معرفی فیلم اسفند؛ بررسی داستان، بازیگران و نقد
فیلم اسفند یکی از جدیدترین فیلمهای ایرانی در ژانر دفاع مقدس است. این فیلم که اواخر بهار 1404 اکران شد، روایتگر بخش مهمی از تاریخ جنگ تحمیلی با محوریت شهید علی هاشمی است.
شهید علی هاشمی یکی از تاثیرگذارترین فرماندهان دوران دفاع مقدس است. زندگی و نقش پررنگ ایشان در دوران جنگ موضوع دو فیلم حاضر در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر شده است: فیلم اسفند و فیلم اشک هور. فیلم اسفند اثری به کارگردانی و نویسندگی دانش اقباشاوی و تهیهکنندگی جلیل شعبانی و مهاجر توحیدپرست است. ژانر فیلم اسفند جنگی، درام و دفاع مقدس است و روایتگر چالشهای شهید هاشمی برای برقراری صلح میان بومیان منطقه و رزمندگان دفاع مقدس است. از جمله بازیگران این فیلم میتوانیم رضا مسعودی و مهدی زمینپرداز را نام ببریم. درباره تاریخ اکران فیلم سینمایی اسفند نیز باید بگوییم این فیلم در تاریخ 17 اردیبهشت 1404 در سینماها اکران شد و در 2 تیر همان سال از طریق پلتفرم فیلیمو در دسترس مخاطبین قرار گرفت.
بسیار خرسندیم که این بار با معرفی فیلم سینمایی اسفند کنار شما هستیم. با هم خلاصهای از داستان فیلم را میخوانیم، با بازیگران آن آشنا میشویم، و مروری بر نقدهای فیلم خواهیم داشت. با ما همراه باشید تا یکی از بهترین فیلمهای 1404 را بررسی کنیم.
خلاصه فیلم سینمایی اسفند
شهید علی هاشمی یکی از فرماندهان مطرح جنگ 8 ساله است و به عنوان یکی از طراحان عملیات خیبر شناخته میشود. فیلم اسفند نگاهی به تلاشهای این شهید برای برطرف کردن مشکلات میان بومیان منطقه خوزستان و رزمندگان دارد. ایشان با گفتگو و مدیریت صحیح موفق شد چالش این دو گروه را کم کرده و درنهایت قرارگاه سری نصرت را تاسیس کند. این قرارگاه عامل مهمی در انجام عملیات آبی-خاکی و در نهایت فتح جزایر مجنون بود.
عملیات خیبر یکی از مهمترین و بزرگترین تهاجمات ایران علیه عراق به شمار میرود و در آن بزرگانی چون ابراهیم همت و حمید باکری به شهادت رسیدند. فیلم اسفند نگاهی به نقش شهید هاشمی در این عملیات دارد.
بازیگران فیلم اسفند
جالب است بدانید که رضا مسعودی ابتدا قرار بود به عنوان بازیگردان در این پروژه حضور داشته باشد و حتی ساعد سهیلی را برای نقش علی هاشمی انتخاب کرده بود. ولی با توجه به اهمیت زبان و لهجه برای این نقش، درنهایت نقش شهید هاشمی به این بازیگر آبادانی و همشهری شهید رسید.
رضا مسعودی در نقش علی هاشمی
رضا مسعودی هنرمند آبادانی است که به عنوان بازیگر، دستیار کارگردان و برنامهریز فعالیت دارد. از جمله آثار او به عنوان بازیگر میتوانیم فیلم هفتهای یک بار آدم باش، فیلم آبادان یازده 60، سریال گاهی به پشتسر نگاه کن و مجموعه بازنده را نام ببریم. وی در فیلم شوالیه سیاه به عنوان دستیار کارگردان و برنامهریز و در فیلم ویلای ساحلی به عنوان دستیار کارگردان حضور داشته است. آقای هاشمی درباره بازی در نقش علی هاشمی گفت: "به دلیل اینکه من خودم اهل آبادان هستم و با شهید هاشمی همشهری بودیم از بچگی درباره او بسیار شنیده بودم و بازی در نقش این شهید برایم افتخاری بود."
خیام وقار کاشانی در نقش محسن رضایی
خیام وقار کاشانی، متولد 1 مرداد 1360 در شهر کاشان، بازیگر و کارگردان ایرانی است. او فارغالتحصیل رشته بازیگری از دانشکده هنر و معماری است و در دوران دانشجویی یکی از اعضای فعال فعالیتهای هنری بود. او بازیگری را از سال 1376 در شهر کاشان با تئاتر آغاز کرد و پس از چند سال به تهران مهاجرت کرد. از جمله شناختهشدهترین نقشآفرینیهای وی میتوان به سریال تب و تاب در نقش معین، سریال خانواده دکتر ماهان در نقش جنگلبان، سریال همبازی در نقش محسن و سریال بچه مهندس در نقش سعید نصیری اشاره کنیم.
مهدی زمینپرداز
مهدی زمینپرداز، متولد 23 شهریور 1360 در تهران، بازیگر، دستیار کارگردان و بازیگردان است. او مدرک فوقلیسانس کارگردانی از دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه سوره دارد و فعالیت حرفهای خود را از سال 1382 با تئاتر آغاز نمود. این بازیگر فعال در عرصه تئاتر از سال 1388 با فیلم کیفر قدم در عرصه سینما گذاشت. وی در فیلم ماجرای نیمروز (1395) و فیلم لاتاری (1396) حضور داشت و بالاخره در فیلم "دیدن این فیلم جرم است!" (1397) نقش اصلی فیلم را بازی کرد. آقای زمینپرداز در آثاری نظیر سریال زخم کاری، فیلم شور عاشقی (1402) و فیلم بیرو (1400) بازی کرده است.
محمد عسگری
محمد عسگری یک هنرمند ایرانی است که در تاریخ20 شهریور 1357 در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد تهران است و فعالیت در عرصه سرگرمی را از سال 1374 در کرج آغاز نمود. آقای عسگری به عنوان بازیگر، کارگردان، دستیار کارگردان، مدیر برنامهریزی، طراح صحنه و بازیگردان فعالیت دارد و موسس خانه هنرمندان استان البرز است. وی در سال 1401 اولین فیلم بلند خود در مقام کارگردان را ارائه کرد: فیلم اتاقک گلی که نامزد 11 جایزه سیمرغ شد و درنهایت 3 سیمرغ را از آن خود نمود. دومین کار ایشان به عنوان کارگردان نیز فیلم آسمان غرب (1403) است که نامزد 6 سیمرغ بلورین و برنده 3 سیمرغ از جمله بهترین فیلم از نگاه ملی شده است.
در ادامه فهرستی از بقیه هنرپیشه های فیلم اسفند را با هم میخوانیم:
· سعید آل بو عبادی
· محمدرضا عقدائی یزدی
· یاسین مسعودی
· جلال باوی
· طاهر نیک آزاد
· مهدی فتحی
· نیما جلالی
نقد فیلم اسفند
در سال 1401 خبر رسید که دانش اقباشاوی قصد دارد یک فیلم سینمایی با محوریت شهید علی هاشمی بسازد. این فیلم با نام "قرارگاه سری" مجوز گرفت و سازمان هنری رسانهای اوج و همچنین بنیاد سینمایی فارابی تولید آن را برعهده گرفتند. دو سال بعد، در آذر 1403، این فیلم با نام "اسفند" برای شرکت در جشنواره فیلم فجر ثبتنام کرد.
فیلم اسفند اولین بار در بهمن 1403 در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و نامزد دو سیمرغ بلورین شد: بهترین موسیقی متن برای کارن همایونفر و بهترین جلوههای ویژه میدانی برای حمید رسولیان. این فیلم توسط شرکت شهر فرنگ در تاریخ 17 اردیبهشت 1404 در سینماهای سراسر کشور اکران شد. پلتفرم فیلیمو نیز اکران آنلاین فیلم را برعهده گرفت و آن را از 2 تیر در دسترس علاقمندان قرار داد.
داستان:
داستان فیلم اسفند روایتگر بخش مهمی از تاریخ جنگ ایران و عراق و نقش مهم علی هاشمی در عملیات خیبر است. این فیلم روایتی آرام و تدریجی از وقایع عملیات خیبر تا شب سوم اسفند 1362 دارد. داستان فیلم یک قصه منسجم از شخصیت علی هاشمی است و از طریق کنار هم قرار دادن لحظات مختلف به یک کل واحد میرسد. فیلم در عین حال که قهرمانمحور است و شهید هاشمی را در هسته خود دارد، روایتی آرام و تدریجی دارد و داستان را پیش میبرد.
بازیگران:
بازی رضا مسعودی در نقش علی هاشمی یکی از نکات برجسته فیلم است. این هنرمند آبادانی در ایفای نقش شهید هاشمی عملکردی عالی دارد و با یک اجرای طبیعی کمک شایانی به باورپذیری این شخصیت داشته است. انتخاب اقای وقار کاشانی در نقش محسن رضایی نیز یک انتخاب هوشمندانه بود و این بازیگر به خوبی از پس این نقش برآمده است. در مجموع بازیگران خیلی خوب ظاهر شدهاند و مشخص است برای ارتباط با نقشها نهایت تلاش خود را کردهاند.
دیالوگها و لهجه:
یکی از مهمترین عناصر موفقیت فیلم نزد بینندگان و مخاطبین، توجه ویژه کارگردان به استفاده از زبان محلی و تاکید بر قومیتگرایی است. آقای اقباشای موفق شده تاثیر بسزا قوم عرب خوزستان در پیروزیهای جنگ تحمیلی را به خوبی به تصویر بکشد و در این مسیر از یک داستان غنی و دیالوگهایی هوشمندانه بهره برده است. با توجه به اینکه کارگردان و بازیگر نقش اصلی فیلم هر دو عرب خوزستان هستند، لهجهها در این فیلم خیلی خوب از آب درآمده و یکی از عناصر مهم فیلم اسفند تلقی میشود.
سخن پایانیدر این مقاله از پلازا با بررسی فیلم ایرانی اسفند کنار شما بودیم. حال که داستان فیلم را دانستیم، با بازیگران آن آشنا شدیم و نقد کوتاهی بر فیلم داشتیم نوبت به شما مخاطب گرامی میرسد. نظر شما درباره فیلم سینمایی اسفند چیست؟ آن را تماشا کردهاید؟ به نظر شما این فیلم میتواند یکی از بهترین فیلمهای دفاع مقدس ایران باشد؟ نظرات خود را از طریق بخش "دیدگاه شما" در پایین همین صفحه با ما در میان بگذارید.