خرید دوربین مداربسته دغدغه بسیاری از متخصصان و افراد صاحب کسب و کار است، و به لطف پیشرفت فناوری تنوع این محصولات گسترش بیشتری پیدا کرده است. دوربینهای مداربسته وظیفه ثبت تصاویر ویدئویی از محیطهای حساس و مکانهایی که احتمال سرقت وجود دارد را بر عهده دارند، در این بین گروه دوربین مداربسته ip و آنالوگ بیشترین تعداد از محصولات هوشمند و با کیفیت بازار را در بر میگیرند، بنابراین در هر حوزهای که فعالیت دارید، مقایسه و دانستن تفاوت بین دوربین مداربسته آی پی و آنالوگ بسیار کاربردی و حتی ضروری است. انتخاب بین دوربین مداربسته تحت شبکه و آنالوگ نیازمند توجه به مشخصههای مهمی است، که میتوانید با مطالعه این مطلب با موارد مفیدی آشنا شوید.
فهرست مطالب:
تفاوت دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه
امروزه بسیاری از دوربین های مداربسته هر دو فناوری آنالوگ و دیجیتال را در خود جای دادهاند. منتها تفاوت اصلی بین دوربین آنالوگ و تحت شبکه در چگونگی انتقال سیگنال تصویر به دستگاه است. دوربین های آنالوگ سیگنال را دریافت میکنند، سپس از طریق کابل کواکسیال مستقیما به دستگاه dvr ارسال میگردد. سپس دستگاه dvr سیگنال آنالوگ را به دیجیتال تبدیل کرده و پس از فشرده سازی فایل آنرا برروی هارد درایو ذخیره میکند. ( cctv های قدیمی غالبا آنالوگ هستند)
از سویی دیگر، دوربین مداربسته ip ویدئو دریافتی را بصورت سیگنال دیجیتال در یک شبکه با استفاده از یک کابل و سوئیچ شبکه به دستگاه nvr منتقل میکنند. از آنجایی که هر دوربین آدرس ip مخصوص خود را دارد، جایابی و فراخونی تصاویر آن در داخل شبکه امکان پذیر است.
کیفیت ویدئو
هنگام مشاهده تصاویر میتوان دید کیفیت تصویر دوربین مداربسته ip بهتر از رقیبش است. همانگونه که بیان شد نه تنها میدان دید گستردهتری ارائه میکند بلکه رزولوشن بالاتری را همراه با جزئیات بیشتری نیز دارد. البته این همه ماجرا نیست، این سیستم همچنین دادهها را با سرعت بیشتری برای نمایش ارسال میکند.
البته به این معنا نیست که دوربین آنالوگ هیچگونه برتری ندارد، بلکه در موقعیتهای با نور کم عملکرد بهتری دارند. در مقابل قابلیتهای بزرگنمایی و تصویربرداری در آنها به مراتب از دوربین ip پایینتر است.
رزولوشن تصویر
در بررسی تفاوتها کیفیت تصویر از موارد مهم است. دوربین های تحت شبکه 6 تا 20 برابر تصاویر بهتری را از آنالوگ ارائه میکنند. عملکرد دوربین آنالوگ بر مبنای TV Line است و کیفیت تصاویر ضبط شده رزولوشن پایین و در حدود 0.5 مگاپیکسل دارد که مقدار پایینی است و قابلیت بزرگنمایی نیز ندارد.
در حالیکه با ورود دوربین مداربسته hd یا AHD (Analog HD) به بازار حتی تا کیفیت K4 (8 مگاپیکسل) نیز یافت میشوند، اما دوربین های مداربسته ip (Internet Protocol) بخاطر ساختار دیجیتالی کیفیت تصویری تا 24 مگاپیکسل دارد. همچنین دوربین آنالوگ در فواصل زیاد بدلیل وجود گرین (Grain) با افت قابل توجهای در کیفیت تصویر مواجه است و امکان شناسایی افراد، وسائل و غیره تحت این شرایط دشوار میگردد. اما در آی پی تاثیری ندارد.
توجه داشته باشید که در دوربین آنالوگ، اگر محافظ کابل کواکسیال دچار آسیب شود تصویر همراه با نویز خواهد بود، اما در دوربین مداربسته ip به دلیل دیجیتالی بودن نویز تاثیر ندارد و اگر کابل شبکه آسیب ببیند، تصویر قطع خواهد شد.
دوربین های تحت شبکه به دلیل دیجیتال بودن، نویز نمیگیرند و اگر کابل شبکه مشکلی داشته باشد، تصویر تا رفع مشکل، قطع خواهد شد. در حالی که، اگر کابل کواکسیال دوربینهای آنالوگ زخمی شود، تصویر با نویز دریافت میشود.
پهنای باند(BW)
کیفیت تصویر و قابلیت هوشمند تشخیص حرکت از پهنای باند در دسترس تاثیر میگیرد، بنابراین هنگام برنامه ریزی برای نصب و راه اندازی سیستم امنیتی، از مقایسه پهنای باند دوربین مداربسته ip در مقابل آنالوگ غافل نشوید. دوربین مداربسته ip کیفیت بهتر، رزولوشن تصویر بالاتر از نمونه آنالوگ را پیشنهاد میکند. این امر بخاطر اندازه بزرگتر فایل، لزوم پهنای باند بیشتر و فضای ذخیره سازی را بیش از پیش نمایان میسازد. شبکه باید پهنای باند کافی برای فراهم کردن کیفیت بهینه تصاویر را دارا باشد.
دامنه میدان دید
هنگام برنامه ریزی برای پیاده سازی یک سیستم امنیت ویدئویی، محاسبه تعداد دوربین مورد نیاز جهت پوشش کامل، به ویژه در مناطق پرترافیک یا با حساسیت بالا بسیار مهم است. هنگامی که صحبت از برقراری امنیت با استفاده از دوربین آنالوگ شود ممکن است برای پوشش یک منطقه به چندین دوربین احتیاج باشد. دوربین های آنالوگ میتوانند عملکردهای چرخش(pan)، شیب(tilt) و بزرگنمایی (zoom) را نیز در خود جای دهند، اما درصورت به کارگیری این قابلیتها افت کیفیت در تصویر بوجود میآید.
دوربین ip با زوم دیجیتال چندین نما از همان مناطق را بدون افت کیفیت ارائه میدهند. همچنین امکاناتی مبتنی بر ip دارند که چندین دوربین را در یک واحد ترکیب میکند، و در عین بهینه سازی در منطقه تحت پوشش، هزینههای سخت افزاری و سیم کشی را نیز کاهش میدهد.
نظارت هوشمند و قابلیت مدیریت
هنگام مقایسه دوربین مداربسته ip و آنالوگ، انتخاب سیستمی که از قابلیتهای هوشمند پشتیبانی نماید بسیار حائز اهمیت است. زیراکه متخصصین امنیتی باید بتوانند با استفاده از تجهیزات و فناوریهای روز سیستم هوشمندی را ارائه نمایند، تا با ایجاد هشدار هنگام شناسایی موارد از پیش تعیین شده، پشتیبانی و زمان پاسخ دهی سریع را تقدیم کاربران نماید.
در این مقوله هم با اضافه شدن قابلیت های به روز هوش مصنوعی (AI) به سیستم نظارت تصویری تحت شبکه، این سیستمها میتوانند همانند یک مغز پاسخ دهی بهتری را نسبت به سیستم های آنالوگ فراهم نمایند.
دوربین مداربسته تحت شبکه قابلیت مدیریت از راه دور را پیشنهاد میکند، علاوه براین می توانند در یک زمان سیگنال های تصویر را به چند گیرنده ارسال کنند تا وضعیت را رصد نموده و حتی اگر موردی مشاهده شود پیغام نیز ارسال کنند.
امنیت
از آنجاییکه فیدهای ویدئویی آنالوگ در منبع رمز گذاری نمیشوند و به صورت فیزیکی نیز قابل رهگیری هستند، احتمال سرقت دستگاه ضبط کننده یا هک اطلاعات کاربران توسط سارقین وجود دارد، سیگنال تحت شبکه قبل از انتقال با اینترنت سرور یا VPN در منبع رمزگذاری و امنیت را به حداکثری ایجاد مینمایند.
انتقال داده و مسافت
دوربین مداربسته آنالوگ با کابل کواکسیال تا 300 متر و با استفاده از کابل زوجی (cat6-cat5,…) تا 1.5 کیلومتر میتواند انتقال داده را انجام دهد. در مقابل دوربین مداربسته تحت شبکه با کابل شبکه تا 100 متر و در بستر اینترنت یا به اصطلاح ip محدودیتی در ارسال داده ندارند، همچنین به دلیل دیجیتالی بودن دادهها وضوح صد در صدی دارند اما کیفیت تصاویر آنالوگ با افزایش فاصله و فشرده سازی و تغییر فرمت کاهش مییابد.
قابل ذکر است، دوربین مداربسته ip را بدون سیم کشی اضافی هم میتوان نصب نمود، به این ترتیب ایستگاههای مانیتورینگ را میتوان در هر مکانی با دسترسی امن قرار داد. همچنین به متخصصان امنیتی این امکان را میدهد تا با نظارت از طریق تلفن همراه سهولت و انعطاف پذیری بیشتری را به کاربران تقدیم کنند.
به نوعی میتوان تجهیزات مذکور را در گروه دوربین مداربسته بی سیم قرار داد ، هرجند برای نصب دوربین آنالوگ دستگاه dvr و سیم کشی الزامیست.
قابلیت PoE
دیگر ویژگی مهم دوربین مداربسته آی پی میتوان به امکان انتقال تغذیه برق و داده از طریق یک کابل اشاره کرد، که آنرا قابلیت PoE(Power Over Ethernet) مینامیم پس به یک کابل جداگانه برای تغذیه نیازی نیست. در مقابل دوربین آنالوگ این قابلیت را ندارد و علاوه بر کابل انتقال داده به دستگاه ضبط کننده، یک کابل جداگانه برق هم برای تامین تغذیه احتیاج است.
ادغام با سایر کاربردها
نقش دوربین تحت شبکه در ادغام با سایر کاربردها به عنوان بخشی از استراتژی ساختمانهای هوشمند به سرعت در حال افزایش است. برای مثال، در سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) و سیستمکنترل محیطی میتوان بهبود بهینه سازی در راندمان مصرف انرژی و هزینهها را ادغام کرد. داده دریافتی از سیستم امنیتی درباره ساختمان یا فضای موردنظر میتواند به منظور تنظیم خودکار عوامل محیطی مانند: گرمایش، روشنایی یا تهویه مطبوع در مناطق مختلف استفاده گردد.
هزینه، نصب و راه اندازی
مقایسه هزینه سیستم دوربین مداربسته آی پی و آنالوگ از موارد حیاتی است، و تمام فاکتورها (مانند: تعداد و مدل انتخاب شده-سیم کشی، نصب و راه اندازی-هزینه های سرویس و نگهداری و غیره) باید در برآورد هزینه لحاظ گردد.، ضمنا هزینههای راه اندازی، نصب و توسعه سیستم آنالوگ به دلیل سیم کشی مورد نیاز بیشتر است.
نصب دوربین مداربسته ip برای پوشش دادن یک منطقه با تنظیم گستره میدان دید دوربینها در مقابل تعداد دوربین های آنالوگ بیشتر برای پوشش محدوده یکسان، به دلیل قابلیتهای تنظیم در زوم و فوکوس میتواند هزینههای کمتری دارد، درحالیکه دوربین مداربسته ip پهنای باند بیشتری از مدلهای آنالوگ لازم دارد، که با هزینهکمتر کابل کشی و ایجاد شبکه متعادل میگردد.
کلام آخر
دوربین مداربسته هر دو گروه از این سیستمها مزایا و معایبی را دارند. اگر برای منطقه کوچکتر و یا به ندرت سراغ خرید دوربین مداربسته میروید و هزینه برایتان مسئله برجستهای است، دوربین مداربسته آنالوگ شما را ورشکسته نخواهد کرد. با این حال تقریبا در تمام موارد دوربین مداربسته ip امنیت پیشرفتهتری را فراهم کرده و در برقراری امنیت تاثیر گذارتر است و میتوانید آنرا در بودجه خود جای دهید. گفتنی است، در مورد کسب و کارهای بزرگتر بیشتر نواقص سیستم آنالوگ نمایان میگردد. در نهایت میتوان گفت: دوربین مداربسته ip انتخاب معقولانای برای محافظت از محیط و کسب و کارتان است.
