ممکن است برای بسیاری سوال باشد که فرق رم و رام در موبایل یا تفاوت RAM و ROM چیست و این دو چه اهمیتی در گوشیهای هوشمند دارند. برای آگاهی از این موضوع، ابتدا باید هر کدام از آنها به صورت جداگانه بررسی شوند تا تفاوت رم و رام گوشی مشخص شود.
با پیشرفت روزافزون فناوری، اهمیت آگاهی از این اعداد بیش از پیش افزایش پیدا میکند. بنابراین، لازم است کاربران بدانند که چه چیزی در این خصوص دریافت میکنند و تفاوت آنچه روی جعبه برچسب خورده با دیگری چیست. به همین خاطر، این مقاله اطلاعاتی را در مورد حافظه در گوشی اندروید و نحوه تاثیرگذاری آن بر عملکرد سیستم ارائه میدهد تا به نمایی کلی از فرق رم و رام در موبایل دست پیدا کنید. همراه پلازا باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
رم (RAM) چیست؟
اما رم گوشی چیست؟ ابتدا باید پاسخ این سوال مهم داده شود تا فرق رم با رام در موبایل را متوجه شویم. رم (RAM) حروف اختصاری Random Access Memory بوده و سریعتر از حافظه دائمی گوشی است که شامل کارت حافظه داخلی و خارجی (اکسترنال) میشود. به این ترتیب، شاید بپرسید کاربرد رم گوشی چیست؟ وظیفه رم در گوشی چیست؟
کاربرد RAM در گوشی به این صورت است که وقتی پردازنده گوشی، دادهها را محاسبه میکند، بازیابی اطلاعات لازم برای پردازش از رم گوشی سریعتر از بارگیری (Load) آن از حافظه دائمی گوشی است؛ زیرا حافظه دائمی به زمان بیشتری نیاز دارد. همچنین وقتی سی پی یو اطلاعات را به جای حافظه Storage، از رم دریافت میکند، فشار کمتری به باتری وارد شده و شارژ کمتری مصرف میشود.
رم در گوشی های اندروید
برای بیان فرق رم و رام در موبایل ابتدا لازم است بدانیم که کاربرد رم یا رام چیست. رم در گوشیهای اندروید با رم در کامپیوتر کمی متفاوت است. اپلیکیشنهایی که دانلود و نصب میکنید، ابتدا در RAM بارگیری شده و سپس اجرا میشوند. پس از اینکه از این برنامهها دیگر استفاده نمیکنید و به پسزمینه منتقل میشوند، در رم باقی میمانند. دفعه بعد که از این برنامهها استفاده میکنید، برای باز شدن سریعتر از طریق رم قابل دسترس خواهند بود، مگراینکه حذف شده باشند. پس از چند بار استفاده، اپلیکیشنهای پر استفاده در رم جا میگیرند، البته اگر فضای کافی در آن وجود داشته باشد.
مشکل پر شدن رم
بسیاری از کاربران نگران پر شدن سریع رم گوشی خود هستند. سیستم عامل اندروید طوری طراحی شده است که از حداکثر فضای رم استفاده شود و بخش مشخصی از آن برای عملکرد روان رابط کاربری اختصاص داده شده است. همچنین اندروید در صورت نیاز رم را برای داشتن فضای کافی و عملکرد بهتر، خالی خواهد کرد و در این مورد جای نگرانی نیست. برای انجام این کار مراحل مشخصی را دنبال میکند و فقط برای خالی کردن حافظه، اپلیکیشنهای شما را به طور ناخواسته حذف نمیکند. به این ترتیب، هرچه فضای رم بیشتری در گوشی خود داشته باشید، اپلیکیشنهای بیشتری میتوانند همزمان کار کنند.

تأثیر اپلیکیشن های لود شده در رم بر عملکرد باتری
وجود یک اپلیکیشن در رم، باتری را مصرف نمیکند. اما اگر از اپلیکیشنی مانند فیسبوک استفاده میکنید و نوتیفیکیشن آن روشن است، اعلانهای آن شارژ باتری را مصرف خواهد کرد؛ زیرا با سرور در تعامل است. با این حال، اگر شارژ باتری گوشی شما خیلی سریع تمام میشود، تنظیمات باتری را در قسمت Settings گوشی بررسی کنید یا میتوانید یک اپلیکیشن مخصوص چک کردن باتری دانلود کنید و ببینید کدام اپلیکیشن، بیشترین شارژ باتری را مصرف میکند.
به این ترتیب، وجود یک اپلیکیشن در رم هیچ خطری برای باتری محسوب نمیشود. هرچه تعداد اپلیکیشنهای بیشتری در رم باشد، عملکرد سریعتر خواهد بود؛ زیرا پردازنده دیگر نیاز به لود کردن دوباره آنها از حافظه داخلی ندارد و بازیابی از رم سریعتر است.
آیا افزایش رم سرعت گوشی را بالا میبرد؟
افزایش رم قطعاً عملکرد دستگاه را بهبود میدهد؛ زیرا میتوانید اپلیکیشنهای بیشتری را در رم داشته باشید و به این ترتیب، عملکرد دستگاه سریعتر و کارآمدتر میشود. با این حال، اگر رم 512 مگابایت دارید و فقط 200 مگابایت آن را برای اپلیکیشنها استفاده میکنید و بخواهید 2 گیگابایت رم اضافه کنید، عملاً هیچ تغییری در عملکرد ایجاد نمیشود. از طرف دیگر، اگر قسمت زیادی از رم خود را استفاده نمیکنید و عملکرد گوشی نیز چندان قابل توجه نیست، احتمالاً یکی از اپلیکیشنها در عملکرد گوشی تداخل ایجاد کرده است و باید آن برنامه را پیدا کرده و مشکل را حل کنید.
تا اینجا برای بررسی فرق رم و رام در گوشی، تعریفی از RAM و کاربرد آن در گوشی ارائه شد. اما برای بررسی دقیق و مقایسه RAM و ROM لازم است که عبارت رام و کاربرد آن نیز مورد توجه قرار بگیرد.
رام گوشی چیست؟
رام (ROM) حروف اختصاری Read Only Memory بوده و از لحاظ ماهیت، دائمیتر است. هر چیزی که وارد رام شود، در آن باقی میماند. رام یا Read only memory بخشی از حافظه داخلی شما را تشکیل میدهد و آن بخش در دسترس کاربران قرار ندارد و در نتیجه حافظه Read only (به این معنی که کاربر نمیتواند تغییری در آن ایجاد کند) نامیده میشود. بقیه فضای حافظه داخلی، محلی است که اپلیکیشنهای خود را در آنجا ذخیره میکنید و میتوانید فایلها و سایر اسناد را در آنجا نگه دارید.
اما کار رام گوشی چیست؟ رام بخشی از حافظه داخلی است که سیستم عامل اندروید در آن قرار دارد. تعدادی اپلیکیشن از پیش نصب شده نیز در این حافظه قرار دارد که کاربران نمیتوانند آنها را حذف کنند. به همین دلیل است که کل حافظه درج شده روی جعبه را در گوشی دریافت نمیکنید؛ چون بخشی از آن توسط سیستم عامل گوشی و اپلیکیشنهای از قبل نصب شده اشغال شده است. همانطور که گفته شد بقیه فضای رام نیز برای ذخیره و دانلود اپلیکیشنها استفاده خواهد شد. به این ترتیب، با توجه به توضیحات داده شده فرق بین رم و رام گوشی چیست؟
فرق رم و رام در موبایل
حافظه گوشی هوشمند متشکل از رم و رام است و تقریباً کارکرد مشابهی با عملکردشان در کامپیوتر یا لپ تاپ دارند و فقط اندکی تفاوت وجود دارد. هرچند رام در گوشیهای هوشمند ممکن است توسط ابزارهای توسعه دهنده (Developer) بازنویسی شوند. به همین دلیل است که رام در گوشیهای هوشمند به عنوان حافظه داخلی (Internal Storage) شناخته میشود. رام اندروید همچنین به عنوان NVROM (Non-Volatile Read Only Memory) شناخته میشود.
جدول زیر فرق رم و رام در موبایل یا تفاوت RAM و ROM را شرح میدهد:
تفاوتها | رم | رام |
---|---|---|
حفظ اطلاعات | فرار است و تا زمانی که باتری شارژ داشته باشد، اطلاعات را ذخیره میکند | غیرفرار است و حتی وقتی باتری شارژ ندارد و دستگاه خاموش است، اطلاعات را حفظ میکند |
نوع عملکرد | اطلاعات ذخیره شده در رم را میتوان بعداً بازیابی کرده و تغییر داد | اطلاعات ذخیره شده در رام را فقط میتوان خواند و به همین خاطر Read only و غیرقابل تغییر است |
کاربرد | برای ذخیره دادههایی که باید در لحظه و به طور موقتی، توسط سی پی یو پردازش شوند | محل ذخیره سیستم عامل و سایر اپلیکیشنها است |
تعامل با سی پی یو | سی پی یو میتواند به اطلاعات ذخیره شده در آن دسترسی پیدا کند | سی پی یو نمیتواند به اطلاعات ذخیره شده در آن دسترسی پیدا کند |
تفاوت های رم و رام
اکنون با توجه به توضیحات و تعاریف داده شده، در این قسمت خلاصهای از فرق حافظه رام با حافظه رم یا تفاوت RAM و ROM ارائه میشود:
- یک تفاوت رم و رام گوشی، ارزانتر بودن رام نسبت به رم است.
- دیگر تفاوت RAM و ROM این است که رام توسط کاربر قابل تغییر نیست و فقط ابزارهای Developer میتوانند آن را بازنویسی کنند.
- رام حافظه غیرفرار (Non volatile) است.
- دیگر فرق رم و رام در موبایل این است که میتوانید فضای رام گوشی هوشمند خود را با کارت حافظه افزایش دهید.
- یک تفاوت رم و رام گوشی، فرار (volatile) بودن حافظه رم است؛ به این معنی که وقتی اپلیکیشن را میبندید، دادهها از بین میروند.
- حافظه رم از 2 تا 12 گیگابایت در گوشیهای هوشمند موجود است.
- برخلاف کامپیوترها یا لپتاپها، رم گوشی هوشمند را نمیتوانید تغییر یا افزایش دهید.

سوالات متداول
1. فرق رم و رام چیه؟
رم حافظه فرار و رام حافظه غیرفرار است، سیستم عامل گوشی در رام ذخیره میشود و رم برای پردازش دادههای برنامههای در حال اجرا توسط سی پی یو استفاده میشود.
2. کاربرد رم گوشی چیست؟
سی پی یو از حافظه رم برای پردازش دادههای اپلیکیشنها و برنامههای در حال اجرا استفاده میکند و بازیابی اطلاعات برنامهها با وجود حافظه رم سریعتر انجام میشود و در نتیجه عملکرد دستگاه بالا میرود.
3. کاربرد رام گوشی چیست؟
سیستم عامل گوشی و اپلیکیشنهای از پیش نصب شده در حافظه رام قرار دارند و کاربر نمیتواند تغییری در آنها ایجاد کند.
جمع بندی
برای دانستن فرق رم و رام در موبایل، ابتدا لازم است که کاربران اطلاعاتی را در مورد دو اصطلاح رم و رام و مفهوم و تعاریف آنها داشته باشند. به همین منظور، در این مقاله، توضیحاتی در رابطه با رم و رام و کاربرد آنها داده شد تا تفاوت رم و رام گوشی به روشنی مشخص شود. با این حال، اگر سوال یا نظری در مورد تفاوت RAM و ROM دارید، میتوانید در پایین صفحه در بخش دیدگاههای پلازا با سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

