با تحولات بحث بر انگیز پیرامون مدیریت جدید جشنواره کن، این جشنواره با سوالات عمدهای در مورد اقدامات بعدی خود مواجه شده است.
به نظر میرسد که تقویم سینما نمیتواند ریتم قبلش را پیدا کند، مراسم اسکار با SXWS دچار تلاقی شده، فیلم The Batman در زمانی اوج گرفته که قبلا برای باکس آفیس کابوس وار بود، اما یک عنصر سینمایی قرار است که دقیقا به موقع به صحنه برگردد و آن چیزی نیست جز: جشنواره کن.
با اینکه موردهای ابتلای به کووید در اروپا رو به افزایش است، اما یکی از باشکوهترین مراسمهای هنری قرار است که برای هفتاد و پنجمین دورهاش، دقیقا مانند هر سال در ماه می بازگردد. با اینکه فیلمهای منتخب جشنواره تا 14 آپریل (25 فروردین 1401) اعلام نمیشوند اما هیاهوی آن با اعلام حضور فیلمهای زیر شروع شده است:
فیلم Top Gun: Maverick با بازی تام کروز که بعد از تاخیر 2 ساله قرار است اکران شود، فیلم Elvis از باز لوهرمن، فیلم Three Thousand Years of Longing از جورج میلر، فیلم Decision to Leave از پارک چان-ووک و فیلم The Stars at Noon از کلیر دنیس.
قرار است که در تاریخ 23 مارچ (3 فروردین 1401) هیئت مدیره، مدیریت جدید جشنواره کن را برای یک دوره سه ساله انتخاب کند. پیر لسکور، مدیر اجرایی سابق کانال پلاس اعلام کرده که میخواهد قبل از پایان دوره 3 ساله دوره مدیریتی خود را تمام کند و شایعاتی وجود دارد که جشنواره میخواهد با انتخاب یک مدیر زن به نگرانیهایی که نسبت به نابرابری جنسیتی وارد شده بر آن وجود دارد پایان ببخشد.
آیریس کنوبلوچ، مدیر سابق Warner Media در بخشهای فرانسه، آلمان و بلژیک که سال گذشته سمت خود را رها کرده بود، به عنوان یکی از نامزدهای اصلی مدیریت جدید جشنواره کن ظاهر شده است.
بعضی رسانهها بابت اینکه جشنواره کن، روحیات تبلیغاتی را به خود وارد کرده ابراز نگرانی میکنند. اما تیری فرمو، مدیر کل جشنواره که بسیار مشتاق است به جامعه هنری خدمت کند، از این ایده حمایت میکند. پیر لسکور و جیلز ژیکوب (که به مدت 35 سال به جشنواره خدمت کرده) نیز از این ایده حمایت کردهاند.
تیری فرمو همچنان در صدر امور برنامه ریزی جشنواره است اما مشکلاتی بر سر راه او برای جذب مخاطب بیشتر وجود دارد. این جشنواره هنوز ناسازگاریهای خود با نتفلیکس را برای اکران فیلمهایش در جشنواره حل نکرده. مشکلی که ممکن است با پیوستن مدیر سابق Warner Media به آنها، بالاخره حل و فصل شود.
همچنین در ماه گذشته، جشنواره اعلام کرد که قرار است بخش جدیدی برای رقابت فیلمهای ساخته شده در تیک تاک به آن اضافه شود که میتواند در جذب مخاطب نسل جوان بسیار موثر باشد.
موضع عمومی فرمو درباره برنامه ریزی جشنواره کن نخبه گرایانه است. با اینکه او به شدت طرفدار وجه هنری جشنواره است اما مانند هر مدیر کاربلدی در صورت لزوم میتواند مثل یک تاجر عمل کند. بعضی رسانهها او را متهم کردهاند که بجای اینکه وجه هنری جشنواره را بالا ببرد از عمد فیلمهای عامه پسندتری را به جشنواره وارد میکند که باعث رقابتی شدن آن بشود. حتی اگر بشود این اتهام را ثابت کرد، نمیتوان گفت که جشنواره کن توسط یک ذهنیت تجاری تسخیر شده.
در ماه فوریه، اخباری منتشر شد که پاولو مورتی، مدیر هنری Cannes Director’s Fortnight تنها بعد از سه سال به دوره مدیریتی خود پایان میبخشد. Fortnight در 10 سال گذشته 3 مدیر مختلف را به خود دیده.
تغییرات خوب یا بد؟
با انتخاب مدیریت جدید جشنواره کن ممکن است که تغییرات زیادی در این جشنوار حاصل شود. کشور فرانسه به مولفههای جشنواره کن نیاز دارد زیرا این جشنواره بازتاب کننده فرهنگ سینمایی این کشور است اما جامعه جهانی نیز باید خود را با این تغییرات وفق دهد. کن همچنان برجستهترین نهاد سینمایی است که فیلمهای متفاوت از هم را اکران میکند تا بتواند مخاطبان ایدهآل خودرا از سراسر جهان کشف کند. اشخاص زیادی از نقطه نقطه جهان به این جشنواره میآیند تا فیلمهای مورد نظر خود را ببینند.
کن جشنوارهایست که در آن یک فیلم جنایی سه ساعت و نیمه که در ترکیه تولید شده، میتواند در کنار Star Wars یا فیلمهای برادران کوهن نمایش داده شود. هیچ رویداد دیگری بر روی زمین برای زندهماندن سینما و ماندگاریش در آینده در چنین مقیاسی تلاش نمیکند. باید دید که با انتخاب مدیریت جدید جشنوره کن میتوان تاثیرات مثبتی در آن بهوجود آورد یا خیر.
