تراشه N1X انویدیا؛ اولین پردازنده ARM با قدرتی معادل RTX 5070
جدیدترین افشاگری از طریق لیست Geekbench OpenCL، نمایانگر قدرت گرافیکی N1X است؛ نمونهای مهندسی با پردازنده مرکزی ۲۰ هستهای (دو خوشه ۱۰ هستهای ARM) و پردازنده گرافیکی با ۴۸ پردازنده جریانی چندهستهای (Streaming Multiprocessor) که با ۶۱۴۴ هسته CUDA؛ دقیقاً مشابه RTX 5070 دسکتاپ. این مشخصات با تراشه GB10 Superchip که در سیستمهای مینی پیسی DGX Spark AI به کار میرود نیز منطبق است، نشان از همکاری انویدیا با مدیاتک در تولید مشترک این محصول دارد.
با این حال، فرکانس این نمونهی اولیه در بخش GPU تنها ۱.۰۵ گیگاهرتز است و در بنچمارک OpenCL نمره ۴۶٬۳۶۱ را ثبت کرده که آن را همرده RTX 2050 قرار میدهد. دلیل اصلی این محدودیت، توان مصرفی حدود ۱۲۰ وات برای کل SoC و استفاده از حافظه مشترک LPDDR5X به جای GDDR اختصاصی است. هرچند عملکرد این تراشه تحت محدودیتهای حرارتی و ولتاژی نمونههای اولیه سنجیده شده، اما این رقم از عملکرد تمام گرافیکهای مجمع مهم بازار مثل اپل M3 مکس و AMD 890M (که هر دو حدود ۳۷٬۵۰۰ امتیاز دارند) پیشی گرفته است.
مقایسه با RTX 5070 نشان میدهد آن کارت در فرکانسهای بالاتر (تا ۲.۵ گیگاهرتز) و با توان مصرفی حدود ۲۵۰ وات، قدرت بیشتری دارد، اما N1X از لحاظ تعداد هسته و معماری GPU عملکرد بهینهتری ارائه میکند. این موضوع نشان میدهد که تراشه N1X در صورتی که محدودیتهای کمتری داشته باشد، میتواند به مراتب بهتر از اینها ظاهر شود. با این حال، انویدیا ظاهرا قصد دارد بین کارایی در عملیاتهای مبتنی بر AI، گیمینگ و مصرف انرژی، تعادل برقرار کند، مسیری که AMD با پردازندههای Strix Halo و اپل با سری M آغاز کردهاند.
اگرچه تاریخ عرضه رسمی N1X هنوز مشخص نیست، شنیدهها از احتمال ورود به بازار لپتاپهای ویندوزی AI محور در سهماهه اول ۲۰۲۶ حکایت دارند. در صورت ارائه نسخه نهایی با فرکانس بالاتر، حافظه اختصاصی و بهبود راندمان انرژی، N1X نخستین پردازنده ARM خواهد بود که میتواند در لپتاپهای ردهبالا با پردازندههای x86 اینتل و AMD به رقابت بپردازد و حتی جایگاه اپل را در بخش لپتاپهای پریمیوم به چالش بکشد. در حالی که N1X انویدیا هنوز در فاز مهندسی است، مشخصات آن نوید ورود قدرتمندترین گرافیک مجمع به بازار را میدهد. اگر انویدیا محدودیتهای انرژی و حافظه را در محصول نهایی حل کند، N1X میتواند نقطه عطفی در رقابت SoCهای ARM با پردازندههای دسکتاپ و موبایل باشد.