پس از دو پرونده درباره بازیگران دهه شصتی و دهه هفتادی، در این پرونده به معرفی بازیگران نوجوان ایرانی دهه 80 پرداختهایم. با بهترین بازیگران دهه هشتادی و آثار آنها بیشتر آشنا شوید.
کودکان و نوجوانان در اکثر آثار سینمایی و تلویزیونی اغلب در حد اکسسوار صحنه و دکور استفاده میشوند و آنچنان تاثیری در پیشرفت قصه و درام ندارند. همین که یک کودک یا نوجوان در جلوی دوربین پرسه بزند و هرازگاهی چند کلمه صحبت کند، برای بسیاری از کارگردانان کفایت میکند. گاهی اوقات سازندگان فیلم و سریال حتی بیخیال کودک و نوجوان در اثرشان میشوند؛ چون هدایت بازیگران کودک کار هرکسی نیست!
در ادامه به معرفی تعدادی از بازیگران متولد دهه هشتاد برتر سینما و تلویزیون ایرانی پرداختهایم. باید دید از بین این بازیگران نوجوان ایرانی دهه 80 کدامیک میتواند در سالهای آتی به ستارگان سینما و تلویزیون ایران تبدیل شوند و کدامیک همچون برخی بازیگران کودک آثار قدیمی، فراموش و ناپدید میشوند. همراه پلازا باشید.
در ادامه میخوانید:
معرفی بازیگران دهه هشتادی سینما و تلویزیون
این روزها با استفاده بیشتر کارگردانان و سینماگران، حضور بازیگران متولد دهه 80 ایران در آثار سینمایی و تلویزیونی افزایش یافته است و برخی از بازیگران کودک خودشان به ستاره تبدیل شدهاند. در ادامه با مطرحترین بازیگران دهه 80 ایران آشنا شوید.
1. مهدی قربانی
- متولد: 3 آبان 1381 (18 ساله)
- اولین فعالیت حرفهای: فیلم ابد و یک روز
- چه کسی او را کشف کرده است؟ سعید روستایی در کنار معرفی خود به عنوان یک نابغه در عرصه سینما، در فیلم «ابد و یک روز» مهدی قربانی را هم به عنوان یک بازیگر بسیار بااستعداد به سینمای ایران معرفی کرد.
مهدی قربانی در فیلم «ابد و یک روز» در یک نقش محوری و مهم ایفای نقش کرد و کیست که نداند شاید آرزوی هر بازیگری حضور در این فیلم بوده است. «ابد و یک روز» از همه لحاظ درخشان بود و مهدی قربانی هم با وجود اولین فعالیت حرفهای، در کنار بزرگان جوری درخشید که بلافاصله مسیر زندگیاش تغییر کرد. او در طول چند سال اخیر پس از «ابد و یک روز» کاملا مسیر کاری علی شادمان را در پیش گرفته است و در کنار کار با کارگردانان بزرگ، حضوری مستمر و موفق در تئاتر هم داشته است تا بتوانیم او را با قوت و قدرت یکی از بهترین بازیگران دهه هشتادی و یکی از آیندهداران این حوزه معرفی کنیم.
قربانی علاوه بر «ابد و یک روز»، در فیلمهای موفقی چون «بیست و یک روز بعد»، «تنگه ابوقریب» و «روز صفر» هم حضور داشته است که البته «روز صفر» هنوز اکران نشده است. مهدی قربانی برای بازی در فیلم «بیست و یک روز بعد» جایزه بهترین بازیگر نوجوان را از سه جشنواره معتبر داخلی دریافت کرد.
2. مهیار راحت طلب
- اولین فعالیت حرفهای: سریال عاشقانه
- چه کسی او را کشف کرده است؟ هومن سیدی که خود استاد کشف استعدادهای بازیگری است، در سریال «عاشقانه» با مهیار راحت طلب در یک سکانس بازی داشته و همانجا متوجه میشود مهیار استعداد بالایی در این امر دارد و او را برای «مغزهای کوچک زنگ زده» انتخاب میکند.
مهیار راحت طلب همان پسر نوجوان و خشنی است که در مغزهای کوچک زنگ زده نقش برادر کوچکتر نوید محمدزاده و فرهاد اصلانی را ایفا کرده است. مهیار راحت طلب تاکنون فقط در دو اثر سینمایی نقشآفرینی کرده است و هنوز مشخص نیست اصلا میتواند در این عرصه باقی بماند یا مثل تعداد زیادی از نوجوانان بااستعداد به دلیل عدم توجه کارگردانان و عوامل سینمایی فراموش خواهد شد. مهیار با بازی بسیار خوب خود در «مغزهای کوچک زنگ زده» نشان داد که توانایی زیادی برای حضور در این عرصه دارد.
3. مانی رحمانی
- متولد: 12 اردیبهشت 1383 (16 ساله)
- اولین فعالیت حرفهای: سریال زن بابا
- چه کسی او را کشف کرده است؟ مانی رحمانی در سال 89، زمانی که فقط شش سال داشته در سریال «زن بابا» به کارگردانی سعید آقاخانی بازی کرده است، اما اولین نقش مهم او به فیلم «خانهای در خیابان چهل و یکم» برمیگردد که در آنجا حمیدرضا قربانی به مانی اعتماد کرد.
عمده شهرت مانی رحمانی، به سریال «بچه مهندس 2» و اتفاقات جنجالی آن سریال درباره کودک همسری برمیگردد که سبب شد مانی بیش از هر زمانی دیده شود. مانی از سال 1389 با بازی در سریال «زن بابا» و «ستایش» حضور در آثار تلویزیونی را تجربه کرد و در سال 1394 در حالیکه فقط 11 سال سن داشت در فیلم «خانهای در خیابان چهل و یکم» بازی کرد تا پایش به سینما هم باز شود.
4. محمدرضا شیرخانلو
- متولد: 27 فروردین 1385 (14 ساله)
- اولین فعالیت حرفهای: سریال چک برگشتی
- چه کسی او را کشف کرده است؟ محمدرضا شیرخانلو شبی حین بازی فوتبال با یکی از خبرنگاران مصاحبه میکند و آن خبرنگار بعدها محمدرضا را به سیروس مقدم برای سریال چک برگشتی معرفی میکند.
محمدرضا شیرخانلو در میان بازیگران نوجوان ایرانی دهه 80، جزو شناختهشدهترینهاست. او پس از حضور در سریال «چک برگشتی»، با بازی در سریال «دودکش» به شدت دیده شد و رسما به یکی از بازیگران کودک و نوجوان ثابت در آثار سینمایی تبدیل شد. محمدرضا شیرخانلو که استعداد فوقالعادهای در این عرصه دارد، برای بازی در سریال «دهلیز» نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد و تحسین همگان را برانگیخت.
او پس از این آثار، در سریالهای پربینندهای چون «پادری»، «روزهای بد به در» و «پریا» ایفای نقش کرد و در سینما هم با بازی در «شکلاتی»، «نهنگ عنبر»، «مطرب» و «نفس» جای پای خود را محکم کرد. محمدرضا شیرخانلو تاکنون در بیش از بیست فیلم و سریال حضوری موفق داشته و از آیندهداران این حوزه محسوب میشود. باید دید میتواند مسیر موفقیتآمیزش را در سالهای بعد نیز ادامه دهد یا خیر.
5. عرفان برزین
- متولد: 4 آذر 1386 (13 ساله)
- اولین فعالیت حرفهای: سریال شاید برای شما هم اتفاق بیفتد
- چه کسی او را کشف کرده است؟ عرفان برزین با وجود اینکه تجربه حضور کوتاه در یکی از اپیزودهای سریال «شاید برای شما هم اتفاق بیفتد» را داشت، اما با کشف سروش صحت و با بازی بسیار خوب در سریال «شمعدونی» دیده شد.
مهمترین آثار عرفان برزین، آثاری است که با سروش صحت همکاری داشته و در آنها به دلیل توانایی صحت در کارگردانی و بازی گرفتن از بازیگران تازهکار، عرفان برزین هم بسیار خوب و موفق ظاهر شده است. او در سریال «شمعدونی» در نقش پسر بچه کوچک و بازیگوش خانواده روی اعصاب اعضای خانواده بود، اما در سه سری «لیسانسهها» با یک بازی متفاوت نقش پسری مودب و بسیار باوقار و آرام را بازی میکرد. عرفان برزین هم از آن دسته بازیگران دهه هشتادی است که اگر از او مراقبت شود، مطمئنا میتواند به یکی از ستارگان سالهای بعد تبدیل شود.
6. مانیا علیجانی
- متولد: 23 تیر 1387 (12 ساله)
- اولین فعالیت حرفهای: خانهای در خیابان چهل و یکم
- چه کسی او را کشف کرده است؟ حمیدرضا قربانی کارگردان «خانهای در خیابان چهل و یکم» و هومن بهمنش فیلمبردار این کار مانیا علیجانی را کشف کردهاند. هومن بهمنش درباره او میگوید: «زمانی که مانیا مقابل دوربینم بازی میکرد به دلیل نبوغ بالایش در بازیگری گاهی اوقات تصور میکردم ترانه علیدوستی مقابل دوربینم قرار گرفته است».
مانیا علیجانی پس از «خانهای در خیابان چهل و یکم» در آثار مطرحی چون «خرگیوش» و «تابستان داغ» هم ایفای نقش کرده است. او در این باره گفته سختترین نقشی که بازی کرده است، بازی در فیلم «تابستان داغ» بود. مانیای دوازده ساله که سابقه بازی در دو تئاتر هم در کارنامه دارد، سال گذشته با سریال «هیولا» به کارگردانی مهران مدیری به محبوبیت قابل توجهی رسید و بسیار دیده شد. او در این سریال نقش دختر هوشنگ شرافت را برعهده دارد و لحظات طنز را با توانایی بالا خلق میکرد.
7. یونا تدین
- متولد: 23 اسفند 1388 (10 ساله)
- اولین فعالیت حرفهای: نقطه کور
- چه کسی او را کشف کرده است؟ یونا در اولین تجربه بازیگریاش در فیلم «نقطه کور» به کارگردانی مهدی گلستانه حضور داشته است، اما علی غفاری کارگردان سریال «بچه مهندس» از بین 700 کودک تست بازیگری گرفت و یونا تدین را برای ایفای نقش کودکی شخصیت اصلی قصه (جواد جوادی) انتخاب کرد.
تعداد فعالیت حرفهای یونا تدین به سختی به انگشتان یک دست میرسد، اما او کیفیت را بر کمیت ترجیح داده و در چند کاری که حضور داشته نقش مهم و موثری داشته و بازیاش به خوبی دیده شده است. یونا تدین برای بازی در سریال «بچه مهندس» تندیس ویژه هیئت داوران در بخش بازیگران خردسال را دریافت کرده است. یونا در سال 97 برای بازی در فیلم «قصر شیرین» مقابل دوربین رضا میرکریمی رفت و با حامد بهداد همبازی شد. یونا تدین برای بازی در فیلم «قصر شیرین» نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شده است.
8. نیوشا علیپور
- متولد: 20 تیر 1390 (9 ساله)
- اولین فعالیت حرفهای: بچه مهندس
- چه کسی او را کشف کرده است؟ نیوشا علیپور هم در کنار یونا تدین از اکتشافات علی غفاری کارگردان سریال «بچه مهندس» محسوب میشود.
نیوشا علیپور در این فهرست از همه بازیگران کوچکتر است و یک جورهایی شاید تنها بازیگر دهه نودی سینما و تلویزیون ایران به حساب میآید. نیوشا پس از درخشش در سریال «بچه مهندس» به همراه یونا تدین برای بازی در «قصر شیرین» انتخاب شد. نیوشا نیز همچون یونا با بازی برونگرای بسیار خوب خود و با شیرینزبانیهایی که در طول فیلم داشت توانست توجه مخاطبان و منتقدان را به خود جلب کند و حتی مسعود فراستی در برنامه جشنوارهای هفت از بازی او تعریف کرد. نیوشا علیپور همچون یونا، برای فیلم «قصر شیرین» نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل از جشنواره فیلم فجر شده است!
کلام آخر
در این مطلب سعی کردیم به طور خلاصه به بازیگران دهه هشتادی ایرانی که توانستهاند در سینما و تلویزیون خود را اثبات کنند بپردازیم. این کودکان و نوجوانان تا حدودی خیال سینماگران ایرانی را از بابت پرداختن به آثار کودک و یا استفاده از کودکان و نوجوانان در فیلمهایشان راحت کردهاند. علاوه بر بازیگران نوجوان ایرانی دهه 80 که به آنها اشاره شده است، بازیگران کودک دیگری نیز وجود دارند که به دلیل سابقه پایین و حضور کمرنگ در این لیست ذکر نشدهاند. شاید بعدها بتوان به این لیست چند نفر دیگر از جمله روح الله زمانی و شمیلا شیرزاد را نیز افزود. شما نیز نظرات خود را درباره این کودکان و نوجوانان ایرانی بنویسید و بگویید به نظرتان بهترین بازیگران دهه هشتادی حال حاضر ایران چه کسانی هستند؟
