زیپ کردن فایل یکی از بهترین راه ها برای کاهش اندازه آنها است. در ادامه آموزش فشرده سازی فایل در کامپیوتر در ویندوز 10 و سایر برنامههای شخص ثالث را مرور میکنیم.
اگر قصد ارسال فایلهای حجیمی چون ویدیو یا عکسهای با کیفیت از طریق ایمیل یا راههای دیگر را داشته باشید برای کاهش مدت زمان آپلود و دانلود باید به فشرده سازی آنها بپردازید. در گذشتههای دور برای این کار به برنامههای جانبی احتیاج بود اما از سال 98 مایکروسافت این امکان را وارد ویندوز کرد. البته در ویندوز 10 (همانند سیستم عاملهای مک و کروم) امکان فشرده کردن فایلها با فرمت ZIP وجود دارد اما همچنان برای فرمتهایی نظیر RAR و 7Z نیازمند برنامههای جانبی هستید.
در این مطلب با نحوه ZIP کردن یک فایل، چند فایل، یک پوشه و در نهایت باز کردن فایلهای زیپ شده در ویندوز 10 بدون استفاده از نرمافزارهای جانبی آشنا خواهید شد. سپس نحوه فشرده سازی فایل با 7Zip و Winzip و Winrar را با هم مرور میکنیم.
در ادامه میخوانید:
فشرده سازی فایل چیست و چگونه انجام می شود؟
با فشرده سازی فایل، اندازه آن کاهش پیدا میکند که باعث آسان شدن نگهداری یا انتقال آن میشود. هر وقت که نیاز شد با خارج کردن فایل از حالت فشرده، فایل به حالت اولیه خود برمیگردد. اما در این بخش میخواهیم ببینیم این عملیات به چه صورتی انجام میشوند. در حقیقت دو نوع فشرده سازی وجود دارد. با افت (Lossy) و بدون افت (Lossless) که در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم.
فشرده سازی بدون افت
در نوع بدون افت، فایلهای شما بدون اینکه اطلاعاتی از آنها از بین برود، سایزشان کاهش پیدا میکند. این کار با از بین بردن موارد اضافی صورت میگیرد. منظور از موارد اضافی، اطلاعاتی است که در قسمتهای مختلف فایل تکرار میشوند. با از بین بردن موارد اضافی، تنها یک مورد از هر بیت دیتا باقی میماند. مثلا دیتایی مثل AAABBBBBCC به صورت A3B5C2 فشرده سازی میشود که در آن، اعداد تعداد تکرار هر حرف را نشان میدهند. همانطور که میبینید، اطلاعات در جای خود باقی ماندهاند اما نوعی سادهسازی صورت گرفته است. بدین صورت فایل میداند وقتی قرار است از حالت فشرده خارج شود چگونه باید عمل کند.
فشرده سازی با افت
فشرده سازی بدون افت هم اساسا به شکل قبل عمل میکند، اما همانطور که از نامش هم مشخص است باعث از دست رفتن بخشی از دادهها میشود که زیاد در عملکرد فایل ضروری نیستند. این مورد بیشتر در فایلهای صوتی تصویری رایج است زیرا عملکرد آنها زیاد با افت داده تغییر پیدا نمیکند. در واقع احتمالا فایلهای صوتی و تصویری که هم اکنون در کامپیوتر شما وجود دارند، فشرده شدهاند اما شما بیتهای حذف شده را تشخیص نمیدهد. دلیل این امر آن است که اطلاعات پاک شده خارج از بازه دیدن یا شنیدن انسان است. البته اگر این عمل زیاد روی یک فایل اعمال شود، شما شاهد کاهش کیفیت در آن خواهید بود.
نحوه فشرده سازی فایل ها در ویندوز 10 بدون نیاز به برنامه های جانبی
در این بخش با نحوه ZIP کردن یک فایل، چند فایل، یک پوشه و در نهایت باز کردن فایلهای زیپ شده در ویندوز 10 بدون استفاده از نرمافزارهای جانبی آشنا خواهید شد.
زیپ کردن یک فایل واحد
ابتدا روی فایل مورد نظر کلیک راست کرده و از قسمت Send to گزینه Compressed (zipped) folder را انتخاب کنید. در نهایت نام دلخواه را روی فایل زیپ شدهی خود قرار داده و کلید Enter را فشار دهید.
نحوه زیپ کردن همزمان چندین فایل
برای ارسال چندین فایل ابتدا فایلهای مد نظر را از طریق درگ کردن با ماوس انتخاب کرده و روی آنها کلیک راست کنید. در ادامه همانند روش قبلی گزینههای Send to و Compressed (zipped) folder را انتخاب کنید. در این حالت یک فایل زیپ شده ایجاد میشود که دربردارنده تمامی فایلهای انتخابی شما خواهد بود. به این ترتیب نه تنها ارسال آنها با سرعت بیشتری انجام میگیرد بلکه میتوانید از این طریق فضای اشغال شدهی هارد دیسک سیستم را نیز کاهش دهید.
زیپ کردن یک پوشه (Folder)
مراحل انجام این کار هم مشابه روشهای فوق است با این تفاوت که ابتدا باید پوشه مدنظر را انتخاب و عمل کلیک راست را انجام دهید. با این کار وقتی فایلها از حالت فشرده خارج میشوند، درون همان فولدر قرار میگیرند.
بازگرداندن فایلهای زیپ شده به حالت اول
ابتدا فایل زیپ شده را انتخاب و از طریق کلیک راست گزینه Extract all را انتخاب کنید. در پنجره باز شده مکان و پوشه مورد نظر برای ذخیره فایلها را تعیین کرده و در نهایت روی دکمه Extract کلیک کنید.
نحوه فشرده سازی فایل تا آخرین حد ممکن با WinRAR
وین رار با قابلیت حداکثر فشرده سازی فایل در کامپیوتر شناخته میشود. این برنامه توسط Trialware ساخته شده و یک نسخه رایگان سی روزه هم دارد. بسیاری از برنامهها وجود دارند که میتوانند فایلهای RAR را استخراج کنند اما نمیتوانند آنها را ایجاد کنند. وین رار بهترین برنامهای است که هردوی این کارها را انجام میدهد؛ همچنین میتواند فایلها را به فرمتهای دیگری هم فشرده کند.
برای فشرده سازی فایل با وین رار، فایل یا فایلهای مورد نظر را انتخاب کرده و روی آنها راست کلیک و گزینه Add to archive را انتخاب کنید. حال بخش تنظیمات فشرده سازی فایل باز میشود. از بخش Archive Format میتوانید فرمت مورد نظر خود را انتخاب کنید. از قسمت Compression Method میتوانید نوع فشرده سازی فایل را انتخاب کنید که Best بیشترین فشرده سازی و Store کمترین فشرده سازی را دارد. در این مرحله میتوانید روی OK کلیک کنید تا کار آغاز شود.
اگر به دنبال فشرده سازی فایل تا آخرین حد ممکن هستید میتوانید به تب Advanced در بالا رفته گزینه Compression را انتخاب کنید.
در صفحه جدید، قسمت Text Compression را روی Auto قرار داده و مقدار Prediction order را به 63 و Memory to use را به 128 تغییر دهید. حال روی OK و دوباره روی OK بزنید تا فایل شما فشرده سازی شود.
آموزش فشرده سازی فایل در کامپیوتر با WinZip
وین زیپ قدیمی ترین برنامه فشرده سازی فایل است که با قدرت به راه خود ادامه میدهد. این برنامه رایگان نیست و نسخه استاندارد آن 36 دلار قیمت دارد. البته ویژگیهای مختلف آن از جمله پشتیبانی از فرمتهای فشرده سازی فایل مختلف و سازگاری با برخی از برنامههای دیگر مانند مایکروسافت آفیس باعث توجیه این قیمت میشود.
برای زیپ کردن فایل با این برنامه روی آن فایل راست کلیک و کرده و پس از آمدن روی WinZip گزینه Add/Move to Zip File را انتخاب کنید.
در صفحه ظاهر شده میتوانید برای حداکثر فشرده سازی فایل گزینه Best را انتخاب کرده و موقعیت و نام فایل را هم تغییر دهید. در نهایت روی گزینه Add کلیک کنید.
با این کار فایل زیپ ساخته میشود و گزارشی از کار هم نمایش داده میشود. روی OK کلیک کنید. البته روشهای مشابه دیگری هم وجود دارند که برای مشاهده آنها میتوانید به ویدیوی بالا مراجعه کنید.
آموزش فشرده سازی فایل با 7Zip
برنامه 7-Zip یکی دیگر از بهترین برنامههای فشرده سازی است که به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته و از فرمتهای مختلفی پشتیبانی میکند. این برنامه نرخ فشردهسازی بسیار بالایی دارد اما فشرده سازی فایل تا آخرین حد ممکن در این روش میتواند بسیار کند باشد. ظاهر رابط کاربری این برنامه چندان جالب نیست ولی به عنوان یک برنامه رایگان، بسیار قابل اعتماد است.
برای فشرده سازی فایل با 7zip ابتدا فایل یا فایل های مورد نظر را انتخاب کرده و روی آنها راست کلیک و از روی 7-Zip گزینه Add to Archive را انتخاب کنید.
با این کار پنجرهای باز میشود که اگر قصد فشرده سازی فایل تا آخرین حد ممکن را دارید، از بخش Compression Level گزینه Ultra را انتخاب کنید. در نهایت روی OK کلیک کنید.
با زدن روی OK پنجره وضعیت فشرده سازی و مدت زمان باقیمانده نمایش داده شود. بعد از تمام شدن میتوانید فایل فشرده خود را در کنار فایلهای اصلی پیدا کنید.
با استفاده از روشهای مختلفی که در این مطلب بیان کردیم، میتوانید به زیپ کردن فایل های مورد نظر خود بپردازید. همانطور که مشاهده کردید این کار را میتوانید بدون نیاز به برنامه جانبی دیگری از خود ویندوز 10 انجام داده و یا با استفاده از برنامههای دیگری که در این مطلب معرفی شدند، به فشرده سازی فایل بپردازید.