رونق و موفقیت یک کسب و کار، غالبا به میزان تقاضایی که برای آن موجود است بستگی دارد. موضوع بسیار مهمی که وجود دارد این است که باید بدانیم در عصر ارتباطات، فاکتورهای مدیریت و توسعه بیزینس ها دائما در حال تغییر و تکامل هستند و نمی توانیم با یک استراتژی یکسان به فعالیت ادامه داد و رشد کرد. با توجه به اینکه فضای کسب و کار در کشور ما با سایر کشورها، متفاوت است برای رسیدن به موفقیت و نتیجه آیده آل نیز می بایست برنامه متناسب با آن را در نظر داشت. قوانین بسیار سختگیرانه، عدم حمایت جدی دولت و نهادهای زیربط، تغییر فضای کسب و کار، کاهش قدرت خرید، کاهش تقاضا یا تغییر نوع تقاضا و … همگی جزو عواملی هستند که کسب و کارهای کوچک را به سمت ورشکستگی می کشانند.
گذار به دوران جدید کسب و کارها در ایران (بسیار مهم)
صرفنظر از مواردی ذکر شده فوق، یکی از مهم ترین عوامل عدم موفقیت و نابودی بیزینس ها بخصوص بیزینس های کوچک، استقرار دوره جدیدی از فضای کسب و کار است که در آن، کسب و کارهای کوچک توسط کسب و کارهای بزرگ بلعیده می شوند. برای در امان ماندن از این گذار عظیم که از چند سال قبل تا همین لحظه در حال اجراست و همین روند ادامه خواهد داشت دو راهکار کلی وجود دارد:
- یا باید کسب و کار بزرگی باشیم
- و یا باید در چرخه کسب و کارهای بزرگ باشیم!
با توجه به اهمیت این موضوع، موارد فوق را در ادامه تشریح می کنیم.
چرا باید جزو بزرگان کسب و کار باشیم؟
اگر کمی دقت کنیم می فهمیم که در طی سال های اخیر، میل مصرف کننده به این است که کالا یا خدمات مورد نیاز خود را از مراجع و مراکز شناخته شده و بزرگ دریافت نماید. بنابراین اگر می بینید سوپرمارکت های سرکوچه رونقی ندارند و حجم عظیمی از افراد در هایپرمارکت ها مشغول خرید هستند موضوع عجیبی نیست. برای این موضوع ده ها دلیل وجود دارد:
- دستیابی مصرف کننده به قیمت پایین تر کالا و خدمات
- تنوع بسیار بالاتر
- وجود طرح های تشویقی و تخفیفی متعدد
- تسهیل خرید یا استفاده از خدمات
- وجود فضای پارکینگ و بازی کودک
و ده ها مورد دیگر …
همین موارد را می توان به موضوعات دیگری نیز تعمیم داد. نظیر:
- جایگزینی اسنپ، تپسی و … به جای آژانس ها
- در دست گرفتن حجم عظیمی از فروش اینترنتی توسط دیجی کالا، اسنپ مارکت و …
- تعطیلی واحدهای تولیدی کوچک و در مقابل، رشد خیره کننده تولید کننده های بزرگ
و ده ها نمونه بارز دیگر … که برای موفقیت، یا باید جزو بزرگان هر حوزه باشیم و یا در چرخه تولید، تامین یا ارائه خدمات آنها قرار بگیریم.
الزام به قرارگیری کسب و کارهای کوچک در چرخه کسب و کارهای بزرگ
زمانی که امکان رشد و تبدیل شدن به بیزینس بزرگ برای ما فراهم نباشد، بهترین راهکار این است که در چرخه تولید، تامین یا ارائه خدمات بیزینس های بزرگ قرار بگیریم. برای مثال:
- فروش یا ارائه کالا و خدمات در بسترهایی مانند اسنپ، دیجی کالا و …
- تولید یک قطعه یا بخشی از یک کالا برای تولید کننده های بزرگ
- تامین ملزومات و نیازهای مجموعه های بزرگ
که قاعدتا به اندازه بیزینس های بزرگ، سودآور نخواهد بود اما بقا را تضمین می کند. باید توجه داشت فعالیت بصورت بیزینس کوچک بدون همکاری با بیزینس های کوچک، ریسک فوق العاده بالایی داشته و احتمال شکست با درصد بالایی محتمل است.
تکلیف کسب و کارهای اینترنتی چه می شود؟
حوزه کسب و کارهای اینترنتی هم مشابه موارد فوق است! به این معنی که تقریبا همه افراد تمایل دارند خرید اینترنتی یا دریافت خدمات را از طریق وب سایت ها و اپلیکیشن های معروف و بزرگ انجام دهند. دیجی کالا را می توان نمونه بارز این موضوع در نظر گرفت. دیجی کالا علاوه بر اینکه بزرگترین فروشگاه اینترنتی کشور است؛ مزیت های رقابتی متعددی را دارد که اکثر رقبا نمی توانند چنین شرایطی را برای مشتریان خود فراهم نمایند:
- تنوع بسیار بالا، قیمت رقابتی و وجود فروشنده های متعدد
- امکان خرید اقساطی و خرید اعتباری
- امکان مرجوعی سفارش بدون قید و شرط نامعقول
و مواردی از این دست! که نشان می دهد حجم بسیار عظیمی از خریدهای اینترنتی فروشگاه های اینترنتی در اختیار دیجی کالاست!
کسب و کارهای اینترنتی چگونه می توانند رشد کنند؟
اگر زیرساخت کسب و کار اینترنتی درست چیده شود می توان به واسطه مواردی مانند تبلیغات، سئو، برندینگ و شبکه های اجتماعی به این مهم دست یافت. منظور از زیرساخت درست، موارد زیر است:
- تهیه طرح و استراتژی متناسب و قوی
- انتخاب نام برند مناسب
- میزبانی سایت بر روی سرورهای قدرتمند
پیشنهاد ویژه: اگر سایت پربازدیدی دارید، سرورهای مجازی مخصوص میزبانی سایت های پربازدید شرکت میزبان فا یک انتخاب هوشمندانه و دقیق برای شماست.
کسب اطلاعات بیشتر: سرور مجازی مخصوص میزبانی سایت های پربازدید
همچنین سرورهای مجازی با منابعی بیشتر از سرورهای اختصاصی فیزیکی قابل ارائه است:
کسب اطلاعات بیشتر: سرور اختصاصی میزبان فا
چگونه یک سایت پربازدید داشته باشیم؟
اگر یک استراتژی درست و دقیق داشته باشیم می توانیم ظرف چند سال، سایت خود را جزو پربازدیدترین سایت های کشور بکنیم. در این میان، سئو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که بهترین استراتژی آن نیز می تواند بازاریابی محتوایی یا همان کانتنت مارکتینگ باشد. در این روش، با جذب بازدیدهای بالقوه و مستعد می توانیم آنها را به سمت خدمات خود هدایت نماییم.
