بررسی فیلم اشک هور ؛ مرثیهای برای یک جدایی 22 ساله
فیلم اشک هور اثری در ژانر دفاع مقدس، با محوریت شهید علی هاشمی، است. این فیلم، که در تابستان 1404 اکران شد، داستان 22 سال بیخبری مادر شهید را به تصویر کشیده است.
مهدی جعفری فیلمسازی است که با ساخت فیلم 23 نفر (1397) و فیلم یدو (1399) نشان داد توانایی ساخت فیلمهای حوزه دفاع مقدس دارد. نام وی اخیرا برای کارگردانی و نویسندگی فیلم اشک هور ، به تهیهکنندگی مجتبی فرآورده، بار دیگر بر سر زبانها افتاده است. ژانر فیلم اشک هور درام و دفاع مقدس است و برشی از زندگی شهید علی هاشمی را به تصویر کشیده است. رویا افشار و رضا ثامری دو بازیگر اصلی این فیلم، به ترتیب در نقش علی هاشمی و ننه علی هستند. این فیلم درواقع نسخه سینمایی یک سریال پخشنشده به نام قرارگاه سری نصرت است. اگر درباره تاریخ اکران فیلم سینمایی اشک هور سوال دارید باید بگوییم این فیلم اولین بار در 16 بهمن 1403 در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و در 4 تیر 1404 اکران آنلاین آن آغاز شد.
این مقاله از پلازا به معرفی فیلم اشک هور اختصاص یافته است. در این صفحه خلاصهای از داستان فیلم را میخوانیم، با بازیگران آن اشنا خواهیم شد و مروری بر نقدها و نمرات فیلم سینمایی اشک هور خواهیم داشت. به نظر شما این عنوان میتواند یکی از بهترین فیلمهای دفاع مقدس ایران باشد؟
خلاصه فیلم اشک هور
داستان فیلم اشک هور برشی از زندگی شهید علی هاشمی است و آخرین ساعات زندگی وی در جزیره مجنون را نشان میدهد. در کنار آن، فیلم توجه ویژهای به مادر شهید و احوالات وی دارد. مادر شهید هاشمی با نام ننه علی شناخته میشد. او سالها پس از مفقود شدن فرزندش در انتظار بازگشت او بود و در هیاهوی آژیر خطر دوران جنگ و صدای گوشخراش ضدهواییها، آرام روی سکوی جلوی در خانه به انتظار بازگشت پسرش از جبهه مینشست.
علی هاشمی یکی از فرماندهان میانی سپاه در جنگ ایران و عراق و فرمانده قرارگاه نصرت بود. وی متولد شهر اهواز بود و به دلیل آشنایی با مناطق عملیاتی نقش ویژهای در خلال جنگ 8 ساله داشت. آخرین ماموریت وی در جزیره مجنون بود و پس از آن تا 22 سال به عنوان یکی از مفقودین جنگ از وی یاد میشد.
بازیگران فیلم اشک هور
این بخش از مقاله به معرفی هنرمندان حاضر در فیلم اشک هور میپردازد.
رضا ثامری در نقش شهید علی هاشمی
رضا ثامری بازیگر ایرانی است که با بازی در نقش علی هاشمی در فیلم اشک هور شناخته شد. او بازیگری را از سال 1386 آغاز نمود و از سال 1390 به طور جدی به این حرفه پرداخت. وی تاکنون در چندین نمایش تئاتر و فیلم کوتاه بازی کرده و با فیلم اشک هور قدم به سینما گذاشت. او برای ایفای نقش علی هاشمی کتابهای بسیار درباره این شخصیت را مطالعه کرده و نهایت تلاش خود را داشت تا به این نقش نزدیک شود. در حال حاضر اطلاعات موثقی درباره جزئیات زندگی این بازیگر در دست نیست.
رویا افشار در نقش ننه علی
رویا افشار، کارگردان تئاتر و بازیگر، متولد سال 1339 در شهر آبادان است. او بازیگری را از سال 1355 آغاز نمود و حدود یک دهه بعد با فیلم "شاید وقتی دیگر" (1366) قدم به سینما گذاشت. خانم افشار در اواخر دهه 1360 ممنوعالتصویر شد و ممنوعالکار شد ولی در دهه 1380 بار دیگر به عرصه بازیگری بازگشت. او در سال 1398 برای بازی در فیلم مامان برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن و نامزد جایزه در جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران گشت. خانم افشار اخیرا برای بازی در سریال آنتن (1401) جایزه بهترین بازیگر زن کمدی از جشن حافظ را کسب کرده است. او را در چندین سریال تلویزیونی از جمله سریال خانواده دکتر ماهان (1398)، سریال دست بالای دست (1391) و سیرال کمربندها را ببندیم (1383) دیدهایم.
تورج الوند
تورج الوند، متولد 1 مرداد 1373 در تهران، بازیگر ایرانی است. وی فارغالتحصیل رشته مهندسی شیمی است و بازیگری را از سال 1391 آ؛از نمود. در سال 1398 با فیلم دشت خاموش در سینما حضور یافت. چندی بعد از میان سیزده هزار نفر برای بازی در نقش رسول در فیلم نگهبان شب (1400) به کارگردانی رضا میرکریمی انتخاب شد. آقای الوند برای این نقشآفرینی نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد گشت و بسیاری او را پدیده جشنواره چهلم فجر نامیدند. این بازیگر دو دفعه دیگر نامزد سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر شد: سال 1401 برای بازی در فیلم اتاقک گلی و سال 1403 برای بازی در فیلم اشک هور.
ساره رشیدی
ساره رشیدی بازیگر و کمدین ایرانی، متولد 23 دی 1366 در شهر شیراز است. او بازیگری را از سال 1381 با تئاتر آغاز کرد و سال بعد در سریال چلچراغ در شبکه استانی شیراز حضور یافت. در سال 1397 ویدئویی از استندآپ خود را برای برنامه خندوانه فرستاد و بدین ترتیب در این برنامه پربیننده حضور یافت و به شهرت رسید. در میان کارهای او باید به فیلم زیر نظر (1398)، مجموعه میانبر، سریال روزی روزگاری مریخ و سریال آنتن اشاره کنیم.
در ادامه فهرستی از بقیه هنرپیشه های فیلم اشک هور را برای شما آماده کردهایم:
· میثم رازفر
· شبنم گودرزی
· رضا دورقی
نقد فیلم اشک هور
فیلم اشک هور محصولی از سازمان سینمایی سوره و سیمافیلم است. دیدن نام مهدی جعفری به عنوان کارگردان و نویسنده این اثر، با توجه به سابقه درخشان وی در ساخت فیلمهای دفاع مقدس، انتظارات بیننده از فیلم را بالا میبرد. این فیلم اولین بار در جشنواره فیلم فجر 1403 به نمایش درآمد و در بخش بهترین بازیگر مرد و بهترین بازیگر زن نامزد سیمرغ بلورین جشنواره شد.
وی در مصاحبهای اظهار داشت هدف این فیلم شناساندن شخصیت علی هاشمی نبوده، بلکه تمرکز بر رابطه مادر و فرزندی و به تصویر کشیدن مرثیه جدایی مادر و فرزند است. همچنین وی افزود مهمترین مخاطب این فیلم، خانوده شهید هاشمی هستند و خوشبختانه آنان از فیلم راضی بودند.
داستان:
داستان فیلم اشک هور از آخرین لحظات زندگی علی هاشمی در جزیره مجنون آغاز میشود. در بخش اول، فیلم بر زندگی این شهید تمرکز دارد و مدام در حال نشان دادن وی است. ولی با اولین گرهی که ایجاد میشود، شخصیت اصلی داستان تغییر میکند. در نیمه دوم فیلم شخصیت اصلی مادر شهید هاشمی، معروف به ننه علی است. همانطور که کارگردان گفته این فیلم درواقع مرثیهای برای جدایی مادر و فرزند، و تمرکز آن بر مادر شهید است. این موضوع را از قوت داستان فیلم در بخشهای مربوط به ننه علی و ضعف داستان در بخشهایی که به شهید هاشمی میپردازد نیز متوجه خواهید شد.
بازیگری:
با علم به این موضوع که فیلم اشک هور در چهلوسومین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشته و نامزد دو سمیرغ بلورین، در بخش بازیگران شده است، درمییابیم که بازیها در این فیلم چقدر درخشان است. رویا افشار نقشآفرینی خیرهکنندهای در نقش ننه علی داشته و بسیاری از منتقدین به این امر اشاره کردهاند. او برای این بازی نامزد سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر در بخش بهترین بازیگر نقش اول زن شد. تورج الوند نیز با یک اجرای عالی، نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. نقش علی هاشمی اولین کار حرفهای رضا ثامری در سینما محسوب میشود. بازی او قابل قبول است ولی میتوانست بهتر باشد. او به جای اینکه یک فرمانده خوزستانی باشد بیشتر شبیه به یک پاسدار تهرانی در جنگ است.
دیالوگ:
این بخش را میتوان یکی از ضعیفترین بخشهای فیلم دانست. در وهله اول اینکه فیلم روایتگر داستان قرارگاه نصرت با بچههای خوزستانی است، ولی متاسفانه در آن خبری از لهجه عربی و یا گویش خوزستانی نیست. از طرف دیگر بخش زیادی از دیالوگها، به خصوص دیالوگهای علی هاشمی، شعاری هستند و این موضوع مخاطب را از فیلم میراند.
فیلمبرداری و جلوههای ویژه:
سکانسهای جنگی فیلم بسیار عالی طراحی و اجرا شدهاند. کارگردان شاعرانگی خاصی به این سکانسها بخشیده و مخاطب را به یاد مهمترین فیلمهای سینمای جنگ در جهان میاندازد. به خصوص سکانس حمله هلیکوپترها بسیار احساسی و تاثیرگذار است و اشک مخاطب را جاری میسازد.
سخن پایانیدر این مقاله از پلازا با بررسی فیلم اشک هور کنار شما بودیم. خلاصهای از داستان فیلم را برای شما نوشتیم، بازیگران را معرفی کردیم و در بخش آخر نیز نقد کوتاهی از فیلم را آماده کردیم. نظر شما درباره این فیلم چیست؟ آیا به آثار سینمای دفاع مقدس علاقه دارید؟ فیلم اشک هور و فیلم اسفند هر دو درباره شهید علی هاشمی هستند. به نظر شما کدام عنوان را میتوان فیلم موفقتری دانست؟ ما بیصبرانه در انتظار خواندن نظرات شما درباره این اثر در بخش "دیدگاه شما" در پایین همین صفحه هستیم.