جریمه دوربینی چیست و چطور می‌توان آن‌ها را استعلام و پرداخت کرد؟

کیوان محبی - انتشار: 17 تیر 1404 13:20
ز.م مطالعه: 5 دقیقه
-

این روزها تقریباً در همه خیابان‌ها و جاده‌ها دوربین‌های کنترل سرعت راهنمایی و رانندگی نصب است. این دوربین‌ها همیشه مراقب حرکات‌تان هستند و اگر تخلفی از شما سر بزند، سریع آن را ثبت می‌کنند. در این مطلب بررسی می‌کنیم که دقیقا جریمه دوربینی چیست، چطور می‌توان از ثبت آن مطلع شد و چه روش‌هایی برای استعلام و پرداخت آن وجود دارد.

جریمه دوربینی چیست؟

جریمه دوربینی برای تخلفاتی صادر می‌شود که توسط دوربین‌های نظارتی پلیس راهور ثبت شده‌اند. این دوربین‌ها در نقاط مختلف شهرها و جاده‌ها نصب هستند و تخلفات رانندگی مانند سرعت غیرمجاز، عبور از چراغ قرمز، توقف در محل‌های ممنوع، ورود به طرح ترافیک و دیگر موارد را ثبت می‌کنند. جریمه‌ دوربین به صورت قبض الکترونیکی در سایت استعلام خلافی در دسترس قرار می‌گیرد و می‌توان مبلغ آن را به صورت آنلاین پرداخت کرد.

انواع جریمه دوربینی چیست و چه جرایمی توسط دوربین‌ ثبت می‌شوند؟

دوربین‌های راهنمایی و رانندگی به طور معمول این جرایم را شناسایی و ثبت می‌کنند:

  • سرعت غیرمجاز؛

  • عبور از چراغ قرمز؛

  • ورود به محدوده طرح ترافیک؛

  • تردد در ساعات غیرمجاز؛

  • تردد از خطوط ویژه اتوبوس؛

  • عدم پرداخت عوارض آزادراه؛

  • سبقت غیرمجاز؛

  • توقف و پارک در مناطق غیرمجاز؛

  • تردد در خط ویژه مخصوص اتوبوس یا خودروهای امدادی.

جریمه دوربین بعد از چند روز ثبت میشود؟

وقتی یک تخلف توسط دوربین ثبت شود، تصویر یا ویدیوی تخلف همراه با مشخصات خودرو به سامانه پلیس ارسال می‌شود. بسته به سرعت پردازش تصاویر، نوع تخلف و حجم ثبت تخلفات حدود ۲ تا ۱۰ روز زمان می‌برد تا اطلاعات این خلافی در سامانه پلیس راهور بنشیند. وقتی قبض آن صادر شد از طریق پیامک به مالک خودرو اطلاع‌رسانی می‌شود.

چطور بفهمیم دوربین جریمه شدیم؟

همان‌طور که گفتیم از طریق پیامک جریمه در جریان صدور قبض قرار می‌گیرید. با این حال می‌توانید از وب‌سایت پلیس راهور استعلام خلافی خودروی خود را بگیرید. در این سامانه‌ می‌توان جرایم رانندگی را با جزئیات کامل (شامل زمان و محل وقوع تخلف) مشاهده کرد و در لحظه پرداخت خلافی را انجام داد.

اما اگر به هر دلیلی به اینترنت دسترسی نداشتید، باز هم جای نگرانی نیست، می‌توانید به دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کنید و با ارائه مدارک خودرو تخلفات خود را استعلام بگیرید.

جریمه دوربین چقدر است؟

حالا که می‌دانیم جریمه دوربینی چیست، خوب است از نرخ این جریمه نیز آگاه شویم. جریمه دوربین یک نرخ مشخص ندارد. مبلغ آن با توجه به نوع تخلف و محل رخداد آن (شهرهای بزرگ و کوچک) تعیین می‌شود. در جدول زیر هزینه برخی از جرایم متداول دوربین را می‌بینید:

نوع تخلف

مبلغ جریمه در کلان‌شهرها (تومان)

مبلغ جریمه در سایر شهرها (تومان)

مبلغ جریمه در روستاها (تومان)

تجاوز از سرعت مجاز

(۱۰ تا ۲۰ کیلومتر بر ساعت)

۱۵۰/۰۰۰

۱۱۰/۰۰۰

۷۰/۰۰۰

تجاوز از سرعت مجاز

(۳۰ تا ۴۰ کیلومتر بر ساعت)

۲۵۰/۰۰۰

۲۲۰/۰۰۰

۱۲۰/۰۰۰

تجاوز از سرعت مجاز

(بیش از ۵۰ کیلومتر بر ساعت)

۵۰۰/۰۰۰

۴۵۰/۰۰۰

۲۵۰/۰۰۰

عبور از چراغ قرمز

۴۰۰/۰۰۰

۳۰۰/۰۰۰

۲۰۰/۰۰۰

ورود به خط ویژه (اتوبوس)

۲۵۰/۰۰۰

۲۰۰/۰۰۰

دور زدن در محل ممنوع

۳۰۰/۰۰۰

۲۰۰/۰۰۰

۱۰۰/۰۰۰

استفاده از تلفن همراه در سرعت بیش از ۶۰ کیلومتر بر سرعت

۴۰۰/۰۰۰

۳۰۰/۰۰۰

۱۵۰/۰۰۰

آیا جریمه دوربین دوبرابر میشود؟

برخی جرایم که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم، شامل قانون ۲برابری می‌شوند؛ یعنی اگر ظرف مدت ۶۰روز پرداختی آن‌ها را انجام ندهیم مبلغ‌شان به طور خودکار ۲برابر می‌شود. اما این قانون درباره جریمه دوربین صدق نمی‌کند. چون به دلایل مختلف مثل مخدوش یا ناخوانابودن پلاک، احتمال پیشامد اشتباه در جریمه‌های دوربینی زیاد است.

اما توجه داشته باشید که اگر مجموع جریمه‌های خودرو از ۵میلیون تومان بیشتر شود، خودرو توسط پلیس توقیف خواهد شد. پس حتی اگر جریمه دوربینی دوبرابر نشود، لازم است به‌صورت منظم خلافی خودرو را استعلام بگیرید و پرداخت آن‌ها را به تأخیر نیندازید.

کدام جریمه ها دوبرابر میشود؟

جریمه‌های الصاقی، تسلیمی و خودداری شامل قانون ۲برابری می‌شوند. ممکن است بپرسید جریمه الصاقی و تسلیمی چیست؟ اجازه بدهید درباره هر کدام توضیح کوتاهی بدهیم:

  • جریمه الصاقی: وقتی راننده در محل حضور ندارد، مأمور راهنمایی و رانندگی قبض جریمه را روی شیشه خودرو می‌چسباند که به آن جریمه الصاقی گفته می‌شود.

  • جریمه تسلیمی: در جریمه تسلیمی مأمور راهور تخلف را می‌بیند و قبض جریمه را مستقیم به خود راننده تحویل می‌دهد.

  • جریمه خودداری: اگر راننده از دریافت قبض جریمه افسر خودداری کند یا با او همکاری نکند، علاوه بر جریمه رانندگی مرتبط با تخلفی که مرتکب شده، جریمه خودداری هم برایش ثبت می‌شود.

آیا امکان اعتراض به جریمه‌ دوربین وجود دارد؟

درصورتی که از اشتباه‌بودن جریمه خودرو مطمئن هستید می‌توانید نسبت به آن اعتراض کنید. اما راه اعتراض به جریمه دوربینی چیست؟ برای این کار به مرکز اجرائیات پلیس مراجعه و در آن‌جا فرم درخواست بازبینی دوربین راهنمایی رانندگی را پر کنید. در این مرحله، تصاویر ثبت‌شده توسط دوربین دوباره بررسی می‌شود و اگر خطا تأیید شود، جریمه از سوابق شما حذف خواهد شد.

آیا جریمه دوربین بخشیده میشود؟

خیر، امکان بخشیده‌شدن جریمه دوربین مداربسته وجود ندارد و تاکنون هیچ طرح یا قانونی برای بخشودگی این نوع جریمه‌ها اجرا نشده است. تنها مبالغ دیرکرد جریمه‌های دوبرابری (تسلیمی، الصاقی یا خودداری) ممکن است در مناسبت‌هایی مانند دهه فجر مشمول بخشودگی شوند.
با این حال، اگر خطای سیستمی رخ داده باشد و برای اثبات آن مستندات کافی داشته باشید، می‌توانید درخواست حذف جریمه دوربین را مطرح کنید.

سخن پایانی

حالا که می‌دانید جریمه دوربینی چیست و شامل بخشودگی نمی‌شود، بهتر است پرداخت آن را به‌موقع انجام دهید. اگر هم تخلفی به اشتباه ثبت شده باشد، می‌توانید با ثبت اعتراض و درخواست بازبینی آن را پیگیری کنید. در نهایت همیشه پیشنهاد می‌شود که با رانندگی دقیق و پیگیری منظم خلافی‌های خود، از دردسرهایی چون جریمه و توقیف دور بمانید.

دیدگاه های کاربران
هیچ دیدگاهی موجود نیست