامه های چند روزه شدید می توانید یک کوله بزرگتر تهیه نمایید. بهتر است از گزینه های معقول استفاده کنید. به طور کلی برای خانم ها نهایتا یک کوله 40-45 لیتری و برای آقایان یک کوله 50 لیتری بزرگترین سایز مناسب است. همچنین وزن کوله شما نباید از 20% کل وزن بدنتان فراتر رود. دیگر ویژگیهایی که در زمان انتخاب کوله پشتی باید به آن توجه داشته باشید شامل وزن کوله پشتی، سینه بند، کمربند، جیب های زیپ دار کاربردی، بندهای فشرده سازی، قابلیت انطباق با کمل بک یا کیسه خواب هستند. سعی کنید قبل از انتخاب کوله پشتی جهت آشنایی بیشتر با این وسیله چند مقاله مطالعه کنید تا بفهمید که چه گزینه ای برایتان مناسب تر است.

10 مورد ضروری

در بالا به سه مورد از مهمترین تجهیزات کوهنوردی جهت آشنایی بیشتر اشاره کردیم که همراه داشتن آنها ضرورت دارد. به علاوه اینها لازم است به فهرست 10 مورد ضروری نیز توجه کنید که سالهاست توسط کوهنوردان استفاده می شود:

  • لباس اضافی
  • تجهیزات ناوبری مانند جی پی اس، نفشه یا قطب نما و نحوه کار کردن با آنها
  • غذای اضافی برای موارد اضطراری
  • چاقو و کیت تعمیر
  • محافظت در برابر آفتاب شامل عینک کوهنوردی، کرم ضدآفتاب، کلاه آفتابی
  • آب اضافی برای جلوگیری از خستگی زودرس و بی آب شدن بدن
  • پناهگاه: مواردی مانند پتو نجات و کیسه بیواک در برنامه های یکروزه و چادر و کیسه خواب … در برنامه های چند روزه
  • آتش: فندک سنگی یا کبریت ضدآب و سرشعله و کپسول و تجهیزات پخت و پز برای برنامه های چند روزه
  • کمک های اولیه و داروهای ضروری
  • چراغ پیشانی یا هدلایت به همراه باتری اضافی

جمع بندی پیرامون آشنایی با تجهیزات کوهنوردی

در این مقاله به معرفی برخی از مهمترین موارد در خصوص لوازم کوهنوردی پرداختیم. همچنین سعی کنید همیشه در این زمینه مطالعه کافی داشته باشید و دانش خود را به روز نگه دارید. به غیر از این موارد برای صعودهای فنی به تجهیزات فنی کوهنوردی نیز مانند هارنس، طناب، میانی ها، کارابین، ابزار فرود و حمایت، تسمه اسلینگ و غیره نیاز خواهید داشت که کسب اطلاعات درباره نحوه کار با آنها پیش از استفاده ضرورت دارد. در پایان به عنوان پیشنهاد جهت خرید تجهیزات کوهنوردی می توانید از طریق فروشگاه موج کوه به آدرس https://mojekooh.com/shop/  با ارزان ترین قیمت و بهترین کیفیت اقدام نمایید.

{{farsiNumber(model.mPrc.data && model.mPrc.data.rate)}}
تعداد رای: {{farsiNumber(model.mPrc.data && model.mPrc.data.count)}} نفر
{{farsiNumber(n)}}
مقالات مرتبط
دیدگاه شما
captcha
جدول فروش فیلم ها
  • 2 میلیارد دلار
    فیلم Ne Zha
    اکران: 14 فوریه 2025
  • 389 میلیون دلار
    فیلم Captain America: Brave New World
    اکران: 14 فوریه 2025
  • 125 میلیون دلار
    فیلم Dog Man
    اکران: 13 فوریه 2025
  • 113 میلیون دلار
    فیلم Bridget Jones: Mad About the Boy
    اکران: 13 فوریه 2025
  • 90 میلیون دلار
    فیلم Mickey 17
    اکران: 07 مارس 2025