تهیهکننده بریتانیا از رد شکایت سرقت استقبال کرد
جیمز ریچاردسون، از بنیانگذاران شرکت فیلمسازی «ورتیگو فیلمز» و تهیهکننده اجرایی سریال تاریخی «بریتانیا»، پس از آنکه دادگاه عالی بریتانیا شکایتی ۶.۵ میلیون پوندی (معادل ۸.۷ میلیون دلار) مبنی بر سرقت ایده این سریال را رد کرد، با لحنی کنایهآمیز گفت: «هر جا کار موفقی هست، شکایت هم هست، و شاید حتی درستتر این باشد که بگوییم: هر جا کار موفقی هست، شکایت نادرست هم هست.»
پسزمینه شکایت و اتهامات
شاکی پرونده، بنجامین کراشکاو، نویسنده و معلم، ادعا کرده بود که شبکه اسکای و شرکت ورتیگو فیلمز، ایده و فیلمنامه او با عنوان «تریبوس» (Tribus) را که در سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴) به عنوان بخشی از پروژه تحصیلیاش در دانشگاه بث اسپا (Bath Spa University) نوشته بود، برای ساخت سریال «بریتانیا» (Britannia) به سرقت بردهاند. سریال «بریتانیا» که توسط جز باترورث و تام باترورث نوشته شده و دیوید موریسی، ستاره سریال «مردگان متحرک»، در آن نقشآفرینی کرده، برای سه فصل از شبکه اسکای (Sky) پخش شد و سپس در سال ۱۴۰۲ (۲۰۲۳) ساخت آن متوقف گردید. این سریال در آمریکا از طریق آمازون پرایم ویدیو (Amazon Prime Video) و اپیکس (Epix) نیز در دسترس قرار گرفت. کراشکاو همچنین کارن هایلند، روزنامهنگار سابق «نیوز یوکی» (News UK)، را متهم کرده بود که در سال ۱۳۹۵ (۲۰۱۶) نسخهای از فیلمنامه او را دزدیده و به ریچاردسون، که ادعا میشد با او آشنایی داشته، تحویل داده است. شاکی برای این بخش از ادعای خود مدرک مستقیمی ارائه نکرده بود.
حکم دادگاه عالی و استدلال قاضی
قاضی دادگاه عالی، پل متیوز (Paul Matthews)، روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ (۱۳ مه ۲۰۲۵) این پرونده را مختومه اعلام کرد و اظهار داشت که هیچ دلیل قانعکنندهای برای ارجاع آن به مرحله محاکمه کامل وجود ندارد. به گفته قاضی، داستانهای روایت شده در فیلمنامه شاکی و فیلمنامه سریال «بریتانیا» «کاملاً متفاوت» هستند و شباهتهای ادعاشده «آنقدر کلی» هستند که میتوانند به آثار متعددی اعمال شوند. او خاطرنشان کرد که هر دو اثر بر بستر تاریخی تهاجم امپراتوری روم (Roman Empire) به بریتانیا (Britannia) در سال ۴۳ میلادی (43 AD) بنا شدهاند و «به هیچ وجه تعجبآور نیست که فیلمنامهنویسان حرفهای در مورد چنین پسزمینهای، به ایدههای مشابهی در استفاده از عناصر دراماتیک دست یابند.» قاضی همچنین تأکید کرد که کراشکاو «هیچ مدرک مستقیمی» برای اثبات ادعای خود علیه هایلند ارائه نکرده است.
پیامدهای حکم و آینده
جیمز ریچاردسون (James Richardson) در گفتگو با ددلاین (Deadline) ضمن ابراز خرسندی از این حکم، گفت: «خوشحالم که بالاخره پرونده این همه اتلاف وقت، پول و اتهامات نادرست بسته شد.» او اشاره کرد که بسیاری از تهیهکنندگان با چنین «شکایتهای نادرستی» مواجه میشوند که اعتبار هنری پروژهها را زیر سؤال برده و افراد بیگناه را تحت تأثیر قرار میدهد. در مقابل، بنجامین کراشکاو (Benjamin Crushcov) که شخصاً و بدون وکیل در دادگاه حاضر شده بود، اعلام کرد که به این رأی اعتراض خواهد کرد زیرا معتقد است دادگاه «شواهد روشن و اظهارات شهود کلیدی» را نادیده گرفته است. شبکه اسکای از هرگونه اظهارنظر در این مورد خودداری کرده است.
منبع: ددلاین