علت ورم صورت بعد از بیدار شدن از خواب یکی از مشکلات رایج در بین افراد است. در این مطلب به این موضوع و همچنین روشهای درمان ورم صورت میپردازیم.
ممکن است صبح از خواب بیدار شده و متوجه شوید صورتتان ورم کرده است، ولی خودتان علت ورم صورت بعد از بیدار شدن از خواب را ندانید. یکی از دلایل این موضوع این است که در هنگام خواب به صورتتان فشار وارد شده باشد، ولی ورم صورت میتواند دلایل دیگری هم داشته باشد؛ دلایلی مانند زخم روی صورت یا وضعیتهای پزشکی خاص. در این مطلب قصد داریم در ابتدا دلایل مختلف ورم صورت را عنوان کنیم و در ادامه راجع به روشهای درمان و راههای پیشگیری از ورم صورت صحبت خواهیم کرد. همراه پلازا باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
علت ورم صورت چیست؟
در این قسمت به دلایل ورم صورت میپردازیم.
پره اکلامپسی
ممکن است ورم صورت در بارداری فرد اتفاق بیفتد. پره اکلامپسی برای خانمهای باردار پیش میآید. وقتی فشار خون مادر بالا بوده و احتمالا پروتئین هم در ادرارش دیده شود، فرد باردار به پره اکلامپسی مبتلا شده است. اصولا این حالت پس از هفته بیستم بارداری رخ میدهد، ولی ممکن است در مواردی هم پره اکلامپسی زودتر یا دیرتر از این زمان برای فرد پیش بیاید.
پره اکلامپسی ممکن است عوارض جدی و خطرناکی در پی داشته باشد؛ عوارضی مانند فشار خون بالا، تشنج، آسیبهای کلیه و کبد، تجمع مایع در ریهها و لخته شدن خون.
سلولیت
شاید یکی دیگر از دلایل ورم صورت و چشم، سلولیت باشد. به این نکته توجه کنید که اگر چنین حالتی برای فرد رخ دهد، باید آن را موردی اورژانسی در نظر گرفت و فورا به متخصص مربوطه مراجعه کرد.
اگر بریدگی یا شکافی روی پوست ایجاد شده باشد، باکتری یا قارچ از طریق این شکاف وارد پوست شده و باعث ایجاد سلولیت میشود. از نشانههای این عارضه میتوان به ورم پوست و قرمز و دردناک شدن آن اشاره کرد. همچنین دمای پوست بالا رفته و نسبت به لمس شدن حساس میشود. اگر فرد دچار تب و لرز و رگه رگههای قرمز در اثر خارش شده باشد، ممکن است عفونتی جدی داشته باشد و باید سریعا تحت نظر پزشک متخصص قرار گیرد.
آنافیلاکسی
آنافیلاکسی نیز میتواند علت ورم صورت و چشم باشد. اگر این حالت نیز برای فرد رخ دهد، باید آن را موردی اورژانسی در نظر گرفته و سریعا به متخصص مراجعه کرد.
این بیماری، یک مورد آلرژیکی جدی است که اگر به موقع درمان نشود، ممکن است زندگی فرد را به خطر بیندازد. بدن فرد پس از واکنش به ماده آلرژیزا خیلی سریع علائم و نشانههای خاصی از خود نشان میدهد. علائم و نشانههای آنافیلاکسی عبارتند از کهیر، خارش، ورم صورت و چشم، کاهش فشار خون، تنگی نفس، غش، ضربان قلب بالا، حالت تهوع، استفراغ، اسهال و درد در ناحیه شکم.
حساسیت دارویی
حساسیت دارویی نیز میتواند دلیل ورم صورت باشد. اگر ورم صورت در اثر حساسیت به دارو ایجاد شده باشد، این حالت را هم باید به عنوان موردی اورژانسی در نظر گرفت و در اسرع وقت به متخصص مراجعه کرد.
ممکن است پس از مصرف دارویی خاص تا هفتهها پوست، قرمز شده و خارشی جزئی داشته باشد. اگر حساسیت شدید به داروی خاصی وجود داشته باشد، احتمال دارد زندگی فرد به خطر بیفتد. از نشانههای چنین حالتی میتوان به کهیر، ضربان قلب بالا، ورم صورت، خارش و تنگی نفس اشاره کرد. علائم دیگر حساسیت دارویی نیز تب، دلدرد و نقطههای ریز بنفش یا قرمز روی پوست است.
آنژیوادم
ممکن است پس از خوردن غذا یا داروی خاصی ناگهان پوست صورت، ورم کند و شما ندانید که این ورم صورت نشانه چیست. به این حالت آنژیوادم یا ورم عروقی گویند و در اثر واکنش آلرژیک به ماده خاصی در غذا یا دارو ایجاد میشود.
آنژیوادم با کهیر یا خارش پوست و ورم شدید صورت همراه است. از جمله نشانههای دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، گرفتگی معده یا تغییر رنگ پوست در نواحی دستها، بازوها و پاهاست.
بینی شکسته
یکی دیگر از دلایل ورم صورت میتواند بینی شکسته باشد. البته ورم صورت بعد از عمل بینی هم میتواند رخ دهد. در بسیاری از موارد در اثر ضربه به صورت یا آسیبهای دیگر، استخوان یا غضروف بینی دچار شکستگی میشود. وقتی چنین اتفاقی برای بینی بیفتد، استخوان این عضو کج یا خم میشود و اطراف آن هم ورم کرده و دچار خونریزی میشود. همچنین ممکن است نواحی دور بینی و چشمها کبود شود.
سینوزیت
سینوزیت هم میتواند دلیل ورم صورت و چشمها باشد. سینوزیت وضعیتی است که در اثر التهاب یا عفونت کانالهای بینی و سینوسها ایجاد میشود. سینوزیت میتواند به دلیل ویروس، باکتری یا آلرژی ایجاد شود. شدت و طول مدت نشانههای این عارضه به منشا عفونت بستگی دارد. سینوزیت با این علائم و نشانهها همراه است: کاهش حس بویایی، تب، گرفتگی مجرای بینی، سردرد ناشی از فشار سینوسها، گلو درد، آبریزش بینی و سرفه.
سندرم کوشینگ
سندرم کوشینگ هم به ورم صورت و سرطان مربوط است. این سندرم در اثر ازدیاد هورمون کورتیزول در بدن ایجاد میشود. افراد مبتلا به سندرم کوشینگ صورتی ورم کرده و گرد دارند. همچنین پوست این افراد به آسانی کبود شده و موهای بدن زاید و کلفتی دارند. مصرف دوز بالای گلوکوکورتیکوئیدها یکی از دلایل اصلی سندرم کوشینگ است. بعضی تومورها هم میتوانند باعث تولید مقدار زیادی کورتیزول در بدن شوند. البته خیلی بعید است که ازدیاد این هورمون در بدن ذاتی و به دلیل بدن خود فرد باشد.
به 11 مورد از دلایل مختلفی که میتوانند باعث ورم صورت شوند اشاره کردیم. البته دلایل دیگری هم برای ایجاد این حالت وجود دارند، دلایلی از جمله ورم صورت بعد از کاشت مو، ورم صورت در اثر دندان درد، ورم صورت در اوایل بارداری، نیش زنبور و غیره.
روش های درمان ورم صورت
برای هر کدام از دلایل ورم صورت، روش های درمان مختلفی وجود دارند که در این قسمت به این موارد اشاره خواهیم کرد.
درمان بینی شکسته
همان طور که گفته شد بینی شکسته میتواند در اثر ضربه یا آسیبهای دیگر ایجاد شده باشد. حالا سوال اینجاست که درمان ورم صورت بر اثر ضربه چیست؟ اصولا بینی شکسته به درمان خاصی نیاز ندارد، ولی اگر صورت فرد زخم شده باشد، باید به دکتر مراجعه کرد. قرصهای مسکن درد و کمپرس آب سرد نیز از موارد موثر دیگر هستند. برخی افراد هم ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
درمان آنافیلاکسی
برای از بین بردن ورم در آنافیلاکسی بهتر است با اورژانس تماس بگیرید. امکان ابتلای دوباره برای افرادی که فقط یک بار به آنافیلاکسی مبتلا شدهاند، وجود دارد. به همین دلیل بهتر است این افراد در معرض موارد حساسیتزا قرار نگیرند و همیشه داروی اپی نفرین همراه خود داشته باشند.
درمان آنژیوادم
اصولا آنژیوادم خفیف نیاز به درمان خاصی ندارد. البته بهتر است برای پرهیز از ابتلای دوباره از موارد حساسیتزا دوری کنید. افرادی که به انواع متوسط تا شدیدتر این عارضه دچار میشوند، باید قرص ضد ورم صورت مصرف کنند. از انواع این داروها میتوان به اپی نفرین، آنتی هیستامین و… اشاره کرد. از موارد درمان خانگی نیز میتوان استفاده از کمپرس آب سرد و پوشیدن لباس گشاد را ذکر کرد.
درمان سلولیت
پزشکان برای درمان سلولیت نیز قرص کاهش ورم صورت تجویز میکنند. اصولا بیمار باید برای حداقل 5 روز از آنتی بیوتیکهای خوراکی استفاده کند تا بهبود یابد.
درمان سندرم کوشینگ
درمان سندرم کوشینگ بستگی به منشا این بیماری دارد. نخست باید منشا سندرم ایجاد شده و علت ورم صورت و بدن را فهمید و بعد داروی موردنظر را تجویز کرد. اما به طور کلی داروهای کاهشدهنده کورتیزول، جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی راههای درمان احتمالی هستند.
درمان ورم صورت در اثر دندان درد
دندان درد و ورم صورت نیز به هم مرتبط هستند. اصولا دندانپزشکان برای درمان عفونت مربوط به دهان و لثه آنتی بیوتیک تجویز میکنند. البته آنها برای خارج کردن عصب یا ریشه دندان آسیبدیده، عصبکشی نیز میکنند.
راه های پیشگیری از ورم صورت
از راههای پیشگیری این موضوع میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- از موارد حساسیتزا دوری کنید.
- با خواندن برچسب محصولات غذایی از مواد به کار برده شده در آنها اطمینان حاصل کنید.
- وقتی بیرون از منزل غذا سفارش میدهید، از گارسون بپرسید مواد استفاده شده در هر غذا چیست.
- اگر حساسیت دارویی خاصی دارید، از مصرف دوباره آن دارو امتناع کنید و این موضوع را با پزشک خود نیز در میان بگذارید.
سخن پایانی
همان طور که مطالعه کردید در این مطلب دلایل ورم صورت را بررسی کردیم و راجع به راههای درمان و پیشگیری این موارد نیز صحبت کردیم. آیا تا به حال این مشکل را داشتهاید؟ خوشحال میشویم در قسمت نظرات به ما بگویید علت آن چه بوده است و برای درمان چه کردهاید؟