امروزه تین کلاینت و زیرو کلاینت از بهترین جایگزینهای کامپیوتر بزرگ به حساب میآیند که هر دو دارای کاربردهای فراوان از جمله اداری، سازمانی و آموزشی هستند. حتی بسیاری از افراد با وجود برخورداری از کامپیوترها یا لپتاپهای حرفهای به یک کامپیوتر کوچک پرکاربرد هم نیاز دارند و از این رو به سراغ این محصولات میآیند. با این حال دو راهی بزرگی در خصوص انتخاب تین کلاینت یا زیرو کلاینت وجود دارد و تمامی کاربران باید با دقت این انتخاب را بر اساس ویژگیهای این سیستمها و نیازهای شخصی خود انجام دهند. به همین دلیل هر دو دستگاه را در ابتدا به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد و سپس در انتها مقایسه کاملی از تین کلاینت و زیرو کلاینت رقم خواهیم زد.
فهرست عناوین مطلب:
تین کلاینت
تین کلاینت یکی از انواع کامپیوترها یا سیستمهای رایج در بازار است که عملکردی تقریباً مشابه با کامپیوتر شخصی و مینی کامپیوتر دارد. البته این سیستم دارای ابعاد کوچکتر و وزن سبکتری است و با این حال به عنوان نوعی کامپیوتر کوچک هم محسوب میشود. این دستگاه دارای سرعت بالایی است. این دستگاه مانند کامپیوترهای شخصی از قابلیت نصب ویندوز برخوردار میباشد. به این ترتیب برای کاربردهایی مثل کامپیوترهای شخصی مورد استفاده قرار میگیرد و حتی در بسیاری از مدلها از سرعت و دوام بیشتری هم برخوردار است. ضمناً بسیاری از تین کلاینتها از جمله نمونههایی از تین کلاینت اچ پی در حالت زیرو کلاینت هم قابل استفاده هستند و محصولی دو کاره به شمار میروند.
همچنین عمده استفاده و کاربردهای این سیستم در مصارف روزمره، کاربردهای اداری و مالی، دانشگاهی و تحصیلی، ثبت اطلاعات، حراست و مانیتورینگ خلاصه میشود. به این دلیل استفادهها و کاربریهای فراوانی را شامل میشود و اکثر برندهای معتبر انواعی از آن را تولید و عرضه کردهاند. تعدادی از بهترین برندهای تین کلاینت شامل این سازندگان است:
- تین کلاینت ایسوس
- تین کلاینت اینتل
- تین کلاینت اچ پی
- تین کلاینت اپل
- تین کلاینت دل
زیرو کلاینت
به طور خلاصه زیرو کلاینت را میتوان نوعی سیستم مبتنی به سرور با سرعتی بالا و اندازهای کوچک معرفی کرد. در واقع این دستگاه برای عملکرد و انجام پردازشها همیشه به اتصال به یک سرور مرکزی نیاز دارد و در صورت عدم اتصال کارایی نخواهد داشت. به این ترتیب میتوان گفت کلیه پردازشها در همان سرور به انجام میرسند و نتیجتا امکان سرقت اطلاعات و ویروسی شدن وجود نخواهد داشت. به عبارتی دیگر امکان نصب ویندوز بر روی این سیستم وجود ندارد. زیرو کلاینت برای اتصال به سرور از تعدادی پروتکل خاص استفاده میکند که هر یک از این انواع پروتکلهای زیرو کلاینت دارای ویژگیهای مخصوص به خود هستند.
در مجموع مزایای زیرو کلاینت و نوع عملکرد آن باعث شده است تا در مشاغل بسیاری مورد استفاده قرار گیرد و کاربردهای فراوانی را پوشش دهد. به همین دلیل برندهای مختلفی به تولید این دستگاه پرداختهاند که بهترین آنها به این شرح است:
- زیرو کلاینت اچ پی
- زیرو کلاینت ایسوس
- زیرو کلاینت دل
- زیرو کلاینت نت کامپیوتر
مقایسه کامل تین کلاینت و زیرو کلاینت
اگرچه تین کلاینت و زیرو کلاینت از لحاظ طراحی ظاهری، ابعاد کوچک و وزن سبک دارای تشابهات بسیار زیادی هستند اما از لحاظ موارد مهمی نظیر کاربرد، امکان نصب ویندوز، نحوه عملکرد، پردازش و غیره نسبت به یکدیگر تفاوت پیدا کردهاند. از این رو گاهی یکی از این مدلها کارایی بهتری برای شخص خاصی خواهد داشت. در نتیجه آشنایی با تفاوتها و تشابههای آنها برای انتخابی صحیح ضروری خواهد بود.
- نحوه عملکرد: واضحترین تفاوت تین کلاینت و زیرو کلاینت در نوع عملکرد و اجرای پردازشها است. تین کلاینت به صورت مستقل و بدون نیاز به سرور مرکزی کار میکند، در حالی که زیرو کلاینت حتماً باید به سرور مرکزی متصل باشد.
- کاربرد و استفاده: نوع عملکرد این محصولات موجب ایجاد تفاوت در کاربردهای آنها شده است. مجموعاً تین کلاینت به دلیل کارایی ۲۴ ساعته برای مانیتورینگ و به دلیل اشغال فضای کم در ادارات، سازمانها، مراکز آموزشی و مراکز درمانی و حتی منازل استفاده فراوانی دارد. در حالی که زیرو کلاینت علاوه بر این موارد برای برنامه نویسی و طراحی گرافیکی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
- پردازش: در مجموع قدرت پردازشی دستگاه به میزان زیادی به مدل و مشخصات آن بستگی دارد. با این حال اکثر زیرو کلاینتها در مقایسه با تین کلاینت دارای قدرت پردازشی بیشتری هستند و برای پردازشهای سنگینتر هم مورد استفاده قرار میگیرند. البته نوع پروتکل و سرور اصلی هم در این مسئله بیتأثیر نخواهد بود.
- امکان نصب ویندوز: امکان نصب ویندوز بر روی تین کلاینت وجود دارد و بسیاری از مدلها با ویندوز ۱۰ به صورت پیش فرض عرضه میشوند. این امکان در خصوص زیرو کلاینت فراهم نشده است.
- قیمت: هر دو محصول از دستگاههای قیمت مناسب به حساب میآیند و حتی نسبت به کامپیوترهای شخصی از قیمت به صرفهتری برخوردار هستند.
- ماندگاری و خراب شدن: با توجه به اینکه قطعات سختافزاری بیشتری در تین کلاینت وجود دارد، امکان خراب شدن آن در مقایسه با زیرو کلاینت بیشتر است. البته با این وجود هر دو مدل از ماندگاری و دوام بالایی بهرهمند شدهاند.
- امکانات خاص: در بعضی از مدلهای تین کلاینت امکان استفاده در حالت زیرو کلاینت هم فراهم شده است.
- تنوع موجود در بازار: در مجموع هر دو محصول توسط برندهای معتبر و معروفی با تنوع بالا تولید شدهاند اما تنوع مدلهای تین کلاینت نسبتاً بیشتر است.
در نهایت هر دو دستگاه تین کلاینت و زیرو کلاینت جایگزین مطلوبی برای کامپیوتر شخصی هستند و تنها باید بر اساس تفاوتهای مذکور و نیاز کاربری خود بهترین گزینه را از میان آنها انتخاب نمایید.
منابع انگلیسی:
https://www.cdw.com/content/cdw/en/articles/hardware/thick-vs-thin-vs-zero-clients.html
